|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 3:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: EV
Разхода на чистия хибрид е с 1 отгоре. Плъгина е по-нисък. Края на 90-те по канал 1 показваха и приусите и хонда хибридите. Хонда са 2 години преди приуса. Само дето концепцията им е грешна. Като се появиха 2-ро поколение приуси 2004 ме хвана мерака да си купя. И така до 2015 карах каквото мога да си позволя докато си купих приус. И от самото начало идеята ми беше да му сложа големи батерии. През 2009 си купих скоростна кутия, инвертор и батерия от приус 1-во поколение. С идеята да конвертирам някоя кола. 2013 ми се отдаде тая възможност и като няколко пъти ми свърши тока на пътя ми минаха всички мераци за електричка. Сега се кефя на хибрида и изобщо не искам да чуя за чиста електричка. Ако някой ден имам къде да зареждам ще си сложа голяма батерия в някой от приусите за да минавам 100-150км на ток и толкоз. Тая мъка да търся зарядни тук и там, да чакам да се освободят, да треперя ще работят или не ... никъв шанс. Засега пътуванията ми са далечни и електричката не е опция. Ако като Миро си ходя на 5км до нас или на 50 до село - тогава ще е друго. Не мога да си представя да трябва да тръгна посред нощ от София до Варна и да се чуда колко ток имам или къде да спирам да зареждам. Да седя да чакам 2 часа на зарядна. Абсурд. Тея 2 часа не може ли на плажа да ги прекарам ами ще седя да обгрижвам някакво желязо.
А за газовата - разхода от 10-12 лв/100 км пада на 5-6 лв/100 км. Ако пестиш дори 4 лв/100 - за има няма 30-40к км си я избил. Останалите 500к си икономичен.
|
| Чет Юли 17, 2025 11:13 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
Не е забравил, но обикновените потребители не навъртат годишен пробег от 50 - 100к и затова не сменят всяка година ремъци, накладки и дискове. Или казано иначе - ама като започнете да си ги смучете от пръстите тия аргументи...  А за броя конторлери... Ами глобалната разлика между автомобилите и кокошарниците е липса на ДВГ. С малки изключения останалата периферия е подобна. Дори да допуснем, че версията с ДВГ има 10 пъти повече контролери и те се намират в двигателя, преобладаващата част от тях не са решаващи за това дали двигателя ще функционира. Ама някой контролер бил се "гипсирал". Голяма работа - авариен режим, тая периферия се игнорира и целата газ (като за авариен режим).
|
| Чет Юли 17, 2025 11:42 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Не те бива в сметките  Имам над 25г опит с газови. Хубаво нещо, обаче зависи на какво ще го сложиш. В момента както го направиха да плащаш отделно технически преглед, отделно обичайната профилактика при газаджиите. Да, ти сам ще си я направиш вероятно, само филтърче за 10лв ще смениш. Но за хора, които не им се занимава... като сметнеш и нещата, които не правиш всяка година (смяна на инжектори, бутилки и т.н.) в крайна сметка средно годишно са едни 100-200лв разходи плюс още толкова амортизацията. Баш си стават 300-400лв. При 4лв икономия, трябва да навърташ 10к км годишно за да си на нула. Не е зле, но не е чак такава далавера. Виж ако караш ламя като голф-4 автомат, тогава икономията не е 4лв и се избива лесно 
|
| Чет Юли 17, 2025 12:30 pm |
|
 |
|
Pif
|
Аз карам 35-40к. Последните години и над 40к. Таксиджиите са 80-100-120к. Гумите са 600-700 лв. Едната година купувам зимни, другата летни. Понякога прескачам и купувам на 3 сезона. Сметни го 500 лв/година от гуми. Застраховка и преглед още 350-400. Та маслото и газовата са от малките разходи. А за ЕКУ-тата - мойта има 22. Само 1 е за ДВГ-то. Има пауър мениджмънт, хибридно еку, за спирачките са 2, стиринг, секюрити 2, еърбеци 2, ... От всичките най-простото е ДВГ-то. Мери няколко температури, налягания, ниво на бензина в резервоара и генерира искра и импулси за инжекторите. Управлява се изцяло по кан. 2 системи могат да му пратят рикуест - хибридната и климатика. Хибридната иска торк и обороти. Климатика иска топлина. ДВГ-то отговаря какво може да даде и какво дава в момента. На няколко милисекунди. Протокола е прост като блондинка. Ако даде някаква грешка или не отговори - колата продължава на ток в авариен режим. Докато има батерия.
|
| Чет Юли 17, 2025 12:42 pm |
|
 |
|
HCL
|
Аргументите не се смучат от пръстите, а се вадят от портмонето. Поддръжката на един ДВГ среден клас за 8 години и 100к км ми излиза около 8 хиляди евро за годишни инспекции и консумативи. И не виждам разлика между БМВ, Мазда и Хонда. Предполагам в България е по-евтино, но не очаквам в София с оторизирани части цената да падне наполовина.
Тук като гледах статистиката на X3-ката, ами плъгин версията стои значително по-дълго по сервизите от електрическата. Това време също може да се сметне към загубеното. По-простата система се разваля по-рядко, теория на вероятностите. За хора с дълги пътувания съм съгласен, че везните ще се наклонят в посока хибрид.
|
| Чет Юли 17, 2025 1:47 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Поредното доказателство че ти липсва "commomn sense" или преведено на български, народен език, разбираем за цървула - "елементарна логика". Човекът не е споменал че сменя всяка година ремъци и накладки, просто спомена цената на въпросните ремонти разпределена по години. Примерно - ако се налага да сменя ремък на 5 години и цената на смяната е 1000 евро то цената на обслужване на година се вдига с 1000/5 = 200 евро. И не се опитвай да тълкуваш мненията на хора които са на интелектуални нива над теб, ако те преценят че си заслужава отделеното време - ще уточнят. Баси и спамърите, не могат да изкарат няколко часа без да се изходят по всяка активна тема.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Чет Юли 17, 2025 1:56 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
писали сме по едно и също време
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Чет Юли 17, 2025 1:57 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Какво значи "оторизирани части"?
|
| Чет Юли 17, 2025 2:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Питай някой, който е бил клиент на Мотофое до преди 10-20г. примерно 
|
| Чет Юли 17, 2025 2:30 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Вероятно става въпрос за неправилна терминология, и се има предвид оригинални авточасти, купени от представителя на марката. Може би тук е мястото да спомена, че съм купувал някои оригинални чаркове по-евтино или на сходна цена като на "заместителите". Например, оригиналната водна помпа на дедото на автомобилите при връщане на старата струваше малко по-евтино от заместител. А така или иначе няма какво да правя старата... Някой може ли да познае колко неоригинални водни помпи съм купил? Да, при оригиналните авточасти има някои които струват доста солени суми, но има и някои с меко казано смехотворни цени. Затова винаги първо проверявам цената на оригиналните компоненти и чак след това на ментетата.
|
| Чет Юли 17, 2025 4:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
То при "съвместимите" цените се слагат с психологическа цел, както казват комшиите ми по офис. Всеки път като купя нещо от тях се почват едни сметки кое 30% кое 40% отстъпка. Веднъж ги питам, абе що просто не си сложите реалните цени на етикета вместо да правите отстъпка на всеки и на всичко. А не вика - ако сложим реалните цени хората се плашат и не купуват. Пък като сложиш една по-сериозна цена и като направиш отстъпка после са много доволни. И всички вериги авточасти са на тоя принцип. Тия дето с доставка даже обикновено пускат стокова с цена по етикет, колкото сервизчето да покаже на клиента нещо, пък на края на месеца какво се фактурира няма значение 
|
| Чет Юли 17, 2025 5:04 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Добре де, умишлено "пропуснах" да спомена, че и оригиналните чаркове и ментетата се купуват с прилична отстъпка. Което е без значение за раздумката. Дали ще сравняваме крайни цели или такива с 20 - 50% отстъпка от крайната цена е "се тая"...
|
| Чет Юли 17, 2025 5:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе тя думата беше за "оторизираните"  Аз от доста години не ми се налага да ползвам подобни удоволствия, но когато ползвах никой не ми е правил отстъпки. А цените бяха меко казано неприлични...
|
| Чет Юли 17, 2025 5:38 pm |
|
 |
|
HCL
|
Под оторизирани имам предвид, такива одобрени от производителя. Под оригинални разбирам тези които идват с колата. Примерно, мазда използват различни доставчици за дисковете, да кажем бош и рембо. Колата идва с бош, но по документация можеш да сложиш и рембо. Другата категория е съвместими части, които поради някаква причина не са одобрени от производителя. Можеш да ги сложиш и със сигурност ще работят, но не са одобрени от Мазда и си е малко на твой риск. Ако купуваш от сериозни произветели обикновено няма риск, но има и такива дето живота им е на 1/2 от очакваното и финансово не си струва да се занимаваш, освен ако не ти се налага. Пазар има за всички. Може да бъркам термините
|
| Чет Юли 17, 2025 6:05 pm |
|
 |
|
itso.t
|
За тях де. Нали по-напред уточних: За мен оригинални части са тия купени от вносителя на марката. Не от "бай онзи" който твърди, че са оригинални, а от вносителя. През годините е имало доста куриозни случки с цените на чарковете, и в двете посоки. Ако може да се самоцитирам: Не е важно колко струва поддръжката на автомобила, а как ти понася тя.
|
| Чет Юли 17, 2025 9:50 pm |
|
|