Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
със 6 л двигател парното и климатика са най-незначимия фактор който влияе на пробега ми :)

Чет Яну 08, 2026 7:17 pm
Профил
Аватар

Със 140 км/ч на магистралата, парното на 24 градуса при -8 градуса пробега пада с 1/3.
Предполагам ако сваля под 120 и 22 градуса ще е 1/4.
Час задръстване сваля около 5 квч, т.е. нищо.
Нищо което да е притеснително.

Кефа да си пуснеш парното от пистата обаче, и колата да е топла и готова за път е голям. Особено за децата.
А това че нищо не ти трака или мирише докато караш и не усещаш предавките на скоростната кутия и като ти трябват няколко стотин коня имаш няколко стотин коня са достатъчни аргументи сами по себе си. ДВГ е пътник.

Прикачени файлове:
img.jpg
img.jpg [ 283.34 KiB | Прегледано 526 пъти ]
Чет Яну 08, 2026 8:00 pm
Профил WWW
Аватар

Гледам скрийншота. Луксозен автомобил - има катинар, фарове, тромпет и вентилатор. Бива.

И понеже често звучиш не особено обективно, на какво са миришели предишните ти автомобили с ДВГ?
Интересно е по магистралата кои предавки нарушават комфорта?

Чет Яну 08, 2026 8:20 pm
Профил

HCL написа:
Час задръстване сваля около 5 квч, т.е. нищо.

Пътуваш на разстояние което изисква да кажем 50% батерия. Зима. Снеговалеж. Задръстване. Затворен път. Налага ти се да стоиш 3-4-5 часа на магистралата в колона без да можеш да мръднеш. По кое време ще спреш парното и ще умориш децата от студ, щото ако не го спреш няма да можеш да стигнеш до зарядна. Ако го спреш - децата трябва с чукче за лед да ги изваждаш от детските столчета. Да не говорим за вариянта в който снежна буря къса далекопроводи и ток има след 3 дена. (бензиностанцията има дизалов агрегат и колонките работят за да си налееш бензин)

Чет Яну 08, 2026 8:47 pm
Профил
Аватар

По тази логика трябва да си носим резервен ремък за смяна, че може да се скъса в задръстване при минусови температури... Децата зимата си носят дрехи с които спокойно мога да изкарат 12 часа на студа. Ако се наложи да изкарват повече се мисли социално. Ако никой не иска да мисли социално, да му мислят тези които са по-бавни, по-слаби или по-глупави. Като инженери имаме усет за това колко защитни мрежи има смисъл да се опъват и кога няма смисъл да се опъват една върху друга...ю

Ицо, като стоиш в задръстване зимата превключваш ли климатроника на циркулиращ режим? От години карам само автоматици. На магистралата не се усеща, но в градски условия скоростната кутия е досаден проблем, който електрическите го нямат.

Чет Яну 08, 2026 9:45 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
...Ицо, като стоиш в задръстване зимата превключваш ли климатроника на циркулиращ режим? От години карам само автоматици. На магистралата не се усеща, но в градски условия скоростната кутия е досаден проблем, който електрическите го нямат.

От поне 20 години по-хубавите автомобили го правят автоматично, при това без да се усети. Ама това не е интересно. То касае автомобилите.
Аз питах за друго - ако навън мирише на "кравеферма", както обичат да торят по вашенско, миризмата ще се усети независимо от вида на горивото и задвижването на "возилото".
Та, да се изтъква това, че "с електричка нямало да мирише"...
Технически форум сме все пак, недей така...

А за скоростите... Ами хубав, техически изправен автоматик не се усеща когато сменя предавките. За вариаторите пък да не говорим.
И аз ползвам И автоматици и досега не съм усетил дискомфорт от това че кутията има предавки които се сменят по време на движение.

И да се върнем там откъдето започнахме. Набелязал си някакви спорни предимства които изтъкваш като важни.
Да, възможно е и да е така, но също така е възможно те да са важни само за теб, и липсата им или различният им начин на работа да не доведат до краха на ДВГ. :D

Както и да е...

Последна промяна itso.t на Чет Яну 08, 2026 10:49 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 08, 2026 10:46 pm
Профил
Аватар

HCL написа:
По тази логика трябва да си носим резервен ремък за смяна...

ми аз си нося :oops:
два пъти ми се е налагало 45+ години

Чет Яну 08, 2026 10:49 pm
Профил

Хммм аз пък не искам да карам нещо дето не го усещам да сменя предавките :) половината от кефа е в това, бах го тролейбуса ако няма да ми сменя скорости :) ама .. всеки с проблемите си. При нормално каране тип баба може и да не усещаш скорости на модерните автоматици, ама като му настъпя на аудито педалчето до дупка и всяко превключване се усеща, и за разлика от тия с електрокарчетата мога да го правя без да му мисля къде ще заредя ако аджеба реша да се накефя на тоя електрокар ... SQ-то нормално прави разход 10-11, без значение дали го караш с 120 или 180 ... докато не решиш да го изтезаваш, тогава отива на 20-30 но и при тоя разход имам 400 км пробег, ако направиш нещо подобно на електричка .. първо ме съмнява че ще можеш чисто технологично щото ще и прегрее и батерията и инвертора, но и да не прегреят я минеш 100 км я не преди да източиш батерията.

Чет Яну 08, 2026 11:07 pm
Профил

itso.t написа:
А за скоростите... Ами хубав, техически изправен автоматик не се усеща когато сменя предавките. За вариаторите пък да не говорим.
И аз ползвам И автоматици и досега не съм усетил дискомфорт от това че кутията има предавки които се сменят по време на движение.

Ще го усетиш като/ако се качиш на електричка ;-)
Въпросът не е само в самото превключване и дали е мазно, а принципно в реакцията на автомобила. Особено при по-малък двигател. Всъщност независимо от двигателя при 1000 оборота имаш на порядък по-ниска мощност отколкото при 5000. Факт.
Да, като настъпиш и се включи кикбака и се надуе и турбото и... и излиташ. Но всичко това отнема някакво време. Дали е фатално - не разбира се. Голфът ми е автоматик и преди това карах автоматици и съм свикнал и примерно преди изпреварване успявам да ги вкарам в обороти предварително. За да не се налага после кикбакове и да не се стига до изнервяне на пътниците.
Така че и с автоматик се живее... Но като се качиш на тройлебус веднага се усеща разликата. За съжаление тая разлика не стимулира шофьорите да мислят. Не се налага да планираш маневри предварително, Просто настъпваш и толкоз. Това предполага и по-рискови маневри, които с ДВГ един добър шофьор не би предприел просто ей така спонтанно.
Другият проблем е поддържането на определена скорост. Атоматиците и изобщо ДВГ-тата си поддържат някаква скорост в зависимост от положението на педала. Дори да се заблееш скоростта няма да се промени кой знае колко, освен ако не промениш газта. При много от електричките не е така. Особено при рендето има много какво да се желае от софтуера. Почти без промяна на газта скоростта може от 40 да отиде на 80 или обратно. Не е добра идея да се разсейваш, особено в градско ;-)

Pif написа:
Пътуваш на разстояние което изисква да кажем 50% батерия. Зима. Снеговалеж. Задръстване. Затворен път. Налага ти се да стоиш 3-4-5 часа на магистралата в колона без да можеш да мръднеш. По кое време ще спреш парното и ще умориш децата от студ, щото ако не го спреш няма да можеш да стигнеш до зарядна.

Зимата страшното е в екстремни ситуации, защото точно там закъсваш. Примерно пътя Варна-Добрич има един участък може би някакви си 4-5км само, но там е мястото където ветровете обичат да правят секс. Така и не го оправиха и почти всяка зима затварят целия път само заради тоя участък. Там падне ли малко сняг и има вятър и става секс. От снегорини не само няма файда, ами става много по-зле след тях защото правят неравност и вятърът веднага след тяха навява двойно повече. Имало е случаи когато навсякъде снегът е средно 20 см, а там стига до 2м само заради тъпите снегорини.
Много народ е закъсвал там, едно време пращаха БТР-и сега просто затваря пътя профилактично и може би е по-добре така. Но въпросът е като закъсаш там просто няма спасение. Вятърът набива снега около колата, част се топи до двигателя и част замръзва и за няколко часа се получава огромна буца лед и по една или друга причина двигателят угасва. Няма значение колко ти е голям резервоара. Там само печка може да те спаси евентуално, стига да не затрупа цялата кола и да се удушиш. А с електричка по-добре изобщо да не стигаш до такава ситуация. С ДВГ-то имаш поне няколко часа време, преди да умре. Електричката особено ако няма нагреватели ще умре веднага според мен.
Сега наистина това както казах са екстремни ситуации и не се случват всеки ден и навсякъде. Обаче като погледнеш кой е бедствал, никой от познатите ми не е бедствал в нормална ситуация...Тъй че вероятността за такава ситуация може да е много ниска, но влезеш ли в нея вероятността да бедстваш става огромна, дори да си носиш много работи.

Пет Яну 09, 2026 11:24 am
Профил
Аватар

Миро, София може да мине за голям град и електрически градски транспорт има от десетилетия. При него е същото - няма скоростни кутии. Та да, "качвал съм се".
Возил съм се и на няколко EV. Ами не видях нещо заслужаващо внимание.
Най-неприятно впечатление ми направиха Брадвите - вътре имаш чувството че си пред видео игра. Шофера на таксито така и я караше - все едно играе на игра, а не шофира в реалния свят.

Ама да кажем че "проблемът" със скоростите е нещо което не прави впечатление единствено на мен, а останалата част от човечеството страда неимоверно, заради което ежедневно посещава психоаналитици, психиатри и псиохопати... :D

По-интересен е въпросът с "миризмите"...

Пет Яну 09, 2026 11:52 am
Профил

itso.t написа:
Ама да кажем че "проблемът" със скоростите е нещо което не прави впечатление единствено на мен

Покарай и ще ти направи впечатление. Не мисля, че си някакво изключение. Също както ти е направило впечатлението усещането за видеоигра ;-)
Просто някои неща са различни и няма как да отрчеш че има разлики. Как ще оцениш разликите е друг въпрос...

Същото е и по отношение на миризмите... Ако си спомняш обсъждали сме го и тогава казах, че е малко като при пушачите. Димът пречи най-много на бивши пушачи ;-)
И ти от кюмюрджия ако станеш бивш може рязко да смениш плочата ;-)
Но че не е приятно някой пред теб да вдига облаци от пушек аз не виждам какво има да обсъждаме...

Пет Яну 09, 2026 12:14 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Същото е и по отношение на миризмите... Ако си спомняш обсъждали сме го и тогава казах, че е малко като при пушачите. Димът пречи най-много на бивши пушачи ;-)
И ти от кюмюрджия ако станеш бивш може рязко да смениш плочата ;-)
Но че не е приятно някой пред теб да вдига облаци от пушек аз не виждам какво има да обсъждаме...

Обясни моля:
itso.t написа:
Аз питах за друго - ако навън мирише на "кравеферма", както обичат да торят по вашенско, миризмата ще се усети независимо от вида на горивото и задвижването на "возилото".

Та, как употребата на EV редуцира миризмите?
Значи ли че ако се сдобия с EV ще мога "да ям боб на корем" без това да пречи на другите пасажери? :D

Или казано по-директно - хайде стига с тия алабализми?!?

Пет Яну 09, 2026 12:32 pm
Профил
Аватар

Пада калкулирания пробег, общо взето накрая изкарва повече.

Пет Яну 09, 2026 12:52 pm
Профил

itso.t написа:
Та, как употребата на EV редуцира миризмите?
Значи ли че ако се сдобия с EV ще мога "да ям боб на корем" без това да пречи на другите пасажери? :D

Или казано по-директно - хайде стига с тия алабализми?!?

Наистина не разбирам какво се опитваш да кажеш. Не е нужно да сме крайни еколози тип Грета или другата крайност за красивия чист кюмюр...
Ако се сдобиеш с EV или поне ако караш сравнително поддържано ДВГ, което не пуши като ламя то това би било ако не повод за уважение, то поне е нещо нормално. Както е и нормално да не пърдиш в тесни пространства, когато до теб има и други хора. Ама то това си се учи през първите 7, та няма смисъл сега да го обсъждаме.

Пет Яну 09, 2026 12:54 pm
Профил
Аватар

Миро, безсмислено е да се опитваш да изместиш фокуса на разговора. Той е върху това:
HCL написа:
...А това че нищо не ти трака или мирише докато караш...,

Та, на какво са миришели автомобилите ви с ДВГ?

Ако миризмата е била извън автомобила и е прониквала в него, как това че сте сменили ДВГ с EV е успяло да премахне миризмата.
И ако може по-техничарски, а не алабализми...

Пет Яну 09, 2026 1:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 ... 165  Следваща