|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:37 pm
| Автор |
Съобщение |
|
d_jelev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: home automation
Това не е достатъчно, в повечето случаи. Има различни видове пренапрежения, съответно има и различни изисквания и сметки за тях, има и различни стандарти, в зависимост от апликацията. И по тях се дефинира дизайна на платката - clearance, компоненти, conformal coating, creepage, изолация на галванично разделени компоненти, изолация по импеданс, има и други. Surge, Burst също се наместват тук като изисквания за импулсни тестове. Има си и паршъл дисчардж изиксвания. Мегаомметрите покриват единствено HiPot тест донякъде като дефиниция, но не с тях се тества изолационната якост по AC или DC напрежение. Ползват се други, специализирани тестери.
|
| Пон Сеп 29, 2025 3:07 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Има и други тестови уреди, разбира се, но това което описа Cekins се хваща и с мегаомметър.
|
| Пон Сеп 29, 2025 3:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Мож да го хванеш може и да не може. HiPot също може да не го хване. По интересно е какво става с пиковете, мен изобщо не съмнява, че дори идея си нямат на какви стандарти трябва да отговарят и какви тестове трябва да минават. При тях галванично изолирани предполагам няма. Мястото в малко, но не виждам някакъв проблем да се направи работещо, при правилен дизайн всички проблеми ще са само около входа и контактите на релето, всички друго може да е достатъчно далеч от тях. Не знам с какво свалят за есп-то, предполагам нещо супер евтино, може и там да е проблема. А за компонентите, Ами зависи каква е разликата, може да е 0201 стига да нямаш отгоре му 240 V, ще взема да купя едно и да го изкормя, не че имам някакво свободно време ама .... Може би да имат проблем и със замърсяване, ако нямат читав комформал и разстоянията са малки това е сериозен проблем. Оня ден тъкмо рутих платка на 240 ...но място поне има доста, дори не съм слагал фрезоване, сега като дойдат първите ще я видим, изолация според UL на някои места даже май се престарах.
|
| Пон Сеп 29, 2025 4:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не е при мене в момента да го отворя и да го снимам ама място вътре НЯМА - претъпкано е - кутийката е супер малка и в нея трябва да се съберат 4 релета, 4 токови шунта всичката електроника покрай меренето на ток и напрежение за 4 канала, клеми : за четирите канала, за захранване, за четирите входа за бутони , етернет + букса, захранване на цялото нещо - това всичко е наблъскано на платчица около 35х70мм. ЕСП-а с екрана е още по-дребен ама той е на друга платка.
|
| Вто Сеп 30, 2025 9:07 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
https://predictabledesigns.com/teardown ... shelly-i4/Ето ви шели-то.... ако ви е интересно. Китайски дцдц-та, коетоне евтинонрешение но за надеждност бих поспорил. Кондензаторите не се виждат, ама при положение, че шелитата не препоръчват работа при околна температура повече от 40 градуса целзии няма да гадаем за грейда на компонентите(позле и от консумер и трябвало да е) Незнам за всички стандарти изписани в тяхната декларация за съответствие.. няма много изолацинно разстояние и въздушни междини.... даже хич
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
Последна промяна MYXATA на Вто Сеп 30, 2025 12:30 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Сеп 30, 2025 12:20 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Понеже ми е работа сега да правя нещо за прекъсвачи наз,ахранване ама не механични прекъсвачи ами наполовина полупроводникови наполовина микромашинни , та погледах погледах ми не ми хареса много. То друг въпрос, че са си намерили пазарна ниша , разни хоби ентусиясти по хоум аутомейшън и те си ги ползват. Може и да не са само ентусиясти. Ако някой може да обади застражователните компании как ги приемат. Щото тук там по света, ако е инсталирано нещо в къщата и стане пожар или някой го разтресе фатално тока, почват да разследват и питат и те така...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 30, 2025 12:29 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами аз май бях споменал вече май - колегите ми натресоха един проект да ги слагам в едно предприятие, че да може началника на цеха да гледа кога е светнато, и да си гаси лампите "от вкъщи". Не че някога ги е гасил де - възложи задачата на едно младо момче. Трябваше и да може да си гледа консумацията ама си остана с "трябваше" щото искаха да вършат 50 лампи на един канал с неговото мижаво реленце, та сложихме контактори и мерилката им мери само тока на бобината  Първо голяма х...ня с облака, после взеха да гърмят, ама то не може току така да смениш едно с друго. Насттройката им вгз... Мрежарите се наложи да пуснат специален субнет заради тия джвъчки. Абе голям филм. Иначе голям кеф да си отвориш гаража от другия край на света ама до там. Вероятно има 1000 други решения ама нали щото уж българско. Сега в магазина, като напълниха една щайга с взривени, и вече не ги предлагат освен ако някой не държи да си вземе точно такова. Едит : Сега като погледнах снимките и се сетих за още един "фийчър" - входовете за бутоните така както са направени реагират даже и на космически лъчения - докато ги накараме да не светват/гаснат в произволна комбинация всеки път когато някой заварчик почне да заварява беше голям филм. Пък в тая фабрика "хич няма" заваръчни апарати, плзами, лазери, роботи и кво ли още не....
|
| Вто Сеп 30, 2025 1:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За гърмелите не знам, но това нещо не е за фабрика, всъщност много продукти биха се шашнали в индустриални условия, особенно ако е пълно със заваръчна техника и машини. Сега гледах линка, това всъщност не е толкова зле, аз бих оставил малко повечко разстояние между места под клемите, за тоя продукт е лесно защото са само входове. Резистора изглежда поне 0805, в такъв размер и Панасоник и виши а и други имат рейтнати за 300 V ... очаквах да е доста по зле, релетата може би са ...
|
| Вто Сеп 30, 2025 3:05 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Като се прибера ще мина през работилницата да му направя малко снимки, да видиш това дето е 4 канала с дисплей за дин шина какво представлява.
То че не е за фабрика на мене ми стана ясно още като ми ги ръгнаха в ръцете, ама нямаше на къде да ходя. Все пак има си начини да се направи 220 волта вход без да е с много и скъпи компоненти и да е достатъчно шумоустойчив. Примерно на Сименс Лого-тата имат такива и са направени с оптрони - има достатъчно дето се задействат при много малък ток и е достатъчно един кондезатор и едно съпротивление правилно сметнати. Другото е малко филтрация че да не се натиска 50 пъти в секунда.
На шелитата вход се задейства от всичко - нула, фаза, земя, пипане, кихане, от лунно затъмнение и каквото друго се сетиш.
|
| Вто Сеп 30, 2025 4:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това ясно, аз нямам някакви големи очаквания за тях 
|
| Вто Сеп 30, 2025 4:22 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
толкова си могат децата... на Цецо Олимекса още му целуват чепа ( най-вече Митко за първото Шели ) ... то от първото до последното Шели мнооо разлика нема
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Сеп 30, 2025 7:13 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ето малко снимчици. ЕСП-а е на вертикалната платка. на долната двата чипа на 45 градуса са някакви АЦП-та, другия чип май е някакъв флаш. Вижда се къде е гръмнало - точно където са входовете. Само че така е гръмнало че е опукало всичката електроника - реално в това няма нищо работещо - всичко е мъртвец, въпреки че друго освен видимо опушеното няма друго дето да е цъфнало. Запаленото е между част от единия вход към нисковолтовата маса.
|
| Сря Окт 01, 2025 7:59 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хм интересно, резистора не е малък като размер, диода и той, по интересно какво е гърмяло там защото доколкото виждам това е след резистора, през 47 к не би трябвало да има енергия и солдер маската да повреди освен ако не зареждат някой кондензатор. Може би имат ценер или нещо такова и ако той сдаде багажа тогава кондензатора да зарежда да високо и тогава да гърми. Отделно това черното прах ли е ? Интересно ми е от чисто техническа гледна точка.
|
| Сря Окт 01, 2025 2:19 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не мога да преценя точно от снимка, но резистора ми прилича на 1206 47К. Захранен през диод от 220V AC мисля, че не издържа нито по мощност, нито по пробивно пиково напрежение. Друг е въпроса колко трябва да е отстоянието между пътеките падовете и виатата по платката за да издържа високо напрежение и разни пикове, които винаги може да дойдат по вход.
|
| Сря Окт 01, 2025 5:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами повечето 1206 са 300, има и 500 но техните едва ли са такива. Там където е пробило, и тоя черния прах около него пробива по-скоро с свързан със замърсяване, това се лекува с достатъчно изолационно/...а де creepage и лакове ако другото е невъзможно. Също машини, заварки предполагам шлайфане, тоя прах може да е доста проводящ.
|
| Сря Окт 01, 2025 7:20 pm |
|
|