|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 7:30 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Носталгия
Благодаря за снимките, чудна машинка. Странно защо не го включат като опция в новите скопове, мисля че ще има заинтересовани.
|
| Сря Ное 05, 2025 12:13 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
|
| Сря Ное 05, 2025 11:28 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Туй нящу ако има неблагоразумието да прекрачи вратата на офиса, директно ще го запозная с пресата. Ако не се събере, първо ще го запозная с ъглошлайфа, и след това продължавам по първоначалния план... 
|
| Чет Ное 06, 2025 12:32 am |
|
 |
|
itso.t
|
Силовата част на уреда не е за подценяване. Максималното напрежение и ток по спомен бяха иляду и пе'стин волта и 10 или 20А. Да, при измерване се ползва или единия или другия максимум, но въпреки това подобен хардуер трудно може да се събере в модерните осцилоскопи, които масово представляват таблет със залепени на стъклото BNC конектори... А едно време Хамег, и след това докато баха Хамег / Роде и Шварц имаха на осцилоскопите подобна функционалност, но съвсем базова: -10V / +10V и -10 mA / + 10 mA. При някои уреди имаше възможност за избор между две честоти. Функцията се водеше "компонент тестер". Не знам дали когато Хамег изчезна и остана само Роде и Шварц са запазили тая функционалност.
|
| Чет Ное 06, 2025 11:30 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Тоя клонинг - 5kV high pressure??? Но за 100Евра може да се пробва Тъкмо ще направим сравнение с Тек-а, дистанционно - че Ицо иначе ще го предаде на пресата И дори да има високи мапрежения, защо използват CRT вместо съвременен дисплей?
|
| Чет Ное 06, 2025 11:44 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Уредът е пълен клонинг на някакъв друг модел на Тек, затова е с тръба. Има подробни teardowns в Тубата. Гледах и по форуми мнения, очевидно са доволни от него, тези, дето са си го взели. Само че, цената дето я пишат към 120-130 франка, искат доставка горе долу още толкова. Тоест, не е особено евтин. Но е един от двата, дето намерих с тръба в бай Али.
|
| Чет Ное 06, 2025 12:36 pm |
|
 |
|
itso.t
|
За съвременните дисплеи трябва дигитализация, обработване, чипове, код, пари. А китаеца хич не ги обича тия работи... За тръбата трябва по един усилвател с някой китайски клонинг на uA709 за Х и Y и толкова. Пък и кой знае колко залежали тръби има по складовете.
|
| Чет Ное 06, 2025 12:42 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Пак се загледах в клонинга, който дадох, че ми направи приятно впечатление цената, а и изработката. Освен това няколко ентусиаста в eevblog са си взели такива машини, има и complete teardown в Ютюб. И не изглежда никак зле машината. Даже отвътре платки и окабеляване са си доста на ниво, поне това, което може да се види от филмчетата. Не са правени професионални и липсва светлина понякога, но от видяното не може да се каже, че е за преса или наковалня. Положен е труд, и то доста. Нищо чудно и кутиите да са на Тектроникс, някакви оригинални остатъци от складове. Защото изглежда досущ като модела, дето го описваха, и пак забравих кой е. Кривомера е в диапазона 500V/10A, поне от оскъдното описание, което намерих след като прегледах 20 търговеца. И да се върна на цената... Тези 130 франка или нещо от сорта, не са за кривомера! Те са за допълнителен изолационен тестер, който генерира до 5kV, вероятно AC и DC, и вероятно става дума за HiPot tester. А самият кривомер е с цена към 1000-1100 франка, което умножено по две и нещо дава в левове. Или над 1300 евро. Тоест, сериозна цена за "туй нящо". Повечето търговци прилагат един и същи трик: цена 600CHF + 400CHF доставка. Или цена 750CHF + 230CHF доставка. За да си докарат цената, която никак не е малка, ама никак. Комплектът с тестера има оферти от рода на 1250CHF + 260CHF доставка. Та предполагам, че Груби вече е дал на задна. Щото ако беше наистина към 150-200 франка, вероятно и аз щях да го взема, ако цената на доставка бе също приемлива.
|
| Съб Ное 08, 2025 1:57 am |
|
 |
|
itso.t
|
Това е едно от нещата които ми направиха лошо впечатление, но си спестих писането... Изводите на повечето трю-хол компоненти са огъвани на ръка или "на коляно". Джонката се е клатила докато са монтирали компонентите, и всеки е ориентиран в негова посока. Тримери, тримери, тримери, тримери... и 2 резистора... Жичните резистори изглеждат доста... някак по домашно му. И това е от преглед на някакъв клип по дагонал и това което съм запомнил.
|
| Съб Ное 08, 2025 10:09 am |
|
 |
|
Grubi
|
Абе то назад няма какво да давам, оригиналния Тек тук на търга свърши 1000Евра и повече. Гледам има и други по-модерни. Може би е добро упражнение да направим един наленски - Made in Bulgaria или Made in Sweden 
|
| Съб Ное 08, 2025 1:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
този кривомер не случайно е в носталгия. можеш да мериш носталгични чарколяци, по носталгична методика, и да им/си търсиш G-точката (за 5G не стават) принципно едно (или две?) SMU-та с малко софтуеЪр може да върши същата работа, че и повече, стига джоба да ти е дълбок. основно би трябвало да са два различни уреда - нискомощни и (кило)мощни. ако ще мериш нискомощни транзистори те интересуват разни параметри като усилване, шум, съпротивление, отсечки, падове. не че тия детайли не са интересни и за мощните транзистори, но не са от чак такова значение. обикновено говорим за малки мощности (ток * напрежение), понякога за фемпто ампери, гогаоми, нановолти или нановолти на корен от херц. също и за променливотокови такива, понякога и с честота в мегахерците. при мощните транзистори вече ни трябва кило- волти и/или ампери, разните му шумове обикновено не са релевантни. дори не съм се замислял каква е спецификата на мерене на SiC, GAN или дори IGBT (да не забравяме и LIGBT транзисторите, които провеждали ток и в двете посоки  ) та мисълта ми е, че с този носталгичен Тек можеш да се наслаждаваш на кривите на 2N3055, KT805 или там някъде. надали можеш да си подбереш двойка нискошумящи JFET дори по входно/изходно съпротивление. от тази гледна точка съвременна реплика на този уред е по-скоро в категорията "излъскана пръчка за шарани"
|
| Съб Ное 08, 2025 2:25 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Един коренно различен въпрос  Какво стана с автоматични моливи с дебели графити (пиромоливи)? Продават ли ги още и има ли графити за тях? Май ги правиха в Чехия...
|
| Пон Ное 10, 2025 12:54 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Охо, това е интересна носталгична тема. Ще ти пратя довечера моите модели, че не ги помня по памет. Но са Städtler и Caran d’Ache. Продават ги навсякъде, поне тук е така, по големите маркети или в специализираните магазини за пособия за рисуване и чертане. Купих си карандаш и от Алиекспрес, и от Цюрих. Разликата в цената им беше нещо по 4, разликата - огромна! Китайския "карандаш" не смея да го пипна, че ще се разпадне. Графити разбира се, също можеш да намериш. Взех си няколко кутийки с различна твърдост, но оригинални, а не алита. При мен носталгията е острилката. Помня как работеше карандаша, но стадтлера (дето го имах от 20 години), не знаех, че е с острилка, та трябваше да се сетя преди няколко години да погледна в тубата. Но е различна концепция и цапа повече. За мен фаворита си е карандаш.
|
| Пон Ное 10, 2025 1:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
от студент имам комплект АВТОМАТИЧЕН МОЛИВ PENTEL P200~10 кинта интересно, моя най-дебел е оранжево-кафяв и е 1мм беше относително трудно да намеря за него графити 2В (колкото повече е бе, толкова по-мек става). много по-удобен е за ръкописи, но и по-бързо се харчи, в сравнение с НВ rotring, faber-castel и приятели също (все още) продават. някои модели минават 100лв
|
| Пон Ное 10, 2025 1:33 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Поне 1мм дебел, мисля че бяха и повече. Ето ти бизнес ниша  Знам че има и японски които не са никак евтини. Но са практически вечни, пък и графита се троши трудни, освен ако не замерваш някой с молива. Спомням си че много ми харесваше системата за захващане - 4х "нокти".
|
| Пон Ное 10, 2025 2:29 pm |
|
|