|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 11:32 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
 Re: EV
Токът е нищожен разход - в най-лошия случай 2-3 мегаватчаса/ден. Надникът на един пилот е много повече, а са наели 17 пилота. Естествено имат и мнооого други разходи, предполагам цялото упражнение е струвало поне 10-на милиона. Но и повече да е струвало това са много добре изхарчени пари. Едно е да проектираш една кола на хартия, друго е да я изпържиш 40 хиляди км в рамките на една седмица със средна скорост 300км/ч. Без съмнение прототипите са били окичени със датчици и са свалили доста данни, а след финиша предполагам са ги разглобили и са огледали всяка една част. За съжаление, накрая пак ще сложат нещо да се чупи умишлено и да изкарват пари от поддръжка. Но като цяло Мерцедес е Мерцедес, защото се старае да тества и знае какво продава.
|
| Пет Авг 29, 2025 9:34 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам при ZE50 това дето гледа Grubi дали има някакви промени, но при старите няма драма, щото климатика си е преди всичко климатик и няма никаква връзка с двигател. С батерията връзката е само с въздух и то май не е директна, а се ползва въздуха от купето. Не съм много сигурен как точно е, но не е като при по-съвременните електрички. Няма антифризи да се разхождат в батерията, климатика не е като при теслите с 6 независими кръга. Ако се счупи - счупи, не е фатално. Има втора злоупотреба а и нов да е - голяма работа. При по-новите, ако стане нещо с термомениджмънта имаш я наводнени, я прегряти батерии/двигател и тогава не може да се разминеш с 1000 евро...
|
| Пет Авг 29, 2025 10:17 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
Тука има няколко вида Зойчета - с батерии 22kWh, 44kWh, 52kWh, както и 100 и 135 коня мотори. За по-малкиъе батерии може да има и по-малки мотори, трябва да видя. Последните модификации имаъ също по-голям диспляй, и май разни други глезотии - Bose озвучаване и т.н. Мен дори малката натерия межурежда, защото имам по 100км на ден по магистрала, отиване и връщане и тогава цената е 2-3 пъти по-малка от 52/135. Както каза Миро - зависи от дълбочината на джобовете.
НО, ако търговците пак нещо се олеят с надценките, може да се върнем към Волво V70/XC70 дори да е над 100к км.
|
| Пет Авг 29, 2025 10:37 am |
|
 |
|
miro_atc
|
А как стоят нещата с електричките на Volvo при вас?
EX30? EX40?... Нещо със субдийка, отстъпчица като за вътрешни хора няма ли?
|
| Пет Авг 29, 2025 11:45 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
-25% за работещи там (т.е. без локалното ДДС), но търговците им са едни преяли бунаци, които им е все тая али работиш във Волво или Дачия. Като бях при камионите беше -10%, но вече не съм там  Ей на https://bilweb.se/sok?offset=0&limit=30 ... x=®ion=
|
| Пет Авг 29, 2025 12:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
тц..тц.. нищо българско ли не е останало у теб?  Заеби търговците, разпитай там бивши колеги, някой дето си е купил нещо преди 1-2 години с 25% отстъпка и взел субсидийка и му обясни, че е време да си вземе нещо по-ново пак по същата схема, а ти ще му помогнеш да се е отърве от "старото". Но затова, че е пърдял в тая кола трябва да свали доста от цената на която я е взел. Тук нови CX30 са 40 евра, там като махнеш веднъж 25% и още 25% за пърденето и като махнеш субсидията, предлагаш му да кажем едни 15 евра. Честна сделка!
|
| Пет Авг 29, 2025 1:10 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Grubi, съвземи се...  Ако се видим скоро, ще те черпя по твой избар чаша бензин или дизелово гориво, за да дойдеш на себе си. 
|
| Съб Авг 30, 2025 2:35 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Тъй, днес си намерих дори червено Зойче, фамилията го тества - не са доволни, но май ще кандисат. Може и бяло да е.
Основни разлики - Z4 е с класическа ръчна, барабани на задните, Z5 с бутон/автоматична, дискови на задните. Има модели с паркотроник и камера, или без камера. Има разлики и във фаровете, Z5 са с отделни светлини и малко по-фешън.
Капацитети - 22, 44, 52kWh / 110 лли 135 коня. 110 коня май стигат.
Иначе Mitsubishi Outlander 4x4, спорт, дизел е долу горе същата цена - но на 2х, 3х повече километри...сувсею друг клас автомобил, но май не ми трябва такъв.
|
| Съб Авг 30, 2025 5:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Е за малката кола на щерката ...не си хареса нищо малко  последно Лексус Rx, втора ръка на 3 години, ама май не са го капарирали та може и да се размине ...
|
| Съб Авг 30, 2025 5:53 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Искам Трабант електрически аз - имаше по изложенията. Казаха ми цена за конвертиране на СААБ в ел - едни 100хил.лв...
|
| Съб Авг 30, 2025 5:57 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
При покупка на автомобил бързането е лош помощник...
|
| Съб Авг 30, 2025 7:01 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 439 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Някой може ли да обясни как така на Рено Зое на 10 години и 100 хил. километра (и съмнителна батерия) му искат 12 000 лева (6000 евро). Аз първата кола която си купих (пак беше Рено но на бензин) на 10 години и малко под 50 хил. мили, я взех за около 750 паунда(с платен преглед и роуд такса). Явно балона от тогава яко се е надул, надууууул.... Или Германия е взела България за битака на битаците и българите -за работещите клошари на Европа. Оттам - всякакви изкуфели български байчовци, ТЕЛК-аджии, надничари и болничари с по 2000 пенсия от държавата и 1500 заплата от работодателя, за да могат да ги купуват и сменят тея лъскави кокошарници, реват на заклано как на тях трябва да им се увеличат доходите , а на младите едно хилядо лева им стигат...
|
| Съб Авг 30, 2025 8:41 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами цените са ей такива... "Съмнителната" батерия си има гаранция - 8 години или 160000 километра, сигурно има цял ферман. Може да си я наемеш, може да си я купиш.
Другите кокошарници и те си имат проблеми - масла, тоци, софтуери, ламарини и т.н. Тъй че зависи според приложението и джоба.
Ако искаш здрава и евтина кола, си търсиш поддържана "премиум" кола от едно време - 1995/2012 и добър сервиз, чийто шеф ти е най-малко кръвен брат.
Може и по-стари модели - тогава не се плащат данъци като за музейни експонати. Някои го правят и то доста добре. Удоволствие е да видиш коли от 1960 година във форма.
|
| Съб Авг 30, 2025 9:42 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Днес на магистралата подминах някакво кабрио, елегантно синьо, лъскаво, реновирано, човекът, с каскетче, си караше с не повече от 70км/ч. Машината според мен беш от края на 30-те, и в това си състояние този модел едвали би паднал под четвърт милион, вероятно във франкове. Тук често виждам такива бижута правени между 30-та и 70-та година, но най-вече по планинските пътища около фермите и горичките, като във филмите на Джеймс Бонд. Много пари са налети там и много се ценят. Водят ги на изложения, кътат си ги, накрая ги продават за сериозни суми, ако се наложи. Но досега на магистрала не бях виждал да карат ретро автомобили (само да ги транспортират, преди това). Одеве мина един зелен кадилак от 70-те, пак без покрив, само Джон Траволта липсваше вътре - все едно си в друг свят, дори да мразиш коли. А аз мразя коли... Като сравниш тези произведения на изкуството с новите купета, а сега и с електричките, просто е смешно как деградират дизайните.
|
| Съб Авг 30, 2025 9:53 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Така е, тия новите са аплайанси, не коли. Има и такива, които електрифицират класики.
Но избора е личен - какво може да си позвилиш, и какво ти трябва за всеки ден или за удоволствие, статус, сваляне на гаджета или каквото е там.
|
| Съб Авг 30, 2025 10:20 pm |
|
|