|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:39 pm
с какво ги програмирате малумните AVR-ри ...
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 с какво ги програмирате малумните AVR-ри ...
Редезайнвах тук някакво платле, с Атини 13А, трябва да го програмирам, да ама имам само elf, инсталирах IPE-то, да ама то елф не поддържа. Пробвах AVR Studio, Microchip Studio .. никакъв шанс, не се инсталират, офлайн версията казва че има счупени файлове, онлайн версията и тя спира на едно място. В момента инсталирам MPALB X което е поредното малоумие, гигабайто за нищо, ще пробвам, да му компилирам сорса, уж са ми дали някакъв въпреки че малко ме съмнява да е целия. .. .има ли някакво софтуерче, съответно джелязо за тия малоумни AVR-ти .. ардуно платки и др. подобнио дори не искам да чуя ...
|
| Вто Авг 05, 2025 12:55 am |
|
 |
|
syscop
|
 Re: с какво ги програмирате малумните AVR-ри ...
Това https://github.com/avrdudes/avrdude работеше преди време. hex може да си направиш по следния начин: Може също да добавиш avr-objcopy -O ihex ${ProjName}.elf ${ProjName}.hex в Post-build steps на mplab x ide. По спомен беше базирано на eclipse.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
Последна промяна syscop на Вто Авг 05, 2025 9:16 am, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 05, 2025 8:32 am |
|
 |
|
bobihot
|
|
| Вто Авг 05, 2025 9:01 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Не са малоумни, просто микрочеп са ги омазали отвсякъде. Има си дедикейтед програматор - AVR ISP, работи перфектно със софтуера на Атмел - Атмел Студио, точно на теб съм пускал линк към последният им читав софтуер, преди да го омажат микрочеповете, не помня точно темата.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Авг 05, 2025 11:14 am |
|
 |
|
ToHu
|
Теглих го, ама не са инсталира, плаче, че имало счупен файл. То е ясно че са го омазали. Инсталирах накрая mplabx, там импортирах елфа и той уж се оправя, да ама има някаква драма, мога да програмирам само веднъж. Направих и проект и компилирах сорса, тръгна но и тай се програмира само веднъж. След това почва да плаче, че може би е пуснат дебъга по една жица. На елфа да речем има някакви фюзове, на сорса обаче от де идат ...гледах, гледах, не ги видях къде са. Също като чета менюала, не звучи през ispда може да се програмират фюзовете, поне не са описани. Споменати са само в интерфейса с високо напрежение.
|
| Вто Авг 05, 2025 2:21 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
https://drive.google.com/file/d/1dui4ZY ... sp=sharing avr studio 7.0.1931 пп. фюзовете трябва да можеш да ги програмираш през ИСП
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Вто Авг 05, 2025 5:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ще го пробвам това, ще поръчам един от тия атмелски програматори, нейде май имам еидн ама не мога да го намеря, опитвам с пиккит 4-ка, преди с него програмирах някакви ама в момента нещо се бози.
|
| Вто Авг 05, 2025 6:19 pm |
|
 |
|
syscop
|
Заложил съм на atmel ice(такъв имам). Поддържа и avr, и sam чиповете.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Авг 05, 2025 6:49 pm |
|
 |
|
radolin
|
Може да се програмират fuse-ове през ISP със сисугрност. Преди 10-на години добавих поддръжка в avrdude да може да ползва linux gpio-та като програматор. Ако имаш някаква платка на която работи Линукс, тип малинка, къпинка, каквото и да е, което има свободни 4 GPIO-та на съвместими нива като AVR-a пробвай с avrdude и linuxgpio програматора. Само в конфигурационния файл трябва да му укажеш кое gpio към кой пин си свързал - ресет, клок, вход, изход.
|
| Сря Авг 06, 2025 1:20 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
С това на аватара.  ISP му викат, физически е SPI + протокол. Софтуера е стандартното AVR studio (сега не знам как му викат), вътре си има програматор. Преди 1 милион години ползвах и разни други (има бол).
|
| Чет Авг 07, 2025 9:54 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Сега последните са със UPDI по една жица. Което е хитро и може да се използва за програмиране UART - CH340 със един резистор.
|
| Съб Авг 16, 2025 5:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пуснат му е code protection fuse, това MPALB-а нещо не ще да го трие, не знам аз ли не мога да му хвана цаката .. гледам има команда за тая цел в протокола ама .....някакъв софт който да го поддържа, да не ровя ?
с avrdude се трие как си требе, и до де всичко работеше MPLAB X се крашна и повече не тръгва. AVR Studio от линка по-горе изобщо не с еинсталира, инсталатора мре с грешки ... яко ....
|
| Чет Сеп 04, 2025 10:00 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Бате. В алиекспреса има платчици за стотинки. Имам една торба от тях.  Ако нещо не ми харесва, дори минимално, платчицата отива в кофата и нейното място заема следващата от торбата.
|
| Пет Сеп 05, 2025 4:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Платки имам, взех всичко възможно, нямам софт в момента ... и MPLAB Х и Atmel Studio се бъгнаха. MPALB забива, преинсталирах два пъти все там. Atmel studio изобщо не се инсталира. Като цяло не знам какво ги правят тия модерни среди, но имам сериозни проблеми с повечето от тях, подобни дръвчета имам и с това на силабс, общото между всички е че са някакви джава боклуци. Докато не съм инсталирал кадове всичко работи, имам усещане че нещо не се разбира със Solid Works, и конкретно с версията която е с онлайн лиценз. Не е боза защото правя нови инсталации, и в момента съм на почти нова, но в момента в който сложа солида, фюжъна и алтиума и след това се скапват, и като че ли SW го прави това. С 2020 не съм имал такива проблеми, но от както съм на онлайн лиценз той постоянно се ъпдейтва, инсталира някакви простотии ... та проблема е че в момента не моа компилирам. Иначе вчера писах за друг проблем, МПЛАБ-a не може да затрие протекшън фюза и отказва да програмира втори път, но това го реших лесно с въпросния avrdude, доста полезно comandline тулче.
|
| Пет Сеп 05, 2025 6:16 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Пробва ли VSCode? Най вероятно има някой плъгин за ръчкане на AVR ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Сеп 05, 2025 6:24 pm |
|
|