Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Характеризиране на светодиоди 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Характеризиране на светодиоди
Имам едно Фи за индустриална мрежа, с 1.8V изход за Линк светодиода и искат да е зелен. Други напрежения наблизо не са желателни.

Има някакви с Vf 1.67-1.7 min, Vf typ 1.8V (и червените са така), и аз съм сигурен че ще светят, но за забавление си мисля дали не може да се направи платка със 100 диода в паралел (всеки с резистор), и да логвам какво ще стане като променям напрежението от 1V до максимума в чаршафа. Или всеки диод да има отделен контролер с мерене на тока, и ЦАП за напрежението и всичките да са навързани на общ SPI или I2C, а яркоста да я следа с ап на телефона.

Ей такива съботно-неделни...

П.с. не измислиха ли някакви олед светодиоди с по-ниски мин. напрежения?

Съб Авг 23, 2025 3:16 pm
Профил

Мнение Re: Характеризиране на светодиоди
Няма ли да е по лесно да направиш единично .. е зависи де, 100 в матрица може да ги гледаш с камера и да автоматизираш, инач един по един ръчно сменяш суипваш и мериш автоматично...100 леда не оправдават да си играеш да пишеш софт за камера май.

Съб Авг 23, 2025 4:07 pm
Профил
Аватар

GPTто ще ми го напише, аз само ще му дефинирам заданието ;) Ще трябва да сложа и решетка от черно кадифе, да няма отблясъци между диодите.

Съб Авг 23, 2025 6:32 pm
Профил
Аватар

Я пак прегледай чаршафа! Съмнявам се при 1.7 волта да даде по-късо от 600 нанометра.

Съб Авг 23, 2025 6:36 pm
Профил ICQ
Аватар

bateAz написа:
Я пак прегледай чаршафа! Съмнявам се при 1.7 волта да даде по-късо от 600 нанометра.

Е така де, заради такива като тебе искам да направя тестова постановка - да направим експеримента както си трябва. Сложи Vf до 1.8V във филтрите на диги и маузер, и виж че има и жълтозелени с толкова минимално.

Съб Авг 23, 2025 8:20 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Имам едно Фи за индустриална мрежа, с 1.8V изход за Линк светодиода и искат да е зелен. Други напрежения наблизо не са желателни...

Изходът управлява съответния фет който комутира класически зелен светодиод към маса.
Другият извод на светодиода е свързан резистор който пък е свързан към 2.5, 3,3 или 5 тока.

Съб Авг 23, 2025 9:17 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Grubi написа:
Имам едно Фи за индустриална мрежа, с 1.8V изход за Линк светодиода и искат да е зелен. Други напрежения наблизо не са желателни...

Изходът управлява съответния фет който комутира класически зелен светодиод към маса.
Другият извод на светодиода е свързан резистор който пък е свързан към 2.5, 3,3 или 5 тока.

Трябва да погледна пак, но мисля че не комутира масата, т.е. не синква - а сорсва. Пестя изводи.

Съб Авг 23, 2025 9:52 pm
Профил

Светодиодите са на бинове. Има бинове по напрежение, има бинове по интензитет при даден ток, има бинове по дължина на вълната. В съответния бин се променят в някакви граници в зависимост от температурата. Та това дето искаш да го правиш производителите отдавна са го направили и са го написали на опаковката. Просто си купи каквото ти трябва.

Съб Авг 23, 2025 10:38 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Трябва да погледна пак, но мисля че не комутира масата, т.е. не синква - а сорсва. Пестя изводи.

Значи би паснало чудесно...

Съб Авг 23, 2025 11:50 pm
Профил
Аватар

Абе те много неща пишат в чаршафите, ама аз не им вярвам много ;) А и трябва да покажа на шефовете, че не винаги става така както си го мислят.

Съб Авг 23, 2025 11:52 pm
Профил

Забавляването на шефовете е отнелна професия. Там не разбирам. Но що се отнася до светодиоди - цял свят работи така. Има много продукти в които параметрите на светлината са критични и там са важни бинингите. Производителите ги тестват и подбират в определени параметри за да може клинта да си вземе точния бин и да си произвежда. Иначе представяш ли си каква забава ще настане със стоповете на колите, светодиодните табла, челници, фенери, фарове, подсветки на лцд-та и каквото още се сетиш.

Нед Авг 24, 2025 12:18 am
Профил
Аватар

При силиция и другите полупродници винаги е така...който е приготвял рецептата, фазата на луната, кафе машината на работниците и т.н. Но все пак аз искам да тествам минимим Vf при гранични условия, а не при номинални. Там всъщност се вижда какъв резерв си е оставил производителя.

Нед Авг 24, 2025 10:40 am
Профил
Аватар

Тествай го на най-ниската темпаратура, при която по задание трябва да работи.

Нед Авг 24, 2025 11:36 am
Профил ICQ
Аватар

bateAz написа:
Тествай го на най-ниската темпаратура, при която по задание трябва да работи.

Така ще бъде, -25 или -40 примерно. Въпррки че при тия температури нилой сервизен техник няма да стигне дотам - светодиода е под друг капак, и е само за начална или сервизна диагностика, но не и за постоянно използване/наблюдение.

Нед Авг 24, 2025 3:12 pm
Профил
Аватар

имай в предвид, че на практика почти всички светодиоди на пазара са с луминофор.
ако искаш 'класически', трябва да търсиш нещо от категорията 'true green', примерно. на съответната класическа/ретро цена.
ако търсиш абсолютно точна дължина на вълната... има и такива, дори с белеШка идват. пак на съответната цена. ама май само червен съм намерил.

имам съвременни червени и зелени луминофорни, в категорията под цент. червения на 3.3V иска 8.2К, зеления е по-зле - 6.8К. това за да не прави дупка в кутията, а не да мъждука.

---

е, ако искаш да мериш дължина на вълната... имам на разположение монохроматор, любезно споделен от Тони.

Нед Авг 24, 2025 4:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща