|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:21 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bobihot
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Altium Designer...
 |  |  |  | ToHu написа: е да де, ама то ако е успяло да затрие вии каква полза,че са заключени. Не мога да си обясня какво го причинява. Първата ми хипотеза беше, че като крашва докато изравнява пътечки чупи платката. Да но той не крашва целия алтиум, само дава някакъв ексепшън, може би една от грешките ми е че не го рестартирах а продължих да работя защото изглеждаше нормален. Да но това да речем първия път, защото може да е затрило вии само от преди краша. Да ама вчера пак се случи, тоя път с доста повече вии. Да но много от тия вии бяха сложени след краша. Друго предположение беше, че нещо се случва когато импортвам правила, аз по навик правилата ги слагам докато рутя а не докато правя схематиката, даже ако са малко ги слагам директно в PCB-то, но в случая ги слагам на схематиката, и ъпдейтвам. Да но и това не е според мен. Мислех си да не би да ги трия ако случайно съм направил unroute на GND връзката, аз избягвам изобщо unrout инструмента защото е малоумен сам по себе си, но спестява малко време и вчера и онзи ден го изпозлвах за няколко връзки .. да ама това да обясни липсващите вии и пътечки на масата, а 5-те волта, а други вии които няма как да им кликна по погрешка нета ... и това не може да е, освен ако не е. Та очевидно е бъг, не мога да го хвана кога става, затова и пиша ако някой го е хванал да каже за да не го правя. Аз алтиума го използвам от 3-4 години, до преди това си цъках на Protel-а, но досега такъв проблем не съм срещал. Да уточня, това е Altium 17. |  |  |  |  |
Здравейте, рядко чета темата, че останах на Протела и минах на друго. Може да е отговорено. Още на Протел имаше опция, да оставя само една електрическа връзка в платката между 2 пада. Това има смисъл при аналогови и може би високочестотни схеми, да се прави топология "Звезда" - с общ център на захранванията, да няма брумове и само възбуждане. Успях да я засека навремето като започвах, че като затворя нова връзка, предната изчезваше. Съответно предполагам, че и дублираните виа ги маха? Та предполагам е това. Но не знам къде в менютата се намира. За цифрови и мощни схеми се дублират и трябва да е изключена опцията.
|
| Съб Дек 06, 2025 10:27 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
ММ не е от това, има опция remove duplicate net или нещо в тоя смисъл беше.
|
| Съб Дек 06, 2025 5:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Сря Дек 10, 2025 6:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да питам за един срамежлив прЕател как ги борите тия грозотии в алтиума? това е експортнатия гербер, както го вижда САМ350 - polygon void (raster) не знам къде се получава 'ефекта'. по-скоро не е от експорта. преателят твърди, че така било и в PCB-то. curve aproximation 0.013 може да се барне, при което двадесетоъгълникът става двестаъгълник няма ли как да стане нормално гладко кръгче?
|
| Чет Дек 25, 2025 7:55 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Алтиума го може, Дедо. Само, че твоя срамежлив прЕател го не може. Кажи му да ходи да коли прАсето и като изтрезнее да види що е то Hatched polygon и неговите параметри. Весела Коледа на всички... 
|
| Чет Дек 25, 2025 8:25 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
вместо фейсбук пожелания можеше да сложиш картинка на сетингите в алтиума. аз не се оправям добре/никак с алтиума, на човека можеше и да му е полезна.
ПС: прасетата са слабо свързани с платкарството. измислени снимки на прасета са весели (понякога), реалното разфасоване не винаги е толкова. и съвсем не е добра идея да се разфасова на многоъгълни полигони.
|
| Чет Дек 25, 2025 9:36 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
От падащота меню Place се избира Polygon Pour... Отваря се джам, надписан Polygon Pour и в него горе има три опции - Solid, Hatched и None. Избира се Hatched и после в опцията Surround Pads With се избера Arcs. Аз съм с 13-ти алтиум и тези опции ми излизат по дифолт. Щом твоя приятел задава подобни въпроси, значи му е много рано да има предявените претенции за кръгли форми... Градски момчета...  Не схващат смисъла на коледния дух, който се появява с последните конвулсии на прасето... 
|
| Чет Дек 25, 2025 10:17 am |
|
 |
|
ToHu
|
И после хачед полигона се състои от 10 млн компонента .. то това е идеята на солида ама уви алтиум така са го направили че ни едното да не работи и това няма борене  P.s. няма борене в 17-та, по-новите може и да да оправили нещо, това което го влияе е точността на апроксимация на окръжност в настройките на полигона, но така или иначе е апроксимация.
|
| Чет Дек 25, 2025 5:23 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Hatched си е наследство от Протела и не можеше да се ъпдейтва, ако се наложи разместване на падове и вии. Не разбирам какво му вадят очите на Дедото многоъгълниците? 
|
| Чет Дек 25, 2025 5:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ако не ме лъже паметта solid се появи с 99SE, и от този момент изпозлвам основно солид. Хачед изглежда да решава проблема с гръга, но има една уловка, тъй като го запълва с пътечки трябва да сложиш спейсинга по-малък от дебелината на пътечката, което само по себе си не е голям зор, 10 години така съм праивл платки. Да ама тая дебелина след това отива в герберите и став ето това, нещо което в алтиума изглежда като перфектна окръжност в гербера излиза съвсем различно. Естетсвено ако сложиш на хача много тънки пътечки, те няма да излизат от дъгата и ще работи. Алгоритъма на хача слага центъра на пътечката да съвпада с окръжността, и при малки диаметри пътечките на хача трябва да са много тънки за да не излизат от окръжността ... тая специфика на алгоритъма води и до доста други дефекти,съответно всеки оът губиш някакво време да огледаш да не би някъде да са се появили ткаива накъдряния. Та те заради това от както има опция солид ако трбява да е солид го правя солид а не си играя с хач.
|
| Чет Дек 25, 2025 5:49 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Досега не съм виждал алтиума да прави подобни кривундели...
|
| Чет Дек 25, 2025 5:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Прави, прави, въпроса е как са ти настройките на полигоните. Това дето Дедо показва е от платка на мой клиент, който беше оставил тая насторйка .. не помня на колко, но виите са малки, и апроксимацията изглежда грозна. Ако я сложиш на 0.001 и изглежда доста по-кръгло. За новите не знам, бях сложил по едно време 21 но не съм заглеждал дали има подобрение в качеството на дупката ... p.s. Дедо ни бъзика тука .. нали е фен на тъмната страна на силата ...
|
| Чет Дек 25, 2025 6:05 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
...глас зад кадър: "Люк, не се поддавай на изкушението на тъмната страна!" 
|