| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: ChatGPT
Ами вместо да се пише софтуер който да анализира показанията на разни сензори и да управлява нещо - т.е. това което сега го пишем на Ц или с ФПГА или пък с някакво ПЛЦ (Магьосника да не чете) да се прави с предварително обучен модел. Разликата със досегашният подход е, че тези ИИ модели позволяват много по голям диапазон от данни - включително микрофон и камера - нещо почти немислимо с досегашните технологии.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 07, 2025 9:46 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
На мен ми изглежда сякаш има някакъв проблем с управлението. Наблюдавам системи като домашния асистент. Като цяло все доста големи групи както от потребители, така и разработчици. От години копат, даже специално домашния асистент имаха година на ИИ и т.н. Но всичко, което успяха да постигнат е някаква мижава конкуренция на Алекса и компания. Демек само и единствено human interface. Няма лошо, може да му кажеш включи ми климатика в спалнята и ще го направи. Но това не е точно управление... Парадоксалното в случая е, че такова управление е невъзможно да се направи без ИИ и без система за умни къщи.
|
| Пон Юли 07, 2025 10:31 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Може да де направи без ИИ. Нарича се бутон.
|
| Пон Юли 07, 2025 10:35 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ице, Тъпанчев може да е особено проклет - като ти види физиономията на входната врата на блока може да ти свали асансьора и раболепно да те изчака да се качиш докато си се натоварил и с двете ръце с излишните покупки на жената. А може и вместо това като те види да прати асаньсора на последния етаж - според социалния ти скор и поведение във форумите 
|
| Пон Юли 07, 2025 10:53 am |
|
 |
|
itso.t
|
Трябва ли са пускам снимка на колекцията със секачки за да го респектирам или бихме могли да се разберем с добро? 
|
| Пон Юли 07, 2025 10:56 am |
|
 |
|
palavrov
|
Само се хвалиш и ти с тази си колекция а още нищо не си показал да ти завидим и поизплакнем очите и ние 
|
| Пон Юли 07, 2025 11:07 am |
|
 |
|
itso.t
|
Ама и ти ли си ИИ и трябва да те плаша със секачките? Честно, не предполагах...
|
| Пон Юли 07, 2025 11:12 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, с покупките на жена е ясно. също - ако влачиш някой VNA от по-старо поколение. но ако се прибираш от зъболекар с прясно изваден зъб, дали няма да викне полицията? --- плашещо ми изглежда машинката... два райзъна с 2ТВ и няколко 40хх карти? хмм не съм навлизал в материята. ИИ ускорители - тензорни процесори? щото е бъкано с разни ускорители за видео (сцени), могат ли да се ползват за LLM? или ползват GPU-тата по специфичен начин? и какво правят десетките ядра на райзъните през това време. H100, доколкото схващам са наточени за тая цел и нямат кой знае какви видео/сцени функции (raytrace, примерно) а с ябълките съвсем не съм наясно. (е, донякъде - знам как да правя ракия и оцет с тях)
|
| Пон Юли 07, 2025 11:14 am |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: да, с покупките на жена е ясно. също - ако влачиш някой VNA от по-старо поколение. но ако се прибираш от зъболекар с прясно изваден зъб, дали няма да викне полицията? --- плашещо ми изглежда машинката... два райзъна с 2ТВ и няколко 40хх карти? хмм не съм навлизал в материята. ИИ ускорители - тензорни процесори? щото е бъкано с разни ускорители за видео (сцени), могат ли да се ползват за LLM? или ползват GPU-тата по специфичен начин? и какво правят десетките ядра на райзъните през това време. H100, доколкото схващам са наточени за тая цел и нямат кой знае какви видео/сцени функции (raytrace, примерно) а с ябълките съвсем не съм наясно. (е, донякъде - знам как да правя ракия и оцет с тях) |  |  |  |  |
Новите нВидии са РТХ 6000Про - 96гб - тройно на 5090 а ти го смяташ с 4090 дето май беше с 16? … цената е в небесата, десетки $$$К
|
| Пон Юли 07, 2025 11:21 am |
|
 |
|
palavrov
|
Няма да се плаша, само не особенно благородно ще завиждам на инструментариума.
|
| Пон Юли 07, 2025 11:23 am |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: да, с покупките на жена е ясно. също - ако влачиш някой VNA от по-старо поколение. но ако се прибираш от зъболекар с прясно изваден зъб, дали няма да викне полицията? --- плашещо ми изглежда машинката... два райзъна с 2ТВ и няколко 40хх карти? хмм не съм навлизал в материята. ИИ ускорители - тензорни процесори? щото е бъкано с разни ускорители за видео (сцени), могат ли да се ползват за LLM? или ползват GPU-тата по специфичен начин? и какво правят десетките ядра на райзъните през това време. H100, доколкото схващам са наточени за тая цел и нямат кой знае какви видео/сцени функции (raytrace, примерно) а с ябълките съвсем не съм наясно. (е, донякъде - знам как да правя ракия и оцет с тях) |  |  |  |  |
На другите въпроси ми е трудно да отговоря защото все още и аз самия не съм наясно. Като имаш час-два свободни звънни да полафим, че с теб кат се заприказваме все се отплесваме …
|
| Пон Юли 07, 2025 11:25 am |
|
 |
|
HCL
|
За да ползваш/инферираш модел ти трябват две неща - голяма памет (размера се определя от големината на модела) и голяма честотна лента към съответната памет (скоростта на генериране се определя от нея). От много сметки както е при обучаването на мрежата няма нужда. Съответно и графични карти не са необходими. Т.е. За ползване/инфериране на големи модели най-ефективното решение в момента е дву-сокетен АМД сървър с много памет и без каквито и да е графични карти. За ползване/инфериране на средни по големина модели най-ефективното решение е Mac. За ползване/инфериране на малки по големина модели най-ефективното решение са ускорителите на Tenstorrent/Jim Keller https://tenstorrent.com/en. И в трите случая инвестицията е към $10к. За трениране на невронни мрежи най-ефективното решение е в облака с NVDA или TPU. Ако някой има въпроси за специфичен сценарии, ще се радвам да разясня по-подробно
|
| Пон Юли 07, 2025 1:10 pm |
|
 |
|
itso.t
|
|
| Нед Юли 13, 2025 10:51 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Това не е професия, а хоби, временна ангажираност на хора, обичащи тениса. За две седмици. В зависимост от населеното място. Има турнир веднъж, два пъти годишно в някой град. Преди 15 години въведоха ястребовото око, ако тенисиста иска да оспорва решения на съдиите, и се оказваше, че много често грешат. Статистиката щеше да е вероятно различна без тези грешки в последните сто години. Та си беше ясно. После махнаха окото, и вече всичко се следи от компютъра, и така и трябва. Точно тук колко на ИИ програмката и е позволени да "мисли" не съм сигурен. Измерванията чрез камерата и електроника трябва да са достатъчно точни, и така да се представят на екраните, не някакъм модел да ми интерпретира, какъв би бил спина на топката спрямо вятъра и траекторията. Тупка извън линията, но я докосва - вътре е. Точка.
|
| Нед Юли 13, 2025 12:59 pm |
|
 |
|
Pif
|
То тогава да махнем и играчите и публиката. Направо да сложим роботи да играят а на публиката спокойно можем да им прожектираме ЦГИ с 3д очила. Няма нужда да седят на тая жега там. Може да си стоят по домовете на климатик.
|
| Нед Юли 13, 2025 1:11 pm |
|
|