Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
syscop написа:
https://technews.bg/article-172885.html - това ако се приложи в по-голям мащаб може и да станат нещата с електричките.

п.п.
Цената не я гледайте... :)

И това го има, но станциите са малко. Но на паркинга имаме и такова Nio със сменяема батерия.

Общо взето, това което най често виждам по пътищата тук, като EV
Kia, Renault Zoe, WV IDx, GTX и подобни (плюс бусовете), Volvo/Polestar / LynkCo, Ford Mach-E, Tesla, BYD,
Toyota, Hyundai, Dacia (въпреки че май са само хибриди), Skoda Eniaq

Екзотики - Nio, Porsche, BMW, e-tron, renault 5, всякакви знайни и незнайни китайци

Чет Ное 06, 2025 11:57 am
Профил
Аватар

Private написа:
Цитат:
Революцията е факт: Вижте първото BMW Neue Klasse
Прикачени файлове:
BMW iX3.jpg

...
По-ниска цена от аналогичния дизел.
...

С това трябваше да се появят електричките, при това с много по-ниска цена от колите с ДВГ.

Чет Ное 06, 2025 2:48 pm
Профил

Е когато продаваш кола с производствен разход на датчия на цена по х3 или х4 не е трудно да я продаваш и по-евтино :)

Чет Ное 06, 2025 3:39 pm
Профил
Аватар

Тук отново опираме до един тънък момент: От какъв порядък са дилърските отстъпки? Тоест, с колко е надута цената.
Не са 10%...

Чет Ное 06, 2025 4:05 pm
Профил
Аватар

Приятно впечатление - днес ми се налага да чакам в колата на един паркинг, зареждам, парното си работи - изобщо комфорт ;)

Съб Ное 08, 2025 1:13 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Бате Груби я кажи- на таз киа, резервна гума имаш ли?
Че днеска гледам и се наслаждавам- едни индийци/пакистанци/бангладешци незнам какви са точно на цвят толкоз мога да ги определя, спукаха гума(в смксъл закачиха нещо колелото на един бордюри гумата издиша.. това почти пред дъблинският университет. Те смело и безотговорно покараха още поне 100на метра(нищо,че предполагам сенсора за налягане е пищял...)
Та сега аз чакам щерката тя е на някакви курсове и се наслаждавам 2 часа и 15 минути, как се въртят като на хоро около теслата , снимат гумата с телефон говорат по телефона, след 10 мин пак снимат пак говорят. Жената (тяхната жена) отиде и купи отнякъде вода , чай дойде пак , и още говорят и снимат. ....
Стана ми интересно та зачетох в нета, теслата няма резервна гума, било да се намали теглото и да се увеличи производителността, само някъв репеир кит за малки дупчици...... но пък има платена услуга, която може да си включиш към роуд асистанса....
Демек пукаш гума някъде из пущинака и се молиш някой да дойде да те изтеглиндо одобрен от тесла гумаджийски сервиз...
Тези са в столичен град и два часа никой не идва, представям си по някоя американска или австралийска магистрала какво е...

Съб Ное 08, 2025 5:23 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Продължението: дойде евакуатор натовариха теслата.... индийците се натовариха на такси...
Хепи енд един вид, ама с цената на два часа и половина и едни пари за едно такси...
Така и не разбрах що не смениха колелото с друга с нова гума...
Едно време на цитроена на магистралата ми отне 30 минути да смена гумата... това с разтоварване на багажи, пищяшо бебе, мрункаща жена и ръждясал крик...

Съб Ное 08, 2025 5:51 pm
Профил

Не само Киа, никой вече не слага резервни гуми. Аз мислех да си потърся патерица, ама то и багажника толкова голям, че се отказах. Има някакъв ремонтен комплект със спрейче, което не знам дали се чисти после или хвърляш гума...
Абе дано не се налага ;-(

Съб Ное 08, 2025 7:08 pm
Профил
Аватар

Нямам за,чий ми е - за пущинака има Toyota ;)

Резервната на SAAB-а така си остана - нова.

Съб Ное 08, 2025 10:38 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Абе дано не се налага ;-(

Аха...
Преди време се прибирам по тъмно. Някакъв младеж стои до някакъв СЮВ и ми маха.
Спрях да видя защо ръкомаха. Отъркал гумата в бордюра, тя спаднала. И по познатия сценарий - няма резервна гума, само някакъв компресор с някаква химия - дупколечител. Всичко това в едно.
Естествено младежът точно в тоя ден не беше взел със себе си дясната ръка, и разполагаше само с две леви.

Почесах се, и се зачетох в TFM. Елементарна работа. Мултифункционалтата врътка се слага в позиция 1, пуска се компресора който вкарва химията в гумата. След това май се изчакваше. След това врътката се премества в позиция 2 и гумата се напомпва.
Пробвах така, иначе. Не става. Химията не потегля към гумата. Докато в един момент дъртия маркуч на гумаджийската технология се сцепи и ме оля с дупкозапушвател. Добре че пропусна очите ми.

Та така със спасителните комплекти на незнайно каква възраст и в незнайно какво състояние.

Съмнявам се че някой проверява каква е годността и състоянието на тия консумативи.
Затова си носете топли дрехи и суха храна, че не се знае... :lol:

Съб Ное 08, 2025 10:40 pm
Профил

Новия примус нали с голяма бактерия и той го раздава модерен - без резервна гума. Напролет съм си събрал ключ за пощенска кутия с гумата и оная си изпуска. Вадя компресора да я напомпя и с голям възторг установих, че туй е компресор ама само след като изплюе чорбата за дупки. Не исках да си скапвам новите гуми а и бях доста сигурен, че след тая чорба никой гумаджия няма да иска да ми сменя или лепи гумите. Та тръгнах яваш към близката бензиностанция и за щастие на няма километър намерих гумаджия. От тогава изхвърлих чорбистия компресор и сложих такъв от бус. Мощен и бърз. И си взех патерицата от стария примус за да пази страх. Пречи в багажника но поне не го мисля. Имам си пак свободата на неограничен пробег. А електричките така и така са ненадеждни и зависят от точната зарядна на точното място - та още една неопределеност като резервна гума няма да ги събори. То е ясно, че владелците им са се прежалили.

Съб Ное 08, 2025 11:00 pm
Профил
Аватар

e, аз затова си карам древната каруца - има и истинска резервна гума (отвън), и пепелник, и вградена диагностика (с мигащи лампички по таблото)

иначе - колкото ти е по-добра жипката, толкова по-далече ходиш за трактор.
аз с моят 'паркетник' не ходя на такива места. но съм късал гуми - не пирончета разни, а масивен срез, обикновено на борда. никакви плювни не помагат в такъв случай.
а е относително лесно да скочиш в някоя дупка. даже веднъж успях да скъсам и предна и задна едновременно - дупката беше по стелт технология.
неприятното на скъсана (бракувана) гума е, че ако е на диференциал, обикновено се налага да смениш и двете гуми. и може да се получи предните и задните да са различни.

от няколко години не се говори за шофиране или за управление на МПС.
маркетолозите го наричат 'потребителско изживяване'. явно са натиснали и инженерите да ти добавят още изживявания, без значение дали са положителни или отрицателни.

вече забраняват не само да пушиш или да говориш по телефона, но и да пиеш вода/кафе. слагат ти някакви камерки да ти следят очичките къде гледат.
в седалката има детектори дали има пътник на нея. за сега само да/не, но може да го разширят до наднормено тегло, мъж/жена, пръднал ли си.

няма да се учудя, ако скоро за спукана/спаднала гума ще трябва да сменяш цялата каруца...
а за да си я напомпиш на бензиностанция, ще трябва да си купиш специален онлайн лиценз през апп в телефона, задължително с геолокация. за всяка гума поотделно.
и облака ще висва на третото помпене...

Нед Ное 09, 2025 8:28 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

На дъщеря ми на колата (FIESTA на 10 години) им светнала лампата за проблем с налягането в гумите. Реално е нямало критично спаднала гума. На никоя от бензиностанциите, на които спирали е нямало компресор/манометър - това в околностите на Лондон.

Нед Ное 09, 2025 10:55 am
Профил
Аватар

Кви коли карате, бре!?! ЛамБа за налягане на гумите... 8O Мчи аз визуално си ги контролирам... :D

Нед Ное 09, 2025 6:08 pm
Профил
Аватар

А в по-далечни времена "гумите" са били дървени, със стоманена облицовка и не са се пукали! :D

Вие че радвайте, че още се кръгли. Кой знае кой идиот ще преоткрие квадратните колела и ще ги внедри в производство...

Цитат:
След дълги разработки и изчисления, албански инженери изобретили велосипед с квадратни колела. След практическите тестове и изпитания обаче се оказало, че той много друса!
Тогава инженерите пак се напънали и изобретили нов велосипед - с триъгълни колела. За да друса един път по-малко...

Нед Ное 09, 2025 7:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 165  Следваща