Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
mitko_el, от предницата нищо не мога да използвам - тотален CAN - LED ( няма достъп до светодиодите )
и направих XOR с централния стоп - когато сигналите са еднакви - оптрона "спи"
но ако мигача - разлика - мига

има един дефект "технологията": XOR-а хваща закъснението между CAN каналите Ляво - Център - Дясно
и има първоначален "блинк" за около 100 mS ако има спирачка И мигач ( не че е болка за умирачка )

на схемата А е американската жица за мигач/стоп, B е централния стоп
демек товара ( двоен оптрон ) е между активните жици, от транзистора на оптрона мига европейския мигач

за час експерименти - толкова

Прикачени файлове:
led.jpg
led.jpg [ 153.42 KiB | Прегледано 2356 пъти ]

Чет Юни 26, 2025 6:12 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

miro_atc написа:
да, ама въпросът е какво е това по дяволите и има ли почва у нас? :D

Ако все пак става дума за ZFS, аз го "открих" наскоро и съм доволен от това което прави. Запомни следните команди:
zfs - има доста опцци (както и добър help)
zpool status
Дори и да ти умре единия от двата диска (при положение че си в mirror), другия без проблем може да се импортне на друга машина (която има поддръжка за zfs) и тогава всички данни са ти достъпни. Можеш и на оригиналната машина да добавиш нов диск, при което ще започне resilvering което в зависимост от обема данни и бързината на дисковете ще завърши в кратки или (никой не знае колко дълги) срокове :)
Добро място за четене https://docs.oracle.com/cd/E19253-01/819-5461/gbbya/index.html, както и Гугъл.
Важна подробност - openzfs в началото на 2025 вдигнаха версията до 2.3хх която поддържа някой важни екстри които не бяха налични преди това. Та на машината на която закачаш твоя диск който искаш да четеш версията не локалната инсталция за zfs ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трбява да е равна или по-висока от тази на диска ти. Ако условието не е изпълнено няма опастност за данните ти, но няма да може да импортнеш pool-a. Проблема се решава лесно като се вдигне версията на локалната инсталация. Има възможност и downgrade-неш версията на твоя pool (ако не си изполвал новите екстри) като преди това трябва да ги изключиш експлицитно. Всичко за което пиша е пробвано и работи. След много години на ползване на mdadm и съзнателно отказване на zfs се престраших и сега не съжалявам :idea:

Съб Юли 05, 2025 2:56 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
... гледаме като теле железница ...

телето, ако види железница, му е за последенo. пък и не помня по БДЖ да са карали телета.

лафа, както го знам, е 'гледа като теле боядисана порта'. дядо ми го демонстрира, като бях малък.

сутрин пускат добитъка на паша. всяко теле си знае пътя до мегдана и всички кротко 'отиват на работа'
като се напасат, пастира ги връща на мегдана и всяко си знае пътя да в къщи.

обаче междувременно стопанина боядисва портата (дядо ми).
телето идва и се заковава пред портата - хем е тука, хем нещо не е баш. седи като вкопано, върти глава, опашка, маха с уши. гледа с едното око, после с другото, после пак се оглежда. измучава, и пак зяпа... като теле боядисана порта.

трябва да го хванеш за вървата и да го вкараш.

---

използваем zfs има поне от 30 години (извън соларис/SUN)

---

не знам докъде стигнаха с реализацията е лайнукс. те страдат от синдрома 'not invented here' и държат да си напишат всичко от нулата.
та е и с bpf, изключително много държаха да е 'extended' и се омотаха вече 10 години май.

ако дисковете са въртящи се, не понася 'циглени'. трябва да се внимава.

ако са NVME/PCI и процесора е десктопен, масово единия слот е през процесора, а другия - през чипсета. за PCIe 3 има значение.
за PCIe 4 няма голяма разлика, но не съм срещал десктопен биос да поддържа бифуркация (процесорите го могат, съответния блок в биоса го има, но е празен)
като правило десктопните процесори имат само 20 PCI лайна (х16 за видео картата и х4 за диска). срещу 40 и повече на сървърните камъни.
предвид, че последното поколение видео карти ползват само 8 лайна, това си е разхищение на силно ограничен ресурс.

Последна промяна ДедоБоре на Съб Юли 05, 2025 5:07 pm, променена общо 1 път

Съб Юли 05, 2025 4:56 pm
Профил

ДедоБоре написа:
използваем zfs има поне от 30 години (извън соларис/SUN)

Да, ама ти си мълчиш :lol:

Съб Юли 05, 2025 5:06 pm
Профил
Аватар

е...
за бекъп знаеш какво използвам 8)

Съб Юли 05, 2025 5:08 pm
Профил

Аз преинсталирах заради тъпата Nvidia, последно сложих май LLM. Но нещо не мога да се ориентирам кое къде и как се монтира. Може и аз нещо да съм омазал щото исках да ползва само единия диск. Не успях, въпреки че му създадох и указах дялове, то си форматира и другия диск. Само дето не го монтира отделно, а е общо по някакъв начин с основния.
То и инсталатора на убунту няма много опции. При zfs направо от двата диска направи един без да пита нищо.
А реално аз искам единия диск да си го ползвам за данни и home. Другия за ОС-а не ме интересува, стига да мога да си го забърсвам и да преинсталирам ако се наложи.
В случая това че пипа и двата диска силно ме притеснява. Преди не беше така. Даваш му дялове за root и каквото още му дадеш, но не бараше дялове или дискове дето не си му дал.
Между другото не знам дали е от убунту но 24.04 LTS с zfs изглежда по-прилично от 25.04 с LLM. И най-вероятно ще забърша и ще върна версиите, стига Nvidia-та да тръгне...

Съб Юли 05, 2025 5:50 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
е...
за бекъп знаеш какво използвам 8)

copy to /dev/null
:D

Съб Юли 05, 2025 9:12 pm
Профил
Аватар

Фрезоване на PCB-то под мощен транзистор. Каква е идеята?

Чет Юли 24, 2025 12:39 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:

Гарантирана изолация при по-високо напрежение.

Чет Юли 24, 2025 12:44 pm
Профил
Аватар

Ясно. Сега го погледнах този, Vds=500, трябва си

Чет Юли 24, 2025 12:52 pm
Профил

Ами ... много зависи. Първо гейт-сорс е безмислено да имаш такова фрезоване, там не се очакват такива разлики. Сорс-Дрейн зависи оит напрежението и работните условия. Ако е само изолационнот на материала / въздуха не са нужни много големи отстояния, но ако се взьемат в предвид замърсявания нещата стъават по-различни, и точно там тия фрезования са най-ефективни.

Чет Юли 24, 2025 5:23 pm
Профил

Реконструктор написа:

Без да се заяждам, ама това не е ли въпрос за "новобранци" в проектирането на платки?

Чет Юли 24, 2025 10:48 pm
Профил
Аватар

имитатор за 5W ( автомобилни 13.6V ) ... с минимално греене ???
( грубо казано 350 mA )

Пет Юли 25, 2025 6:31 pm
Профил ICQ

Абе не е баш, да ти кажа срещал съм доста уж напреднали рисувачи които не са много на ясно какво е предназначението и как се смятат. Да чували са ги термините, гледат по някоя табличка ама до там, защо всъщност се прави, каква е физиката зад това, кога и как има смисъл да се прави, кога може да се направи нещо друго ....

Пет Юли 25, 2025 7:34 pm
Профил

TheWizard написа:
имитатор за 5W ( автомобилни 13.6V ) ... с минимално греене ???
( грубо казано 350 mA )

Мммм , изкуствен товар предполагам визираш .. 5 W са 5 W, няма как да грее малко защото тая мощност трябва да се отдели в един или друг вид. В единия край са чисто пасивните товари, 5 W топлина, в другия да речем нещо което променя вида на енергията, вентилатор, помпа ... енергията не може да изчезне, за да грее малко трябва да я преобразуваш с високо КПД.

Пет Юли 25, 2025 7:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305 ... 315  Следваща