|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:42 am
Анкета за това върху коя платформа да се стъпи!
| Автор |
Съобщение |
|
d256h
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Окт 16, 2006 6:33 pm Мнения: 20 Местоположение: Sofia
|
 Анкета за това върху коя платформа да се стъпи!
Здравейте, въпроса ми е следния:
Трябва да се направи контролер за управление на системите за обслужване на аквариум. Контролера трябва да има над 16 цифрови изходи, входове, 8 аналогови входове. За сензорите с аналогов изход (изменящо се напрежение/съпротивление) също трябва, да има подходящи входове. Контролера трябва, да може да си комуникира с PC по RS232 или USB за статистика или външно управление. На кои фирми бихте препоръчали процесорите, като идеята е минимални вложения в чарколяк и лесно програмиране, без да се отразява на качествата, които са поставени за цел към контролера?
PIC или
AVR или
к'во да бъде ???
_________________ Мамка му и контролери !
|
| Пон Окт 16, 2006 6:46 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Попитай и ще ти се отговори,потърси и ще намериш - та и твойта рабоат е такваз.Не искам да прозвучи грубо ама случайно да си се заровил в архивите на форума и да потърсиш?Методи и начини да се свърши това дето искаш-МНОГО. НЕ ОТВАРЯЙ ТЕМАТА ЗА ПИК ИЛИ АВР,ЩОТ ПАК ЩЕ СТАНЕ МЕРЕНА НА дължина на думата и скорост  !!! Ако си фен на Мегите - вземаи мега ,ако си фен на ПИК- 16 или 18 серия.Колкото до схемотехниката - много избор има,а зависи и кой ще ти пише програмното осигуряване - има ли някакви изисквания към хардуеера(щот някой програмисти са капризни,освен ако не си го пишеш ти ). Така че не се мотай ми хващай молива и чертай схемата,че после те чака писане на сорс.Айде успех
|
| Пон Окт 16, 2006 7:13 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
еееехххххх,
докъде отидоха технологиите...
а едно време да имаш една две гупи и няколко молинезии...се считаше за достатъчно...
а сега аквариум с ЦПУ
ще почне народа и тръби за фунийки с лазерен далекомер да прави 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Окт 16, 2006 11:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Каквото и да сложиш все тая, сега отговори на един по конкретен въпрос, става дума за една бройка или за производство. Ако е за производство търси решение с вградено USB, няма да давам препоръки относно типът, но това ще спести пари, на 1000 бр около $4000, т.е. около $4 на бройка, това като имам в предвид един конкретен контролер. Ако позлваш RS разлика няма, каквото ти хареса това 
|
| Вто Окт 17, 2006 9:01 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
 Re: Анкета за това върху коя платформа да се стъпи!
А ти или човека който ще ти пише сорса занимавал ли се е по принцип с микроконтролери.
Тази ти тема разпалва пак вечната вражда PIC vs AVR (даже се чудя аджеба къде е @Никола ) че да ти "набие" отговора 
|
| Вто Окт 17, 2006 9:42 am |
|
 |
|
d256h
|
A aaa, не! Момчета без караници! Аз съм имал дипломна работа за контролери, но преди мнооого години. Сега професията ми е друго нещо, дето няма връзка с тях. Принципно си пиша на Делфи и нямам проблеми в тази област (пак не ми е професия). Писането на код въобще не ме плаши, дори така си почивам от глупостите в работата ми. Наврях се да чета в Микрочип и в Атмел (и някои други производители), но всички пишат, колко са велики и нищо не казват за проблемите си, затова отворих тема тук. Имам приятел, който ми каза следното: Ако искаш да гониш ниска цена и задачата не е сложна - ползвай пиковете, ако искаш стабилна работа и по-сложно приложение ползвай АВР-те. Каквото и да ползваш за аквариума ще ти върши работа, особено ако имаш познат от който да черпиш информация и опит..
Та това е колеги, аз исках и вашето мнение..
|
| Вто Окт 17, 2006 1:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
ПИК-овете печелят единствено в категорията "Цена". Т.е. ако ти трябва някво много масово изделие, сигурно е по-практично да се стъпи на ПИК. Иначе АВР-ите са по-стабилни, безпроблемни, лесни за програмиране, имат и безплатна интегрирана развойна среда.
|
| Вто Окт 17, 2006 1:57 pm |
|
 |
|
d256h
|
Е това ми трябваше да прочета РЕРЕРЕРЕконструктор ! Мерси. Метам се на АВР-ите...
|
| Вто Окт 17, 2006 2:23 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Само в цена за дребни бройки печелят. Отиваш в комет и купваш.
На големи бройки вече не печелят. Изравняват се нещата.
|
| Вто Окт 17, 2006 2:25 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Чет Авг 23, 2012 5:11 am, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 17, 2006 2:27 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Е щом си на ТИ с Делфито можеш да сложиш и RS232 и USB.Примери за схеми има много в нета-пусни гооглето и си готов.Развойната среда си я дръпваш , схема на програматор има нейде из форума(трябва да потърсиш) и си готов.Но за всеки случай си вземи по-голям чип,че знаеш ли,може да ти хрумне още нещо да добавиш.Айде успех 
|
| Вто Окт 17, 2006 2:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ха, ха спасиха още един от чумата наречена Микрочип. Да се разплаче от умиление човек. Ето така се раждат предрасъдъците, между впрочем. Сега тоя ще направи живот и здраве проекта, ще тръгне, ще реши че Atmel rulez и PIC sucks - и ето го новия боец на фронта срещу омразните Микрочип.
Колко сте забавни, мязате на заклети линуксчии борещи се с хегемонията на Бил Гейтс (безполезно естествено).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 17, 2006 3:05 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Цецо държа да отбележа че ти вече мина на ARM. 
|
| Вто Окт 17, 2006 3:21 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
То и аз.  Но си има приложения (болшинството), където АРМ няма никакъв смисъл да се слага.
|
| Вто Окт 17, 2006 3:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това ми хареса  .
|
| Вто Окт 17, 2006 4:24 pm |
|
|