Отговори на тема  [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 99  Следваща
ChatGPT 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: ChatGPT
Може и да не съм схванал въпроса, но тая формула работи само за синусоидален сигнал. Кривне ли нанякъде, работата става по-сложна.

Пон Сеп 01, 2025 8:34 pm
Профил

Jack написа:
Не знам къф кеф изпитвате да се разправяте по два-три дена с чата като ученици с 'всезнаеща' даскалица ,
вместо сами да си свършите работата за 1-2 часа. Това RMS, що са ни толкова много аналогови чаркове за толкова сметки...

Това е и моята стратегия откакто се появиха публично тези "помощници". Точно миналата седмица правих и симулирах схемки с операционни, да си мерят линейно напрежение, биполярно, да го свалят, да го скалират в униполярния диапазон 0-3.3V към ADC и т.н. Такива фундаментални формулки за r.m.s. и peak се смятат за секунди. Ицо е прав де, чиста синусоида е едно, ако има "замърсявания", задачата става по-сложна. Ако някой иска да дълбае в тригонометрията - ок, за да разбере процесите. И може да се допита до тези професори, но трябва да го направи коректно. Но накрая пак ще му излезе същата формула за пика (само за пример го дадох) и как да си сметне делителите, коя схема да избере на операционните усилватели спрямо тези прости сметки. Ако оставиш това на тези програми, се губи много повече време, и е оправдано, само ако човек никаква идея си няма от темата, и промптва, докато другия отсреща, дигиталния, захапе правилно. Но много често не захапва правилно. Но това не е по негова вина, а на този зад клавиатурата, а чатът винаги звучи убедително, което е по-страшното.

Последна промяна d_jelev на Пон Сеп 01, 2025 9:11 pm, променена общо 1 път

Пон Сеп 01, 2025 9:03 pm
Профил

Е, тук е редно да похваля чата, че се справи блестящо с една загадка, която ме мъчеше 30 и повече години. Аз сам не успях след толкова години търсене, а той го направи от петият опит, след мои коментари. Става дума за един приключенски филм от 1947, който ми се е запечатал в съзнанието. Гледах го още като ученик по втора програма, малко след промените и много ми хареса. Но бях изпуснал началото, а във вестника не го пишеше заглавието на филма, понеже беше от рубриката "Премиера в Събота", и така го и пишеха в програмата за телевизията - даваха класически филми от едно време, ама никога преди на се били пускани през комунизма. Да е било към 1992-1993. Та - чатът ми го намери, тъкмя се днес да си го сваля и зяпам!
Браво чате, за такива задачи си супер!
8)

Пон Сеп 01, 2025 9:10 pm
Профил

Е кажи името на филма де, не бъди изрод . .

Пон Сеп 01, 2025 9:19 pm
Профил
Аватар

Неее, резюмирай сюжета за да видим дали някои ЕИ ще се сети за заглавието.

Пон Сеп 01, 2025 9:41 pm
Профил

itso.t написа:
Неее, резюмирай сюжета за да видим дали някои ЕИ ще се сети за заглавието.

Това, което реши задачата е единствената сцена, която съм запомнил що годе коректно - как по реката главният актьор и мадамата падат от водопада. Мислех си, че увисват на въже и това им помага да се доберат до някой камънак отстрани, по средата на (водопадната) пропаст. Другите сцени от филма ми се размиха и съм ги забравил, това ми беше коза. 15/20 години издирвах този филм, по трейлъри, туби, торенти, история на киното с разните му там статии, уикипедии. Грешно мислех, че главният актьор е Ерол Флин, но не бяха неговите филми. Ама чатът го хвана, браво за което. Сбърка три пъти, но задълбахме с няколко детайли, на четвърти отговор той ме подсети, че не става дума за въже, а за кану, и че ги гонят индианци, и накрая намери филма! Та, става дума за Гари Купър и Полет Годар, за нея не се сетих, инак и аз щях да си го открия. Мога да кажа, че такива филми повече никога няма да видим от Холивуд, просто качеството в последните 30 години падна драстично за сметка на технологиите, марвел глупостите и актьорските умения на новите звезди. Ето го със сносно качество в тубата. Нещо по торентите не ми дават да го тегля, ама няма и как да е, като някой го е сложил по време на златната ера на замундата, преди 20 години. Явно в тубата ще си го гледам, на части...

https://www.youtube.com/watch?v=phrYEKv0rmw

Пон Сеп 01, 2025 9:55 pm
Профил

От вчера се чудя дали да хваля тъпанчев или не .... имам прост код, в смисъл прост като фуинкция, леко извъртяно написан, та трбява да с едобави нещо просто, един лед да мина на всеки Х секунди. Дадох му кода и му казах добави лед еди къде си еди как си, не пипай тайминги. Вкара леда, уж не пипа нищо свързано с времена ама е пипал, едно конкретно време почна да мърда с по 30% нагоре надолу. Викам му кзах ти да не буташ таймери, в случай тамер 0 и WDT, генерира нещо, но то пък не се събира и така няколко пъти, пробвайки различни опции, без да му давам идеи. Последния код който генерира почти рaботещ, малко интервалите на леда объркал, но критичните времена не ги е закачал, успял малко да оптимизира за да вкара леда ... сега ще видя дали във всички режими е ОК, ама иска време, ще анализирам и един дълъг запис на изходите да видим да няма аномалии при импулсите, ама може и да се е справил :)

Пет Сеп 05, 2025 11:40 pm
Профил
Аватар

Вчера се загледах един доста стар филм: Tron (1982).
Една реплика от филма привлече вниманието ми:
"Компютрите ще започнат да мислят, а хората ще престанат."
Хм...

Сря Сеп 24, 2025 11:13 am
Профил

Къде го гледа?

Сря Сеп 24, 2025 11:39 am
Профил

itso.t написа:
Хм...

а случайно чувсто на Дежа Вю нямаш ли?

Bai Ui написа:
MYXATA написа:
Е, едно студентче дето е на практика при нас не може да пусне уарт с ДМА вече трети ден. Казах му чети чаршафа, то като Нбабане пита гпт-то и ко-пилота... е резултата е нула и вече се изнервя само като ме види....
Не съм му казал, че за да работи примера, трябва да окъси рх и тх пиновете независимо с жички или вътрешно с пинмукса( който е обяснен в чаршафа, дето панически избягва да чете).
И те така.
Знам ще дойде време да АИ да е по адекватен от нас, ама дано изчака 10-15 години...

Вчера гледах двата филма Трон, ей-така да си ги припомня че ги бях позабравил, направи ми впечатление коментара, дето съм го приложил по-надолу - това е от първият филм, от 1982 година, когато излезе и първият 8 битов компютър Правец.

Прикачени файлове:
IMG_20240716_194416053.jpg

Прикачени файлове:
IMG_20240716_194434213.jpg

Сря Сеп 24, 2025 1:46 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

itso.t написа:
Хм...

... Това (за мен лично) не подлежи на никакво съмнение ... Откакто е изнамерена парната машина , никой вече не оре с кон , вол или магаре ...

Сря Сеп 24, 2025 7:47 pm
Профил WWW
Аватар

Цитатът ми направи впечатление по друг повод. Може би трябваше да спомена и него в предишното ми мнение.

Преди месец или два в пресата имаше статия за някакво изследване, проведено може би в немско.
Според него, лекари които използвали ИИ в работата си, постепенно започвали да губят способността си да анализират информацията при поставяне на диагнози.
Един вид, постепенно ставали все по-посредствени в работата си.
Малко пресилено го обяснявам де, но идеята беше в тоя дух.

Ама както е казал народа - ССП (Секи Сам си Преценя)...

dan написа:
Къде го гледа?

Една комшийка има хубава колекция с VHS касети с филми, та при нея...

Сря Сеп 24, 2025 8:33 pm
Профил

почва да ми омръзва да трия постове на реални потребители, лятото уж мина, няма да е от температурите, разбирайте си се, но и не ги репортвайте.
А за AI, интелект още не съм видял там, но за някои случаи върши работа. Тука преди 3-4 седмици писах клейм до застрахователя, нахвърлях му го в детайли и той го оформи доста прилично, и най-вече не с еналожи да си правя спел чек, че някой път и с естествен интелкт не мога да разбера каква дума съм писал ... като търсачка не е лош стига да му свикнеш. Ползвам го по малко, не мога да кажа дали пести време, по-скоро не, но пести усилия :)
Ааа да го похваля, трябваше ми прост сериен терминал да тествам едно платле, написа го от първия път на питон .. е не мога да копи-пейст в терминала ама ме мързи да му пиша да го орпави :)

Сря Сеп 24, 2025 8:35 pm
Профил

itso.t написа:
Цитатът ми направи впечатление по друг повод. Може би трябваше да спомена и него в предишното ми мнение.

Преди месец или два в пресата имаше статия за някакво изследване, проведено може би в немско.
Според него, лекари които използвали ИИ в работата си, постепенно започвали да губят способността си да анализират информацията при поставяне на диагнози.
Един вид, постепенно ставали все по-посредствени в работата си.
Малко пресилено го обяснявам де, но идеята беше в тоя дух.

Ама както е казал народа - ССП (Секи Сам си Преценя)...

dan написа:
Къде го гледа?

Една комшийка има хубава колекция с VHS касети с филми, та при нея...

Ами да, и аз имам подобно наблюдение, и без Аи, изпозлването на калкулатор, адресника на телефона, спел чека ... всичко това намалява способността ми да помня, да смятам ... малко срамно ама ще си призная. Преди 2-3 седмици си правих една врата с мрежа против комари, и три пъти рязах и все къса .. :) аз намерих и причината, първите 15 мм липсваха на рулетката, обаче това не оправдава факта че от милиметри вадих сантиметри ... сега вече точната сметка не я помня, ама височината беше нещо като 2750 и смятах каквото смятах, трбяваше да я намал а с 38 мм или нещо такова ..... и я направих 24хх нещо си ... дори още по зле, те понеже са две една на колелца и една фиксирана от едната вадя 38 от другата 12 или колто там, и както може да се сетите едната 26хх другата 24хх ... и като ги сложих една до друга ... гледам и дори не успях да се напсувам ...

Сря Сеп 24, 2025 8:41 pm
Профил

Третият филм е на път: https://www.youtube.com/watch?v=JQG7NJZRWow

Чет Сеп 25, 2025 11:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 99  Следваща