Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
miro_atc написа:
Отделно може да се контролира термодинамичния цикъл и да се изтиска кпд до максимум.
Но винаги се стига до проблем с охлаждането... а без адекватно охлаждане материалите не издържат. Аз дълги години очаквах да измислят някакво решение, но досега нищо... а вече май е и късно ;-)

ДВГ имат още един съществен недостатък - не могат да задвижват от 0, т.е. трябва да работи на определени обороти преди да започне да задвижва каруцата, откъдето идва необходимост от съединител, работата на място е хабене на енергия, откъдето са добавени старт/стоп нещата и като почнеш едно, друго, трето и става кръпка върху кръпка, т.е еволюцията там е добавяне на нови неща за да компенсират недостатъците на старите, и така докато станат прекалено сложни дори за механиците, които ги поддържат.

Сря Сеп 10, 2025 4:34 pm
Профил
Аватар

Зойчето беше експеримент, за който се предполагаше, че може да е неуспешен и затова измислиха това име за да не цапат името на Клиото, което е най-продавания модел на Рено. Поради същата причина изтупаха от прахоляка името на 5-ичката. И тя ще иде при зойчето. :D

miro_atc написа:
...ако вие толкова искате да видите как е Клио на ток - купувайте!

Пфу! Опазил ме Господ!!! Мисля да си купя още един атмосферен дизеляк. :D

Сря Сеп 10, 2025 5:31 pm
Профил

Bai Ui написа:
ДВГ имат още един съществен недостатък - не могат да задвижват от 0

Това е заради конструкцията при която в един цилиндър правиш и 4-те такта. Ако използваш един агрегат за компресия и друг за декомпресия, тогава тоя проблем изчезва. Но пък декомпресорът става твърде горещ и се топи... Така че колкото и да е недостатък да се прави всичко в един цилиндър няма друго решение.
Ако имаше материали дето да издържат на топлината всичко е приказка. Слагаш компресор с променлива геометрия, малък буфер тъй че да може да тръгваш от нула. Отпада евентуално стартера, скоростната кутия също може да отпадне. Нямаш гориво на празен ход и при движение по инерция. В зависимост от големината на буфера при спиране използваш компресора вместо регенерация. Въобще жив хибрид, само дето пусто не може да се произведе....

Desert Leo написа:
Мисля да си купя още един атмосферен дизеляк.

Побързай! Ако не си закъснял вече де... правят ли още такива?

Сря Сеп 10, 2025 5:37 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...но ако вие толкова искате да видите как е Клио на ток - купувайте!

Нося си пулверизатор пълен със светена вода, и като видя такава нечиста сила я пръскам против уруки - да не ме споходят такива таласъми. :D

Сря Сеп 10, 2025 5:38 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
правят ли още такива?

Направени са преди да започнат да правят глупости. :wink:

Сря Сеп 10, 2025 5:42 pm
Профил

Недостатък от каква гледна точка ? Ако чакаме нефта да свърши, ще почакаме, а и не е като да няма алтернативни горива, просто в момента няма интерес към тях, и не визирам водород. Ако говорим за ефективност като цена / км дори и сега на много места да караш електричка е съизмеримо ако не и по-скъпо от ДВГ, а ако сложим и цялостната инвестиция и с какво оставаш след това направо си е неизгодно. Но .. дори и да е изгодно в момента това няма да е така дълго време, цената на енергията постоянно расте, и ще расте, и няма изгледи в скоро време да има голяма промяна там. Това с перки и солари ... как да е. Но дори и да предположим, че има някаква икономия, защо изпозлваш автомобил, причините са няколко за удобство, това е при болшинството ползватели извън САЩ защото те имат алтернативи, просто това е по-удобно. За работа, за забавление ... друго май не се сещам. Та ако изпозлваш нбещо за удобство, някак си по дифолт то трябва да е удобно, ако разхода по това удобство е по-висок, ми се струва доста по-добре да с еопита човек да максимизира приходите си от колкото да минимизира разходите, защото разходите няма как да паднат под някаква стойност, а приходите теоретично нямат таван. Ако е за бизнес идва момента ефективност, но тя не е само на ниво икономичност. Ако си Федекс или някой подобне, да електрическо возило има смисъл защото всичко ти е планирано кажи речи до минута, но за много други бизнеси не става, т.е. има си някакво бизнес приложение, но масовото води до загуби вместо печалби. И накрая ако го правиш за удоволствие ... ами и то трябва да е такова. За някои карането на електричка може да е удоволствие, спор няма, има си тръппката предполагам в кола с такъв тип динамика, лично за мен ако е за удоволствие електричката тотално отпада като възможен избор.
Та ... не знам, ако не бяха ЕС директивите и простотиите все така само Мъск и китайците щяха да си правят електрички, никой сериозен автопроизводител нямаше да гледа в тая посока като за масов продукт, евро педалите и американските комунисти наплашщиха народа, и вместо бизнеса да им каже абе я си ебете майката това са невъзможни глупости, те им играят по свирката, сякаш политиците дават парите а не обратното ...

Сря Сеп 10, 2025 5:48 pm
Профил
Аватар

Апропо, тая нишка за недостатъците на ДВГ защо се промъкна в темата?
Не видях някой да твърди че са върха на технически прогрес или че се очаква някакво бурно развитие или значително подобрение?!?
Те са такива каквито са и вършат чудесна работа. Когато се появи приемлива алтернатива ще използваме нея.

А EV са за феновете и бета-тестерите. :D
И за пишман рацерите де, които не могат да си позволят истински вървящи автомобили... :D

Сря Сеп 10, 2025 5:49 pm
Профил

Абе що не си пиете бирата, или ракията ...или каквото там пиете, а ако нямате да си отворите / сипете ...

Сря Сеп 10, 2025 7:11 pm
Профил
Аватар

Не, не се сещам. Ако искаш да кажеш нещо, можеш да го направиш, а не да се криеш под миндера. :D

Сря Сеп 10, 2025 7:32 pm
Профил

може би по съшщата причина поради която и аз ги мразя /мразя е слабо казано/ играчки на които не можеш да разчиташ и трябва да ги мислиш ... за мен да си вема нещо което трбява да го мисля постоянно е голямо наказание, многократно съм споменавал ненависта ми към метановите коли дори и в сегашния момент, а там ситуацията е къде, къде по лека спрямо електричките.

Сря Сеп 10, 2025 10:40 pm
Профил
Аватар

Аве, като се хвалите с електричките, такава екстра имате ли :?: 8O

Чет Сеп 11, 2025 3:21 pm
Профил

Имат, само дето те са клекналите :finga:

П.П. Офтопик - днес смених масло и филтри на примуса. За 15к км по морето въздушният ми филтър беше като нов. Грам прахоляк нямаше. За сравнение 15к в Сф и филтъра е черен и задръстен напълно.

Чет Сеп 11, 2025 4:15 pm
Профил

Спасението

Прикачени файлове:
perpetum_mobile.jpg
perpetum_mobile.jpg [ 185.95 KiB | Прегледано 661 пъти ]
Чет Сеп 11, 2025 7:05 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Pif написа:
Спасението

Следващият гении ше сложи платна да хваща попътният вятър

Чет Сеп 11, 2025 9:23 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Недостатък от каква гледна точка ? Ако чакаме нефта да свърши, ще почакаме, а и не е като да няма алтернативни горива, просто в момента няма интерес към тях, и не визирам водород. Ако говорим за ефективност като цена / км дори и сега на много места да караш електричка е съизмеримо ако не и по-скъпо от ДВГ, а ако сложим и цялостната инвестиция и с какво оставаш след това направо си е неизгодно. Но .. дори и да е изгодно в момента това няма да е така дълго време, цената на енергията постоянно расте, и ще расте, и няма изгледи в скоро време да има голяма промяна там. Това с перки и солари ... как да е. Но дори и да предположим, че има някаква икономия, защо изпозлваш автомобил, причините са няколко за удобство, това е при болшинството ползватели извън САЩ защото те имат алтернативи, просто това е по-удобно. За работа, за забавление ... друго май не се сещам. Та ако изпозлваш нбещо за удобство, някак си по дифолт то трябва да е удобно, ако разхода по това удобство е по-висок, ми се струва доста по-добре да с еопита човек да максимизира приходите си от колкото да минимизира разходите, защото разходите няма как да паднат под някаква стойност, а приходите теоретично нямат таван. Ако е за бизнес идва момента ефективност, но тя не е само на ниво икономичност. Ако си Федекс или някой подобне, да електрическо возило има смисъл защото всичко ти е планирано кажи речи до минута, но за много други бизнеси не става, т.е. има си някакво бизнес приложение, но масовото води до загуби вместо печалби. И накрая ако го правиш за удоволствие ... ами и то трябва да е такова. За някои карането на електричка може да е удоволствие, спор няма, има си тръппката предполагам в кола с такъв тип динамика, лично за мен ако е за удоволствие електричката тотално отпада като възможен избор.
Та ... не знам, ако не бяха ЕС директивите и простотиите все така само Мъск и китайците щяха да си правят електрички, никой сериозен автопроизводител нямаше да гледа в тая посока като за масов продукт, евро педалите и американските комунисти наплашщиха народа, и вместо бизнеса да им каже абе я си ебете майката това са невъзможни глупости, те им играят по свирката, сякаш политиците дават парите а не обратното ...

Като свърши изкопаемата тунджа, ще минем на синтетична/растителна такава. :) Електрическото задвижване на батерии няма бъдеще - твърде неудобно и твърде скъпо. Макс. ако докарат някакви горивни клетки, примерно етанол/метанол, до поне 50% консумирана мощност във вид на въртящ момент, спрямо това ако го гориш.

Чет Сеп 11, 2025 9:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 166  Следваща