Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
DipTrace 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение DipTrace
https://diptrace.com/
версията е 5.0.4.2 от Декмври 2025

Да споделя малко впечатления от гореупеменатото КАД.
Налага ми се да го ползвам за мое съжаление ама има и такива моменти в живота.

Като цяло за 1000 долара за пълен лиценз не много лошо. Трябваше да купим 3 лицнза и 3 броя са 2к
Далече е от основните играчи но е поносима.
Доста интуитивно е ,но е пълно с дървсни моменти и мотики- много лесно може да си прецакаш билиотеките ,доста неща е дървено да ги обработваш ,анотаците така и не ми е ясно дали ги прави въобще.Поне 10 пъти го псувах щото не си ъпдеива схемата от библиотеката.
Самите библиотеки са дървено направени -подобно на Алтшитиума няма библотека с падовете,има една библотека дето е вградена с една камара части ,като му кажеш да търси нещо там и минава 1 минута докат доиде до 100% сърч.
За дребни неща е ОК, много по добре е от eagle ,поне аз само с него съм се борил в тая ценова категория.
Имат някви мануали кое каке ,но почвечто са много дърти , сковали се също някви видеа в Ютуба та но много грубо сковано ,клик тук ,клик там и това е .
За съпорт не знам , тука за америка има някакъв телефон но нищо друго ...засега не съм ги ползвал.
Отделно са някви Украинци , едни голобради мочета.... та може и да има вгадено нещо да кадат дизин ...... говоря на слуки ама всичко дето е от бившия соц е сънмнително.
https://diptrace.com/company/about-us/

Дакажа и няколко хубави неща- например като си закачаш символа към патерна , ги показва в 2 близки прозорчета и дори за идиот е ясно кое към кое е вързано.
Има вгрдена търсачка за Снап Мджик и е удобно да си намериш патерн ,аз символите си ги правя аз в повечето случаи.
Много лесно си закачш 3Д модел и може да се експортва цялата платка в степ формат , имам едни млади мочета механични енг ,много се кефят що им давам готов модел и те го лепят в СолидВорка лесно .

Има някаква симулация но дотам не съм стигнал, тия ди ще се пробвам да импортвам някои неща отдруги КАД и ще споделя.

Пет Фев 13, 2026 7:46 am
Профил

Мнение Re: DipTrace
А има ли причина и каква е - за да предпочетете тази програма пред KiCAD, който има всички описани възможности + интеграция с FreeCAD с плъгин, който позволява във FreeCAD лесно правене на 3D модел, правене на патърн от 3D модела на компонента и накрая лесно импортване на 3D платка от KiCAD във FreeCAD?
... и всичко това абсолютно безплатно и наистина работещо даже и offline включително и на Linux...

Пет Фев 13, 2026 3:46 pm
Профил

За тях не знам, но аз не бих ползвал кикад-а потоп да стане, това е най-недоклатеното нещо от към интерфейс, да чувам подобряват и приближават към истинските кадове, веднъж го гледах преди 2-3-4 години не помня, и не искам дори да го видя, камо ли да го позлвам. Нищо не е където му е мястото, правено от някой който никога не е пипвал кад, особенно такъв за платки.

Пет Фев 13, 2026 6:02 pm
Профил

ToHu написа:
За тях не знам, но аз не бих ползвал кикад-а потоп да стане, това е най-недоклатеното нещо от към интерфейс, да чувам подобряват и приближават към истинските кадове, веднъж го гледах преди 2-3-4 години не помня, и не искам дори да го видя, камо ли да го позлвам. Нищо не е където му е мястото, правено от някой който никога не е пипвал кад, особенно такъв за платки.

Преди 25 години бях много ядосан на крашовете на Протел 98 и опитах Ментор ПАДС. Мнението ми тогава за ПАДС беше същото като твоето за Кикад.
От тогава не съм го пипал, въпреки, че един румънец, представител на Ментор за Източна Европа ме облъчваше непрекъснато до преди 2-3 години.

Пет Фев 13, 2026 9:03 pm
Профил

Абе дори и ментора е доста по интуитивен :)

Пет Фев 13, 2026 10:58 pm
Профил

al_at написа:
ToHu написа:

Преди 25 години бях много ядосан на крашовете на Протел 98 и опитах Ментор ПАДС. Мнението ми тогава за ПАДС беше същото като твоето за Кикад.
От тогава не съм го пипал, въпреки, че един румънец, представител на Ментор за Източна Европа ме облъчваше непрекъснато до преди 2-3 години.

Мирча Сланина още ли е там наоколо? Запознах се с него някъде през 2006-2007. Тогава основния ми софт беше PCAD и за малко Кадстар. Протел/Алтиум ми бяха само за вкъщи, да не ги забравям. Но като смених работата през 2010, имахме два семинара с него. Много фирми бяха на тях, може и ти да си бил там. Това в периода 2010-2011, точно преди да замина. Дойде лично на частна среща да ни убеждава за ПАДС, но пак избрахме Алтиум. Аз лично отдавна съм си фен на ПАДС и особено вградения им HyperLynx, та мое мнение като редови юзър на Алтиум/Протел от 2002 нататък е, че това е по-добър туул. Нищо, че изглежда по-дървен. То и Кедънс/Оркад/Алегрото изглежда дървен, ама е още по-добър за лейаут - американците и китайците, те го ползват основно. Но рекламата на австралийците си даде своя принос - протелци продължават да са най-популярни, навсякъде. Затриха хубавия PCAD, съсипват ежегодно Алтиум, но всеки е чувал за тях, в медиите са най-активни, най-много платки с това се правят, уроци в Тубата, канали, сайтове... За това вина имат и Ментор, и Кедънс - добри продукти, но са по-назад вече. Ментор, доколкото помня, загуби първенството през 2013 оттогава Алтиум са най-отгоре като продажби и клиенти - това от статистика в нета и някои филмчета, дето намерих в Тубата. А сега с този Сименс като лого менторците съвсем изгубиха пазар. Жалко.

ToHu написа:

Тони, KiCad от поне 12 години е с нивото на платен софтуер, добър платен софтуер. По-добра безплатна алтернатива няма, въпреки, че доста дълго си играх с DesignSpark и безплатната версия на Eagle, както и няколко онлайн извращения. Да ползвам KiCad - понякога ми е по-забавно от това да ръчкам Алтиума, дето съвсем го развалиха. И ще продължава да се движи в грешната посока, задавана от бели якички, дето една платка не са правили в живота си, но са се уредили на удобни кресла, от които да вземат фундаментални решения. Писах го преди 6-7-8 години, от Протел99 по-добър кад туул не съм пипал. А не е да не съм работил на всичко, дето се ползва за схема и pcb layout.

А ако никой от вас не е работил на основния продукт на Zuken - CR5000/8000, вероятно ще каже, че това е най-ужасната концепция за КАД туул. И аз така си казах през 2014. Но с годините тотално си промених мнението и виждам много предимства на CR пред Алтиум. Концептуално е много различен, и в схематика, и в платката, но като го научиш, си казваш - колко е удобен и лесен, интуитивен, бърз, никога не крашва. Жалко, че няма тема за CR, аз поне нямам време да я поддържам.

Пет Фев 13, 2026 11:48 pm
Профил

Ами за ПЦБ тула на зукен не знам, интересувах се от друг техен продукт за кабелни форми, но те просто парите ги нямат за нищо, това може да си го позволи само някой от аутомотива или аероспейса, евентуално някой аплаенс производител който се чуди за какво да си дава парите, препдолагам и с ПЦБ софта са така.
В момента има добри условия и за каденс и за падс. Алтиумци имат нов план, $2129 на година това за Develop Standard, по-евтино от това което плащах досега. Аз стоя на Алтиум по две причини, първо многото компоненти които имам, и всичко е направено както си го харесвам, или почти всичко, 3д моделите са основно мои и то доста детайлни, за резистори и кондензатори няма значение но за всичко що иска охлаждане, конектори и т.н. има голяма разлика между просто и детайлен модел, има значение за мен защото аз правя и механика .. другата тривиална причина, свикнал съм му :)

Съб Фев 14, 2026 12:07 am
Профил

d_jelev написа:
Мирча Сланина още ли е там наоколо? Запознах се с него някъде през 2006-2007. Тогава основния ми софт беше PCAD и за малко Кадстар. Протел/Алтиум ми бяха само за вкъщи, да не ги забравям. Но като смених работата през 2010, имахме два семинара с него. Много фирми бяха на тях, може и ти да си бил там. Това в периода 2010-2011, точно преди да замина. Дойде лично на частна среща да ни убеждава за ПАДС, но пак избрахме Алтиум. Аз лично отдавна съм си фен на ПАДС и особено вградения им HyperLynx, та мое мнение като редови юзър на Алтиум/Протел от 2002 нататък е, че това е по-добър туул. Нищо, че изглежда по-дървен.

Точно Мирча Сланина. Не се запознах лично с него, точно защото ПАДС-а не ме спечели с интерфейса си.
Пък и тогава продуктите на Ментор бяха доста по-скъпи от Протел/ Алтиум.
Пробвал съм комбинация Алтиум с експорт към Хайпърлинкс и ми вършеше добра работа. Но това беше в пиратските времена.
Но междувременно, доста оакахме темата за DIP-Trace. Явно малко хора го ползват.

Съб Фев 14, 2026 1:15 am
Профил

emilvtc написа:
А има ли причина и каква е - за да предпочетете тази програма пред KiCAD, който има всички описани възможности + интеграция с FreeCAD с плъгин, който позволява във FreeCAD лесно правене на 3D модел, правене на патърн от 3D модела на компонента и накрая лесно импортване на 3D платка от KiCAD във FreeCAD?
... и всичко това абсолютно безплатно и наистина работещо даже и offline включително и на Linux...

Прична - ами никоий не пита ЕЕ тата когато са избирали КАД софт.... просто някой от едикои си началници решава че това е и купуват.Инак друга причина няма.

Другото което се засегна - ползването на ФРЕЕ софт- има си прдимства но аз лично в западния свят още не съм видял някои даго ползва ,поне да речем във фирма с поне 5 девелопера.
За тест , някви проби и т.н може би да има употреба,но когато ползваш фрее софт за комерсиални нужди споеред мене няма как да стане- ако се обърка нещо ,трябв ада има някоий които да отнесе масрафа.
Да суе върнем на темата - както казах това въобще не е във конкуренция с основните играчи - според мене това е насочено към разни индивидуални играчи и 2-3 чвоека фирми .... или нещо от сорта на моита фирма в момента -платките
са доволно простички 100-200 компонента.

Относно 3Д - абе хубава екстра е ама си иска да поддържаш още една библиотека,когато са ти малко частите -проблем няма ,ама като набъбнат отиваме в друга категория.
По мой личен опит - преди 20г нямаше 3Д ,това дето го правех имаше винаги чек за сглобяване, така наречения колисион тест - е никога не е имало проблеми или ако е имало са били много минимални ,така
че локума с 3Д е в доста случаи едни хубави картинки дето бая босове и началници им се радват.

P.S - извинявам се за кракописа - като си погледнах първия пост и ми се плаче , ама каво да направя - писането виначи ми е било слаба страна.

Нед Фев 15, 2026 9:34 pm
Профил

Абеее на теб като Ел дизайнер не ти пречи, ама на механичния му се стъжкява живота, наличието на 3д е голямо и лечение. Много години не използвах вграденото, експортвах степ само на платка показващ отвори вии, и си слагах корпусите в солида, струваше ми се по-малко занимавки, и ако е за нов компонент е точно така, но като сложиш на 10 платки резистори и кондензатори и стигаш до извода, че по добре да си идват с платката ...аз го реших доста след 10-та платка .. може би на 100-ната ..или няколко стотната, тъп и упорит...

Нед Фев 15, 2026 10:34 pm
Профил
Аватар

И аз бях пробвал DipTrace преди време (не че засега съм минал на друго от алтиума) - приятно е, за разлика от KiCad.
Има още едно друго пакетче за дизайн - DEX - фрее/евтино и също става

Нед Фев 15, 2026 10:37 pm
Профил
Аватар

И какво не му харесвате толкова на KiCAD. То аз на последните две версии не съм работил че не ми остава никакво време ама си минах изцяло на него. Преди имаше някой неща дето уж ги има ама не работеха. Сега в новите вересии не съм си играл да видя оправени ли са. Не съм тръгнал да правя 26 слойни платки за РС.... За дребни работи си е съвсем прилична програма. А за бързи дизайни да не говорим - за 95% от компонентите не ми се налага да правя нови библиотеки. Основно дето съм правил компоненти са разни импулсни трафчета.

Пон Фев 16, 2026 12:41 pm
Профил ICQ

HSB написа:
За тест , някви проби и т.н може би да има употреба,но когато ползваш фрее софт за комерсиални нужди споеред мене няма как да стане- ако се обърка нещо ,трябв ада има някоий които да отнесе масрафа.

А-ми рапортувам на IAR бъг в компилатора им, като им давам и примерен код от десетина реда, който го демонстрира при компилация. Казват ОК. ще го фикснем в следващия ъпдейт и версия ... от тогава ... минаха десетина години ...

Същия филм и с Texas Instruments: - откривам им бъгня в драйвер на SDK, пак така - искат да им направя примерен код, който да си го компилират при тях и който демонстрира проблема (като че ли аз работя за тях, а не те за клиентите си)... Давам им кода, казаха "Ааааа, да, има проблем" .... и минаха години ...
Този бъг си го фикснах сам тъй като беше в драйвер, а не бъг на компилатора като при IAR. Кофтито е, че всеки път като мигрирам на по-новото SDK трябва да ходя и на ръка пак да си го фиксвам в драйвера им ...

Та не знам кой какъв пешкир ще отнася, а-ма винаги го отнася този, който има проблема. Другите казват " ние нямаме проблем - клиента ни има проблем"

Пон Фев 16, 2026 2:56 pm
Профил

Та да продължа
най голямия бахур на тоя DipTrace е че позволява да има в библиотеките няколко компонента със същото име - това е дърво отвсякъде- настъпах тая мотика без да искам- копирам си компонент и пеистнах същото име ....а изненада няма проблем....
Другата голяма мотика - дърпам си от нета компонент и след като си го направих както ми трябва го записвам в библиотеката -отваря се виндоски прозорец и пита за име а фаил- наи логично му давам името на фаила на моита бибиотека и тва дърво го записва -само дето не добавя компонента а записва само тоя компонент и тва дето беше преди в библиотеката забягва.
ПЪЛНО ДЪРВО.

Пет Фев 27, 2026 8:25 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Ами аз в последно време главно работя на кейдънс... доста е тегаво самонв началото (горе долу като да влезнеш в затвора) после се свиква....
Малко оправиха интерфейса на схематик едитора.... кога ли ще стигнат до платкаджийницата да преправят не знам, но се ползва масово на 100%.
В Аналог преди имаше много продукти на ментор/падс, протел... в момента само кейдънс. Явно е зарад това,че дизайна на чипове и лейоута за тях също е на кейдънс. Пък и хиляди скриптове за какво ли не писани с годините, народа не иска да мигрира на нещо, което е писани от пупчив дришльо с помоща на АИ...

КиКад ползват разни наши групи за бърз прототип ( и аз по някой път) на нещо , защото по официялният ред минава доста време до месец само да се одобри проект да му се назначи платкаджия който също е зает.. и т.н.
То ако не трябва контрол на импеданси, стакъпи и разни хай-енд високоскоростни неща , КиКад си върши работа. Все пак всичко се свежда до геометрични размери, пътечки и дупки по полигон

Съб Мар 07, 2026 5:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща