Тука е за Леново проверката:
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... ATT-LENOVO
Моят скромен опит с такива батерии (не само като потребител, а и като девелопер), подкрепен с това което казват пройзводителите води към следното:
1. LiIon батерия е капризна на заряд. Под капризна се разбира, че не носи на презаряд, т.е. напрежението трябва да се следи внимателно, щото иначе.... бум. Иначе откъм ток на заряд нямат ядове - 1Аh батерии може да ги зареждате и с 1А, ако ги следите температурно и внимавате за напрежението. Въобще за заряд се използва една UI крива дето е описана на доста места от пройзводителите.
2. LiIon батерите отдават много сериозен ток при разряд. Ампери не са им проблем. Но благодарение на ниското вътрешно съпротивление вържеш ли ги на късо - бум.
3. LiIon батерията не се разстапя кротко с пушек при претоварване. Тя се пали и гори с пламък.
,
4. От 1 и 2 следва, че използването на LiIon батерия, без специализирани чипове около нея е ..... глупаво (меко казано).
5. LiIon батерита няма памет - вярно до известна степен. Може да се каже, че при добрите батерии ефекта памет е незначителен. При добрите батерии.
6. Живота на LiIon акумулатора не се влияе от цикли заряд/разряд, дозаряд и прочие - СЪВЪРШЕННО НЕВЯРНО. Като всяка батерия и LiIon си има определен брой цикли за заряд и разряд. Тези цикли не са кой знае колко. Във всеки случай много по малко от NiCd технологията (която е желязо). Много хора си мислят че като нямат памет, LiIon батериите не стареят от многократно дозареждане. Да ама не.
7. Пълния разряд на LiIon батерия не е препоръчителен. Заряда с висок ток след това пък е съвсем противопоказен. Това общо взето контролерите си го знаят и дозират тока отначало, докато батерията живне.
На доста места обаче четох, че престоя на LiIon батерия в напълно разредено състояние (да кажем под 3В на елемент) е противопоказно - затова батериите се зареждат преди да идат до магазина.
8. LiIon батерията не деяни на студ. 0 градуса и разгонват фамилията на капацитета - особенно на по жълтите представители.
9. LiIon батерията старее даже и ако не се ползва. Средния живот е около 2 до 3 години, в зависимост от една камара фактори (най вече от пройзводителя). Това трябва да ви е обица на ухото когато пазарувате иначе нова техника, залежала по рафтовете.
10. LiIon e лека, съотношението габарити/капацитет - много добро, пиковия ток много висок, по непретенциозна за подръжка от крайния потребител (ако приемем че пройзводителя си е свършил добре работата).
От 10 следва че тия батерии са настоящето и близкото бъдеще. Аз избягвам да разработвам с тях заради 1 до 9 (но си ги ползвам де).
Според ЕС нормите нямаш право да пройзвеждаш сам изделия с LiIon батерия, ако не разполагаш с оборудвана за целта бяла стая, камари сертификати, изпитания и пр.. Имаш право да ползваш обаче готови батерийни модули с вградени защити от лицензиран пройзводител. На мен това ми идва множко.
В тоя ред на мисли на мойто IBM има настройка на момента на стартиране на заряда на батерията. Пише че е с оглед на удължаване на живота. Аз лично съм го пуснал на 50% (защото рядко го ползвам на батерии). Т.е трябва да се разреди на 50% и чак тогава почва заряд. На тази машина това значи минимум 1 1/2 часа автономна работа което ми е достатъчно. Виж ако човек го ползва предимно на батерии дозаряда е неизбежен.
Това знам аз. Сигурно други знаят повече.