Отговори на тема  [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 99  Следваща
ChatGPT 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ChatGPT
Мммм едва ли плащам про .... :)

Пет Окт 24, 2025 5:55 pm
Профил
Аватар

ГРОК-и

Код:
# Стандартна серия E24 за една декада (стойности в омове, умножени по подходяща декада)
E24 = [10, 11, 12, 13, 15, 16, 18, 20, 22, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 43, 47, 51, 56, 62, 68, 75, 82, 91]

# Целево съпротивление и допустима грешка
TARGET_RESISTANCE = 250.0  # в омове
TOLERANCE = 0.01  # 1% точност
MIN_RES = TARGET_RESISTANCE * (1 - TOLERANCE)  # 247.5 Ω
MAX_RES = TARGET_RESISTANCE * (1 + TOLERANCE)  # 252.5 Ω

# Функция за изчисляване на еквивалентно съпротивление на два паралелни резистора
def parallel_resistance(r1, r2):
    return (r1 * r2) / (r1 + r2)

# Функция за намиране на комбинации в дадена декада
def find_combinations(decade):
    # Генериране на резистори за дадената декада
    resistors = [r * decade for r in E24]
    valid_combinations = []

# Брутефорс на всички двойки
    for i, r1 in enumerate(resistors):
        for r2 in resistors[i:]:  # Започваме от i, за да избегнем повторения и симетрични комбинации
            r_eq = parallel_resistance(r1, r2)
            if MIN_RES <= r_eq <= MAX_RES:
                error_percent = abs(r_eq - TARGET_RESISTANCE) / TARGET_RESISTANCE * 100
                valid_combinations.append((r1, r2, r_eq, error_percent))

return valid_combinations

# Проверка на различни декади (напр. 10 Ω, 100 Ω, 1000 Ω)
decades = [10, 100, 1000, 10000]  # Може да се разшири
all_combinations = []

for decade in decades:
    combinations = find_combinations(decade)
    all_combinations.extend(combinations)

# Сортиране по грешка (възходящо)
all_combinations.sort(key=lambda x: x[3])

# Извеждане на резултатите
if all_combinations:
    print("Комбинации от E24 резистори с еквивалентно съпротивление 250 Ω ±1%:")
    print("R1 (Ω) | R2 (Ω) | R_екв (Ω) | Грешка (%)")
    print("-" * 40)
    for r1, r2, r_eq, error in all_combinations:
        print(f"{r1:6.1f} | {r2:6.1f} | {r_eq:9.2f} | {error:9.2f}")
else:
    print("Няма намерени комбинации в рамките на 1% точност.")

Код:
Комбинации от E24 резистори с еквивалентно съпротивление 250 Ω ±1%:
R1 (Ω) | R2 (Ω) | R_екв (Ω) | Грешка (%)
----------------------------------------
360.0 |  820.0 |    250.17 |      0.07
390.0 |  680.0 |    247.85 |      0.86

Пет Окт 24, 2025 6:26 pm
Профил ICQ

Пари точно за такива изкуствени никой път няма да дам. Безплатната услуга, и докато спре. После на другия ден, или нов чат, и то само ако се налага. Това е търсачка, оптимирана за кодове. И търси зле, ако и подадеш недостатъчно инфо или си надценил въпросната дигитална услуга. В последните години имам предимно негативен опит с тези чатове, а определено съм инженер, който знае да пише документации и спецификации, това далеч не e по мое мнение. Уточнявам, че не съм програмист, и както казах, за кодиране е ок. Но зависи. Питай нещо за скриптове на Алтиум или Матлаб и почва здраво да меши или да си измисля команди, инструкции, директиви. Инак за VHDL, Си или Питон не го ползвам, защо да го правя? Ако искам да науча нещо, точно до чата няма да се допитвам. Пък нека съм си тъп, важното е, че съм го разбрал и направил сам.
Изключително зле се справя с търсене на стоки в нета, както и на търговци. И това, като му подавам много точна информация за определени изделия, че и марки. Здраво фантазира, праща неработещи или нерелевантни линкове. Много по-бърз съм с Гугъл (изключвам му АИ в търсенето, но признавам, че тази опция понякога помага).
Ще продължа да ползвам чатовете, засега чат пат. И това го правя единствено, защото съм благодарен, че тези невероятно сложни програмки ме правят по-добър инженер (а и математик и физик), докато се опитвам да им обясня, какво съм ги питал да ми обяснят, като по време на тези протяжни "диалози" съм си го разбрал или намерил, тоест обяснил съм си го САМ.

Пет Окт 24, 2025 7:32 pm
Профил

Подобрение има определено в почти всички области, в някои не толкова осезаемо. Но от едно известно време смята сравнително точно и лъже по-малко. Аз нямам проблеми да го използвам ако може да се разчита, и за някои неща като че ли вече може. Има причини да се използва ако върши работа. Скоро му давах да преправя един код, да мота се и му трябваше повтаряне, но плюса за мен беше, че не се задълбавах в кода, оставих го да с е при докато се получи резултата, аз през това време правех други неща, та изгуби ми време но не и много фокус.
И схематично започва да се оправя въпреки, че прави тъпи грешки, т.е.далеч е от това да върши работа сам, но пък е удобен помощник когато го коригираш.
Според мен не трябва да му даваш твърде сложни неща защото много се оплита. Ако му пишеш добре структурирани задания предполагам ще генерира що годе използваем код. Каня се да го пробвам за една дреболия.
HCL кой АИ ще препоръчаш, аз за момента само gpt съм пробвал, нямам намерение да интегрирам с развойна среда, ще му дам да напише сравнително прост код за 51-ца, да видим как ще се справи.

Съб Окт 25, 2025 12:22 am
Профил

Върши работа само ако му задаваш въпроси по популярни теми и му раздробяваш заданието на отделни прости задачки.

Питай го нещо не популярно и гледай как започва да си фантазира. Веднъж го питах за една местност чието име го знаят само старите хора. В нета има малко информация но оскъдна. Гледай чата какви легенди взе да ми разказва... много живописни, и нищо общо с реалността

Съб Окт 25, 2025 12:56 am
Профил

Ами ето друго нещо което му дадох току що.
I have a door with weight 30 kg. It's pivoting around a hinge. The door is supported by a gas's spring. attached 309 m from the hinge axis. The gas spring is at 24 degree angle to the vertical. If we suppose the door mas is equally distributed over its length, what should be the min gas spring force to balance the door weight.

Сега тук пропуснах едно уточнение че вратат стои хоризонтално, и не ме разбра много добнре къде е прижината, но му качих и схема без никакви обеснения и това е резултата.
Подобрение има значително спрямо година назат. Тогава това нещо му трябваха доста повече обяснения да го разбере и сметките му винаги бяха грешни. Та развива се. Не знам дали може да генерира степ модели. Ако му дам описание на механичен дизайн който искам да направи дали може да генерира степ моделите. ... не че това е полезно, всичко освен нативни модели е безполезно за моята работа но току виж с енаучило да генерира и модели с нативни фичърси :)

п.с. тук въпросът е дали написването на въпроса оправдава 1-та минута нужна за да се сметне, ако добавим и рисунката определено не е оправдано.

Прикачени файлове:
spring task.jpg
spring task.jpg [ 89.05 KiB | Прегледано 666 пъти ]
Съб Окт 25, 2025 1:54 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
HCL кой АИ ще препоръчаш, аз за момента само gpt съм пробвал, нямам намерение да интегрирам с развойна среда, ще му дам да напише сравнително прост код за 51-ца, да видим как ще се справи.

За да може ИИ да реши успешно дадена задача, трябва да са изпълнени следните предпоставки:

1. Основните компоненти на решението трябва да присъстват (дори и частично) в данните, с които моделът е обучен. Това може да звучи странно, но реално погледнато много малка част от работата ни е иновативна. В тази част моделите могат само да подскажат насока, но не и сами да намерят решение, поне не и ефективно.
2. Проблемът трябва да е формулиран възможно най-компактно, но и пълно. Тук управлението на контекста (т.нар. "context management") е от голямо значение, като често се прилага принципът "разделяй и владей", разбиването на заданието на множество самостоятелни подзадания. Това е интуитивно и се дължи на архитектурните ограничения на модела от към механизмите му за целенасоченост на вниманието
3. Самите способности на модела се определят от редица фактори като неговия размер, качеството на данните за обучение и ефективността на техниките за последваща специализация

Към момента, водещите модели за писане на софтуер са (най-добрите първо):
Код:
* ChatGPT 5 Pro - $220 месечен абонамент, но се справя се със задачи, с които другите модели не могат.
* Gemini DeepThink (Ultra)- $220 месечен абонамент. Макар и не толкова добър, колкото горния, се представя много добре с математически задания
* Gemini 2.5 Pro - $20 месечен абонамент. Това е основният модел който използвам, заради добрия баланс между способности и бързина.
* Claude Sonnet 4.5 - $17 месечен абонамент ($100 при честа или сложна употреба Claude Opus 4.1). Използвам го основно в Agentic Framework среда (Claude Code) за итеративна работа, като например дебъгване.

Правил съм си експерименти да прехвърля на API cost за сравнение и месечното ми потребление в действителност е около 200$. Т.е. доставчиците са си направили добре сметката

Трябва да се има предвид, че това са модели с общо предназначение. За специфична задача, която позволява целенасочено допълнително обучение бих отделил до 10х пъти по-голям бюджет. В момента това не е фокус за големите AI компании, но след като първоначалният "хаос" в индустрията утихне, това ще се превърне в атрактивен бизнес модел за по-малки фирми, специализирани в обучението на модели.

Нед Окт 26, 2025 1:25 pm
Профил WWW

Мммм абе май не е за малки контролери. Първо опитва да изпозлва някакъв супер абстрахиран стил на писане, това как да е. Задачата е доста проста, но запецва на елементарните неща още. Имам примерно PWM, който като не е активен трбява да изключи изхода, демек да го направи OD, и да му изключи пълъпи и др. подобни. На няколко пъти му го обеснявам но дори с тов ане може да се справи. Отделно трябва да сетне едно i2c и да инициализира едно IMU, изобщо кода за инициализация не съм го гледал защото то и2ц-то не може да сетне ... Не са някакви сложни задачи, но не му е силата май да работи с хардуер. Ако някой му е написал всички нива на абстракция може и да се оправи, ама ...

Вто Окт 28, 2025 7:00 am
Профил
Аватар

ГРОК - зададох му да напише прост драйвер за бутони (Ардуино)
с колбак състояния на бутоните onPress onRelease, onClick, onHold, onRepeat
след 7, 8 опита работи някакси за 3 бутона

По късно за една стара идея - прост GUI messages driven ( windows стил )
се омаза ... и аз се омазах ама съм забравил кое как беше

Вто Окт 28, 2025 7:37 am
Профил ICQ

И това за ардуино .... аз още си играя но взе да ми писва. Не може да с еорпави с хардуера, реших да не си губя времето с това, казах му да напише функция която да интегрирам в моя код .. още се борим с 5 байта на i2c .... но май няма да се справи ... i2c го подкара, след бая бой, въпреки че то си беше подкарано по дифаулт :) праща, нещо се мота с четенето или с документацията, аз не гледам, само му казвам какво има на бъса но наистина почва да ми писва, и с това май няма да се орпави. А не е до задание щото то заданието е 2 реда, как да сетне едно IMU, просто не може да си напише дрйавера за комуникацията. отделно че аз съм на симплисити, то може да позлва неговия драйвер за i2c но това не му го казах, то си написа негова абстракция за i2c-то която май работи, поне праща ама или има грешка в четенето или бърка регистрите на IMU-то но все пак нали емулирам ъп машинопист който не разбира от регистри ....

p.s. тотално деградира, започна да прави простотии ... до тук бях с пробите, имах искренно желнаие да го накарам да свърши нещо но не успя ... утре ще му дам нещо по абнстрактно, да ми напише функция за управление на леда, там няма нужда да бута хардуер, само да и генерира PWM променливата, да видим там как ще се оправи.

Вто Окт 28, 2025 8:27 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Тони , то и аз се обърках от тая рисунка по-горе, ти кво точно поиска от 'интелекта' да ти проектира:
- приспособление за окачване за врата (на политици) или
- приспособление за окачване на врата (ламаринена)
Хората отдавна са го казали, контекста е важен ... и подсъзнанието на проектанта :D

Чет Окт 30, 2025 11:09 am
Профил

Аз не го карах да проектира а да сметне, и го сметна вярно след като му дадох и картинка, преди това малко се беше объркал, но пък аз не знам дали писах в описанието че вратата се отваря нагоре, логично е ако я подпирам с газова но за него може и да не е. С две думи свърши това което трябваше да свърши.
Сега ретроспективно осъзнавам един сериозен недостатък/проблем, заданията трябва да са наистина много конкретни, дори за очевидни неща, и тук проблема е дали ще се сетиш изобщо да опишеш нещо ако то е очевидно. Примерно всеки с когото работя около мен като му кажа че вратата се подпира с газова пружина ще му стане ясно веднага каква е постановката, но ако го кажа на дъщеря ми ще е нещо като с ИИ-то, не е ясно какво ще си представи. Това е нещо като да работиш с някой високо о развиван но без капка практически опит човек, много трудна работа, аз затова не обичам да работя с учени.

Чет Окт 30, 2025 4:49 pm
Профил

ей сега му намерих друго приложение, метнах му ардуино библиотеките и му казах да ми каже кои регистри бутат като се викат определени функции , и се справя доста добре, лошото е че това не ми решава проблема /темата с акселерометъра/, не правят нищо по различно от мен ....

Чет Окт 30, 2025 5:26 pm
Профил
Аватар

Мързела понякога е неподозирана двигателна сила... :D

Чет Окт 30, 2025 6:03 pm
Профил
Аватар

...няколко години по-късно:

Имаше едно такова, на което като се запишеше нещо в него, и се променяше работата на нещото... На онова... Абе нали се сещате за какво говоря...
Някой помни ли какво се записваше и как се казваше?
:D

Чет Окт 30, 2025 7:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 99  Следваща