Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
филтрация .... или по скоро .... апроксимация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Syrius-B написа:
Цитат:
Точноста която имам в момента е +/- 3 мм.

Това горното, ако помислиш малко - няма да го казваш повече. :oops:

Останах с впечатление, че правиш датчик за паркиране - не ти и трябва такава точност.
Ако правиш датчик общо предназначение - и това не е упражнение за занимавка, бих попитал - ЗАЩО?

Няма нищо повече на пазара от ултразвукови датчици за разстояние. От 20 кХц до 900 кХц.
Изходи - 4-20мА, двупроводна, трипроводна (по-високите честоти), всевъзможни кифрови корекции, има и скъпи датчици клас 0.01%(направо фантастика), цифрови изходи -Модбъс, HART протокол, и т.н. и т.н.
Има и евтини - модули под 50 евро, (евтин боклук - стават за индикатори, обаче)

Изобщо, какава е целта на твоето занимание.

To и деца е ясно как се правят и има много направени, а интересно защо продълават да се правят с много хиляди на ден.

Чет Окт 19, 2006 9:19 pm
Профил

Мнение 
Е не, Sirius e прав до някъде, не случайно търсих нещо готово, но не можах да намеря нищо в разумни цени. Става дума за над 1000 бр годишно, при средна цена от по 250 ЕУР срещу 50 каквата е стойноста на компонентите за варианта който тестваме разликата не е никак малка. Напълно се покриват разходите по разработката на нещо подобно. Така като гледам, до меомента има около месец работа само по това, и може би за да се докара както трябва ще трябват още около един два в тестове и корекции, но при всички условия е икономически оправдано. Да не говорим че ако се получат желаните резултати със сензори на kobitone себестойноста ще е още по ниска, защото реално от тези 50 EUR основната сума е за сензорите на massa.

Чет Окт 19, 2006 9:37 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
ToHu, какви датчици позваш точно, за атмосферни условия ( в смисъл външни) ли са? Преди време си купих едни - приемик и предавател, отрязаха ми главата :(, но проблема беше главно, че нямаше как ди ги опъна на вън, защото пластината за която е прикрепен кристала седи зад една мрежичка и това ако го сложа около морето ще му се еб.. мамата.

Пет Окт 20, 2006 11:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ето и от мене един пример

http://www.senscomp.com/minis.htm

$60 с електрониката, $15 без

Пет Окт 20, 2006 12:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Колкото до цените, ето ви и пример за цена на крайно изделие.
http://www.senscomp.com/specs/Accutape%20II.pdf
Ръчен прибор, на батерии, - цена $29.95

Аз разбирам удоволствието да откриеш колелото, но... :D :D :D

Колкото повече четете, толкова по-малко ще ви мародерстват търговците.
И не забравяйте, че за европейските търговци (най-вече германските и френските) в България живеят аборигени, невежи и глупави, и е в реда на нещата да бъдат оскубани максимално.

Пет Окт 20, 2006 12:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syriums-B грешна ти е представата за европейските тьрговци. На тях никак не им пука кой живэ в Бьлгария, и от северния полюс да си, като им направиш 100к бройки на година и цените ще са други и червен килим ще ти постилат. Хората си гледат интереса, за малки серии и синя крьв да имаш пак ще висиш на телефона с часове и никой няма да ти обьрне внимание.

Пет Окт 20, 2006 2:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Всъщност казваш същото, но с други думи.
Аз не очаквам от деловите ми партньори да ме обичат, но изисквам коректност и почтеност.
При това, коректността не би трябвало да е в зависимост от това, как ще удари кьоравото чрез мене, или дали пък аз мога да го напердаша.
Това са отношения, характерни за мафиотите.
Аз със такива избягвам вземане-даване

Пет Окт 20, 2006 2:57 pm
Профил WWW

Мнение 
Не став авъпрос за откриване на колелото, ако потърсиш ще видиш че преди 4 месеца имах тема точно от къде може да с енамери такъв сензор на приемлива цена.
На този точноста е нещо доста голяма при 15 см 0.15 мм ..... много интересно. А ако се беше появил и малко по ранпода дадеш това инфо ..... сериозно се змаислям да се ползва.

p.s. тези сензори проверени ли са ?

Пет Окт 20, 2006 5:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:D Това са отношения характерни за големите фирми. Неприятно но факт. Колкото по-голяма е една компания, толкова по-мальк е клиента на дребно, за големите играчи важат други правила. Има изключения разбира се, но те си остават такива. Няма любов, коректност може, а почетеност никаква. Освен може би в изцяло японските предприятия, но сигурно греша.

П.П. Извинявам се за off-topicа :oops:

Пет Окт 20, 2006 6:09 pm
Профил WWW

Мнение 
HCL абе кожодери са .... сега не се сщам коя беше фирмата, немска, та те имха лазарен далекомер който исках да позлвам, ама клиента се оказа че не ще лазер, но както и да е. Та тяхната цена на дребно беше едн, за 1000 бр. което казаха ууу голямо количество, явно тоя им датчик не беше много търсен, свалиха с около 60% обаче пак е доста висока, не мисля че това което е в датчика го оправдава, става въпрос за сума от порядъка на 250 ЕУР след отстъпката.
Друг пример, комеко, имат подобни сензори, на скромата цена от 400 лв, горе долу колкото на всяка друга фирма ...... ако бях видял тези по рано .... ще видя няма ли как да се позлват, но дизайна на конструкцията е много напреднал, не знма дали могат да се направят механични корекции за разумно време, от друга страна не знам това дали работи коректно. Но ще им видя трансдуцерите, интересно че на друго място не бях виждал електростатични, не знаех че има и такива.

Пет Окт 20, 2006 7:14 pm
Профил

Мнение 
Само за сравнение, с ноите датчици и малко пооправен хардуер картината е коренно различна, може да се види по-долу дискретизираният сигнал. Теи са явно са доста по тесноъгълни, въпреки че ако съдиш по спецификациите раликата не е голяма :)

Прикачени файлове:
new_signal.jpg
new_signal.jpg [ 116.06 KiB | Прегледано 1286 пъти ]
Вто Окт 24, 2006 11:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Я обясни малко повече.
Каква е честотата?
Какъв е драйвера

Вто Окт 24, 2006 11:57 pm
Профил WWW

Мнение 
честотат е 40 Khz, дарайвера е CMOS инвертор, най-елементарният вариант, пробвах с мостов драйвер също работи много добре, но това е по ефтино каот изпълнение. Излъчвателя не е директно към драйвера а е през кондензатори. Напрежението в-у излъчвателя е малко над 20 Vpp.
Приемника е с с прехвърляне на зард първото стъпало, второто е обикновнено неинвертиращо. М-у двете има LC филтър а 40 khz, умишлено не е в ОВ. За приемника Кольо даде една друга идея, ще я пробвам, но пробвах нещо подобно отначало и имах проблеми с кабела.
Датчиците са на Kobitone. Това което виждаш долу е семплиранона 80 кхз, а горе го виждаш отфилтриранои сподобрена динамика, но с тези датчици имам толкова малко шумове странични че работаа на филтъра почти не се забелязва. Ще ми се да вдига още малко дискретизацията, но ме ограничава ADC-to, 200 ksps а имам два такив канала. Самата корелация дава оста добър резултат, плава с около 2 мм, но от опит мога да кажа че добавайки фазовата корекция тов аплаване ще намалее поне на половина.
Първото ехо се предава директно м-у предавателя и приемника, там спасение няма.

Подобрението си го обеснявамс няколко неща. Тези сензори са доста по насочени, от там първото ехо е мнгоо по малко. Явно са по качествени с по малко време на трептене след прекратяване на сигнала, от там и излъчения спектър е по тесен от преди. Усилвателя също си казва думата, предните бяха с хвърчаща схема, буквално хвърчаща, и нямаше кой зн екакво честотно ограничение, от там ми влизаха доста шумове.
И най-накрая отново сензорите са по качествени, старище даваха добър сигнал кат им щракна с пръсти, тия не искат, т.е. са доста по теснолентови и с ясно изразена АЧХ при 40 Кхц.

Общо взето това, но предните само да отбележа бяха тестови купени от електронинвест, едно че вече ги нямат, второ бяха скъпи и трето още от начало будеха голямо съмнеие като производител, пробвах техни комбинирани и ниакк не бях доволен, нищо общо с документацията нямаха акто излъчване.

Сря Окт 25, 2006 5:10 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Някой случайно да притежава модел на SN74LS168 приготвен под Simulink? И ако да, може би ще го сподели с читателите?

Изображение

Пон Ное 26, 2007 3:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4