Отговори на тема  [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Програмиране посредством AI/LLM - колекция трудни задания 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Програмиране посредством AI/LLM - колекция трудни задани
Ами и да и не. Параметрите на една писта сама за себе си са сравнително добре дефинируеми, но те се влияят от много други параметри. Колко пъти преминаваш слоеве, дали се навсякъде си дефиниран спрямо полигон или имаш участъци в които не си баш. Имаш примерно полигон земя в слой 2 и 3, но в слчй 2 по някава причина имаш прекъсване, реално имаш референс, но импеданса рязко се променя, и това е по-малкия проблем, по-големия е ако до там си нямал крос талк с съседния сигнал, там може и да се появи тоя крос талк, и като навържеш всички тия екстри и започва да става нещо твърде сложно за дефиниране и изчисление, или думата не е сложно, по скоро времеемко. И това без изобщо да засягаме EMC/EMI аспекта. Не случайно толкова години няма релано аутороутер който да може да рутне успешно сложна платка, може да помага доста, да рутне определени неща но не всички.
Аз доколкото виждам силата на ИИ-то в случая би била в намирането на законмерности, без нзачнеие по какъв начин и какви, които да му позволят да прави това което един инженер прави или дори повече, наречи го да изгради интуиция, как да рутира. В тоя аспект, започвам да осъзнавам, че ако му слагаш ограничения, това не му се отразява добре, защото му лимитираш възможностите да се отклонява. Поставяйки награди/наказания той сам ще се ограничва, но в същото време може да прави неща които носят наказание в един аспек, но като цяло носят позитив. Представи си, почваш да рутиш платка и си казваш, искам да ми е много евтино, няма да слагам вии по малки от 0.3/0.5 ... е да маа в еидн момент ти писва да мислиш, и си казваш, абе що цедя тука стотинки, айде ще мина на 0.2/0.4 .... или от 8/8 ще мина на 6/6 или ... писна ми, правя е 6 слойна ... или писна ми тия резистори ще са 0201 ... и всякакви такива които ти като проектант можеш да решиш и да направиш, или дори да не е само твое решение, да убедиш шефа че това ще има ползи повече от колкото вреди ... т.е. трябва да го оставиш ИИ-то да може да ги взема подобни решения, иначе никога няма да генерира смислено опроводяване просто защото е невъзможно да се спазят всички изисквания.

Пон Дек 15, 2025 11:16 pm
Профил

HCL написа:
miro_atc написа:
При софтуера има и много други проблеми и въпреки, че Тъпанчев пише някакъв код, аз не мисля че програмистите са толкова заплашени.

Покачването на производителността е между 10% и 50% според това до колко е позната темата. Това са цифрите на професионалните програмисти. При мен като пишман програмист са между 100 и 200%. В моя случай печалбата е за мен. Обаче при колегите това в дългосрочен план може да доведе то 10-50% съкращения, според зависим колко е еластичността на фирмата от към абсорбиране на производителността.

мдааа и не съвсем ....в краткосрочен план може да повиши производителността, в дългосрочен може да я намали, спираме да мислим. Точно както навремето помнех телефоните на всички познати, днес дори н си знам домашния телефон. Хващам се че от както взех да позлвам чата за разни дреболии почвам да не мисля ... реално затъпявам ... някой път се хващам че му давам нещо просто защото ме мързи, той се запъъва и аз вместо да си свъртша сам работата започвам да го налагам докато даде работещ резултат, и губя мнооого повече време ...

Пон Дек 15, 2025 11:19 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Аз си представям една друга картинка - събират се паралии костюмари в зала за концерт на някаква майсторска филхармония, плащат купища пари,
излиза оркестъра и вместо да си хване цигулките, виолончелата и тъпаните, всеки хванал по един МП3 плейър с бутон и записана неговата част от партитурата.
Маестрото отпред маа с пръчката да указва на всеки кога да натисне своя бутон... Голям хит ще стане. Та - музиканти винаги ще има независимо от всички на света МП3 плейъри.

Пон Дек 15, 2025 11:31 pm
Профил

Абе не е въпросът дали ще има музиканти, това е ясно. Аз лично не се притесняваме, че ще остана без работа. Ако имах такъв тул, ИИ или каквото там, щеше да ми е много по-лесен живота. Аз не казвам, че съм голям експерт в дизайна, получават ми се нещата, ама може пък да е чист късмет, въпроса е че силата ми не е нито в дизайна на платки, нито в писането на код, това в което съм най-ефективен е концепция, на всякакво ниво, и като продукт, и като схематик, и платки и механика и софт. Мога да твърдя че имам експертизата да ти концептуализирам продукта така че да се реализира в минимални срокове, с минимални усилия, и максимално изпълнение на заданието вкл. ти го вкарам в производство. От няма и къде се занимавам и с част от тия задачи, което всъщност е полезно защото иначе едва ли щях да ми га да давам работещи концепции. Кефя се да се занимавам с механика, да ама не ме кефи две седмица да проектираме врати и панели на някаква машина ... кефи ме да нахвърлям схематиката, но не и 5 дни да попълвам парти номера на компоненти, същото и с платките, до де не се наложи да им правя 55-та ревизия щото тоя компонент го няма, клиента решил че иска светодиода тука а не там и подобни ...същото е и със фърмуера, с кеф мога да копаят някой драйвер за чип, да го боря чипа що не работи и какво иска, и с омраза правя дори и меню с два реда ...даже и редове да няма пак не ми се прави . ..като цяло моя интерес е в неизвестното, проблемното, стигне ли се до сивото ежедневие веднага секва. Та ако може някой ИИ да върши всички тия секретарски задачи ще съм много щастлив ....аз и на ЕИ ще съм ама и това са кът ....та аз не виждам никаква заплаха от ИИ-то за моята работа, но в същото време не ми харесва че хора които идея си нямат, започват да подценяват работата, не толкова моята която харесвам, там ИИ докато съм жив едва ли ще е някаква конкуренция, но тая която не харесвам, ама трябва да върша или да възлагам на други да я вършат, щото и моето и тяхното време не е безплатно, и не е добре да се обезценява с празни приказки и обещания от типа взе парите и каза още видим ....

Пон Дек 15, 2025 11:44 pm
Профил
Аватар

На тези които им е интересна материята, но нямат време да четат дебелата теория (Sutton & Barto) тук са малко ресурси с които се навлиза много бързо в RL (месец-два)

https://iclr-blog-track.github.io/2022/ ... n-details/
https://spinningup.openai.com/en/latest/
https://github.com/vwxyzjn/cleanrl

Вто Дек 16, 2025 2:56 am
Профил WWW

Месец, два ...ще ми се да можех да заделя толкова време, но за съжаление ми е невъзможно в момента.

Вто Дек 16, 2025 5:18 am
Профил
Аватар

д-р Сюзък Келвин чете форума и тихичко се подсмихва в шепа

колко ли време ще отнеме, докато се появят ИИ психиатри?

Идея за стартъп: Спешно отделение с линейки, които да фърчат да скубят оптики по метода на Ицо в Интелектуалните Центрове (ИЦ)

Вто Дек 16, 2025 7:13 am
Профил
Аватар

По-скоро чете с ледена, рационална гримаса

Вто Дек 16, 2025 1:04 pm
Профил WWW

HCL написа:
miro_atc написа:
При софтуера има и много други проблеми и въпреки, че Тъпанчев пише някакъв код, аз не мисля че програмистите са толкова заплашени.

Покачването на производителността е между 10% и 50% според това до колко е позната темата. Това са цифрите на професионалните програмисти.

Такова покачване може да имаш само в дребни проекти. В тях обаче така или иначе няма пари или по-точно е много несигурна работа. В големите/дългосрочни проекти писането на код е с най-нисък приоритет. И много сложно и специфично. За да може да се движи поддържа проекта много години се вгражда нещо като стил на писане. Всичко има значение, включая и къде и какво се коментира и как се коментира. Защото след 10 или 20 години отдавна си забравил дали ти си писал даден код или някой колега. Всъщност това е една от целите, така да си уеднаквите стиловете, че да няма значение кой какво е писал. Ако е библиотечен код си забравил къде и как се ползва и т.н.
Затова или в проекта има някаква философия, т.е. куп ограничения какво как може да е направено. И следвайки тая философия може да си позволиш известни промени тук-там. Или ядрото на проекта се закопава и повече не го бараш, както беше споменато някакво фортранско ядро. Не случайно не го барат.
За съжаление, все по-малко стават големите проекти. Първо по чисто маркетингови съображения фирмите просто убиват проекти. Типичен пример М$. Правят нещо, след някоя година - енд оф лайф, забрави да го ползваш. Други пък вкараха корпоративни стратегии, защото ако един проект се поддържа от един екип, след време тоя екип става просто незаменим. И хваща компанията за топките. Съответно за да не се стига до изнудвания компаниите почват да въртят екипи и хората в екипите. Естествено това усложнява организацията, но пък програмистите не са незаменими. В частност може и Тъпанчев да ги замени за някои работи.
Но моят интерес е далеко от корпорациите и техните проблеми, повече ме интересува възможността да се подобрят туловете, така че да станат използваеми в големи проекти. Уви, не виждам нищо което да върши работа. За писане на код както казах е прекалено сложно не само за Тъпанчев, изобщо за който е да е, ако не е запознат със самия проект. А и писането не е най-важното. Най-досадно е като се направи промяна някъде из долните нива и трябва да се разнесе по горните. Досадно е щото си е почти search&replace обаче трябва да се оглежда всяко място и да се правят дребни модификации. Ей това е работа като за Тъпанчев, щото с класическа търсачка лесно стават гафове.

Вто Дек 16, 2025 2:41 pm
Профил
Аватар

В големият проект по-който работя последите 5 години отношението количество код, който влиза в крайния продукт, към количеството код, необходимо за проектът е може би 1:5 до 1:10. Като това покрива както къстъм симулаторите, които ползват архитектите, така и дебъг туловете които ползват валидаторите. Но за всички тези тулове си прав, че са сравнително малки като проекти. Отчасти това се дължи на голяма доза reuse, каквато се изисква в корпоративния сват. И тук ИИ помага много. Съгласен съм, че ако му дадеш да пише RTOS от нула ще клекне. Обаче отношението "корпоративни програмисти" спрямо такива който пишат RTOS по малките фирми е доста голямо

Вто Дек 16, 2025 3:07 pm
Профил WWW

Claude Code се оправя без проблем и с barebone TI Tiva и с RTOS примерно Zephyr. Никакви грижи. Просто трябва да го държиш изкъсо да не прави глупости и да не ги натупва едно връз грудо.

Вто Дек 16, 2025 11:57 pm
Профил
Аватар

Това актуално е най-смисления начин да търкаляш open source LLM за програмиране или каквото е друго локално. $40k за 30 t/s скорост при Kimmy K2 Thinking.

https://www.youtube.com/watch?v=x4_RsUxRjKU

Пет Дек 19, 2025 6:39 pm
Профил WWW

palavrov написа:
Claude Code се оправя без проблем и с barebone TI Tiva и с RTOS примерно Zephyr. Никакви грижи. Просто трябва да го държиш изкъсо да не прави глупости и да не ги натупва едно връз грудо.

Категории казваш оправя се не стана много ясно със всичко ли ? Аз чатгпт съм пробвал и като опре до ниво ниво и винаги се оплита непоправимо, много го мъчат като цяло неща свързани с хардуера, да светва правилно регистри а и да ги разбира какво правят.

Съб Дек 20, 2025 1:37 am
Профил

ToHu написа:
palavrov написа:

Категории казваш оправя се не стана много ясно със всичко ли ? Аз чатгпт съм пробвал и като опре до ниво ниво и винаги се оплита непоправимо, много го мъчат като цяло неща свързани с хардуера, да светва правилно регистри а и да ги разбира какво правят.

Оправя се! На практика не пиша код. Наритвам ИИ да върши всичко. Но не чатгпт - claude code с най скъпия абонамент или във vscode claude sonnet 4.5. Агенти де - за да има поглед върху целия ти проект/код. Откак го накарах сам да си напише парсер и мцп сървър за .edif файлове си разбира всичко сам по схемата и си пише кода. Но пак да повторя - не бива да му вярваш и трябва да го следиш изкъсо за да си оправя мазалото т.е. отнема малко повече усилия но пък като вземеш в предвид, че пише кода с пъти по бързо от човек сумарния ефект е някъде между х5 до х10 т.е. сам човек замества екип от скъпо платени клатикрачковци. На теб яко бачкане не ти пречи де. Най накрая работиш с нещо което те разбира. И не ти и противоречи - което май е единствения проблем щот на всичко казва, че е супер и не те предупреждава като го накараш да направи някоя глупост.

Пон Дек 29, 2025 2:47 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
мдааа реплея на Сергей е точно каквото очаквах, нищо те ти линк прочети и гледай...
Очаквах някой с нещо да реагира на твоите добре написани коментари, ама изненадващо за мен, се получи пълна тишина и минаване нататък. :) Нищо де, опитът за комуникация се зачита. :)

------------------------------------------------------

Професионален фотограф относно накъде отива неговия и на негови колеги занаят:

> The Dark Side of AI: Is the Photography Industry Doomed?

00:00 Who is safe and who will be unemployed
02:29 Make the Most of Your Photo Business
03:55 Ai Product Photography is Insane
06:40 Real Estate Photography Is not safe either
08:11 Death of the Supermodel
09:18 Videographers aren't safe either
10:11 Who will buy Fine Art Photography?
12:00 Copyright Will Not Save Us
14:23 The Best Solution is....
16:20 Do consumers even care?
17:25 Is Learning Photography Ironic?

Сря Дек 31, 2025 12:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща