|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:45 am
Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
Е кво има за задълбаване, взимаш един мултицет и проверяваш къде се губи тока от контакта, там поне си проверил че има, до където свети нещо. Като намериш тогава е за задълбаване, що се губи. Пък и щерка ти е права нъл си инженер, една печка ли ще ти се опре. И не е зле да огледаш платката и от другата страна за кофти спойки, щото некой път всичко е чудесно на пръв поглед но има кофти спойка и не ще да работи.
|
| Вто Сеп 09, 2025 3:23 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Захранването е по-сложно, отколкото изглежда. Освен петкраковия ШИМ, имаш и APFC. от обратната страна на платката би трябвало да SO-8 чип някъде около долните радиатори. ВВ кондезатор доколкото се вижда, е на 450В, т.е. в работещо състояние на него трябва да има 400-420В, ако е 320В- няма да тръгне ШИМа. Отделен е въпроса, че кондензаторите могат да се подуят и отдолу, а отгоре да си изглеждат чистак-бърсак нови. До SMD греца имаш детектор за преминаване през нулата (zero-cross detection), който свършва с оптрон, а отдясно имаш едно като транзистор, което би трябвало да е 431 стабилизатор на изходното напрежение и FB през другия оптрон към ШИМ-а. Между трансформатора и радиатора имаш кондензатор (би трябвало да е 100мкФ/50В) който е на Vdd на ШИМ и там трябва да е повече от 15В. Ама като за начало измери шотки диодите във вторичната част за късо съединиение.
|
| Вто Сеп 09, 2025 12:22 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ig-ivanov Мерси за насоките. Ще мерна кондензаторите и шотки диодите.... но по сериозно може би няма да се задълбавам засега. Ако не тръгне с подмяна на кондензатори явно повредата може да ходи и до мцу то, и т.н. та ше стане инкубатор за паяци в бараката или директно ще я рециклирам.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 09, 2025 2:36 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Муха , 'като за малко след началото' също може и да провериш дали е налично да купиш нова дънна платка за печката ( малко ме досмешава от израза ) докато не са изчезнали. 150 евро не са като 900-1000 паунда за нова печка : https://www.intersumi.com/modulos-elect ... 24418.html https://www.ransomspares.co.uk/parts/co ... htm#models https://www.menager-technic.fr/pieces-d ... 37030.html и т.н. по сайтовете и по номера на платката Сега ми хрумва и нещо друго - ако след като я смениш с новата и не ще да тръгне, и все пак се окаже нагорял бушон. няма на кого да се сърдиш, щото те в изчерпателното ръководство са ти го казали хората да провериш кабела и бушона  (най-добре си знаят боклуците какви номера правят) , а и бушон на печка не е нечувано да нагори. Аз така 'ремонтирах' компютърния си хладилник - мериш с мултисета контакта - всичко наред, включиш хладилника -прави мизерии. Накрая дигнах ръце и включих осцилоскова с високоволтовата сонда в контакта и ти да видиш - нагорял бушон в таблото го изграе 'фазов контрол' и ми реже фазата и то само в началото на негативната половина. Двете медни пластини заедно с графита от нагорялото между тях и неплътен контакт ( сетих се за онези 'таблетки' в педалите на шевните машини дето според натиска регулират оборотите) . Та малко смешно може да прозвучи, ама да вземеш да я пробваш печката и на друг контакт, захранен от друг бушон. Макар че е малко вероятно заради кофти ток хептен да не пресветне панела поне за кратко.
|
| Вто Сеп 09, 2025 3:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Jack, Може и да си прав. Не го помислих за това, но си е доста вероятна оричина, а аз явно съм се разглезил или остарял та не ми дойде на акъл.. Аз мерих, че имам 240 волта, на кабела за печката ама с флуке мултиметер, не съм включвал товар. Може да включа сешоар или тостера(само трябва да си направя преходен кабел) щото нямам пробна лампа... То не беше прекъснато захранването от бушона (той си седи включен от как съм в къщата (>15 години) ами е от един ключ прекъсвач до печката. Едва ли е от най-качествените та може да е нагорял. ще пробвам със сешоара на жената и дано е това... Мерси за идеята.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 09, 2025 3:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Тия неща са само за спорта, хващам се чат пат да ремонтирам по нещо, но много смисъл няма, е освен ако не е уред де. Да загубиш 5-6 часа в ремонт общо взето не излиза ли колкото да купиш ново ? Преди 2-3 седмици застрахователя ми скъса нервичките, от 2 години, може и повече, репортваме един и същи проблем, идват едни и същи идиоти и нищо не правят съществено, и като стане 80+ отвън и на горния етаж не се живее. Изгубих два часа да им напиша технически репорт, със снимки, обяснения факти ... накрая искат независим контрактор да потвърди това в репорта ... за толкова посещения, и при все че им казвам всеки път, не се намери един от техните техници да каже абе сложили сме топлообменник за фреон 410 на система с фреон 22 ... аз им показвам снимки с модел и референция към производител, тре независим контрактор искат .. накрая ще се съдим май и сам ще си я оправя.
|
| Вто Сеп 09, 2025 5:47 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Много е топло при вас бре. Тук дори 35+ градуса е рядкост. 
|
| Вто Сеп 09, 2025 6:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е така сме на Венера, това е като е студено иначе ехееее ...
|
| Вто Сеп 09, 2025 6:03 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Като взимах единия климатик (за вилата) , признавам си че ползвах за вдъхновение температурите в Калифорния . Че както има една стара реклама: " Сега квото в Америка, скоро и в други градове..." 
|
| Вто Сеп 09, 2025 7:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
При нас си става топличко, и освен това е влажно, а от де иде тая влага идея си нямам. Езерата са на 300 мили от мен, големи реки няма, най-вероятно от многото зеленина. В калифорния не става такава жега, освен ако не си нейде навътре из пустините, виж невада, аризона, ню мексико .. те там да видиш жега, ама пък сухо, по се трае.
|
| Вто Сеп 09, 2025 7:53 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Невада е мноо зле човек, ходихме до вегас март месец, беше си се едно лято в БГ 
|
| Сря Сеп 10, 2025 4:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Случил си гореща зима, март рядко е наистина топло. Но така или иначе за някой само посещаваш е така, като поживееш няколко месеца и не ти прави впечатление. Аризона е още по-зле  Ако изключим Юли и Август когато си стои над 100, другите са ок, но август и в Инди беше над 100 и то с влага, а е на ширината на БГ.
|
| Сря Сеп 10, 2025 5:09 pm |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
Инди е на приблизително същата ширина като Лариса, Гърция -- бая по-наюг от България. Аз съм в южната част на Уисконсин, и квартала, в който живея е на абсолютно същата ширина като квартала във Велико Търново, в който съм израснал  Зимата тук е по-дълга и по-студена, лятото става горещо и най-лошото влажно, което е големия проблем както отбеляза Тони - но пък при нас е и по-късо самото лято. При Тони трябва да е по-жега. Иначе Уисконсин си е нарицателно за студ - не знам защо, като има и доста по-криви места (Северна Дакота, например). При нас децата спират да излизат навън голямото междучасие когато уинд-чила е под -23 градуса (Целзий). Климата в САЩ е по-различен от Европа за места с една и съща географска ширина. Иначе, суха жега се понася по-лесно от такава с влага. В България нямаме влага и се ядва.
|
| Сря Сеп 10, 2025 9:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Инди е на 40, нещо като сандански, не е кой зане каква разлика, малко по на юг. Лятото става горещо, зимите може да са доста студени, но влагата е неприятна. От къде иде не знам, може да има и връзка с нините как да е, свиква се, особенно като не си там като е жега  Аз в моента прекарвам половината време в Гуадалахара, има топли дни в които да речем става над 30, но не е влага макар да е много зелено и да вали всеки ден, явно височината. Но като цяло температурите са доста умерени и варират в малък диапазон, много приятно за живеене, а тук малко по-нагоре към чапала е още по-добре като климат, само дето са леко диви селца .. не че няма интересни затворени комплекси, и лично за мен не е голям проблем че не съм в голям град.
|
| Сря Сеп 10, 2025 10:35 pm |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
За Индиана - щата може, ама Индинаполис (39.7691) - града е доста по на юг от Сандански (41.5678), разликата е към 200км, което за САЩ не е много, ама за Европа е -- пада се малко по-надолу от най-южната точка на който и да е от ръкавите на Халкидики.
За Гуадалахара съм чувал, че е приятен климата. То Мексико е голямо, сигурно има от всичко. Ама дето е топло пък е пълно с отровни гадини, това не ми харесва.
Важно е да няма влага. Жената по едно време искаше да сме ходели някъде на топло, близо до океан -- може, ама без мен - не обичам влагата, а и морето много-много. На сред царевицата ми е добре, само дето е много равно. Това лято като водих децата до Гърция и пътуваме от София на юг по магистралата, викам на децата да зяпат и се наслаждават на гледката на планините, че при нас няма.
|
| Сря Сеп 10, 2025 11:52 pm |
|
|