|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:21 pm
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: PLC
е да де --disable-shared ... и не разпознава -shared а ми трябва ... GCC ARMv7-M го подържа
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Юни 24, 2025 7:01 pm |
|
 |
|
syscop
|
Това не е ли съобщение от линкера(binutils)?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Юни 24, 2025 7:05 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
точно от линкера...
|
| Вто Юни 24, 2025 7:12 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
BTW - когато библиотеката е динамична, GCC(линкера) автоматично попълва GOT/PLT таблиците(секциите) с extern функциите демек: еди коя си функция трябва да се релокира, ако съществува ( статичните библиотеки нямат GOT/PLT )
|
| Вто Юни 24, 2025 7:26 pm |
|
 |
|
syscop
|
Офф... Версията за wsl е същата - няма shared библиотеки. Правил съм си xtensa-esp-elf-gcc с crosstool-ng и там по подразбиране е включено. Ще тествам да видя дали и за riscv ще го има. Сигурно утре ще има резултат 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Юни 24, 2025 7:58 pm |
|
 |
|
syscop
|
Резултати - ако избранo Target OS(bare-metal) няма поддръжка за shared libs. Донякъде е логично. Ако избранo Target OS(linux) по подразбиране е разрешено. Последното не съм го тествал, че чакането ще е много.
|
| Вто Юни 24, 2025 9:15 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
arm-none-eabi по подразбиране е OK не знам Рикса защо "пренебрегват" динамиката
|
| Вто Юни 24, 2025 9:25 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
опитах номера на "китайката" ARM динамичната библиотека са само ELF секция ( таблица ) имена и указатели за extern функции кракнах ELF-a от ARM да сочи към RISC и го приема, но пак реве - не може да генерира stub джъмповете вероятно заради disable-shared... RISCV е по-удобен за дешифриране от ARM OP винаги е 7:0 bits ( switch / case) ... и няма статус ( Z, C ... ) регистър
|
| Чет Юни 26, 2025 6:27 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
минавам на RISC-V ... къде къде по по най за симулация...
|
| Съб Юни 28, 2025 7:26 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
излъгах GCC RISC-V ( -march=rv32ima -mabi=ilp32 ) без shared & fPIC ( без GOT / PLT ) бах маааму - 2 емулатора написах  BTW: емулатора от картинката изпълнява
|
| Пон Юни 30, 2025 7:14 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Апликацията е 472 байта ( "байткод" в кавички ) от които 64 байта хидър... или ~100 RISC-V инстрикции (32 битови) като цяло апликацията е "периферия" API + LIBC API ... демек пуш аргументи, call API приблизителен microPython ( 297 байта код ) ... но по скорост го бия BTW: ELAPSED ... са точно двата delay ... и "звук от тоалетно казанче" + "тропот от зебри" на PC не се "усеща" производителността
|
| Вто Юли 01, 2025 6:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Само не ми е ясно, това го правиш за спорта или имаш конкретен безумен проект
|
| Вто Юли 01, 2025 7:28 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
в началото започна като PLC проект - Универсална Логика за различни хардуерни платформи но с момента е спортна злоба ... причинена от дървени философи А честно казано - изследване (R&D) - до сега никой не го е правил ... в смисъл C2ME ( повечето не знаят какво е J2ME )
е, някой все още чуват "водата от тоалетното казанче" и "тропот на зебри и еднорози" или Не може някъв дървен философ кат Миро или Дедо да каже - Това не може да стане ! без обосновка ... с тъпнята: Ти не можеш да обясняваш... Ти Миро ( и/или Дедо ) ако изобщо си Програмист ... ще ме разберете от една дума
|
| Вто Юли 01, 2025 8:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Виж няма проблем, ако сме на различни мнения. Не сме в партиен клуб, че да трябва да има едно единствено и правилно мнение. Проблем е когато не искаш или не можеш да разбереш чуждото мнение. Аз надълго и нашироко обясних как, какво и защо не ми харесва в твоята концепция. Не съм те карал да се съгласяваш, просто исках да чуеш какво ти казвам. Не чуваш... Ок, дерзай и късмет!
|
| Сря Юли 02, 2025 9:45 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Аз не те карам да ми харесваш идеитеПроблема е в това, че нямаш ясна представа кое как се случва, но реши да разтягаш абстракни теоретични локуми с идеята: Това няма да стане. Ако някой, който е дълбал в тази насока, би написал за реалните проблеми би описал поне една мотика и/или съвети за заобикаляне на даден проблем. Та дори вдъхнови Дедо с притчки за шарени магарета... И за да избягаш от ситуацията, че не разбираш матряла: Ти не можеш да обясняваш ( за втори път ) Ти като пишеш по метър текст мислиш ли, че обясняваш добре  Пак повтарям - биеш се в гърдите за авторитет - би ме разбрал от една дума но се проваляш като плямпало...
|
| Сря Юли 02, 2025 6:26 pm |
|
|