Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
Аз купих на жената едно BMW i3 REx че тя се чувстваше нервна да кара само на батерия. Това i3 се оказа много симпатична кола и се кара супер приятно. По принцип е EV, но има и малък бензинов генератор за допълване на батерията. За мен е странно решението им да ги спрат от производство преди две години. По-скоро всичките EV-та трябва да са така. Аз по принцип BMW никога досега не съм харесвал, но се превърнах се в голям фен точно на тоя модел.

Вто Яну 27, 2026 1:26 pm
Профил

Това е по-скоро експеримент, който няма голям шанс. За производителят е важно да докара печалба. Силно се съмнявам БМВ да са на голяма печалба от тоя модел. Слагат части като за две коли, а я продават като една...
За клиентите е важно разходът да се оправдае във времето. Ако успееш да я продадеш навреме и на добра цена - ОК. Имаш шанс, но като цяло ти си носиш риска. Батериите имат определен брой цикли. Уви, това е неприятното на електричките. И когато имаш малка батерия тия цикли се навъртат по-бързо, отколкото собствениците биха искали.
Компромисно решение е да я караш по-малко на батерия и повече с работещ генератор. Както е при повечето хибриди. Така ще удължиш живота, обаче де-факто пак си с ДВГ. Разбира се, може би малко се подобрява екологията. Малко може би комфорта. Но крайният резултат не е еднозначен.
Истината е, че електрификацията като цяло е експеримент, който ще завърши успешно ако производителите постигнат добра печална (разбирай ниска производствена цена) и ако потребителите получат нещо по-добро от ДВГ. В много отношения технологията е по-добра. По-малко поддръжка, по-голям комфорт и т.н. Но още има какво да се желае от пробега и от цената разбира се. Ако решат тия недостатъци, всякакви ДВГ в багажника стават излишни. Ако не ги махнат пък електрификацията ще стане излишна. Засега работата е на кантар, но няма да е дълго така...

Вто Яну 27, 2026 2:13 pm
Профил
Аватар

Ами не знам как да ти чета коментара... Аз споделих инфо с цел да съм полезен. Карал ли си такова че да пишеш мнение за него? Ако не си, пробвай го и го сравни със зое-то ти. Жена ми точно от такова се отърва с голяма радост...

Вто Яну 27, 2026 2:32 pm
Профил

Не веднъж съм казвал, че зойчето-то е най-евтината електричка, всичко по-евтино за мен е тротинетка с покрив ;-)
И ако с нещо се "хваля" то е, че все пак го броя за кола. Но съм до там, далеч съм от мисълта че е най-добрата кола. В интерес на истината не съм карал точно такова BMW, но и няма нужда. Не виждам с какво може да ме изненада, единствено ако се държи по-зле от Зое би било изненада. Надявам се не е по-зле нали?
Относно мнението ми - подобен род хибриди са съчетание не само на добри, но и на лоши страни от двата свята. Това, че жена ти е предпочела i3 пред Зое според мен няма нищо общо с управлението. Вероятно i3-ката с по-мощен двигател, нямам идея. Но не мисля, че е това. Просто изключи перманентно генератора, да я покара малко така и пак ела кажи какво й е мнението за колата.

Да го кажа в прав текст, за да няма засегнати - хибридите са ОК благодарение на ДВГ-то. Оставиш ли ги без ДВГ отиват в категория "тротинетка с покрив". Да, има много хора доволни от хибриди, влючително и тук има такива, но всички общо взето карат на ДВГ. Досега не съм видял някой да кара основно на ток и да е доволен. Ужасно малък пробег и ужасно малък живот на батерията.

Вто Яну 27, 2026 3:20 pm
Профил
Аватар

Да, явно не си разбрал предното ми мнение...
Аз също по принцип нямам високо мнение за BMW, но тоя модел ми го промени и то едва след като го пробвах лично.
Не е хибрид за какъвто го мислиш. Чисто EV си е, а генераторът е единствено вързан към батерията, така че (изключи перманентно генератора) не дава никакво отражение върху перформънса на пътя, а единствено върху разстоянието. Генераторът седи изключен и се включва автоматично само когато батерията ти е на свършване. Има i3 модели които го нямат изобщо (тия дето са без Range Extender).
Споделих мнението защото се впечатлих от колето, а цената му е съвсем прилична и e много подходящо за БГ особено на места където още няма достатъчно чарджъри

Вто Яну 27, 2026 4:05 pm
Профил
Аватар

Преди малко карах VW GTX ID7, със всичките му екстри.
Ммм, не. Дори да ми го подарявят ще се замисля. Тежко, тромаво, безумни екстри като вибрация на бутони по кормилото, малка батерия за такава кола, голяю централен ТВ, превключвател за скорости - на кормилото, американски тип. И така...

Вто Яну 27, 2026 4:11 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Чисто EV си е

Постоянно обяснявам едно и също... EV си имат предимства и недостатъци. Преди всичко недостатъците са свързани с батерията. Тя вдига цената. Тя ограничава мощността и при движение и при регенерация. Тя ограничава и живота. Но най-важното е, че недостатъците са обратно пропорционални на размера на батерията. С голямата батерия нямаш проблем с броя цикли, нямаш проблем с тока щото при 1-2С имаш доволно мощност и т.н. Инджинери сте, не ви казвам нищо ново надявам се.

Та "чисто EV" с малка батерия си е EV с всичките му недостатъци на квадрат.

В твоя случай предполагам жена ти кара предимно с работещ генератор, без много-много да настъпва педалите. Съответно е доволна като усещане и надявам се колата ще издържи доста. Така че проблем няма. Но това не е баш електричка....

Вто Яну 27, 2026 4:43 pm
Профил

Ми нагледали са се на клипчета на тесли с генератор на покрива и са си казали абе дай да си сложим един генератор заводски, да не ни постват в тюбата :)

Вто Яну 27, 2026 5:02 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
В твоя случай предполагам жена ти кара предимно с работещ генератор, без много-много да настъпва педалите. Съответно е доволна като усещане и надявам се колата ще издържи доста. Така че проблем няма. Но това не е баш електричка....

Май пак не си разбрал... НЕ се кара на предимно работещ генератор. Той ти дава още 100-на мили след батерията, НО едва когато ти свърши батерията. Баш си е електричка, или поне толкова колкото е твоето когато го закачиш на хранилката

Вто Яну 27, 2026 5:03 pm
Профил

ъъ... прав си, не съм те разбрал.

Надявам се поне е версия с "голямата" батерия и "бързия" заряд ;-)

Вто Яну 27, 2026 5:17 pm
Профил
Аватар

Такова е, но както и сам знаеш - батерията никога не е достатъчно голяма и зарядът никога не е достатъчно бърз :)

Вто Яну 27, 2026 6:50 pm
Профил

Знам ;-)
Важното е жената да е доволна и да е безаварийна! Пък тук пак може да си чешим клавиатурите ;-)

Вто Яну 27, 2026 7:05 pm
Профил
Аватар

Може би не е толкова зле да имаш ЕВ
https://www.linkedin.com/posts/degradat ... =copy_link

Сря Яну 28, 2026 12:32 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Grubi написа:
Може би не е толкова зле да имаш ЕВ
https://www.linkedin.com/posts/degradat ... =copy_link

E,остава и да покажат колко катастрофи ис с автопилота на тесла, и колко хора са измрели заради малоумните електронни брави на колата, демек ако се запали батерията(което става често) или каквото и да стане и прекъсне енергията не може да отвориш бързо вратата, ами требе да бърникаш незнам къде си за някакъв лост.

Сря Яну 28, 2026 6:22 pm
Профил
Аватар

Имам си лост, външна дръжка и нямам автопилот.
Тия с Теслите и ултрамодрните вратодръжки да му мислят.

Сря Яну 28, 2026 9:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 ... 165  Следваща