|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 3:25 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HSB
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 Re: Коли
 |  |  |  | Реконструктор написа: Все пак реших да не ме мързи и да пусна един дълъг пост за таблото на моята кола (20 годишен Лексукс RX). Тойота, страшната работа и надеждност, всички бием чело в пода.  Таблото се осветява от бели LED-ове, които са по технологии от преди 20 години (когато бяха нещо страшно ново) и е нормално доста от тях вече да са умрели. Поради което реших да ги сменя за да не ми се нарушава естетиката пред очите. Преди да достигна крайния резултат, опуках 2 табла.  Някоя от 4-стрелки просто спира да работи. Случайна стрелка. Всичко друго си е ОК, всички светлинки, дисплея, но една от стрелките е аут, само вибрира и се мести леко без никва логика. Първото как да е, реших, че причината е в мен, но след второто вече се вижда тенденция и трябваше да проверя за какво става дума. Оказа се, че всяко сваляне и закачане на таблото следва да се случва на свален акумулатор.  Нулева защита, която е елементарно да се реализира. Вътре платката се захранва с някъв линеен регулатор TLE4274 V50, защипан на радиатор, който е запоен на радиаторна зона на платката. Няма винтче, няма термопаста.  Тука на снимката вече е сменен с тъп 7805, просто не издържах да го гледам. Бърза справка сочи, че въпросния TLE4274 V50 е рейтнат на 0.4А, но ето какво показва захранването като пусна платката: Като поседи, пада малко и почва да играе между 0.4 и 0.5. Съответно, грее ЗВЕРСКИ просто. Силно съм учуден как е успяло да изкара 20 год. Цялото табло се управлява от е тоя чаршаф: Моторчетата на стрелките са директно свързани с пиновете на тоя чип. Няма драйвери, няма диоди за обратно. 4 моторчета са свързани с 16 пина на МЦУ-то. Съответно, когато някое моторче спре да работи, единия (винаги само единия) пин се оказва окъсен към маса. Сега, възможно е и аз да съм ги опукал с обратното, ако съм местил стрелките твърде бързо при сглабянето.  При третото табло, внимавах много (нещо което мразя да правя, особено когато съм решил, че си имам работа с нещо наистина надеждно и защитено). То оцеля, за щастие. Въпреки, че всичко е вързано към големия чип, това не пречи цялата платка да е пренаситена с най-различни компоненти с неясно предназначение. От другата страна има още много, но са предимно пасивни. Та така. Всеки да си направи изводите за себе си. |  |  |  |  |
Вътре в големия чип има драивери за стъпковите мотори , барабар с защити и т.н. Поне аз дето съм правил и тва дето съм ползвал имаха, за тоя на твоито табло не знам. МЦУ то NEC ли е?
|
| Пон Дек 08, 2025 6:00 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Обърна ли внимание на другите данни на ТЛЕ-то - например 40V входно? Има малки китайски платки с цяло импулсно DC/DC в корпус, съвместим с TO-220
|
| Пон Дек 08, 2025 10:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Никва идея нямам какъв е тоя чип, но според чата е Denso. Нямам идея и защо изгарят каналите за стъпковите моторчета, но е факт, че последното табло, което сложих, внимавах и свалях акумулатора и проблем няма.
|
| Вто Дек 09, 2025 11:24 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Хм... В доста от таблата двигателите не са стъпкови, а sin-cos мотори. А някои двигатели мрат при вадене на стрелките.
|
| Вто Дек 09, 2025 11:31 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
В контекста на таблото, входното е напрежението на колата.  Иначе имам безброй устройства със 7805 в много коли, всичко си работи перфектно и надеждно години наред.  Ръгаш голям конд на входа и на изхода и всичко е точно. Но за да ви е спокойно на душите, тая снимка е от предишното табло, новото нещо ме домързя да го правя. Иначе имам от тия платки, малко по-големички са от 7805 но пак влизат навсякъде. Но, да ти кажа, не са много надеждни, особено лятото в жегата. От скоро ползвам ей такива модулчета, ако има място къде да ги ръгнеш са перфектни.
|
| Вто Дек 09, 2025 11:33 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами аз разглобих едно, вътре са си 2 намотки, към тях си отиват правоъгълни импулси. И да, аз го споменах, може да съм местил стрелките твърде бързо и това да е причинило проблема, но пък поне по един диод да не сложат на изходите?!
|
| Вто Дек 09, 2025 11:38 am |
|
 |
|
itso.t
|
И сега голямата новост - има и такива, НЕ китайски платки, които работят надеждно. Дори и лятото, дори и в по-топлите страни. Тоя алиекспрес ви е изпил мозъците... 
|
| Вто Дек 09, 2025 11:41 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Вто Дек 09, 2025 11:58 am |
|
 |
|
itso.t
|
|
| Съб Яну 24, 2026 1:28 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
В немско от сума години е забранено ДВГ да работи за да подгрее колата и шофиора да влезе на топло ....затова си има подгравни печки , в повечето случай бяха Вебасто или ебершпаихер,в последно време китацев и те продават много. Сега как стои закона с електричките - не знам .... щото това да въртиш ДВг за да загрее , аиде някакси е разбираемо , правиш пушек ...ама ако енергията идва от батерията... Но може би на властите им е ясно че ел енергията дето е заредила батерите пак идва от горене на кюмур , та може и заради това и да забраняват подгряването. 
|
| Нед Фев 01, 2026 11:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да мрът от студ, единственото което ме дразни е че се гасят след 10-15 мин, ама ще му намеря чалъма, те ще ми кажат колко бензин ще изгоря....
|
| Пон Фев 02, 2026 8:11 am |
|
 |
|
itso.t
|
Мдааа, колко екологична е екологията... А наскоро съфорумник разправяше как ебетата били чистички, дори в тях всички миризми изчезвали... 
|
| Пон Фев 02, 2026 10:49 am |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Почакай малко душовете да почнат да изключват след 10-15 минути, че на новичките дейтацентрове им трябвало не само ток, ами и вода за охлаждане, имат си охладителни кули като на някой ТЕЦ.
|
| Пон Фев 02, 2026 1:00 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
|
| Пон Фев 02, 2026 2:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами по американско от години са въвели ограничения за дебита, едвам капят , няма да с ечудя ако скоро и таймер им сложат.
|
| Пон Фев 02, 2026 3:59 pm |
|
|