Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коли
itso.t написа:
А някаква част от тия причини могат да се отсекат със секачки. Буквално. :D

Това е много дърводелско решение... Явно не си в час със съвременните автомобили и по-точно не си запознат колко калпав софтуер имат. Желателно е да може да ъпдейтваш, иначе трябва да се примириш с някои бъгове доживотно. Желателно е да може да се отключиш някои опции, щото много от тях не са отключени и т.н. С две думи има много неща, които би искал, ама не може без кораб майка... Най-малкото картата на навигацията би искал да не е от миналия век.
Та съвременното решение, мисля че съм го споменавал - сменяш кораба. Примерно почти всички тЕсли у нас не са вързани към Тесларов, ами към украински кораб. Съответно имат фул екстри отключени, винаги са на много малко километри, ъпдейтват до последния фърмуер и т.н.

Пет Ное 14, 2025 11:04 am
Профил
Аватар

С риск да прозвуча като тиранозавър рекс насред ято лапета с айфони 19, аз се сдобивам с техниките за да ги ползвам, а не за да има какво да ъпдейтвам. И това важи за всички техники.

Да, знам, ретро визия, но това е положението. Имам и по-интересни неща за правене от ежеминутно кликане върху бутона ъпдейт, и чесане по главата какво ще спре да работи след като чудодейната процедура мине. Ако мине... :lol:

Пет Ное 14, 2025 11:15 am
Профил

miro_atc написа:
... винаги са на много малко километри...

Тоест километражът е манипулиран?

Пет Ное 14, 2025 11:15 am
Профил

dan написа:
miro_atc написа:
... винаги са на много малко километри...

Тоест километражът е манипулиран?

естествено... Но това е по-добрия вариант, щото другия вариант е франкенщей, демек сглобка от блъснати и т.н.
Как иначе си мислиш, че джамбазите ти дават цена по-ниска от подобна кола на същите километри и години от там откъдето внасят?

Пет Ное 14, 2025 11:25 am
Профил
Аватар

аз карам стара кола.
щото не мога да заделя повече пари, за да карам още по-стара :P

офертата за москвето ме развълнува, но не било толкова старо.
408 се палеше само с манивела, без акумулатор.
на карбуратора има прозорче да провериш дали има бензин, че да не въртиш като гламав.

Пет Ное 14, 2025 11:33 am
Профил

Аз лично не ъпдейтвам нищо ако е възможно, а там където не е карам до последно преди да разрешат ъпдейт, ако ме пита де ...а точно пък на колата, мен и наличните екстри са ми в повече. И на аудито и на шевито, нямам представа за какво са 2/3 от просторите по менютата и нямам никакво желание да разбирам. Оня ден на аудито бая се чудих къде е круиз контрола, за 5 години за първи път го ползвам щото полицията в ни а сигурно направи пълнометражен филм с мои снимки, не че карма много бързо ама къде е 90 къде 110 къде 130 ..върви разбери .... То и с круиза не стана щото сетвам на 110 то па ме светва на 90 ...как да е, сложих weis или каквото му е там името ...та думата ми беше за 5 години дори не знам къде ми е круиз контрола....не искам никаква екстра, ел.стъкла и огледала са ми достатъчни, и някакъв по-простичък климатик, че като станат много умни и почвам да се нервя. ..

Пет Ное 14, 2025 11:34 am
Профил
Аватар

Все пак реших да не ме мързи и да пусна един дълъг пост за таблото на моята кола (20 годишен Лексукс RX). Тойота, страшната работа и надеждност, всички бием чело в пода. :D Таблото се осветява от бели LED-ове, които са по технологии от преди 20 години (когато бяха нещо страшно ново) и е нормално доста от тях вече да са умрели. Поради което реших да ги сменя за да не ми се нарушава естетиката пред очите.
Преди да достигна крайния резултат, опуках 2 табла. :D Някоя от 4-стрелки просто спира да работи. Случайна стрелка. Всичко друго си е ОК, всички светлинки, дисплея, но една от стрелките е аут, само вибрира и се мести леко без никва логика.
Първото как да е, реших, че причината е в мен, но след второто вече се вижда тенденция и трябваше да проверя за какво става дума. Оказа се, че всяко сваляне и закачане на таблото следва да се случва на свален акумулатор. :D Нулева защита, която е елементарно да се реализира.
Вътре платката се захранва с някъв линеен регулатор TLE4274 V50, защипан на радиатор, който е запоен на радиаторна зона на платката. Няма винтче, няма термопаста. :)

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 150.49 KiB | Прегледано 1723 пъти ]

Тука на снимката вече е сменен с тъп 7805, просто не издържах да го гледам. Бърза справка сочи, че въпросния TLE4274 V50 е рейтнат на 0.4А, но ето какво показва захранването като пусна платката:

Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 103.69 KiB | Прегледано 1723 пъти ]

Като поседи, пада малко и почва да играе между 0.4 и 0.5. Съответно, грее ЗВЕРСКИ просто. Силно съм учуден как е успяло да изкара 20 год.
Цялото табло се управлява от е тоя чаршаф:

Прикачени файлове:
3.jpg
3.jpg [ 188.45 KiB | Прегледано 1723 пъти ]

Моторчетата на стрелките са директно свързани с пиновете на тоя чип. Няма драйвери, няма диоди за обратно. 4 моторчета са свързани с 16 пина на МЦУ-то. Съответно, когато някое моторче спре да работи, единия (винаги само единия) пин се оказва окъсен към маса. Сега, възможно е и аз да съм ги опукал с обратното, ако съм местил стрелките твърде бързо при сглабянето. :) При третото табло, внимавах много (нещо което мразя да правя, особено когато съм решил, че си имам работа с нещо наистина надеждно и защитено). То оцеля, за щастие.

Въпреки, че всичко е вързано към големия чип, това не пречи цялата платка да е пренаситена с най-различни компоненти с неясно предназначение. От другата страна има още много, но са предимно пасивни.

Прикачени файлове:
4.jpg
4.jpg [ 223.51 KiB | Прегледано 1723 пъти ]

Та така. Всеки да си направи изводите за себе си.

Пет Ное 14, 2025 11:38 am
Профил
Аватар

Рек - Тииии - 20 год Лексъс и искаш да сменяш под напрежение. Оптимист.

Миро - казвам го в общия смисъл. Разбирачите дори няма да използват секачките, просто ще бутнат калвотп им трябва или ще го изтрият и запишат тяхното.

Пет Ное 14, 2025 11:43 am
Профил
Аватар

Ех Реконструкторе, Реконструкторе... :D
7805 няма място в автомобилната електроника... :D

Пет Ное 14, 2025 11:50 am
Профил

Тоя TL ли като си свалил е в пъти по читав от кой да е 7805. 7805 е много зле от към стабилност дори да е с правилните кондензатори, като се нагрее повечко и почва да прави простотии. Грее защото е линеен, какъв модел е няма значение, все ще грее, но ти си сложил възможно най-неподходящия от към греене. Като започне да осцилира и ще замине още едно табло.

Пет Ное 14, 2025 12:30 pm
Профил
Аватар

https://public-eis.rta.government.bg/public-vehicle-check/vin-check
Бря... 8O

Пет Ное 14, 2025 1:22 pm
Профил
Аватар

https://www.youtube.com/shorts/69r-81pJbNo

Пон Ное 24, 2025 9:33 pm
Профил
Аватар

Това е дебилно. От цялата площ на монитора активната за видеоклипа е оградената.
Може би трябва да си купя 16к монитор, поне 65" за да може да се види нещо?

Прикачени файлове:
debilno.jpg
debilno.jpg [ 64.58 KiB | Прегледано 1495 пъти ]
Пон Ное 24, 2025 9:52 pm
Профил

Цъкни го на цял екран.

Вто Ное 25, 2025 11:14 pm
Профил
Аватар

Цъкни скрийншот колко е пораснало на цял екран...

Вто Ное 25, 2025 11:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192 ... 197  Следваща