Отговори на тема  [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
RTOS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: RTOS
не съм го гледал подробно .... на диагонал
и ми се стори, че основата ти е C++ ... е сложно за масовия потребител ... едно тъпо Ардуино не могат да разберат

Нед Фев 04, 2024 4:01 pm
Профил ICQ

Не ми е известно някой да го ползва, така че проблеми с потребители нямам ;-)

Нед Фев 04, 2024 5:28 pm
Профил
Аватар

Тази вечер си поиграх малко и резултатът е... нямам думи. Това е без каквато и да е предварителна обработка. Просто изтеглих файловете, и му ги дадох на два пъти (моделът е Гемини 1.5 про) със задание да опише какво вижда и това е отговора. Трябваха му около две минути. Миро как го оценяш? Дори и да има някакви халюцинации с малко структуриран, итеративен подход съм убеден, че за 1-2 дена ще докара що годе прилична документация.

Прикачени файлове:
Screenshot 2024-04-12 at 00.50.56.png
Screenshot 2024-04-12 at 00.50.56.png [ 2.3 MiB | Прегледано 7149 пъти ]

Пет Апр 12, 2024 1:57 am
Профил WWW
Аватар

Показаното на скрийншота е работа за няколко минути за един по-чавръст с пръстите и копчевъвеждалката.
Кое е впечатляващото? Че чата може да плещи общи приказки ли?

Пет Апр 12, 2024 8:52 am
Профил

HCL написа:
Миро как го оценяш?

Оценявам го като впечатляващо до степен плашещо.... Изглежда много по-добре от всичко, която аз съм написал досега (аз затова и не публикувам документация).

Систематизацията му е много добра. Не е никак лесно да извадиш най-същественото и да го представиш кратко и ясно. Аз лично (предполагам си личи и от постовете ми) изпадам в детайли когато пиша и това изглежда като разтягане на локуми и се получава нещо трудно за четене.

Относно халюцинацията... По-скоро виждам, че взаимства от други OS. Иска ми се да вярвам, че всичко е взето само от сорсовете ми, но не е. По-скоро го е взел от други документации. Важното е, че е крал от RTOS със сходна архитектура. Аз не съм открил топлата вода естествено, много от нещата ми са взаимствани. Но има неща, които не съм взел от други ОС. Примерно нямам регистрация на драйверите, така че това дето е написал че драйверите се регистрират в кърнела е.... от други RTOS. При мен "регистрацията" на драйверите е векторната таблица за прекъсванията. Но това е толкова тънък момент, че ако беше го хванал и него направо трябваше да почна да си търся друга работа...

Май е крайно време да почна да се образовам как се ползват тия чудеса...

Пет Апр 12, 2024 9:45 am
Профил
Аватар

@itso.t, впечатляващото е производителността. Това са близо 10 МБ сорс пръснати в над 1000 файла. В рамките на по-малко от 2 минути успява да ги обработи. Да, има халюцинации, но те се редуцират значително с подходящите промптове. Има стратегии при които чата итерира върху собствените си отговори в търсене на некоректности и качеството на отговора се подобрява значително. Всичко това го няма тук. Това е резултат от един прост ванила промпт.

Нещо като ДВГ, няколко цилиндъра, бутала и вал. Като му добавиш ЕКУ-то обаче става интересно. И тук е така, с подходящ междудициплинарен екип, който да има познания в областта на компилатори, документация и визуализация от този baremetal модел ще излезнат невероятни продукти. Просто е невероятно производителен. Останало се донапасва.

Пет Апр 12, 2024 12:26 pm
Профил WWW
Аватар

HCL много преекспонираш с тези тъй наречени AI
Задал си му общ въпрос, намерил е общи понятия и ти е изфабрикувал някакъв общо приет текст

Пет Апр 12, 2024 12:40 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
HCL много преекспонираш с тези тъй наречени AI
Задал си му общ въпрос, намерил е общи понятия и ти е изфабрикувал някакъв общо приет текст

Всичко е относително... От гледна точка на форумен драскач отговор на "общ въпрос" не е никак впечатляващо. Форумите са пълни с общи въпроси и общи отговори.

Но има и друга гледна точка, която обаче изисква малко повече теоретични познания на тема информатика. Ако знаеш що е то машина на Тюринг, що е то изчислимост, алгоритъм и т.н., то нещата придобиват съвсем друга светлина. Няма по-трудна задача от това да отговориш на общ въпрос.

От чисто практическа гледна точка над 99% от работата ни е "заимстване". Някои заимстват по-малко, просто защото не знаят какво и как да заимстват и тръгват да откриват топлата вода сами (обикновено неуспешно). Видимо тая гадина се справя много добре със заимстването. За съжаление (и щастие за някои) все още не толкова добра с останалия 1% от работата ни.

Пет Апр 12, 2024 1:58 pm
Профил

Едно бързо питане да не отварям нова тема - трябва ми да подкарам някакъв сравнително прост на първо четене проекто на barebone st32xxxx - някакво скопено М0 или М1 там колкото да търкаля сериен и спи. Та тъй като досега не съм се занимавал със СТ се чудя каква РТОС или платформа да използвам?
- това което СТ препоръчват - cube - или там както е
- Zephyr - тежко е ама пък останалите проекти ще са все на него та има експертиза в екипа
- platformio - това го заглеждам покрай Магесника ама не съм го ползвал досега и се чудя има ли смисъл да го разучавам ако примерно се дублира до голяма степен със Зефир,

Съвети? Мнения? Препоръки?

Нед Дек 08, 2024 4:34 pm
Профил
Аватар

с Кубето си върви и freeRTOS - щрак / щрак - работи
а PlatformIO е просто Питон Билдер

Нед Дек 08, 2024 5:15 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
с Кубето си върви и freeRTOS - щрак / щрак - работи

+1

Нед Дек 08, 2024 6:18 pm
Профил

Аз съм фен на ThreadX, т.е. Azure RTOS, т.е. Eclipse ThreadX - вече е част от пакетите на ст за някой серии

Вто Яну 07, 2025 8:21 pm
Профил
Аватар

Х-са е убав

Вто Яну 07, 2025 8:26 pm
Профил ICQ

То хубаво ама като сравних ST HAL & Zephyr реших да си ползвам Зефиря, че се ползва и на Нордиците по другите платки т.е. няма да се налага да се учат ненам си колко РТОС-а.

Вто Яну 07, 2025 9:51 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Някой случайно да се е заигравал с Embassy?
Тук е ГитХъб-а: Embassy
А тук има някакво сравнение с FreeRTOS: Async Rust vs RTOS

Чет Ное 13, 2025 11:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6