Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
В случая интересното е не какво казва, защото както пише Лео това е очевидно, а защо се налага да го казва :)

Вто Сеп 23, 2025 7:45 pm
Профил WWW

HSB написа:
„Двигателите с вътрешно горене никога няма да изчезнат. Никога“, заявява Йохен Голър, член на управителния съвет на BMW AG за клиенти, марки и продажби,
подчертавайки убеждението на компанията, че електрификацията ще съществува едновременно с конвенционалните задвижвания в обозримо бъдеще.

То и с парните двигатели е така, навремето са задвижвали каруци, сега правят ток в електроцентрали, даже и атомните централи, много малко хора знаят че всъщност атомните централи са си чисти парни генератори, само дето водата се загрява с атомна енергия. Та нито двигателите с вътрешно, нито двигателите с външно горене ще изчезнат. Както и в природата - нищо не се губи - просто преминава от едно състояние в друго.

Вто Сеп 23, 2025 10:14 pm
Профил
Аватар

HCL написа:
...защо се налага да го казва

Защото все някой трябва да го каже първи. :) Следва признаване, че експеримента с електричките и хибридите е неуспешен до отстраняване на детските им болести. Е, това признаване може и да не е явно, но ще се усети. :lol:

Сря Сеп 24, 2025 2:32 pm
Профил
Аватар

електричари за Мерцедес има ли тук

един приятел с кола и мнооо странен проблем с Мерц ML420
Паднал акумулатор - двама "специалисти" ... кола-кола захранват акумулатора и БУМ, баси мамата - нящо стана
( ся тези двамата вероятно са обърнали поляритета )

Кво се случва: контакт/запалителната ключалка EIS (Electronic Ignition Switch) не приема ключа - ключа не се върти
мера EIS - има 2 CAN ( B & C ) които вероятно са в заспало положение
има +12 волта от бакъп акумулатора
трябва да има и +12 от основната батерия, но на пина има 0 волта, 0 ома спрямо маса
( EIS няма как да изгори - на двата захранващи пина има последователни диоди )

Нямам схема - режа основната жица и захранвам EIS с 12v ... EIS е ОК
Ключа върти, дава контакт, таблото свети, всички второстепенни вериги работят - демек преден и заден SAM са ОК
но колата не пали ... вероятно до ECU нещо се случва, вероятно и CAN-C до ECU се ебава от EIS или има и други поражения

но първо да оправя захранването на EIS - намерих схема
EIS е захранен от акумулатора през главното бушонно табло F33 - бушон 86
който захранва бушонно табло F3 където е бушон 14 само за EIS ... който е здрав :)
обаче на EIS има 0 ома към маса
във F3 се намира и бушона за таблото, което работи демек бушон 86 е здрав

тъпата чуденка е защо на жицата за EIS има 0 ома, вероятно трябва да разпампуря F3(бушонното тяло) да търся утечката
ама там са само пластмаси, дори маса няма да го еа
Чуденката е как най-тънката жица в колата ще окъси към маса ( и къде ) без да изгори бушон 5 ампера

Нед Окт 19, 2025 9:35 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
( ся тези двамата вероятно са обърнали поляритета )

Три пъти ти прочетох написаното и пак не разбрах къде е драмата. Като имаш късо - първо оправи късото.
Всички модули на коли по стандарт имат батери ривърсал защита. Сега последните години допускат модули без индивидуална такава но има глобална на колата. И ако не си разкачил половината кола - не можеш да ги гръмнеш.
Ако неговия си акумулатор е тотално умрял и даже изсъхнал, има вариянт в който да се подаде -12 на колата. Тогава първото нещо което ще се взриви и окъси са диодите на алтернатора. Та ако имаш схема тръгни от там. И прегледай дали някъде има глобална батери ривърсал и оувърволтидж защита. По стари спомени трябваше да издържа 24в за 1 минута, 80 волта за няколко милисекунди всеки 200 милисекунди и -200 волта за не знам си какво време. Та ако имаш късо в колата и си изолирал част от инсталацията няма как да запали. Туй не е жигула.

Нед Окт 19, 2025 10:22 pm
Профил

Desert Leo написа:
HCL написа:
...защо се налага да го казва

Защото все някой трябва да го каже първи. :) Следва признаване, че експеримента с електричките и хибридите е неуспешен до отстраняване на детските им болести. Е, това признаване може и да не е явно, но ще се усети. :lol:

Абе на Тойота хибридите май нямат много болежки, те си копаят в тая област вече 20 години и доста са изчистили нещата, поне с класическите хибриди. Сега нe че моя камион може да мине за хибрид, той акумолатора е по-голям от батерията, но никакви грижи, изобшо не че се усеща някаква разлика, карал съм и други хибриди, и като цляо ако изключим еко меко простотиите всичко е съвсем нормално. Не че съм фен на хибридите, но поне риска да буташ е доста малък.

Нед Окт 19, 2025 11:38 pm
Профил
Аватар

Не знам кое е неуспешно. Аз карам вече две електрички половин година и на ДВГ не се връщам. Има още 8 г време да си променя мнението, но засега това изглежда много малко вероятно. Кой от вас кара или е карал такава по дълго време и на мнение, че е провален експеримент? И защо? За хора които живеят в жилищни блокове без достъп до зарядно, това не е удачна кола, но това не е проблем на технологията

Пон Окт 20, 2025 12:26 am
Профил WWW

Много зависи от стил на живот, къде живееш и много други. Лично за мен проблема си е чисто технологичен, бавен заряд, несигурност къде ще заредя, дали е защото технологията е таква, или защото няма инфраструктура е все тая. За мен смисъла от колата се обезмисля от спецификите на електричките, няма го удобството, независимостта е доста ограничена, а за работа освен ако не си куриер е още по-неудачно. За други хора нищо от тов ане е в сила тъй като стилът на живот и разбиранията са различни. Много зависи предполагам от характера, аз не мога да си помисля, че трябва да планирам къде ще заредя проклетото нещо, или пък че ще трябва да чакам. Няма нещо на света което мразя повече от това да чакам за нещо, да чакам за маса ... в рамките на минута до две може и да се случи, повярвай 1 млн да ми дават няма да чакам 20 мин за маса, това просто ме убива, или по-скоро аз мога да убия. Та само мисълта аз ще му се пиня къде да гоп заредя, ама дали ще има зарядна, ама ще го ч1акам аз да се зарежда ... никакъв шанс. Аз на бензиностанция не чакам, стигнели резервоара до 1/4 спирам и зареждам, и понеже е на 1/4 спирам само ако има свободна колонка, една кола да трябва да чакам просто подминавам и спирам на следващата .. такъв мие характера, нямам търпение никакво, не ме питай как насищам платки ...

Пон Окт 20, 2025 12:38 am
Профил
Аватар

HCL написа:
...За хора които живеят в жилищни блокове без достъп до зарядно, това не е удачна кола, но това не е проблем на технологията

Парният двигател също е бил нелоша технология - палиш каминката, сипваш вода, чакаш да вдигне налягане, и даваш цялата газ (пара)... :D

Пон Окт 20, 2025 10:42 am
Профил
Аватар

Пиф, ти наред ли си - 99% от колите нямат защита от обърнато зареждане
Ако диодите на динамото гръмнат некой бушон - бива ... ама бушоните са след динамото, а и не мога да го премеря докато не запали

Не знам какво са правили "специалистите" - видимото изгоряло са Касеткофон,
ABS(мотора върти нон стоп), ECU не конектва - не върти стартера (клейма 15 идва от ECU ... по CAN-C)
и захранването на EIS... кат оправя ключалката ще търся другите поражения

Пон Окт 20, 2025 10:46 am
Профил ICQ

Ами каквото и да е в аутомотива, ако отговаря на стандартите би трябвало да има защита от отрицателно напрежение защото такова се появява. Как е реализирано е друг въпрос, също така това касае вход по захранване, но при изцяло обърнат поляритет нещата може би са по-различни, някои и/о та може да не им е понесло. Също тия защити са от отрицателни пикове, не е ясно как работят при отрицателно захранване за дълго време.

Пон Окт 20, 2025 3:20 pm
Профил
Аватар

Я кажвте два неща
- някой кара ли дизел с добавено газово?
- има ли такова нeщо като хибрид електричка/дизел и някой карал ли е? (Лека кола)

Сря Окт 22, 2025 4:12 pm
Профил
Аватар

Камиони на Метан съм виждал - те са дизел с метан - доколкото съм чувал впръсква съвсем малко дизел за да има все пак някой да възпламени метана. Кола не съм виждал. Понеже служебната ми кола е метанова и постоянно кисна по метанстанциите - колите дето съм виждал са все бензинови с фабричен метан. Такива дето са били газифицирани в последствие вече няма - всички се обърнаха на пропан-бутан. Тия дето сме с фабричните нямаме избор щото бензиновите ни резервоари са безбожно малки - моя е 10-тина литра пък колата на бензин гори 8+...
Дизелови хибриди - май има ама аз поне не съм виждал - ама и да има няма да е хибрид от сорта на Тойота дето си е една цяла система двигател-предавателна система. Ще е някой мотор добавен между двигателя и скоростната кутия.

Сря Окт 22, 2025 4:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Защо богохулствате? 8O

Сря Окт 22, 2025 4:37 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Защо богохулствате? 8O

Безбожници сме ние, нищо чояешко не ни е чуждо. Аз го видях случайно, но явно не е нещо невиждано. Предполагам важи дори за аятобуси, багери, генератори и т.н. явно трябва да се внимава колко газ пускаш, за да не прегрееш някои от компонентите.

А вече разни хибридни "изчадия" - винаги ще се намери някой да създаде Франкенщайн ;)

Сря Окт 22, 2025 5:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 197  Следваща