Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Програмно обръщане към епрома 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Програмно обръщане към епрома
Здравейте на всички!
Доста нов съфорумец съм, но не новак в електрониката :) С програмиране на микроконтролери бих казал, че се занимавам доста любителски, за мой идеини проектчета. Един въпрос ме "мъчи" от известно време и не мога да открия информация за него. Ще се опитам да го формулирам правилно, ако може някой да ми помогне с някакъв отговор?
Когато един проект за някаква задача (за контролер, имам в предвид) изисква запис на данни в епрома, както и четенето, и сравняването им. Колко пъти софтуерът е добре да прави обръщение към епрома, от гледна точка на запазване по-дълго живота му? Постоанно ли чете и записва или има и друг вариант да се прочете цялата информация във временната памет и да се записва само при накаква извършена промяна? Притеснява ме, че ако трабва да се сравнава някава записана в епрома информация, с получена някаква такава. Това би било многократно обръщение към енергонезависимата памет и това би ли съкратило живота и ... или греша?
Сигурно това си има накакво име в софтуерните среди :oops: ...
Може ли да ми помогнете с някаква информация или насочване към такава?
Ако не съм се изразил много ясно мога да допоясня, и какво точно ми се върти в главата кято проектче, ако някой има интерес.
Благодаря.

Пон Дек 15, 2025 12:39 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Програмно обръщане към епрома
Един колега разправя за някакво радио на ауди, което записвало в EEPROM всяка, смяна на настройките, станция, ново на звук и др. И EEPROM-ът се скапвал от това постоянно записване.

Иначе, принципно така е правилно, само при промяна да правиш запис на това което си променил. При EEPROM може да се трие и записва по един байт, което е добре в случая. Както и имаш цикли на запис от порядъка на 100 хил. - милион, така че това едва ли ще е проблем ако не работи дълги години устройството. Четенето не изтощава EEPROM-а.
Проблем би имало при внезапно спиране на захранването, процесорът трябва да детектне това и да съумее да извърши запис преди да пропадне съвсем. Другият вариант е този със радиото, но трябва да се има в предвид, колко често ще се пише.

Сега има PIC-ове със FERORAM което би трябвало да е нещо като еквивалент на EEPROM със много цикли, според колегите.

Пон Дек 15, 2025 2:16 pm
Профил

Ами има различни стратегии, може да записваш променливите на различни места, и да ги редуваш или пък да сложиш твърд брой записи след който сменяш мястото, не забравяй да сменяш мястото и на променливата която пази броя записи. Друг вариант е да пишеш една променлива на 3 места, при четене 2 или 3 еднакви ти дават валидни данни, всеки път при който имаш по-малко от 3 сменяш адресите и на 3-те. Такъв подход увеличава и надеждността срещу флипнати битове, но иска време и трябва да си сигурен че имаш време да ги пишеш.

Пон Дек 15, 2025 3:51 pm
Профил
Аватар

отваряш PDF - четеш и смяташ колко време/цикъла ще издържи еепрома
ако те устройва времето - действаш директно
ако не, всеки път сменяш позицията с нов адрес за данните ... и като свърши мястото - отначало

ако използваш място от флаша на MCU ( неговите цикли са десетки пъти по-малко от еепромите )
горе/долу пак същото като горното но мъничко по-сложно
или използваш някаква файлова система(която се грижи новите данни да са на нов адрес) нещо като LittleFS

Прикачени файлове:
EE.png
EE.png [ 78.89 KiB | Прегледано 2109 пъти ]

Пон Дек 15, 2025 4:14 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

https://github.com/kaladim/microeeprommanager - данните са кеширани в рам-а, само когато е нужно, се пишат в ЕЕПРОМ-а. Има и wear-leveling стратегия за често записвани данни.

Пон Дек 15, 2025 5:04 pm
Профил

Благодара на всички за отговорите. От прочетеното чак ми се прииска да си зарежа проектчето за малко и да опитам да тествам няколко епрома дали отговарят на данните от производителя :D
Мисля си, че лесно ще се получи да се тества, но сигурно пак ще са близо до заводските резултати или и да не са ... ще е губене на време май повече, но идеята не е лоша.
Ще трабва да тествам сам някой неща с програмирането. Благодаря още веднъж.

Пон Дек 15, 2025 6:42 pm
Профил

Колко бройки смяташ да произведеш от изделието?

Пон Дек 15, 2025 7:15 pm
Профил

Тия цикли които дават са общо взето минимума за повечето производители, ако тествал 1-5-10 може да изкара и 10 пъти повече, въпроса е че при големи серии, над тия цикли започваш да виждат тия грешки. Та да тестваш при теб е безполезно освен ако не смяташ да тестваш 10000 чипа поне и то от различни партиди.
Библиотеката която са дали е ОК но е сложна за използване, иска ОС доколкото виждам. Няма смисъл от такива усложнения на малък контролер, всички тия слоеве абстракция са безсмислени за контролер с 8к ром :)

Пон Дек 15, 2025 7:25 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

ivo_flash написа:
... Притеснява ме, че ако трабва да се сравнава някава записана в епрома информация, с получена някаква такава. Това би било многократно обръщение към енергонезависимата памет и това би ли съкратило живота и или греша?...

Не би трябвало да има проблем ако само четеш от EEPROM-a. Броя цикли е за изтриване/запис.

Пон Дек 15, 2025 9:09 pm
Профил

Четенето не влияе живота на еепрома, или не съществено.

Пон Дек 15, 2025 10:09 pm
Профил
Аватар

Хаххахаа, когато бях млад и тъп, давах подобна задача по интервютата. :D

Вто Дек 16, 2025 12:49 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Това с тестовете вече е правено ( потърси в интерет ) като цяло броят записи преди да почне да дава грешки е не по малък от това което пише в чаршафа. Интересното е че при някои производители в различните ревизии на документацията има посочени различни брой цикли . Също така броят записи зависи доста от околната температура при която работи изделието . Не разчитай че дори да не е изминал броят цикли на запис винаги ще прочетеш това което си записал , има вероятност да не е така понякога , така че е хубаво да имаш метод за корекция или поне някаква контролна сума или нещо подобно. При някои контролери при липса на Reset мониторинг може при стартиране да изтрият част от съдържанието на EPROMA-a. Има много да се говори по въпроса ама свърши бирата ...

Вто Дек 16, 2025 5:32 am
Профил ICQ
Аватар

ToHu написа:
Четенето не влияе живота ...

при хората не винаги е така.
затова и много хора го избягват

Вто Дек 16, 2025 7:23 am
Профил

Здравейте, да това е всъщност, което ме интересуваше... е трябваше четирима да го напишат за да го асимилирам правилно :)
Четенето не е проблем! Така ще се получат нещата мисля.
Още веднъж благодаря за отговорите. Но си запазвам правото за още някой въпрос по нататък. :roll:

Вто Дек 16, 2025 9:47 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Четенето не влияе живота на еепрома, или не съществено.

Зависи от вида еепром. Имам спомен, че при феро-магнитните еепроми и четенето влияеше на живота им.

Вто Дек 16, 2025 10:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща