|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 pm
Условия в различните държави
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Условия в различните държави
Пренос от Новини от цивилизования свят
С другите неща съм съгласен - ама с това не. Ела да видиш какво се вика "юнион" и може ли някой дето му е член да бъде уволнен - може, ама ако застреля биг боса пред поне 10 свидетели - пред 9 ще го оправдаят. Цялото им автомобилостроене отива на кино точно заради това - то неможе метача в завода да взема 50$/час и да се състезаваш с Тойота дето плащат на работниците си 15$/час. И не е само това - още много отрасли са така.
|
| Сря Окт 18, 2006 5:34 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Чет Авг 23, 2012 5:54 am, променена общо 1 път
|
| Сря Окт 18, 2006 5:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да бе ти сега ще се изкараш че работиш за 250лв от 1000 лв.  )) Процентите не се сумират така.
45% е с вкл. всичко в него (вкл. ДДС, ДОД, осигуровки и не съм сигурен - акцизи). Е осреднено е защото ако си "богат" и изкарваш над 600лв. тогава те дерат с повечко ДОД, та общо отива към 47% което пак си е дяволски много (но пък можеш да не пазаруваш и да си спестяваш ДДС-то  ))) ). Това значи че на изработени 1000 лв. държавата прибира 470 за да ги харчи както тя намери за "добре".
А 15% едва ли има някъде по света - като изключим офшорките.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 18, 2006 5:48 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | ToHu написа: А цецо, тия заплати от по 50 УСД на час ...... не метачката, ами инжинерите им не вземат толкова, ако имаш в предвид US. В самолета миналата година пътувах с руснак, украинец по точно, работи за GM, електричар общ някакъв, 3000 каза, и това било мн.добре там. Не разбрах в това влизат ли извънредни или не, но дори и да не влизат, 20 USD прекосили, това преди облагане. Ако говориш за европа, не знам, може и да има такива .... ко иде то 40-на еур, пак е много .... и в ЕУ нема такива пари особенно за чистачка, виж инжнерен персонал сигурно може, в германията да речем или UK. |  |  |  |  |
Ъ?
Не съм говорил за заплати а за облагане с данъци? Откъде дойдоха тия 50$, 40 евро?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 18, 2006 10:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони а какво ще кажеш за 58$/час за пощальон или 60$/час за медицинска сестра. Нямало такива заплати, щото един руснак му бил казал - ти ела влез тука в някой юнион пък виж после няма ли такива заплати. Ако нещо ще изяде главата на щатите - това са тъпите профсъюзи  .
|
| Сря Окт 18, 2006 10:49 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е добре де, аз пък си спомням как преди известно време, глобиха синдиката на шофьорите на градски транспорт в Ню Йорк щото стачкуваха за по високи заплати, а нямали право.
Ама ти си там де, твойта информация е по-прясна. Бе синдикатите са си ебали майката явно навсекъде по света.
А за това какво ще кажете:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=288084
То бива, бива ама това е прекалено.
|
| Сря Окт 18, 2006 10:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
50-60$ наистина не е много и хората продължават да бачкат на по две места...
А какво да кажем за родната икономика? Наскоро в едно наше министерство имаше конкурс за длъжност с изисквания английски+компютърна грамотност за заплата 270лв... но не на час 
|
| Сря Окт 18, 2006 11:47 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
|
| Сря Окт 18, 2006 11:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Димитре, не знам кде ги виждаш тия заплати, аз бях там, и обяви за работа съм гледал, а и все още получавам доста от сайтовете за обяви, не знам къде ги виждаш тия пощальони, за мед сестри не мога да коментирам, там не съм се интересувал, но тези в нормалните болници определено не вземат по толкова, в по престижни нищо чудно. Направо ме учудваш с някои факти които споменаваш, в кой щат си че има такъв стандарт?
Относно руснака, това е човек с зелена карта, който работи в GM, какво повее да ти кажа, не съм казал че е инжинер. Не знам ти дали си се интересувал колко е средната заплата в US, кое се приема за средна, и нормална и кое не. Ти май живееш там но като че ли още си с някакви неточни представи.
|
| Чет Окт 19, 2006 12:13 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Средната заплата в щатите е около 36к$ на година. Но има професии като споменатите registered nurses където има недостиг и заплати между 40 и 60 $/час при тях са нещо нормално. Пощальоните също имат як синдикат и при тях също можеш да видиш такива цифри. А иначе аз съм в Илиной (написал съм си го под аватара  ). Сещаш се, че заплащането е пазарно и зависи от наличието на кадри за съответната професия и това, че една медицинска сестра може да получава заплата по-голяма от на един ининер си е в реда на нещата. А за заплатите в американските автомобилостроители и за профсъюзите там пише навсякъде тук по вестниците и доста често ги споменават по телевизиите. И това се посочва като една от главните причини за недоброто им състояние в момента.
|
| Чет Окт 19, 2006 12:22 am |
|
 |
|
miro_atc
|
36к$ прави под 20 на час... но цифрата наистина няма значение, по-важно е какъв е стандарта.
Между другото най-добрия критерий за стандарта в една страна е за колко могат да те гръмнат...
У нас вече имаше случаи да претрепят някой за 20лв, чудно ми е до колко може да падне цената на човешкия живот у американско...
|
| Чет Окт 19, 2006 12:39 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Чет Авг 23, 2012 5:54 am, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 19, 2006 2:11 am |
|
 |
|
HCL
|
Зарежи китайките, тоя град сьм си казал, че един ден ще го посетя, по работа или туризьм.
http://www.discoverhongkong.com
|
| Чет Окт 19, 2006 9:02 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е голям измерител на стандарт изнамери...
Едва ли има държава в света дето някой да не е бил убит за някаква дребна свада. Дали е за 20лв. или за една псувня - все тая.
България по брой на престъпления застрашаващи пряко живота на хората, хич не е толкова зле в класациите. Това че има показни разстрели по улиците, не значи че например убийствата и тежките телесни повереди на глава от населението са повече от средните за развития свят. Страни като Ирландия, Испания, да не споменаваме САЩ, са по-напред от нас в тия показатели, а като стандарт - какво да сравняваме.
Все пак говорим за престъпност която полицаи и политици няма как да покрият (за разлика от други видове престъпления).
Не можеш да мериш така цената на живота. В Американско може да те пречукат и защото си погледнал някой накриво на улицата (там поне си ходят законно въоражени). И какво - това значи ли че цената на живота е нула, след като за някой празноглавец тя действително е толкова? Винаги има малоумници...
|
| Чет Окт 19, 2006 9:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
нямах предвид обща престъпност, а конкретно убийство с цел ограбване... Щото стойността на 20лв или 20$ всеки оценява различно. Обикновено доходите в една държава не дават ясна представа за качеството на живот. В държавите с висок среден стандарт доходите са високи, но и издръжката също. Имам приятел англичанин който получаваше доста добри доходи, но фирмата фалира, човека си загуби ипотеката и остана с 3 деца на улицата. Приказвах и с други познати, оказа се че много живеят с подобен риск... И получават привидно високи заплати, а живеят с кошмара че могат да останат един ден на улицата.
Предполагам има и други измерители за връзката "живот-валута", но замисли се че буквално измерена цената на човешкия живот в дадената валута не е толкова лош критерий. Аз поне не искам да живея в държава в която могат да те убият за жълти стотинки, дори и да получавам милиони. Просто милионите нямат смисъл...
Жалко е, че България все повече натам е тръгнала... И просто ми беше любопитно как се развиват нещата в САЩ в тая насока... Знам че има някакво вдигане на доходите (повече или по-малко), но ако цената на човешкия живот си остава толкова ниска колкото беше и преди, това за мен означава че нещата стават по-скоро по-зле с вдигането на доходите....
|
| Пет Окт 20, 2006 9:44 am |
|
|