| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Гигантски тракбол
След като ми се развиха болки в ръката, наскоро хвърлих мишока и се върнах към тракбол. Почти веднага - за няколко дни ефектът започна да се усеща - болките постепенно намаляват. В момента ползвам Kensington SlimBlade Pro защото е с най-голямата топка която успях да намеря - 55мм. Обаче аз искам много по-голяма - 200-250мм, така че да мога да си сложа цялата ръка удобно върху нея. Такива естествено няма на пазара (топки отделно се намират тъй като са за други цели), но ако се вземе карантията на един стандартен тракбол и се настани в 3D принтнати гащи, мисля би се получил страхотен продукт. Голяма топка = голяма прецизност и по-малко движения. Чудя се защо никой китаец не се е сетил досега... 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Ное 21, 2025 10:03 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
 Re: Гигантски тракбол
Не знам дали ще помогна нещо по темата, ама ще вкарам малко биология. Мишката както и клавиатурата като направени да ползват фината моторика на ръцете: пръстите и най-много китката. Ама вече 20см топка основно движението ще е от лакета и рамото. Малко с необичайни движения ще трябва да се свиква и тренира.
|
| Съб Ное 22, 2025 3:22 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Бяха ми се появили неприятни усещания в сухожилията на предмишниците, открих че съществуват ергономични мишки и клавиатури. Бях много скептичен към Microsoft Ergonomic 7000 (няма ги отдавна на пазара), но определено вършат добра работа, и мишката и клавиатурата. Та може да пробваш, евентуално.
|
| Съб Ное 22, 2025 9:08 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Съвременните тракболи са оптични, та можеш да правиш каквото искаш. Деликатният момент е "нещото" върху което ще се движи топчето. Трябва да е удобно за почистване защото с времето се омазнява и започва да се движи по-стегната. А ако ядеш банички и пипаш топчето с мазна ръка, съвсем... Апропо, мяркал съм нещо подобно, дърто, на 3Dconnexion. https://www.newegg.com/3dconnexion-2152 ... 6826154101
|
| Съб Ное 22, 2025 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Не знам, аз преди много години се бях пробвал с тракбол и не ми се получи. Отделно в солида ми се струва че ще е голямо дърво, там много често ми се налага да движа с натиснат бутон. Имам на 3Dconnexion другия им уй дето е уж специално за кад правен, ама и той така събира прах.
|
| Съб Ное 22, 2025 10:29 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Преди година или две взех техен СпейсМаус или СпейсНавигатор. Много удобна джаджа. Нещо което правя с 18 бутона на мишката + скрол + движение + 14 бутона на клавиатурата с тая джаджа го правя с една ръка. Ама съм забелязал, че при тях няма междинно положение - или биват харесвани, или недолюбвани.
|
| Съб Ное 22, 2025 11:27 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
И аз имах преди години проблем с китките. До степен, че трябваше да редувам лява и дясна ръка през 15-20 минути, за да им давам почивка. Бях си взел от Метро малък таблет-дигитайзер с писалка с два бутона. Използвах го вместо мишка - дройверите го позволяваха. Помогна ми отчасти, може би защото държането на писалка е доста естествено. Но като ми се пооправиха китките се върнах пак към мишката. Май е важна опората на ръката по цялата дължина, за да не се опира със сила върху мишката.
|
| Нед Ное 23, 2025 12:12 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Имам спейсмаус про, ама не се разбрахме, даже не знам дали е тук или съм я оставил в БГ, а може и в мексико да е За мишката, важно е да имаш добра опора, но и на каква височина си. По едно време имах проблем с дясната предмишница, до де не си оправих височината на стола и опорите.
|
| Нед Ное 23, 2025 7:30 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Използвам Logitech ERGO M575. Имам две, но, ако някой ми открадне дори едната - убивам го по възможно най-жесток начин.
|
| Нед Ное 23, 2025 10:42 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Беше ми любопитно и погледнах за цени - в Plesio за 99 лева, а EMAG ги предлага за 310 лева! Някой иска жестоко да се нагуши! Иначе едва ли бих се разбрал с такава мишка/тракбол. Палецът ми е доста тромав.
|
| Нед Ное 23, 2025 11:52 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
За мен е важно, че изчезна болката в дясната ръка и рамо при продължителна работа в Алтиум. Използвам ВТ връзката. Скоростта на курсора се настройва според индивидуалните изисквания. EMAG са се оакали. Беше към 80 лева, но си струва всяка стотинка.
|
| Нед Ное 23, 2025 3:32 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
При болки в дясна ръка просто си коригирах стойката - вече не спазвам никакви ергономични препоръки. Облегнал съм се, да ми е удобно, позиционирал съм си монитора/ите да са на нивото на очите ми, дори леко нагоре, и задължително - стол с облегалки, за да може лакътя да е винаги облегнат. Правя корекция и при работа с мишка - дланта ми е задължително облегната. Не съм говорил с лекар за това, коригирах си работата с компютър интуитивно, и без да спирам да работя с мишка, болките изчезнаха плавно след две седмици. Това преди още 6-7 години. А с тракбол не се научих да работя - неудобно ми е.
Лирично отклонение: Радвам се, че Плезио още съществуват. Не знам дали вече са само онлайн но през 2007-2010 магазините им в София бяха на световно ниво, а цените - много прилични. Оттам си взех и лаптопите, които до днес работят, макар и на стари уиндоуси. Естествено, наложи се няколко пъти да ги разглобявам и ремонтирам, вкл. мадър бордове, клавиатури, смяна на кабели, батерии, механика... Но 20 годишни машини са , а като нови изглеждат. Добро качество имаха тогава в тези магазини. Имам един видео плейър от 2008, и той си бачка без проблеми до днес. Със същата батерия си е.
|
| Нед Ное 23, 2025 5:16 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Чак болки не помня да съм имал последните 35 години ама умора да. Последните 15 години ползвам Мак и съответно техните тъч падове - и на макбука и самостоятелен. По удобно ми е от мишка. Прецизността е много добра. Никога не съм пробвал тракбол и не мога да направя разлика с него но ако ти падне някъде може да видиш няколко дни как ще ти се отрази тъчпад - мисля, че се вързва без проблем и към Виндовс и към Линукс.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Ное 23, 2025 11:16 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ти си първия човек в живота ми, който виждам да твърди че тъчпад е удобно решение... Влакове и пътници 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Ное 23, 2025 11:53 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Еми аз съм прос програмист, не правя платки, не ползвам кад - основно съм в терминала само с клавиатура. Тъчпада го ползвам рядко и съм му свикнал. Но нямам никакви затруднения като сменям мишка и клавиатура - дори не се замислям, просто всичко си е както съм си свикнал. Помня, че навремето ползвах едни лаптопи с едни пъпки/клитори т.е. джойстици които местеха курсора по екрана - и с това нямах проблеми ама беше по бавно.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Ное 24, 2025 12:11 am |
|
|