|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: EV
Уф, аман - да приемат и шведите еврото, не били компютри, ами били компоти. Последно 26к, след дотациите/отстъпки тотално за плащане 13к. Писал съм в крони, а те са с една нула повече, че дори съм ги смесил. Т.е. няма да плащам повече от 13к за всички материали, инсталация и узаконяване. И пяк ми се вижда много. Погледнато оначе 13к е цената на Зое в собро състояние, т.е. а то има 64kWh батерия и те разкарва навсякъде. С тия клетки само ще се дуя като пуяк.
|
| Сря Фев 18, 2026 5:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе ...ако ти се харчат пари може да си купиш един 3458A и да ми го подариш, тъкмо оглеждам за нещо подобно Какви са тия мераци да се озеленявате не знам, $700 пари ми е сметката за газ $500 за ток ...не знам какво могат да ми помогнат някакви мижави панелчета ....
|
| Сря Фев 18, 2026 5:20 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Мдаа, само това остана. Виж намерил съм си за 2000Е само още едно CNC LPKF C60, дори с компютъра.
|
| Сря Фев 18, 2026 5:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хммм тия не ме влекът, преди 15-20 години бях решил да вземам но поумнях, само разправии  . В момента залитам по мерилки, тъкмо пристигна едно 3245A, новичко в оригиналното му пликче ...сега трябва да го оставя да се състари малко и ще му направим една калибрация. До 6.5 се оборудвах добре, скоро взех и един 34465 да прави компания на 34401, сега оглеждам за 8.5 мерилка.
|
| Сря Фев 18, 2026 5:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Зое-та с такава батерия няма... Иначе математиката ти вече излиза. Приблизително 8к инвестиция, 2к труд и 3к печалба... и ще се избиеш за около 8 години. Ще ти излезе много по-евтино да си го направиш сам. Стига бюрокрацията там да ти го позволява. Реално не ти трябва да продаваш ток. Ти вече имаш електричка - там са 1-2MWh годишно, вкъщи предполагам имаш поне 4-5, така че за продаване ще остава съвсем малко, ако изобщо ти остава. И за какво ти е? Шублер... шублер и половина 
|
| Сря Фев 18, 2026 5:50 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Време е да отвориш музей, лли фирма за уреди под наем. Ай стига толкова, да продължим с електрокарчетата.
Ако някой е почнал да използва V2G - т.е. да използваш батерията на колата за къщни нужди (със ток да режеш пиковете или без ток да се храниш от колата), да пише как работи и дали е доволен?
Миро - пак си прав 52kWh за Зое-то, 64kWh за старите Киа (като моята).
|
| Сря Фев 18, 2026 5:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
къде се буташ? нареди се на опашката и си изтегли номерче! --- груби, ами вземи си още едно зойче, едното за батерия, другото да ходиш до лидъла. после ги менкаш предимството да имаш две еднакви коли е голямо - гуми, чистачки... дебъга също е по-лесен, ако едно все още работи. раздвояването на псувни също е лесно - вместо 'да МУ...' казваш 'да ВИ...' и готово
|
| Сря Фев 18, 2026 5:58 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Мне - вече съм Kia фен. NiroEV и после Sportage хибрид. Докато стигна до Caravelle T7 хибрид или излезе по-просторен бус на Kia oот EV5. Преди бяхме със SAAB и Golf - но те вече са във вечните ловни полета.
|
| Сря Фев 18, 2026 6:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
И ти може да си го направиш. Би трябвало да и Киа да може да се отключва през OBD-то да изкарва DC на порта. При Хюмдай става, значи и при теб би трябвало. От там нататък ти трябва високоволтов инвертор и евентуално нещо такова. Въпросът е каква е идеята. Примерно тесларов предлага Tesla + Powerwall + там неговия чарджър и може както да зареждаш или да разреждаш. Обаче неговата идея е, че той има енергийно дружество (peaker plant) и реално той ти продава и той ти купува тока. Ползва огромен брой коли и пИчели от разликата в цените на тока. За индивидуални нужди финансовия смисъл е много малък, да не казвам никакъв. Евентуално като бакъп когато нямаш ток само. Тогава парите не са от значение. Но трябва да живееш някъде където често спира тока. А ако живееш на такова място някак си е редно да си сложиш нормални батерии. А ако вече имаш 1 инвертор и към него вече имаш батерия няма как да сложиш втора. Освен ако няма повече от 1 вход, но е рядкост. Ако тръгнеш да слагаш втори инвертор става голям филм с управлението - кой кога колко и защо... С две думи засега тая технология е "торта с моркови".... Може би в бъдеще ще стане, но засега помисли как като сложиш слънчогледи да си управляваш заряда. Технология, която почти всеки производител на инвертори предлага, но първо си сложи и после ще си приказваме пак.
|
| Сря Фев 18, 2026 7:00 pm |
|
 |
|
Pif
|
Не ти трябва втори инвертор а друг ДЦ/ДЦ който да прехвърля от едните батерии на другите. А менажирането там е много по-лесно. Мериш ДЦ тока между АЦ инвертора и първата батерия и решаваш какво да прави втория инвертор (към колата). Номера е да щракнеш ДЦ контакторите. Някои коли могат през модема на конектора за зареждане, за други ще трябва да я лъжеш през ОБД-то. П.П. Тея пичове с москвича ги съжалих направо. Спомних си навремето и на мене като ми свършваше тока 1 км преди да се прибера и ... се чудех кой да ме дърпа. 15 часа за 700 км. И то магистрала. И то яко студ. Не си е работа.
|
| Сря Фев 18, 2026 7:06 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Тоетите с моркови са много популерни в Швеция  Кутийката е Zaptec 2 Go и поддържа V2G. Идеята е - да подрязваш "пиковете" в скъпите часове, защото те правят по-сериозни сметки, както и да захранваш ако спре тока или пък да има мобилна кутийка за къмпинг или вила, която не е свързана към мрежата изобщо. Разбира се...колата също май трябва да го пиддържа или да си има вграден двупосочен инвертор (мисля че F-150 ел. варуанта имаше контакти директно за външни консуматори) И дя имаш минимална или никаква статична батерия, докато спестиш за такава.
|
| Сря Фев 18, 2026 7:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Последните 3 години тествам какви ли не идеи. На хартия звучат добре, на практика не чак толкова... Колата обикновено изисква време за заряд. Предполагам вече си го забелязал. Чисто практически се налага да мислиш кога ще е зареждаш. После идва момента това дето си го мислиш да се реализира лесно. Иначе как беше споменато тук много пъти ставаш собственик на тамагочи. Ако и се разрежда сама и задачката хич няма да е лесна. Аз предпочитам простите неща. Сложил съм си батерии и като има слънце изобщо не ме интересуват цените на тока и кога имало скъпи часове - дреми ми на шапката. Когато няма слънце както е тоя и предишния месец - ми то просто няма. Значи най-важното при слънчогледите което много хора не осъзнават е, че като има - има. Като няма - няма. Почти няма средно положение и да искаш. Ако нямаш слънчогледи да ползваш примерно нощна тарифа, да зареждаш кола и да разреждаш през деня е тъпа, тъпа идея. Обяснявах по-горе за математиките. Поне в България математиката не излиза. Същият ефект се постига много по-културно и без големи инвестиции. Просто си местиш консумацията доколкото е възможно - примерно бойлери и т.н. В краен случай може и с батерии сега цените им са доволно ниски. Слагаш примерно 30kwh за 5 евра. Може и две такива, всъщност може и да не са такива, има и по-качествено. Въпросът е, че си решаваш не само проблема с пиковете часове, ами и заряда на колата. Зареждаш бързо и когато искаш без да притесняваш дали инсталацията ще се претовари. Щото когато се наложи да пътуваш няма как да тръгнеш без батерия. И щеш не-щеш зареждаш, щото на публичната станция хем по-скъпо, хем висиш. Та може да имаш голямото желание да разреждаш колата в скъпите часова, ама ще ти случва и да зареждаш и до там си с "далаверата".
|
| Сря Фев 18, 2026 8:05 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Както добре знаеш, ситуации има различни. При мен нощем обикновено зареждам 20kW - нужни ми за стигане от мен до работа и обратно, общо 100км(което всъщност пълни батерията "догоре". Напримвр 22 до 8. 2kW, еднофазно. После стигаш до офиса, там имаш 10-11kW и 6-8 часа, напълно достатъчно да заредиш и празна батерия. Това е сега, зимата с подгрев на батерията. Лятото е по-добре, и харчи още по-малко.
Иначе лятото пикове няма - дори климатика не се пуска, няма такива жеги като при нас. Зимата можеш да хващаш пиковете когато няма вятър и слънце, и искаш да отоплиш цялата къща.
Тук важното е да реализираш икономии - колко са друг въпрос. Малко като габровци.
|
| Сря Фев 18, 2026 10:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Сега ми остана да го погледна това чудо... И е точно както писах по-горе - поредната риба за търговия. V2G - някой ден, ама не сега. Има някакво екранче, ама пълен ташак. Трябва да гледаш дали светодиода свети в пенбяно или небесно синьо. Колко гениално - да сложиш вътре сертифициран електромер, но на екрана да не показваш нищо. Клавиатура йок, трябва всичко през телефона да правиш. Все пак има едно предимство - може да преминава от трифазен към еднофазен ток. Нямам идея дали колите няма да вдигнат грешка ако им резнеш двете фази в движение. Освен това тая опция не виждам как може да се ползва без техен електромер или инвертор. Както и да е. Аз не бих дал 1000 евра. Китайчетата са 3-4 пъти по-евтини но с няколко натискания на бутон може да избереш ток, може време. Електромерите им не са сертифицирани, обаче показанията се виждат в реално време и няма нужда да гадаеш дали зарежда...
|
| Сря Фев 18, 2026 10:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ако е на аванта наистина ти трябва V2G  Тука първите електрички бяха на подобен принцип. Аз бях писал за един пич, който бачкаше в компресорната на Газпром нейде до Дуранкулак. И тъй като няма градски транспорт по закон му се полагаха 600лв на месец. Но пича вместо да ги дава за бензин беше взел електричка с 400лв. лизинг. Отива на работа и си зарежда с ток на аванта. Не стига това ами щеше да купува още една електричка за жена си. И през ден да си ги менкат така че да зарежда и двете... Това още преди да купя моята, не го знам дали взе втора, ама нищо чудно да е купил и трета за тъщата;-)
|
| Сря Фев 18, 2026 11:10 pm |
|
|