|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:24 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: ChatGPT
Вчера пак го сръчках да видя какво ще каже. Значи това с детайлното описване на задачата .. не знам до колко е важно от гледна точка проблемите които виждам аз. Нямам време да му пиша романи, но с тази част се справя добре. Конкретно реших да си направя монитор за GPSDO-то, задачата е тривиална и реших да видя какво ще направи тенекето. Дадох му картинка от менуала коятопоакзва структурата на пакета. Казах му принтни времето и генерирай Unix time. На пръв поглед го направи, но искаше някакви библиотеки да изпозвла. После му казах да го направи без билиотеки, някак се справи ... но не се разбрахме за индианците, защото данните идват от вън и са големи индианци, а модела на CCS е малки индианци/то това е насторйка, ама как да е/, и като муи кжа входните данни са големи индианци, то смен индианците и на модела за кода ...  как да е оправи се. Функцията за unix време обаче не ми харесва, нямам време да я гледам защо, но забелязах че като се компилира изяде значителен обем памет, така или иначе тая функция не ми трябва, то неговия код изобщо не го използвам, беше само за експеримента. Мислех да го пробвам как ще напише и байт стъфинг протокола ама не ми се занимаваше. п.с. всъщност това което се канех да напиша е не в това, че му трбяваха няколко уточнения да оправи индианците, ами, че сам изобщо не можа да вдене какъв е проблема. Както и предния път му казвах само симптоми, в случая му казах кода не е наред, датата и часът са неправилни, вместо да с епроменя с 1 секунда се променя с часове ... нищо смислено не генерира. После му подсказах, пак не го разбра, проверти и установи че правилно ги вади от пакета ... чак като му казах сигурен ли е че индианците на пакета са правилни каза ааа да това е възможна причина ... и обърна индианците и на пакета и на кода ..демек нищо не направи 
|
| Нед Апр 13, 2025 8:02 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
за малко по-големи С проекти - са изключително тъпи чатовете !!! ( и за PY е същото ) - GPT ... забравя какво е писал в началото и фантазира глупости - GROK ... след по-дълъг "разговор" омазва цялата сесия или зацикля - оправя едно разваля друго - QWEN, DeepSeek ... джигитайците още трепят врабчета с пръчки...
itso.t пусни позиция за наемане на IT "специалисти" в кокошарника ( на половин заплата, ако може да работи със секачки - дай малко бонус - ваучери за храна )
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Апр 14, 2025 12:32 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
Вярно че ГПТ-то забравя, освен това са го програмирали да е изключително инициативно. Не че е лошо, просто е много лесно да излезе от релсите човек и да се набута в конкретика. Ако искаш да се върнеш настава едно търсене... Опитвам се да поддържам някакъв ред, като записвам контекста в текстов файл, както и инструкции за типа очакван отговор и от време на време ги добавям към питанията си. Тръгвам от по-общото и след това го вкарвам в конкретика, основно за функции. В писането на такива е перфектен.
|
| Чет Апр 17, 2025 8:16 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Стойте далече от прозорците и носете маски: https://technews.bg/article-167713.html
_________________ Хайде де!
|
| Чет Апр 17, 2025 10:00 am |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
... тия дни доста си хортувам с ИИ ... забелязвам (всичко е субективно - разбира се !) че двете основни платформи имат собствен "темперамент" (или характер - ако предпочитате) - Диип-а като ,че ли обяснява по-прозаично , с повече "празни думи" , в контекста на човешки разговор е чувствително "по-емоционален" и някак си по-философски настроен ! Сам не съм вярвал ,че "машина" можи да ме просълзи със откровенията си. Грока - е пък осезатилно по-подходящ за програмиране , "по-грубоват" в общуването , и определено - забравя какво е казал преди 5 реда . Позволява си дебелашки шеги - и понякога леко дразни. Може да си въобразявам - но го отдавам и на манталитета на разработчиците му - китаиците са "по-мъдри" , а хамериканосите "по-прагматични". Забавлявам си искрено - и очаквам фундаментален пробив на тоя фронт (нещо като откриването на парният двигател в епохата на впрегатният добитък) ... Няма как да не признавем ,че винаги "Количествените натрупвания - водят до качествени измемения !" 
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Чет Апр 17, 2025 10:02 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Дреме ми на пуловера. Имам шапка от станиол.
|
| Чет Апр 17, 2025 10:18 am |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
Грок нещо се дъни зверски ... тия кратни на 1 - като мили и микро - за нищо ги няма - пък аз тамън го бях похвалил ... "Средно насекомите имат енергийна стойност от 4-6 калории на грам сухо тегло. Като приемем, че мухата е около 70% вода, сухото ѝ тегло е около 3-6 мг. Това означава, че една муха може да съдържа приблизително 0.012-0.036 калории (12-36 микрокалории). За сравнение, това е незначително количество енергия за човек, но за малки птици като лястовици и бързолети, които улавят стотици насекоми на ден, тези калории се натрупват и са жизненоважни за техния метаболизъм. 0.012-0.036 калории (12-36 микрокалории). Точно така! Една муха предоставя само 0.012-0.036 калории (12-36 микрокалории), което е нищожно за нас, но за лястовици и бързолети, които улавят огромен брой насекоми дневно, това е ключов енергиен източник за техния интензивен начин на живот. 0.012-0.036 калории (12-36 микрокалории). нещо ти се губят три порядъка Благодаря за забележката! Изглежда има объркване в терминологията. Нека изясня и коригирам: Една муха съдържа приблизително 0.012-0.036 калории, което е равно на 12-36 миликалории (1 калория = 1000 миликалории). Терминът "микрокалории" беше грешка, тъй като микрокалориите (1 калория = 1 000 000 микрокалории) са много по-малка единица и не са подходящи в този контекст."
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Чет Апр 17, 2025 11:57 pm |
|
 |
|
Pif
|
Днеска ГПТ-то му пратих 1 питонска програма дето праща и получава по уарт и показва стойностите на екрана. Накарах го да ми добави функционалост - четене/писане на файл и бутони за различни сцени които да запазва във файла и се оправи от раз. Първо го накарах да анализира питонската програма, да я обясни с няколко думи и да очаква да му кажа каква функционалност да добави. След като я анализира му казах какво искам и той почна да ми обяснява какво и как щял да направи. Казах му да не приказва а да дава кода и ми го написа за около 30 секунди. Тръгна от раз, точно каквото ми трябваше.
|
| Сря Апр 23, 2025 7:42 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Pif нящо се е повредил с тези Изкуствени Идиоти 
|
| Сря Апр 23, 2025 9:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз така от време на време му хвърлям по някоя задачка ... колкото да се убедя че грам не може да му вярваш  Като знаем колко са досетливи хората и как много от тях ще направят същата сметка дории да имат чертеж пред себе си, и като вземем в рпедвид че той обяснява без да поаква какво обяснява .... могфа смело да твърдя че лъже в едно ит 80-90% от случаите, лъже убедително и хората му вярват ... но споко, аз намерих икуп онлайн калкулатори които не могат да направят проста сметка, както знаем понякога мързела не мори а мъчи ... вчера слагах боз и нямах маткад,реших да потърся онлайн калкулатор ....е как да е.
|
| Нед Апр 27, 2025 6:42 am |
|
 |
|
HCL
|
Някои мултимодални модели с отворен код вървят с по 2 херца локално на мак. https://x.com/ngxson/status/1921980096421806127?s=46
|
| Пон Май 12, 2025 10:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Баси, доста добре.  Интересно, кога ли ще го пробват на дрончета.
|
| Вто Май 13, 2025 11:01 am |
|
 |
|
bobihot
|
GPT-5: Следващата голяма стъпка на OpenAI OpenAI официално потвърди, че работи върху следващия си фундаментален модел – GPT-5, който ще обедини възможностите на множество съществуващи модели в една унифицирана система. Целта: по-малко объркване за потребителите и по-висока производителност при всяка задача – от програмиране до мултимодално разбиране и генерация. Защо е необходимо обединение? В момента ChatGPT разполага с няколко мощни модела, всеки оптимизиран за различни типове задачи – като например: o3 (по-добър в логическо мислене), Codex-1 (фокусиран върху програмиране), o4 и o4-mini (универсални модели с мултимодални способности). Всички те обаче са представени под името „GPT-4″ или подобни, което създава объркване за крайните потребители, които трудно различават кой модел за какво е най-добър. Какво ще донесе GPT-5? Според Джери Творек (Jerry Tworek) – вицепрезидент в OpenAI – GPT-5 ще бъде модел от следващо поколение, който: Унифицира настоящите възможности на различните модели; Подобрява цялостно производителността във всички задачи; Премахва нуждата от превключване между модели за различни видове съдържание; Възможно е да включва подобрено логическо разсъждение и мултимодални възможности в една цялостна архитектура. https://e-security.bg/articles/gpt-5-sl ... na-openai/
|
| Сря Май 21, 2025 2:21 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Даже текста, дето си копирал, го е генерирала програма.
|
| Сря Май 21, 2025 4:04 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
не очаквайте логика от ГЕНЕРАТОР на текст...
|
| Сря Май 21, 2025 8:15 pm |
|
|