|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:37 pm
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
при мен "сметката" (не я плащам аз) е че ако вентилатора спре в "екшън фаза" загубата е криво ляво 1000 кинта и една камара стрес ... не че смятам и диагностицирам матори ... просто се замислих ... и за бай Пешо с чука по мотора нищо не съм седнал да внедрявам ... видял съм - споделям информация, питам от обща култура
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Дек 13, 2025 9:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Пак, казвам, зависи от случя, в някои случаи има смисъл, в други е на кантар, в трети изобщо няма. Колкото по голяма и комплексна е машината съчетано с 24/7 работа, толкова по-няма смисъл защото таква машина не може да я ремонтираш на база тоя датчик светна, такива машщини се поддържат планово и точка, няма меринджей който да може да ми докаже обратното .. с реални цифри говоря, не с измислени и интерполирани от него цветни презентацийки. Вече доста време се натиска за тая индустрия 4.0 може да се направи справка колко сложни масови процеса са оборудвани, и какви са резултатите ... аз мога да се обзаложа че все така си карат на планови ремонти и всички тия сензори са една шарена безмислена екстра.
|
| Съб Дек 13, 2025 9:40 pm |
|
 |
|
nik
|
тцъ, не, при правилен монтаж освобождаването е повече - единия лагер се набива докрай в капака, другия не стига до дъното, там има едни вълнообразни шайби които да обират луфтовете, но позволяват относително голямо разширение/удължаване на вала как точно се разбива тоя лагер? става шумен? започва да вие? после се разпада? подозирам от нагряването му изсъхва греста прекалено бързо и от там проблемите може нещо да са пропуснали при монтажа, било изолационна подложка между мотора и капака на който се монтира, или някаква ламаринка която да насочва потока въздух...
|
| Нед Дек 14, 2025 2:11 am |
|
 |
|
ToHu
|
Освен да организираме една експертна група и видим на място тоя мотор и лагер, но има някои неща от първа необходимост, мас за смазване по възможност свинска заедно със свинята, и нещо по сериозно за почистване на остра и лагерите, аз предпочитам абсолют, но и с гроздова ще стане работата, и предполагам около тия вентилатори ще е жега така че и течности с електролити, финеса чувам върши добра работа, аз лично и с короната съм ок, не си падам по немски/чешки .....
|
| Нед Дек 14, 2025 2:33 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дал си само три бобчета, а те не стигат за гадаене. трябва поне една паница. като за чорба.
по принцип не е сложно, постижимо е за току-що завършил механичен инженер, на втората си година реална работа. може да не са му казали нещо по време не обучението, може и да са му казали, но да е минало покрай ушите му. може да се обясни за час, може и да се преподава 2 семестъра. но реалността много бързо си връща за белите петна в познанието. прави се чертежче, прави се табличка, включва се ЕЕ и се гледат таблички за лагери. след 2-3 проби може и да се получи. има много малко работещи варианти, всички останали водят до катастрофични резултати.
все пак, за твоя случай, може би е по-лесно да намерите някой, който чува лагерните трели на петела. надявам се да е останал поне по един такъв чиляк в повечето областни градове.
|
| Нед Дек 14, 2025 10:59 am |
|
 |
|
TheWizard
|
общо взето се е случило това Германеца е проектирал вента - работил с години - остарял - счупил се бай Пешо демонтира вента и мотора, ама скобата му е неподходяща за запеклите лагери - намесва чука - бам бам - остта е с една идея крива, ротора се е изместил на някъде с части от милимундера статора отива за пренавиване - бай Тошо, няма точната жица, има някаква - "и тази ще стане" ... мотора е разбалансиран електромагнитно на снабдителя му дават заявка лагер 6308 .... ама С3 ли беше С4 ли - квото има в магазина идват частите - бай Гошо е на смяна, не знае как Пешо е разглобил вента и матора и тук му останаха вълнообразните пружинки след наколко месеца - операцията се повтаря - бам-бам, няква жица, остана бурмичка... но вибрациите от мотора пукат и заварките на камерата и машината и те така няколко години - изменения - вибрация - резонанс - дефект... Шефа знае ама да даде кинти за нов вентилатор за почти разпаднала се вече машина си е негова си дилема Та нещо такова се наблюдава из цяла България и околността ... със и без Индустрия 4 цяло и половина а с простия тилифон - FFT от микрофон и бобинка и само от наблюдения от електрончик (не механик, не и меринджей, дори не и невролог) доказаха горното ( с малко помощ от AI и форум за електроника  ) толкова от "разследващия журналист"... Ее, поне научих нещо повече
|
| Нед Дек 14, 2025 11:35 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не всички двигатели имат вълнообразни пружини създаващи натяг. Наскоро попаднах на двигател (и) на който и двата лагера се монтират твърдо върху вала и капаците на двигателя, и точния размер се докарваше с Х на брой подложни шайби. Най-тънката май беше няколко стотни... Разбира се трябваше ми време за да хвана тая особеност на конструкцията, защото първите няколко двигателя които дойдоха бяха минали ремонт при Бай Ти Онзи и той чинно беше опростил конструкцията и беше залепил всичко. Та затова те разпитвах по-напред, макар и безрезултатно...
|
| Нед Дек 14, 2025 11:45 am |
|
 |
|
TheWizard
|
и аз нямам инфо каква е била първоначалната конструкция (нямах и вент за снимка) просто се замислих: как германеца би проектирал вент работеш при около 200 градуса
|
| Нед Дек 14, 2025 11:53 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
най-вероятно е следвал наръчника... ся, на какъв език е бил наръчника, зависи от 'германеца'  --- моя конвектомат вдига поне 350С (или 380С , не помня) перката е ~25см в диаметър, нагревателите са около нея (по един на фаза). да, не се върти особено бързо, за да не вдига кебапчетата от скарата, но си прави сериозен вятър (програмира се) машината е производствена, т.е. може да изкара 2 смени в режим 24/7 конструкцията е повече от очевидна, чарковете за подмяна не са 'майка и баща'. аз никога не съм ги сменял, но и не съм я дул на такива температури. и 220С-250С е нормална експлоатация нямам снимки, а и много трудно се стига до този възел. просто рових около него (сменях перка на помпата за вода) и го разгледах. гледах, гледах и си казах 'ами да!'
|
| Нед Дек 14, 2025 1:09 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
специално за галфона, който спомена Индустрия 4.0 супер-дупер тъпа MCSA диагностика с Андроид тилифон - Този мотор ще загине от час до седмица... ( загина след 3 дни ... обикновено се случва в "екшън" ден ) - Ти(меринджея), след като имаше информация, защо не планира смяна на мотора във времето за профилактика на завода ???? нещо такова се случи ... меринджея вече ме мрази и "иска" сам да обикаля маторите с Андроид тилифон бах мааму и Индустрия.... ( ако беше меринджейка, изречението би имало повече смисъл  )
|
| Нед Дек 14, 2025 2:00 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Хрумна ми сега една идея - вместо една бубинка що не ползваш множество бубинки/микрофони , наредени като електродите на ЕЕГ/ЕКГ ( нали и без това си кардио-невролог  ) , ще получаващ електрическата ос на сърце... ъпс .. матора, сино-атриални блокове, атрио-вентрикуларни , аритмии, мъждене , огнища на алфа/бета вълни , цялата кинкалерия. Иначе по темата - всичко по системата може да причинява странично блъскане/вибрации, ама като тръгнеш по пътя на оста, най-значими са тея причинени от обекта с най-голяма маса и радиус щото са с най-голяма амплитуда ( в случая перката в камерата , за това я споменах още в началото, евентуално ротора) , Като гледам тая от снимката - перката бая битки е видяла през годините с тея налепи и язви, покажете и малко любоФ, изчистете, балансирайте , вижте системата за монтаж към оста -най-вероятно и тя е разхлопана. Обикновено такива големи тежки търкалца се монтират с камлок система като универсал на струг, или с едни три конусни втулки които се натягат със стопорни винтчета да заклинят м/у оста и перката. Всичко това се смачква с годините, разбива, като застане перката не точно концентрично на оста а малко встрани почва радиално биене, като се засуче от единия край, почва аксиално биене. Ако двигателя е на инвертор, най-отчетливо се вижда като свалите на ниски обороти. Запушени каналчета и гресьорки за гресиране на лагерите или шийките по капаците през които минава оста, ако въобще са предвидени такива . Това са най-тривиалните неща. По екзотичните - от сорта че при смяна на лагера може да сте пробвали да замените лагер по милиметрова 'DIN' немска с-ма с такъв милимитров по 'ISO' , а може и да сте набарали някой по милиметровата китайска с-ма 'Т ' , диаметрите им на външния и вътрешния пръстен макар да са еднакви, в повечето случаи се различават по ширина, материал и т.н. Има и разни екзотични лагери дето съчмите или ролките не се движат в два П -образни канала, а на единия лагер са в Г-образни канали за да може да се размества вътрешния пръстен спрямо външния и да обира удължението на оста. Предвидим резултат получаваш само ако махаш и слагаш 1:1 лагер със същия продуктов номер , което в много случаи е невъзможно щото е спрян от производство. Оттам като не можете да си го произведете сами, опирате на смяна на конструкцията на целия вентилатор -изливане на бетонова основа, заваряне на стойка, на нея две лагерни тела , струговане на ос и на оста два лагера от типа на сферично-ролкови самонагаждащи: Тея компенсират несъосност и радиалното биене и са лесни за планова смяна на всеки 2-3 години ( не се набиват на оста , а се нанизват на една конична втулка която се притяга да заклини с винт на резба . Мотора е съвсем отделно на гъвкава връзка и не стига до смяна на лагери почти никога. Накрая като сме тръгнали, ако говорим за хипер-купешки причини за износване на лагери - смяна на матора от обикновен трифазен ток към инвертор - според някой многознайковци, ток в рамките на микроволти се индуцира в оста и трябва да се слагат четки на тая ос да се заземява през тях, иначе през лагерите причинява електрофоретични каналчета по лагеруващите повърхнини като бар код. Виждал съм го само на картинка:
|
| Нед Дек 14, 2025 3:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами всяко решение ще струва пари, дали ще го занесеш на някой който знае какво прави и ще изгуби 2 дена да го възстановява или ще купите нов, или пък полу нов .... но все трябва да се ръсят пари, решение с наличните байчовци няма, те ако знаеха нямаше да сте на това дередже.
|
| Нед Дек 14, 2025 3:52 pm |
|
 |
|
syscop
|
Двигателят заедно с перките балансиран ли е след външната намеса?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Дек 14, 2025 7:33 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
вече не  изтисква се кат лимон, до следващия ремонт... а аз научих някои механични "трикове" и кой хармоник на магнитното поле кви ефекти и дефекти прави на матора ся дали могат да се приложат като смарт джаджа, още не съм мислил
|
| Нед Дек 14, 2025 9:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това което си научил е частен случай, за да сатне приложимо трябва мноооого повече информация която да се анализира.
|
| Пон Дек 15, 2025 1:06 am |
|
|