|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: EV
Кръчмата за електричарите включва бавно готвени ястия, безалкохолна бира и 30 минутна дрямка (докато се сготвят бавните неща). Общо 60-90 минути до пълен заряд. След това разбира се NFS.
|
| Нед Дек 07, 2025 4:11 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
София -Добрич пък 9 часа ... и те така
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Дек 07, 2025 6:06 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
една питанка от общ характер:
150 kWp ( или 300 ) соларки за София ( без батерии !!! ) ~100 kW постоянно потребление ( от мрежата )
заслужава ли си спора със "специалиста"
|
| Нед Дек 07, 2025 6:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Я пак?
|
| Нед Дек 07, 2025 6:21 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
искат да инсталират 150 kWp без батерии, като обекта черпи 100 kWh всеки час (от мрежата) говорят за икономия, но по мои сметки излиза друго  или греша
|
| Нед Дек 07, 2025 6:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Най-вероятно грешиш, но точно колко грешиш е трудно да се каже. Първо трябва да се види на колко им излиза сега. Предлагаме че е фирма на свободния пазар, а там нещата са много мътни и аз не съм специалист. Мога да кажа само че първо цената варира доста. Може да мине левче в пиковите часове, а в офф-пик да е под 10 стотинки. Второ има компенсации, които обаче не вземат предвид на колко си купил, а средно претеглени борсови цени. Така ако консумацията ти е предимно в пиковите часове не намазваш кой знае колко. Най-добре е да се видят старите сметки и да заложиш, че няма да има драстични промени. Но това че си подчертал "постоянна" консумация може би означава 24 часа в денонощието? Това значи много ток;-) Сметката за слънчогледите е сравнително по-лесно. Въпросът е дали ще само за собствена консумация. В случая консумацията е достатъчно голяма, но ако е денонощна ефектът няма да е голям. Причината е, че средно годишно слънчогледа бачка 4 часа дневно. Демек ако сложиш 100kw ще имаш средно 400kwh от слънчогледи и 2000 от мрежата. Със сигурност слънчогледите техния ефект върху разходите за ток няма да е значим Реално за да произвеждаш 2400kwh средно на ден трябва да се инсталират поне 600kwp. Тогава обаче идва филма с баланса... Как ще ги балансираш. Единият вариант е лятото през деня да продаваш излишъка на енергото, а нощно време и през зимата да си го купуваш обратно. То и това не е много добро решение щото цените на купуване и продаване изобщо не са еднакви... Другият вариант са батериите. С тях обаче може да решиш само дневния баланс. Най-много седмичен, но сезонния баланс не става. Въпреки всичко аз мисля, че че това е най-оптималното решение. За да не хвърляш смяташ само лятото. Демек 6 часа или 400kwp слънчогледите. Те в хубаво време ще ти дават 2400kwh. Половината ще я изконсумираш директно, а за другата половина трябват батерии Демек инвестицията ти е 400kwp слънчогледи и 1200kwh батерии. Грубо едните са по 150-200лв, другите по 250-500лв. Търсиш оферти и смяташ... Това би трябвало да покрива почти на 90-95% сметката за ток през 7-8 месеца. И към 10-20% през другите месеци. Вадиш калкулатор и смяташ струва ли си... Само да не забравиш да сметнеш, че за тия слънчогледи трябва поне декар да ги насееш 
|
| Нед Дек 07, 2025 7:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
По 150-200лв са панелите, но за 1kwp ти трябват два, т.е. цената е 300-400лв. Тъй де аз давам само сценариите, пък конкретните цени всеки сам трябва да си ги провери и сметне. Със сигурност първият вариант само слънчогледи е с най-висока рентабилност. Инвестицията е под 500лв/кв. И гарантирано се избива за 2 години, щото едва ли купуват тока под 25ст. При другите сценарии печалбата е по-ниска, но пък количествата растат. Вече е въпрос на избор и възможности. Дали да инвестираш само 50 бона и да спечелиш 200 за 10 години. Или да инвестираш 500 бона и да спечелиш 400. Грубо казвам, но това е горе-долу за тоя проект максимума. Ако се улее с инвестицията може и на загуба да отиде..
|
| Нед Дек 07, 2025 8:23 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
10 години са малко множко, такива проекти би трябвало да се гледат за период от 5 години. А дали сметката излиза ни нам, но според мен ако имат постоянна консумация 100 квт 150 са твърде малко, ако искат да са независими и са без батерии, та и с батерии ...
|
| Нед Дек 07, 2025 9:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
10 години минимум е животът... Реално трябва да бачкат много повече, просто им пада мощност и капацитет на батериите. Но аз сметките ги правя за 10 години, щото ако не се избие за толкова по-добре не разчитай на печалба.
Иначе ако не слага батерии може да сложи повече слънчогледи. Даже е желателно. Особено ако се заиграе с изложениято. При чист юг таванът е около 6 часа. Демек ако сложиш 100кв ще изкарва по 600квч при хубаво време лятото. Но през повечето време мощността ще е 80-90квт. Може да сложи до към 150 с идеята да докара 100 през целия ден. Но ще има леко хвърляне през определени моменти. Заради което няма да изкара 6*150, а по-малко. В по-лошо време обаче няма да хвърля изобщо и ефекта ще е по-голям. А ако се направи изток-запад тогава може да сложи и 200 панели и да захранва 100квт консуматор до 10 часа, Аз мисля вече писах за един приятел, който сложи 30квт панели на 15 партида. Инверторът е ограничен на 15, обаче сутрин още след изгрев ги достига и до залез 10 часа си ги поддържа. Ако бяха чист юг и без лимит можеше да прави по 180 на ден. Той прави по 150 което е много добре. Въпреки че има лимит от 50% пиковата мощност. Ефектът е даже още по-голям като се вземе предвид, че цената на тока сутрин и вечер е доста по-висока отколкото през деня.
Абе има си много особености. Най-добре да си платят на някой да им оразмери и калкулира всичко. Това че имат постоянна консумация и то не малка е голяма екстра. Без такъв жокер много по-трудно е да се балансират слънчогледи... Ако наистина го имат, да се възползват.
|
| Нед Дек 07, 2025 10:13 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
"мислим да сложим първо 150 kWp и после още толкова ... ако има ефект " "...за собствена консумация, без батерии..." - Я ми дай фактурите да смятам...
ииии малко е хвърляне на боб с горните ограничения грубо ги изкарах 80MWh ( от 150 ) на година полезен добив при добра слънчева година в София или ~7% икономия... та ми се завъртя мисъл дали си заслужава
Ако сложи 300, то системата ще ги резне при баланса на пикови дни, но пък вероятно ще компенсират "облачните" дни...
мисля първо да сложа логер на мрежата да се види как е разпределена консумацията по часове и дни че само фактурите не са статистика
|
| Пон Дек 08, 2025 9:25 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Виж по това което описваш, тия трябва да имат 200 бона сметка за ток годишно. Бая парички са! Струва си да си платят на някой който разбира, да види всичко и да направи анализ. Това е моят съвет. Тук може да си чешим клавиатурите или да хвърляме боб само. Един слънчоглед трябва да бачка минимум 1000 часа годишно. Иначе изобщо няма смисъл да го слагаш. Така че от 150kw трябва да изкараш поне 150MWh годишно. Ето ти реална картинка от тая година: Това ми е от село, 5.4kw панели на 5kw инвертор и имам 6.2-6.3MWh добив. Без експорт, само лична консумация което значи че съм хвърлял, демек добивът можеше да е повечко... Но и на това съм доволен. На картинката се вижда как се разпределя консумацията през годината. Даже може да видиш дневна/нощна каква част минава през батерии. Но при всички случаи трябва системата поне трябва да се проектира с батерии. Може по-късно да се сложат, но трябва да са предвидени. Щото иначе може да се наложи да се сменят инвертори и едни пари да отидат в кофата. Фактурите задължително трябва да се прегледат. Ти ако сложиш сега електромер трябва една година да го чакаш да натрупа данни. Тъй че виж фактурите, но пак трябва някой който разбира да ги разчете. Щото цените са почасови и с малко сметки може да се види как е разпределена консумацията спрямо пиковите и офф-пик часовете. Електромер също не е лоша идея, обаче трябва една година да го чакаш да се съберат данни... Пак ще кажа, най-добре някой който е в час със слънчогледи и системи трябва да види подробностите. Изглежда просто, ама винаги има много детайли. Дали има достатъчно място, дали има засенчвания, какви изложения да се ползват. Не е без значение и дали може консумацията да се променя, щото тия 100kW къде отиват? Ако отиват в топлина, хм... идея си нямаш какви ядове има с охлаждания. Ние тук имахме 30kW сървърно, зимата трябваше да се охлажда помещението, а климитиците отказаха да работят в режим охлаждане когато навън температурите са ниски. Има мнооого мотики... Аз не бих се наел да ги настъпвам, мисля че и по твоите сили не е (без да се засягаш).
|
| Пон Дек 08, 2025 11:05 am |
|
 |
|
TheWizard
|
аз няма да правя проекта ... просто им казах, че трябват повече данни за първоначален анализ нямам повод - щото и аз не разбирам тънкостите ... и не се знае кво ще покаже "боба"  и повече ме интересува дали Подръжката ще се справи с над 5 години обслужване на съоръжението
|
| Пон Дек 08, 2025 12:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Поддръжката по-добре да не бара нищо и ще се справи  Въпросът е дали проектиращия системата ще се справи, защото освен много познаване на детайли се иска и кристално кълбо. След 2-3 години обикновено нещо се променя, я консумация я нещо друго и се налага промяна в системата. Ей тва е най-големият чеп. Е примерно на село мен ми отесня и ще слагаме още, обаче хуйвей вече са безсмислено скъпи и искам друга марка, но пък така няма да е съвместимо и става един филм...
|
| Пон Дек 08, 2025 1:54 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Защо не добавят хладилик в предния фрунк се питам аз  Или двупосочна - да държи храната топла...
|
| Чет Дек 11, 2025 2:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако се монтира ДВГ ще може да се сложи и скаричка...
|
| Чет Дек 11, 2025 2:58 pm |
|
|