|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:25 pm
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: PLC
в случая няма голямо значение аз обработвам ARM инструкциите със C ... а проблема е че ARM е яко мазало ... от миналото надграждали, напасвали ... нещо станало, същото и с документацията ARMv7M го избрах заради: - GCC - мултипплатформен tool, намира се по път и на път... и няма да пиша компилатор за специфичен байткод Като го обвържа с VSCode/PlatformIO става: Инстал, Нов Проект, Компиле, Ъплоад. Пишеш на C / C++(второто ако - абстракции) - Cortex M4 е минималния ARM способен на -fpic - Писане на Апликация - стандартно C/C++ (не му пречи да изпълнява Arduino код, заради Екосистемата) ... джави, питони, скриптове - има Миро, ти говориш за приложения изпълнявани от хардуерното ядро а на мен целта е да емулирам софтуерно ядро (и няколко може зависи от ресурса) - един вид хардуерното ядро да е защитено от апликацията и да я контрлолира на максимум емулирам без да интерпретирам "текст" <--- бави повече и иска повече ресурси Реално, Апликацията е C/C++ (с почти цялата им сила) --> ELF --> BIN или "байткод" Ся дали ще е байткод или машинен код е все тая, емулатора изпълнява квото декодира Намери ли грешка - ай чупка и свети "червената ламба", но хардуера работи, не е забил ... ако има мрежа вероятно може да се ъпдейтне лесно по въздуха BIN-а / Апликацията е малка по размер, мога и да API-рам много stdlib функции, така или иначе ги има в кернела Наистина в момента не мога да говоря за ползи докато не изтествам всички инструкции Загубите са - скорост... но Java & Python вероятно ще са по-бавни от емулацията
_________________ main[-1u]={1};
Последна промяна TheWizard на Сря Юни 18, 2025 6:46 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юни 18, 2025 6:21 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Androida така работи ... някаква апликация, за която е безразличен процесора на който работи Основната идея при мен е: Апликация да работи на всевъзможни MCU в момента работи на PC, след малко време СЪЩАТА тази апликация ще работи на ESP32 & PIC32MZ Написана на C/C++ .... и компилирана с GCC
|
| Сря Юни 18, 2025 6:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Зависи от интерпретатор и от интерпретираното. Някои "интерпретатори" се държат като компилатори. Всъщност и ти може да направиш абсолютно същото. Демек вместо да декодираш всеки път всяка инструкция, просто да е заместваш с код. Това се прави еднократно при зареждане и след това имаш практически само нейтив код. Предимството на текста е: 1) Доста по-лесен за компилация и/или интерпретация. Ти ако искаш да компилираш ще изпаднеш в ужас да преизчисляваш преходи, офсети ала-бала. Ако не компилираш, пък има декодиране пак казвам на всяка инструкция и всяко нейно изпълнение. 2) Компилацията на текста не раздува размера. В общия случай в текста имаш командички, в компилирания имаш call-ве. При теб 2 байтова инструкция на АРМ, ако трябва да я заместиш с код на MIPS или друга архитектура и ако имаш всички проверки ще стане оле-мале. Ти предполагам не ползваш транс-компилация, а декодираш но пак казвам това забавя. 3) Текстът е на много, много по-високо ниво от една машинна инструкция. И даже и да го декодираш run time, след това изпълняваш нейтив код. Дори и прости неща като "if", "for()" и т.н. ги изпълняваш найтив. При теб ще са поредица от няколко инструкции, всяка от която декодираш и т.н. При по-сложни неща, както да кажем питона има обработки на матрици и тем подобни, там ще ти бие отвсякъде. Нямаш никакъв шанс. Тъй де, казвам си просто мнението. Направи го, тествай... може пък и да не е толкова зле, колкото аз си мисля 
|
| Сря Юни 18, 2025 7:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
GCC !!! се грижи за това ... и не само  Миро бря, използвам 90% готова, безплатна и мултиплатформена технология - C/C++, GCC, -fPIC само въпрос на реализация - ARM емулатор - декодиране и изпълнение на машинен код ( aka байткод ) Интересното е, че никой до сега не се сетил за C2ME ( поне аз не знам ) жаби, змии, луа/муа... интерпретация - бавно и ресурс
Последна промяна TheWizard на Сря Юни 18, 2025 8:29 pm, променена общо 3 пъти
|
| Сря Юни 18, 2025 7:45 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
кода на ТЕСТ Апликацията ( GCC компилирана до BIN ) която трябва да се изпълнява на различни архитектури MCU ( бинарния файл без никаква промяна ) заради софт флоат printf() бина е 15к и RAM стек 1к
|
| Сря Юни 18, 2025 8:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ако това приложение можеш да го емулираш на N на брой платформи, то броят на платформите за които може да се компилира е N+M. Демек няма платформа на която ще може да го емулираш, а няма да можеш да го компилираш. Обратното очевадно не е вярно. Това, че емулацията ще забави поне 10 пъти изпълнението е без всякакво съмнение. Аргументите, че ще постигнеш по-висока надеждност и сигурност са далеч от реалността. Сигурност не се постига така. С две думи вкарваш една стъпка в процеса, която има сигурни недостатъци и нито едно предимство. Това е моето мнение, с което не искам да те разубеждавам. Може да пропускам нещо. И дори да не пропускам, всички ние често правим глупости по една или друга причина. Ето примерно последната глупост, която аз съчиних беше да модифицирам Лемпел-Зив алгоритъма да не ползва RAM. Голяма простотия. Идеята на алгоритъма е да работи с памет, а аз просто го скопих... Единственото ми оправдание е, че поне в тоя случай ме принудиха. Но има простотии, които съм правел и без някой да ме кара 
|
| Чет Юни 19, 2025 11:50 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Миро - по твоята логика Андроид / Java / Python / WebAssembly и подобни не трябва да съществуват Първите две директно емулират байткод, Питона и той може при мен машинния код се явява същия байткод като при горните само, че e писан и компилиран от C/С++ ... които горните също са над 10 пъти по-бавни от хардуерното ядро, което ги контролира на "макс"
за платформите - достатъчно е да може апликацията да се компилира на Win/Lin/Mac ( GCC за М4 го може) а емулатора, да се изпълнява на Win/Lin/Mac (за симулация) и STM32 / ESP32 / PIC32 / RISC-V - това е достатъчно
Ся, аз не гоня приложение управляващо ядрен реактор или варела на Мъск ... и на 10 мипса да цъка ( при хардуер MCU на 200MHz ) има приложения и то много...
|
| Чет Юни 19, 2025 6:25 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не съм много вещ в материята, но от моята "камбанария" (която не е много висока) целта на новите езици и технологии за програмиране е да може всеки хванат от гората (а на последък и AI) да може да пише приложения, които да могат да вървят на всичко и под всякакви ОС-ове. Цената за всичко това е огромни по размер приложения, които вървят бавно или за да вървят бързо искат майка си и баща си като хардуер ... (За консумираната енергия от устройства с такъв софтуер въобще не отварям приказка) За направата на такива развойни тулове и програмни езици и технологии поддържащи много видове хардуер и различни ОС-ове се изисква огромни усилия за разработване, тестване и поддръжка, при това от високо квалифициран персонал. Колкото по-сложно е едно нещо, толкова е по-ненадеждно, с повече проблеми и трудно за поддържане.
Каква всъщност е "ползата от файдата" от подобна "голяма" автоматизажия правена за да се използва от нискоквалифициран персонал и въобще ще има ли някакъв "келепир"?
Много такива големи проекти са започнати и зарязани като развитие и поддръжка, защото работата по тях в един момент става много и няма кой да я върши...
|
| Чет Юни 19, 2025 7:27 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
аз правя ТЕСТ ... някъде му казват R&D
Аз не съм като Миро и разни други тук - които като се почувстват "застрашени" замръзнали в някакви теории и архаични разбирания започват да разстягат локуми и "теореми": N+M ... демек - няма да стане !?!?
Аз не искам да става - Аз искам да се убедя, че не става...
Интересното е че никой не споменава - направи така - ще стане по-добре
- НЯМА ДА СТАНЕ !!! ... и седнал и пише - не мога да те разбера... Какво разбирате изобщо ? Колите, Световната Икономика ... Курвите ?
Не се обиждай ... за какво да ти се обиждам бе Миро ... за "теоремите" и "локумите"
|
| Чет Юни 19, 2025 8:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Очевидно аз разбирам от "разтягане на локуми". Разбирам, защото това съм учил и с това си изкарвам хляба последните 30-40 години. През това време съм срещал много като теб, които без теория се опитват да постигнат нещо, но никой не е успял. Всъщност има изключения, но не съм имал късмет да ги познавам лично. Например наскоро "аматьор" направи пробив при оптимизация на дърво с решения. Много интересна идея, буквално накъса шортите на много академици. Пожелавам ти да си следващия такъв самороден гений.
|
| Чет Юни 19, 2025 9:50 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
амии обясни ми като си учил какво точно не става от моята аматьорска идея Ето, връщам те във времето когато си учил теорията Това как работиJava "текст" -> компилатор -> JAR(байткод) -> MCU -> VM(емулатор) или С/С++ "текст" -> GCC(ARMv7) -> ELF/BIN -> MCU -> Емулатор или кое точно не разбра? PIC ( got / plt )?може да обясниш на аматьорите как така Windows PC изпълни код от ARMv7-M ( Cortex M4 )или как PIC32(в случая) изпълнява машинен код от 6502Обясни ни как става тази магия
|
| Пет Юни 20, 2025 4:05 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Смисълът да се изучават локумите е да знаеш какви локуми има, какви вкусове има и кой локум за кой вкус става. Не случайно всяка научна статия започва с въведение, в което се посочва един или повече проблеми, какви решения съществуват до момента и какво ново решение се предлага. От там насетне се гледа само дали предложеното решение наистина решава посочените проблеми и дали е по-добро от алтернативните. В случая джабата решава един кръг проблеми. Докато 8051 емулаторите решават коренно различни проблеми. Между двете няма нищо общо. Фактатът че ги поставяш в една кошница означава, че не си наясно какво целиш и как ще го постигнеш. Или поне не си го обяснил достатъчно добре тук...
|
| Пет Юни 20, 2025 9:05 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Аз така и не разбрах какво не харесваш в една идея ( навярно не можеш да обясниш )
А тя идеята я предъвквам от години, просто сега дойде Музата за реализация и тестове и щото се наложи да мисля едно PLC и възникна въпроса: Как инджинера ще си напише Ладер логиката (нали знаеш какво е това, да не обяснявам) и в търсене на универсален скрипт/компилатор/байткод реших да пробвам - емулация на машинен код Ся дали ще е емулация на байткод или машинен код - то едно и също !!! и решава същите "проблеми", които решават всички останали
1. Защо машинен код - защото GCC е безплатен, мултиплатформен и решава задачата (апликацията на инджинера) на 100% За него има MAKE, CMAKE, SCONS ... мултиплатформени и безплатни IDE-та ... навярно и шарени графични ладери или казано - работещи и достъпни TOOLS
2. Инжинера пише на C/C++ ( и RUST може ) ( не ти харесва С ? ) не на скриптов език - тях ги има вече !!! Жаби, Змии, Лули/Мули Няма C виртуална машина за "малки" MCU
3. но ако емулирам ARMv7-M ( Cortex M4 ) каквото напишеш за него може да се емулира !!! Не само Ладер логика ... софтуерно Ардуино !?! ( около 30 API calls ) - като пример за С++
4. Джигитайците много пъти ми казваха - Не искаме нативно клиентско изпълнение на нашия хардуер. Не искаме клиента да ни бърника по хардуера - Добре, но аз НЕ искам да пиша на Java, Python, Lua - искам С/С++ Има ли C2ME ? Open Source?
5. и тн... Разбра ли нещо? До тука какво не ти харесва ИДЕЯТА ... от твоята "научна" гледна точка Правил си го вече? Знаеш проблемите? Кой от твоите локуми помогнаха в случая ?
|
| Пет Юни 20, 2025 6:28 pm |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
По принцип нещата при Embedded вървят с няколко години, а понякога и повече след останалите родове програмиране по отношение на средствата и методите за разработка. При десктоп имаме Virtual Machines, QEMU, Containers (Docker, Podman, etc.) -- няма лошо да се пробва нещо подобно и за микроконтролер. Дали ще работи добре и дали ще има полза е друг въпрос. Факт е, че мегахерците и броя на ядрата дори в микроконтролерите, за добро или за лошо, постоянно расте.
|
| Пет Юни 20, 2025 6:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Джабата като език е мислена да бъде виртуализирана. Ц/Ц++ като език е мислен да бъде компилиран. Байткода е мислен за виртуална машина. Машинният код е правен за директно изпълнение на конкретна архитектура. Изобщо не са едни и същи, напротив много различни са както на входа (ниво сорс код) така и на изхода (изходен код). И не, не решават едни и същи проблеми. Ако решаваха, по-доброто решение щеше да остане, а другото да е изчезнало досега. Относно PLC- та не разбирам с какво точно помагат емулациите или виртуализациите. Ако беше направил библиотека за ладер за Ардино или PlatformIO или за малинки или калинки или за боза или за лайнукс или джаба или Ц++, нямаше да видим тоя разговор. Защото щеше да има поне някаква връзка с PLC. Това което правиш, обаче има толкова връзка с PLC, колкото и с CNC или произволно друго приложение. Демек няма никаква връзка, с нищо не помага за решаването на който да е проблем. Ти просто добавяш още един проблем във веригата. То даже и като АРМ емулатор не става, защото не може да емулираш произволен АРМ код, трябва да е компилиран с PIC и т.н.
|
| Пет Юни 20, 2025 10:41 pm |
|
|