Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
Явно зависи от колата и тертипа на каране, но аз зареждах нашите бензинови по веднъж на всяка седмица-две.
Електрическите се зареждат докато спя, работя, пазарувам или вечерям. Досега не съм чакал.
Ако караш над 250 км на ден и не спираш на всеки два часа за почивка, тогава съм съгласен, че ще се наложи да чакаш.

Пон Сеп 01, 2025 5:15 pm
Профил WWW

HCL написа:
В момента карам iX2 и iX3.

И други колеги има с по 2 ;-)

d_jelev написа:
Не знам какъв аргумент може да е това, дето HCL го изброи за "губене на време по бензиностанции"

Това зависи от обстоятелствата. Особено ако си с LPG както бях с голфа, всяка седмица зареждах поне веднъж, защото на газ минавам 300км и до село са почти 200. Демек не мога два пъти да отида и да се върна. И тъй като бензиностанцията ми не е в тая посока, обикновено ходех специално само за да заредя. Да, зареждането е 5-10 мин, но докато отидеш и се върнеш...
Разбира се, това не е кой знае какъв плюс за електричките. По-скоро това не е минус, щото много хора си мислят, че който кара електричка си прекарва времето във висене по станции. Ами не. Не го прекарваме там ;-)

Пон Сеп 01, 2025 5:56 pm
Профил

HCL написа:
Електрическите се зареждат докато спя, работя, пазарувам или вечерям. Досега не съм чакал.
Ако караш над 250 км на ден и не спираш на всеки два часа за почивка, тогава съм съгласен, че ще се наложи да чакаш.

Точно това ми звучи като слугуване на машината, не тя на теб. Всеки път трябва да си го организираш това зареждане. То е така и с телефоните, и с конзолки, и с лаптопчета. Допълнителен стрес, не броим колко са разходите, понеже не съм подготвен по тази тема, още нямам електричка (само планирам).
Ако караш 250км на ден, или дори 100 да са, явно не си вече в ИТ бизнеса, а в логистиката. Винаги се чака за електричките, да се заредят, няма такова нещо, като "да не чакаш". Това не е бензина, да го налееш набързо. Ти си изключваш Wi-Fi през нощта, аз също имам своите страхове - и с газовото барбекю, и със зареждането на огромна батерия през нощта. При нас всичко освен Wi-Fi e изключено нощем и дори да си вземем електро, няма да се зарежда през нощта, или без надзор през деня. Ако на работата осигуряват зареждане - ок. Пак трябва да ходя да се разправям, да я включвам, да я следя, да я махам за следващия и т.н. При нас има зареждачки, но не съм питал, дали е безплатно. Едва ли, и се чака - и там има опашки, при все, че говорим поне за 10-15 "колонки" за зареждане. Ама при голям кампус и все повече закупили си подобни возила, пак са малко зареждачките.

miro_atc написа:
Това зависи от обстоятелствата. Особено ако си с LPG както бях с голфа, всяка седмица зареждах поне веднъж, защото на газ минавам 300км и до село са почти 200. Демек не мога два пъти да отида и да се върна. И тъй като бензиностанцията ми не е в тая посока, обикновено ходех специално само за да заредя. Да, зареждането е 5-10 мин, но докато отидеш и се върнеш...

Спомням си още като дете как се появи бумът на коли на газ. Ама аз си казах по-горе, че от газ и от подобни самоделки ме е страх, дори и от купешки на газ такива (то тук самоделки на газ са забранени, което е и нормално). Говоря за нормална машина, на безоловен бензин 95. Ясно е, че газовите бензиностанции ще са кът там. Не знам как е около вашето село, ама съм минавал и по добричко, и особено по Каварна, когато всичко беше живо там заради рок концертите. Говоря за преди поне 15-18 години. Имаше си бензиностанции доволно, навсякъде. Тук, където сме в момента има също бензиностанции - навсякъде, по много. Не се чака, защото винаги има празни колонки. В едно село поне 3 ще са, по междуградските пътища - както се казва - на всеки километър (как звучи само). За градове и магистрали дори няма да споменавам.
И едно зареждане на бензиностанция не е 10 минути, и 5 не е, освен ако не караш някой от онези американските камиони с огромните резервоари от 400 литра и нагоре. Тогава ще отнеме над 5 минути да го напълниш, вероятно. Аз пълня 40 литра на форда за под минута.
miro_atc написа:
Разбира се, това не е кой знае какъв плюс за електричките. По-скоро това не е минус, щото много хора си мислят, че който кара електричка си прекарва времето във висене по станции. Ами не. Не го прекарваме там ;-)

Който кара електричка, и слугува - малко или много, писах по-горе. Аз освен да заредя с бензин веднъж месечно, друг проблем с мойта машина нямам. А карам всеки ден, естествено по 20км някъде до офиса и когато се наложи уиикендите по-далеч. Водя я на прегледи, и за смяна на гуми, или ако чукна някой на паркинга (щото ми се случи, понеже пак блях и за друго мислех) - пак в сервиза, т.е. само когато се налага. Важи за всички типове машини. Но не я мисля кога да я зареждам, дали е заредена, ами ако не е заредена, къде е най-близката зареждачка или вкъщи да е, ами имам ли време да я чакам?... Защото в България си е проблем относно зареждачките, а тук е полупроблем - има много, и пак не навсякъде, и пак не стигат.
Неслучайно дадох примера с колегите, които се отказаха от тяхните електрички (със сигурност не са били Зойчета). Единият си го спомням някъде пролетта нещо беше закъснял и се ядосваше, че трябвало с влака да дойде, понеже не си бил заредил батерията.

Аз не съм се отказал от електричка, просто не му е дошло времето. Не става дума за "предразсъдъци" или изостанало мислене. Тези електрички се налагат вече 20 години с огромно лоби и много пари, умишлено, и политически, с натиск и от концерните. Естествено, че като нямаш избор, това ще караш. Само че удобството не е от силните им страни на тези машини, пак цитат на единият от колегите. Бил се е "опарил" с парното през зимата, докато чакал три часа на Готард тунела и се е наложило да пести батерия. Говорим за минусови температури навън, докато чакаш с часове. Типично обстоятелство, което не всеки може да предвиди - една катастрофа или сериозно задръстване, и каквото и да си смятал, дали ще ти стигне, може и да не излезе като сметка. Разсъждам като лаик по темата. Като замезя с електричка, ще се опитам да си вдигна нивото. Ама няма да е Зое.

Пон Сеп 01, 2025 8:43 pm
Профил
Аватар

Ще слугуваш, докато сложиш безжична приставка. Подке само паркираш и си ходиш вкъщи. Няма масла, маркучи, свещи и още един куп дивотии. Все пак има някакви регулярни прегледи - не е вечна.
Имам един познат - той си взима само с гаранция, да му слугува фирмата, каъо почне да изтича гаранцията - продава и пак наново. Всеки си избира, според наличното време, знания и пари.

Пон Сеп 01, 2025 8:52 pm
Профил

Ще се огранича с изказвания по темата, защото още нямам аргументите по нея, нямам такова возило и не искам да звуча смешно. Но май ще се случи, все пак... Груби, какво е "безжична приставка"?... 8O

Пон Сеп 01, 2025 8:55 pm
Профил
Аватар

Немските концерни специално ама никак даже не се бутат да електрифицират. И субсидии вече няма. Просто виждат накъде отива пазара.
А това за парното ми звучи малко странно. На идване към Бълагрия чакахме 1.5ч на границата, 38 градуса вън, 22 в колата. Климатикът дръпна към 3 квч за това време. За три часа това са 6 квч или 7.5% от батерията. Ако спазва "правилото" да не пада под 10% не виждам някакъв проблем.
Ако не зареждаш нощно време, съм съгласен. Няма да си щастлив с такава кола.

Пон Сеп 01, 2025 8:56 pm
Профил WWW

Четох някъде че BMW и Mercedes щели да се обединяват, нещо като Рено и Нисан да си помагат, че са я закъсали. Това с климатика и печката през зимата е основен проблем на електричките, аз затова смятам че хибридите са най-добрия компромис за момента, лятото забелязах че при постоянно използване на климатика разхода ми скача от 3.8 - 4.5 литра на сто до към 5 - 5.5 при много горешо време, но литър бензин на 100 е нещо с което бих се разделил с удоволствие за да си осигуря максимален комфорт при пътуване. Едно голямо предимство на електричките, което никой не спомена е че те харчат толкова, колкото реши шофьора, могат да бъдат много икономични ако човек се нуждае от дълъг преход, просто трябва да гали педала при ускорение и спиране, но могат да бъдат и много мощни, нещо, което дори нафтовите печки не могат да постигнат. Предната ми кола беше с двигател 1.5TSI еко нещо си, изключва два цилиндъра при малко натоварване и въпреки това рядко падаше под 7 на сто, по-предната ми кола беше Сузуки Витара, 1.6 и си правеше редовно среден разход около 6 на сто и в същото време си беше доста мощна, немците явно не си правят труда да гонят икономии. Но определено бъдещето е на електричките, синът ми се замисля за ди вземе електромобил, дъщеря ми също заяви че ще кара само електрически коли, аз също бих си купил, когато децата си хванат пътя, за сега просто ми трябва семейна кола, която да може да изминава големи растояния при нужда, която да бъде и работен кон и в същото време да ме вози до работа и обратно, а не виждам чист електромобил, който би се справил еднакво добре с всичките тези изисквания.

Пон Сеп 01, 2025 9:37 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
...Няма масла, маркучи, свещи и още един куп дивотии...

Технически грамотен си и знаеш, че това в цитата е вярно само частично.
Да, няма свещи, има маркучи, има масла макар и не двигателни, със сигурност са сложили и дивотии.
Да не забравяме, че и електричките се произвеждат от производителите на автомобили, а те обичат дивотиите.

Миро, какво беше съобщението на дисплея на централната конзола на Зойчето с което тонизираше собствениците си за да не заспиват по време на път?
Моторен контролерен капутен? :lol:

Пон Сеп 01, 2025 9:52 pm
Профил
Аватар

Относно липсата на динамика в разхода на гориво. Навремето карах едно БМВ 3-ка ГТ към 250 коня беше и разхода му варираше между 5 и 10л на 100 км според настроението на предкормилния контролер. Та не е като да няма динамика. АМГ-то също съм го качвал над 20 л на 100 км при нормални 10л.

Пон Сеп 01, 2025 10:14 pm
Профил WWW

Мммм предната ми кола беше 4 л, новата е 6.8 ...нямам никакъв проблем с разхода, даже не го знам колко е :)

Пон Сеп 01, 2025 10:58 pm
Профил

d_jelev написа:
Ако караш 250км на ден, или дори 100 да са, явно не си вече в ИТ бизнеса, а в логистиката.

HCL предполагам имаше предвид като тръгнеш на "дълъг път". Съвсем нормално е да пътуваш 500-1000км за един ден. Аз съм пътувал и много повече, но вече с тия камери навсякъде излиза скъпичко. Ако не превишаваш много и не искаш да се преуморяваш не само че не е проблем с електричка, но даже е и по-приятно. Да не говорим, че има и електрички с пробег над 700км и които зареждат за 300км за 10 минути. Не ми казвай, че на средно 300км няма да спреш за пиш-пауза или цигара...

Цитат:
Винаги се чака за електричките, да се заредят, няма такова нещо, като "да не чакаш".

Ти като вкараш колата в гаража седиш отпред и чакаш ли?
Просто като я вкараш и сякаш кабела, това ти става навик. Аз даже карам жената винаги да го прави и да не мисли трябва или не. С читава зарядна може да си програмираш всичко, въпросът е кабела да е закачен. Някой ден като направят безжични и това ще отпадне.
Цитат:
Спомням си още като дете как се появи бумът на коли на газ. Ама аз си казах по-горе, че от газ и от подобни самоделки ме е страх

От 2000 до 2008 карах малко по-висок клас кола и не довърша да й сложа газово. Че беше с рядък двигател и т.н. Накрая отиде на вторични суровини с перфектно работещ двигател. А аз като си направих сметката колко ми струва това пазене реших, че повече няма да правя такава грешка и следващите ми две коли бяха на газ и не съм имал каквито и да е проблеми. Стига да имаш добър сервиз и да се обслужва на 200-300 часа газовото е правилното решение.
Иначе за 5 минути трудно се зарежда. Тук все още не е на самообслужване, докато дойде младежа да ти закачи колата. После за да не чака отива да обслужва други и като зареди пак го чакаш да дойде. После ти докато платиш на касата...
Цитат:
Който кара електричка, и слугува - малко или много, писах по-горе.

Това е само в твоите представи.

Цитат:
А карам всеки ден, естествено по 20км

На това каране аз ще зареждам веднъж на 10 дена...
При малко по-нормално каране ДВГ си иска обслужване. При EV не се иска задължително, но може веднъж годишно да ходиш до някоя църква и да се помолиш и следващата година да е безаварийна;-)

Цитат:
Защото в България си е проблем относно зареждачките, а тук е полупроблем - има много, и пак не навсякъде, и пак не стигат.

Абе не е като да перфектно всичко, ама чак проблем да има...
Проблемът е че наистина трябва да се съобразяваш с възможностите на колата. Това е нещо, което много бързо се учи и не го мислиш. Не е по-различно от ДВГ. Колко пъти ти е свършвал бензина? Аз карам от 1988 не знам колко години са, ама НИКОГА не съм оставал без гориво на пътя. Да за разлика от бензина тока не се носи в туби, ама защо е тая драма? Аз никога не ми се е налагало да мъкна туби. Вие да не сте блондинки, ли що ли?
Да при EV разходът е по-различен и зарядните са по-нарядко и да в началото може да влезеш в ситуация. Признавам, че и на мен ми се случи веднъж, за малко да закъсам. Но както казах тия неща се учат бързо.
Аз повече се притеснявам, че нямам резервна гума. Фабрично няма, няма и крик... Гуми съм пукал много и нямам съмнения че пак ще ми се случи. И с тия спрейчета най-вероятно ще вляза във филм. Но всички намират за нормално да викаш репатрак заради една гума, а за горивото драма голяма.

Пон Сеп 01, 2025 11:05 pm
Профил

itso.t написа:
Миро, какво беше съобщението на дисплея на централната конзола на Зойчето с което тонизираше собствениците си за да не заспиват по време на път?

Е не беше по време на път, но пак си е тонизиращо. Не знам как някой не се е светнал да осъди Рено за тая простотия.

Пон Сеп 01, 2025 11:24 pm
Профил

miro_atc написа:
Съвсем нормално е да пътуваш 500-1000км за един ден.

Ами абсолютно казвам, че това не е нормално :D
miro_atc написа:
Аз съм пътувал и много повече, но вече с тия камери навсякъде излиза скъпичко. Ако не превишаваш много и не искаш да се преуморяваш не само че не е проблем с електричка, но даже е и по-приятно.

Тази тема изобщо не искам да отварям дори, да не се карам с хората. Аз съм за спазване на правилата и оттам нататък за мен си е недопустимо. Тоест, не превишавам, никога, и ми харесва да карам според правила и закони. Затова и не карам вече в България. Дори и да бързам за някаде, това не е аргумент да рискувам мен си и другите около мен. Поне детето направи доста парички последните две години по магистралите - по един франк за обидна дума, изречена от мен за някой друг шофьор.
miro_atc написа:
Не ми казвай, че на средно 300км няма да спреш за пиш-пауза или цигара...

Ако се налага, не спирам, ако ще е, то е заради тези, които карам, аз държа много, но и не карам много дълго, както писах, мразя коли. До последно се дърпах и да изкарам курсовете, ама в един момент вече нямаше за къде повече да отлагам.

А инак всички коментари по-долу ще си ги имам в предвид. Особеностите за автомобилите с газово не ги знаех. Резервните гуми в Швейцария да кажем - не, че не са позволени, ама обикновено никой няма. И аз питах, като взимахме форда, и ми се изсмяха продавачите. Ако закъсаш - идват до 10 минути и те прибират. То затова и си и плащаме - всеки шофьор тук е член на подобен ферайн, дето си плащаш годишна такса при някоя такава асоциация или автоклуб, получаваш карта, абонаменти, вестници, и ако не дай си боже нещо стане - пристигат. Ако те са далеч, друга фирма те поема, но ти не плащаш услугат, те си се разибрат помежду си. Разрешени са само тънки резервни гуми, които да си сложиш сам, ако няма чалъм кой да ти помогне, ама то винаги има чалъм, даже и хеликоптер ще дойде в планините. А тънката гума е само, колкото да те закара до първия сервиз, после я махаш.

Друго ми прави впечатление... Напоследък се улавям, че както бях ентусиаст за електричка допреди половин година (и соларна инсталация), вече все повече се отдалечавам от това си първоначално желание и амбиции за "подобни проекти", и не е заради темата тук. Бих казал, че темата тук е все още причината, заради която не съм се отказал напълно от електрическите автомобили.

Пон Сеп 01, 2025 11:38 pm
Профил
Аватар

d_jelev написа:
Ще се огранича с изказвания по темата, защото още нямам аргументите по нея, нямам такова возило и не искам да звуча смешно. Но май ще се случи, все пак... Груби, какво е "безжична приставка"?... 8O

Да имаш бежично зарядно в паркинга, паркираш и зареждаш - няма кабели, молби, апове и т.н. Има ги и сега, има и смяна на разреден акумулатор със зареден. Не знам какво точно му слугуваш на електромобила.

Вчера ел. компанията ми е пуснала съобщение, че цената ще може да се сменя на 15мин и който иска ще зарежда във възможно най-евтините слотове. Аз засега съм на средна цена за деня.

Пон Сеп 01, 2025 11:42 pm
Профил

А такъв wireless наистина звучи добре, зарибяващо, най-малкото заради технологията. Правих подобно през 2015, за други цели, но същият принцип. Ще се дообразовам по темата.

Вто Сеп 02, 2025 12:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 166  Следваща