|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:43 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Носталгия
|
| Съб Яну 03, 2026 12:34 pm |
|
 |
|
syscop
|
https://youtu.be/yLfOEUbixxA - съвършеното си е съвършено... 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Яну 11, 2026 9:48 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
С две подобни хубавици се сдобих днес, използвали са ги за образователни цели и са учудващо запазени https://www.historische-messtechnik.de/ ... /00485.php
|
| Вто Яну 27, 2026 11:05 pm |
|
 |
|
iss
Ранг: Ориентиран
|
Клип от букер, интересното за мен започва на 18:44 - Правец 8Д @ДедоБоре: Освен "РЗ-210 система за обучение на р/телеграфисти на базата на Правец 8Д" да не е имало и нещо за манипулиране на предаватели и автоматизирано предаване на "морзове"? 
|
| Съб Фев 14, 2026 5:02 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
На тоя в канала има много интересни клипове от подобни бункери от едно време, доста интересни места е посещавал. Интересно как ги намира явно има някой информатор дето ги е знаел тия неща.
|
| Съб Фев 14, 2026 9:02 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Идеята за ОСО обучението - морз с компютър е на Цветан Павлов ( бати Цецо ) от радио клуба в Пазарджик LZ1KPZ след като му демонстрирах код за генериране на тон на Правец 82 ( точната дата е статията публикувана в Компютър за вас ) По това време нямаше флопита та камо ли 8Д... Имаха един учебник за морза с букви разделени по групи и ме накара да направя програмата точно както е в учебника ... и те така учеха морза няколко години докато комсомолците в София откраднат идеята
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Фев 15, 2026 9:06 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ай са... комсомолците ти виновни
имаше един Остап Бендер, на много къси вълни с Полен даков. регионалните сили нямаха никакъв шанс.
не знам дали си влизал в кабинетите с Шумен, някъде по това време (83-84?) бяха построени. не помня годината точно, но беше началото на 'дискотеката' с тока. носехме един генератор, и първия успех беше да запалим инсталацията на новата сграда. 'мозъка' беше една недоклатена програма на 6800 на едни платки без солдер маска, поени на ръка.
също и едни пултове с бутончета за изпити за шофьорски листовки.
голям десант беше. за половин година навъртях 50 полета до общото ви летище.
след това дойде идеята/нареждането да се смени с 8Д - (още не съвсем) серийно индустриално изделие. всичко от нулата, не ползвах никакви сламки, освен въпросния буквар (методическо ръководство за обучение на радиотелеграфисти, ако си спомням правилно)
аз чувам телеграфия, колкото и брайловото писмо. но имаше двама батковци, които чуха бъг в риъл тайма на скорост 220-240 з/м. от тия софтуерни бъгове, дето ги гониш със скоп две седмици. след година намериха още един бъг в специфична комбинация на някакви конкретни групи, но това беше просто грешна дефиниция. дори не прекомпилирали, а сменили един байт в прома. и това беше...
|
| Нед Фев 15, 2026 11:17 am |
|
 |
|
TheWizard
|
влизал съм в едни секретни стаи на Правец, където нон-стоп получаваха факсове от библиотеките от USA ( от комсомолци, изпратени да учат в USA по онова време ... сега онези "комсомолци"{ в кавички } са супер-дупер "бизнесмените" { пак в кавички ... да не изреждам имена } в България ... някои, та чак кмет до на София { от ДС сектата } ) Дедо, демек ти си комсомолеца, който ни открадна идеята с морза? 
|
| Нед Фев 15, 2026 12:06 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: ай са... комсомолците ти виновни
имаше един Остап Бендер, на много къси вълни с Полен даков. регионалните сили нямаха никакъв шанс.
не знам дали си влизал в кабинетите с Шумен, някъде по това време (83-84?) бяха построени. не помня годината точно, но беше началото на 'дискотеката' с тока. носехме един генератор, и първия успех беше да запалим инсталацията на новата сграда. 'мозъка' беше една недоклатена програма на 6800 на едни платки без солдер маска, поени на ръка.
също и едни пултове с бутончета за изпити за шофьорски листовки.
голям десант беше. за половин година навъртях 50 полета до общото ви летище.
след това дойде идеята/нареждането да се смени с 8Д - (още не съвсем) серийно индустриално изделие. всичко от нулата, не ползвах никакви сламки, освен въпросния буквар (методическо ръководство за обучение на радиотелеграфисти, ако си спомням правилно)
аз чувам телеграфия, колкото и брайловото писмо. но имаше двама батковци, които чуха бъг в риъл тайма на скорост 220-240 з/м. от тия софтуерни бъгове, дето ги гониш със скоп две седмици. след година намериха още един бъг в специфична комбинация на някакви конкретни групи, но това беше просто грешна дефиниция. дори не прекомпилирали, а сменили един байт в прома. и това беше... |  |  |  |  |
Деде - настявам някъде да архивираш Твойте спомени в мемоари ... Не се бъзикам ... Човечеството ще загуби много - ако Твойте знания се заличът ! ... и да не е офф топик -просто поста Ти ме върна към 92-93 вероятно , бил съм 3 или 4 курс в ТЕТ Г.С.Раковски Стара Загора ... не помня по какъв критерий - но ме изпратиха в ОСО Стара Загора при Руско Русев (след много години пътищата ни пак се пресякоха - имаше малък ВЕЦ ... дълга история) да ме обучава за радио телеграфист ... мисля че покрих 60-ина знака .. имам ясен спомен ,че в залата имаше Правец 82 ... със кафяви монитори ... струвало ми се е авагарда на галактиката ... така и не разбрах/не се запалих по цифровата техника ... после имах няколко самоделни жужалки ... после фазан в поделение 430 ШЗО Плевен където вече се усещаше "промяната" и много много не пипах ключът ... а вече морза го и забравих - дори името си не мога да изтатаникам вече ... Просто ме върна във Младостта ... как ми е щракал мозъкът - сега е непонятно за мен !
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Нед Фев 15, 2026 2:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, ако от това получаваш положителни емоции - ОК но не си признавам каквато и да е кражба (освен гайки М3) в сандъците преди време някой беше намерил работещо желязо датата е от втория 'пач', промяната на един байт. по това време си бях взел 'пачката' и ме духаше съвсем друг вятър. нямам никакви наблюдения за комерсиалната реализация, но това в бункера се е прост 8Д, тази система е имала 'пулт' със съвсем друг външен вид. сложих сорса в сканиран вид, и май не беше пълен. колкото имах - толкова. че и хибридните чипове ги снимали екшънът се развиваше преди 40 години... сега съм на годините на баща ми тогава и неговите мръкнкания по повод на заиграване на малки момченца с чичко-полковнци ми звучат по съвсем друг начин сега. странно... би трябвало да те пратят в поделение, започващо с "1"
|
| Нед Фев 15, 2026 6:19 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
Нали Темата беше "Носталгия" ... Ако някой я иска за "ривърс инжинеринг" да даде знак ...
ПП - Деде 430 .. няма как да греша (изобщо свързочниците бяхме 4хх) работих на Р140 ... колос ... киловат ... на СВ
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Нед Фев 15, 2026 7:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
https://www.youtube.com/watch?v=qAJAaVQqt3M&t=389sсредна възраст на изложителите - 70г средна възраст на експонатите - 80г
|
| Нед Фев 15, 2026 9:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе като гледам експонатите .... има доста в списъка ми, не са чак толкова дърти някои, а мярнах и една две изложителки които ....
|
| Нед Фев 15, 2026 10:40 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ех Дедо... га с Gabo, Собственикът на Sandacite.com драскахме програмки за 82 ти сбираше гайки М3... а ако TheHungry не знае кой е Gabo  ... или бате Цецо @ ОСО - думите тук са излишни ай - нема да ви трошя кахъра, че някой стил "Pif" ще се изходи на метеното ( или да поговорим за комсомолските секти в електрониката? )
|
| Пон Фев 16, 2026 1:13 am |
|
 |
|
Pif
|
Визарде, айде стига си скромничил. Знаем, че Возняк ти открадна схемите на епъл2, знаем, че Бил Гейтс ти открадна доса, ксерокс ти откраднаха уиндоуса и мишката. Знаем и че първата версия на чат-гпт си го написал на правец 8.2 с 48к рам. Стига си скромничил. Горди сме да те познаваме. П.П. Само дето утрепа тея 6 човека в планината не е хубава постъпка. Развалят ти доброто реноме от хубавите исторически постижения.
|
| Пон Фев 16, 2026 4:07 pm |
|
|