Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
help needed 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение help needed
Здравейте, някой ако може да ми помогне за следния проблем:
Имам поредица от неправилни по форма импулси от 9-11 волта (макс. амплитуда е 2V) и искам да ги следя за много малки изменения - няколко mV, т.е. ще трябва да се усилят поне 1000 пъти, след което искам сигнала да се подаде към ADC-то на AVR контролер. Как да го направя след като Aref = 5V ? :oops:

Съб Окт 21, 2006 10:40 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: help needed
Kaкви са тези 9-11V и коя е емплитудата 2 V. Само разликат в амплитудите ли искаш да следиш?

Съб Окт 21, 2006 10:46 am
Профил

Мнение 
9V е минималната стойност на импулса, а 11 - максималната. Прилагам картинка за да стане по-ясно.. аз искам да следя напрежението в червената област, където стойността му е около 9V.

Прикачени файлове:
image.JPG
image.JPG [ 3.48 KiB | Прегледано 2518 пъти ]
Съб Окт 21, 2006 11:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Удивително е как се поднася за разискване един от основните проблеми при PI металотърсачите :D

Съб Окт 21, 2006 12:13 pm
Профил

Мнение 
Ки4о, това, което ми трябва е почти на същия принцип като PI металотърсачите, но ми трябва за нещо малко по-различно. А ако ти си толкова запознат с тях, можеше да дадеш някаква идея.. Ако трябваше да правя PI, просто щеше да сложа PMOS транзистор и да си реша проблема, но не мога за моя случай...

Съб Окт 21, 2006 4:32 pm
Профил

Мнение 
За да се даде решение на проблема, трябва да се знаят повечко неща за цялата задачка. Например: каква е честотата, мени ли се. Избраната зона е с някаква дефазация спрямо импулса, или е с твърдо времезакъснение . Не съм убеден, че е необходимо да се прави измерване точно по този начин, за да се постигне поставената цел. Формата на импулса е подобна на такава на правоъгален импулс след диференциращо звено ( само предния фронт) Амплитудата в избрания участък зависи от амплитудата на импулса и от времеконстантата дифернциращото звено. За да се анализира влиянието и при постоянна амплитуда е достатъчно да се измери например продължителността на сигнала примерно на ниво 9,5V.
Ako все пак трябва да се мери амплитудата в избрания участък, мога да предложа решение по принцип, без да съм сигурен, дали ще е удачно. Необходима е схема следене-запомняне, след която да се използа диференциален усилвател, ако не удачно преди това нивото цялата импулсна поредица да се премести към 0V.

Съб Окт 21, 2006 8:34 pm
Профил

Мнение 
sthx, аз това имах в предвид -> "преди това нивото цялата импулсна поредица да се премести към 0V.", но не знам как да го направя. Мислех си и аз за диференциален усилвател.. не можах да намеря такъв с вградени резистори за по-голяма точност. Иначе честотата на импулсите е постоянна - около 200Hz, следи се амплитудата в червената област след твърдо времезакъснение.

Съб Окт 21, 2006 8:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За преместване в нулата слагаш последователно на сигнала един кондензатор. Ще се изреже постоянната съставка и ще станат импулси от 0 до 2V.

Съб Окт 21, 2006 9:10 pm
Профил WWW

Мнение 
lucifer написа:
sthx, аз това имах в предвид -> "преди това нивото цялата импулсна поредица да се премести към 0V.", но не знам как да го направя. Мислех си и аз за диференциален усилвател.. не можах да намеря такъв с вградени резистори за по-голяма точност. Иначе честотата на импулсите е постоянна - около 200Hz, следи се амплитудата в червената област след твърдо времезакъснение.

Щом това ти е проблема, не зная как ще решаваш другите. Доста четене трябва.

Съб Окт 21, 2006 9:28 pm
Профил

Мнение 
Това с кондензатора мисля, че ми реши проблема, всичко останало се оправя със софтуера :) Мерси много, момчета!!

Съб Окт 21, 2006 10:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]