Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Гигантски тракбол 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Гигантски тракбол
Навремето като имах подобни проблеми имах два тракбола - от ляво и отдясно и ги въртях. Проблемите се оправиха с подходящи упражнения за разтягана. Разтварях ръката максимално, сякаш ще ти се откъснат пръстите. Виж упражнения за карпатунел синдром. Сега съм с вертикална мишка Logitech Mx vertical mouse и ергномичната клавиатура на майкрософт. И така от 15 г няма прблеми, но аз работя 80% в терминала и 20% чертая графики и чета документи. За КАД-ове може да не е удачен сетъп.

Пон Ное 24, 2025 1:29 pm
Профил WWW

Аз след подобни проблеми минах на тази мишка: https://www.3mcanada.ca/3M/en_CA/p/d/v000089317/
Единствения и недостатък е, че няма търкало, та за кад/платки не е удобна, ама за писане на кода ми е добре и не съм имал от тогава болки в китките.

Пон Ное 24, 2025 1:55 pm
Профил
Аватар

За мен удобството на тракбола е, че отпада необходимостта се мести цялата мишка. Това дава възможност тя да се постави където е най-удобно и вълху всакоква повърхност.

Пон Ное 24, 2025 2:37 pm
Профил
Аватар

вместо да обвинявате мишката и тракбала
анализирайте причината, а не следствието....

Пон Ное 24, 2025 3:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Desert Leo написа:
За мен удобството на тракбола е, че отпада необходимостта се мести цялата мишка. Това дава възможност тя да се постави където е най-удобно и вълху всакоква повърхност.

Да, и при мен също.
Разликата между тракбол и мишка е, че при първото само движения на пръстите са достатъчни докато мишката изисква участието на цялата мускулатура от пръстите до рамото. В моя конкретен случай болките се появиха в задната част на лакътя (така че това изключва карпалния синдром). Като минах на тракбол, лакътя ми седи основно неподвижен и добре подпрян върху мека подложка. Резултатът веднага започна да се усеща.

Проблемът на всички тракболи е че не са достатъчно големи и при по-сложни операции като примерно драг с десен бутон, се налага човек да има изградени специфични навици в координацията. Аз моя съм го конфигурирал с долен ляв бутон за ляв клик, а горен десен за десен клик. Това не е стандартната конфигурация, но работи най-добре за мен.

Добро решение би било производителите на лаптопи да бяха заделили два клавиша в долния ляв ъгъл на клавиатурата (или долния десен за левичарите) така че човек да върти удобно тракбола с едната ръка и да натиска клавишите с другата. Но трябваше да са истински меки клавиши а не тия твърди цъкала дето ги слагат по тъчпадовете.
Има много дето да може да се подобри по ергономията на входните устройства. В момента сме в "ергономична зима" - тъчпадове, тъчскрийни - все тъч неща дето ябълките ги натрапиха на света преди няколко години, но те са далеч от идеалното решение за човешката ръка.

Сега виждам, че при колите вече започна обратната тенденция - новите модели се връщат обратно на бутони и махат тъчовете. При компютрите ще е много по-трудно, обаче.
Абе разприказвах се... По принцип един голям тракбол върху който ръката да лежи удобно и без натоварване, е решението по средата между мишка и тракбол и би съчетало предимствата на двете.

Пон Ное 24, 2025 3:49 pm
Профил
Аватар

Преди да се появят мишките се използваха и таблети с писалка. HP CAD ME10/30.

Прикачени файлове:
history.png
history.png [ 314.65 KiB | Прегледано 803 пъти ]
Пон Ное 24, 2025 4:07 pm
Профил

Ще ме накарате пак да се пробвам. Трак бол съм пробвала нейде началото на века, и не му свикнах, след това май пак по едно време се пробвах. Имахме и едно доста големи, по онова време се опитвахме да ги слагаме на някакви игрални машини но нищо не се получи, но топката си беше бая голяма може би 8-10 см ако не ме лъже паметта, и с тях пробвах и пак не стана.
Имам проблем с ръката определено, преди 2-3 месеца беше доста зле, сега май съм ок, но то зависи много от маса, стол, позиция. Едва ли е само мишка, защото от седмица ме наболява но лявата ръка. Ще взема да взема един голям и да го пробвам пак, да видим ....

Пон Ное 24, 2025 4:09 pm
Профил

Desert Leo написа:
Преди да се появят мишките се използваха и таблети с писалка. HP CAD ME10/30.

Е то и сега има, и то доста по-модерни, и това съм пробвал ама ....

Пон Ное 24, 2025 4:10 pm
Профил
Аватар

На ERGO M575 топката е с диаметър 34мм. Идеална е за управление с палеца на дясната ръка.
Сега видях, че са ъпдейтнали и приложенията за настойка на този мишок и на трите бутона могат да се задават различни функции. Вече има и акумулаторни версии, значи скоро ще се сдобия с такава. :D
https://support.logi.com/hc/en-us/categories/360001764453-Mice-and-Pointers

Пон Ное 24, 2025 5:14 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
...Проблемът на всички тракболи е че не са достатъчно големи и при по-сложни операции като примерно драг с десен бутон, се налага човек да има изградени специфични навици в координацията...

СпейсМауса и СпейсНавигатора добре решават тоя проблем. Теглиш писта, със спейс-тинтири-минтири местиш екрана накъдето ти трябва. А пистата се лее по екрана... :lol:

Пон Ное 24, 2025 5:21 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Разликата между тракбол и мишка е, че при първото само движения на пръстите са достатъчни докато мишката изисква участието на цялата мускулатура от пръстите до рамото.

Не знам какви мишки местиш с цялата ръка, чак от рамото. Сигурно е изморително постоянно това движение.
Само палеца и кутрето са ми достатъчни за обхождане на целия екран нагоре надолу, без мишката да я допирам до дланта, а китката ми е неподвижна. Дланта се опира в масата най-вече в десния и край, където минават сухожилията на кутрето. При наляво надясно има съвсем леко усукване на китката, и пак палеца и кутрето си я побутват мишката. Всичко това при вертикална мишка, като тази, която съм споменал по-горе, но и при нормална мисля е възможно. Дланта не е успоредна на масата, а е под ъгъл, доста голям, може би 60-70 градуса, няма да го меря :) .

Пон Ное 24, 2025 9:19 pm
Профил

Ами при мен си движа само китката, но пробелма не е от това, а от опорта на останалата част на ръката. Ако опората е много ниска тогава започвам да имам болки, или ако е далеч от масата .. всичко това добре, но не мога да си обясня на лявата какво и сторих, днес във фитнеса на lateral rise едвам държа дъмбела, това от болка в предмишницата, и предните 3 седмици нищо не съм правил, бях шьофер на малкия дзвяр, основно псувах французи, ама едва ли е от това.

Пон Ное 24, 2025 11:11 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
https://www.rehabmart.com/product/bigtr ... 39472.html
3.5 инча топка :)

Следващото е малко направи си сам, но е тракбол с йога топка.
https://www.youtube.com/watch?v=dC3KDbYVbKQ
Би трябвало да задоволи и най-изтънченият вкус ;)

Пон Ное 24, 2025 11:49 pm
Профил

Това жълтото го видях, ама бутоните му много далеч :) Ще взема едно да се пробвам пак, чудя се от кои. Бях харесал сутринта нещо ама ми изчезна от полезрението. Мисля ако е такова дето се връти само с палец бая въртене ще падне, накрая ще си повредея нещо друго. Имаше някаква дето си слагаш дланта отгоре, с 55 мм топка, и отделно ринг за скрол, амам трябва лак да го изровя.

Вто Ное 25, 2025 12:06 am
Профил
Аватар

На домашния компютър ползвам тракбол като на Лео. Удобен е, но не го ползвам за бачкане и нямам наблюдение как се представя за кад приложения.
За обща употреба бива.

Вто Ное 25, 2025 12:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща