| Автор |
Съобщение |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
 Защита от късо на 220 мрежа.
Имаше тема за подобен въпрос нещо като защита от късо на мрежово 220V. Искам да дам праг на тока, при които да изключи мигновено мрежовото към товара.... и да мога да си го задавам през известни стъпки-граници. Проблема ми е "мигновенно" за да няма пушеци и гърмежи. Сега примерно съм заредил една индукция с нови транзистори, драйвери ... и пробите през товар са ОК. Но за да заработи както трябва си трябва още една проба-директно 220 волти, и варене на вода в тенджера. Ако нещо не съм направил както трябва , гърмежите и пушилката са сигурни и си е сериозна работа, изпаряват се доста дебели пътечки ... и изключване на AP-63А. Предпочитам нещо купешко, но не съм срещал, и да не е с релета... Да споделя нещо интересно за мен ... че няма с кой? Крайните резонансни стъпала са изпълнени с IGBT-та , нищо интересно до тук , но драйверите са с един интересен драйвер FAN7383. Подава му се през изолатор импулси на 1 вход и драйвера според импулсите си управлява полумоста като си прави и деттайма . По принцип тествах го вече дирекшън към АЕЦ-a и всичко е ОК. Но има и вариант да не съм огледал нещо, и тогава хвърцат пътечки и става мазало. То по индукцията няма предпазители , само изтънени по няколко милиметра пътечки на платката !!!
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Фев 21, 2026 5:58 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
 Re: Защита от късо на 220 мрежа.
Гледам пише "...нови транзистори, драйвери...", "IGBT". Ако имаш грец на 230В и 500мкФ след него, защитата от късо към контакта е най-малкия проблем.
|
| Пон Фев 23, 2026 12:01 am |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
ако съдя по 'AP-63А' гониш някакви максимални мощности в ниския обхват?
така или иначе трябва да се примириш с изчегъртването на IGBT-тата от тавана. един плексиглас върху платката ще ти спести поне това, освен ако не искаш да остане като историческа гордост
---
няма (механичен) предпазител, който да е по-бърз от времето за изпаряване на транзистора. евентуално може да намалиш броя на дезинтегрираните транзистори, ако драйверите имат защита по ток (с резистор във всеки емитер) но това е за относително малки мощности
|
| Пон Фев 23, 2026 10:07 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Въпроса е много интересен и за мен, но аз мисля по-скоро за DC предпазител за след греца и кондензатора - 400V /10A. Не съм срещал такова готово решение.
Върти ми се в главата нещо като мосфет с трансформатор след него, първичната на който да го играе като малка последователна индуктивност, а от вторичната да управлява запушването на транзистора. Топология като на BUCK заедно с диода към маса. Транзистора е постоянно отпушен и тока тече през него и бобината към товара. При късо - тока започва да расте, като скоростта на нарастването му се определя от бобината (индуктивността на първичната намотка). В този момент ако тока нарасне над определена стойност с над определена скорост на нарастване, индуктираното напрежение във вторичната намотка трябва да запуши транзистора и да задейства управляващата електроника, която да поддържа транзистора запушен от тук на сетне. При запушването му енергията в бобината (първичната на трафа) ще се разрежда през товара и диода до пълното ѝ разреждане - както при BUCK.
При ниски напрежения може и да стане, но при 400V - не знам...
|
| Пон Фев 23, 2026 10:41 am |
|
 |
|
nik
|
Преди доста години правих серво управление за ДЦ мотор, мрежово напрежение изправено и директно към платката, кондензатори много, ток много, транзисторния мост беше IGBT с драйвери, направих и защита по ток, шунтов резистор отпушва транзистор, който запушва драйверите, напълно блокирал двигател не беше проблем, тока нараства бавно през индуктивността на ротора и сработва без поражения, при късо в другия край на кабела също оцеляваше от време на време, но при късо на буксата на платката си гърмеше всеки път  (не помня дали успях да постигна напредък след това или съм го зарязал така) тогава обаче и друг проблем срещнах - ако защитата запуши драйверите за кратко, и после на следващия импулс пак се опитва да работи с късо в изхода транзисторите прегряват по-бързо от колкото могат да разсейват към радиатора, та се наложи да правя паузи - всяко сработване на защитата да запушва драйверите за 1 секунда, така пораженията драстично намаляха и схемата се възстановява сама след отстраняване на проблема също така шоково прегрял транзистор, дори да е здрав след време дефектира, някой ми го обясни това с напукване на кристала, за мен решението беше да сложа няколко пъти по-големи транзистори, но като цяло при такива тоци работата отива на магия... ( поне за моите познания )
|
| Сря Фев 25, 2026 11:18 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Захранване 380VAC на DC серво драйвер.....
|
| Чет Фев 26, 2026 11:55 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами сега правя един sscb предпазител със два сикфет транзизтора.... малконсъм се презапасил с 1200v 110A е всеки.. вързани са общ сорс защото трябва да работят на промемливо напрежение... В порядъка на микросекунди прекъсват веригата. Но трябва да се сложи в уравнението и времето за мерене на тока (със шунт като че ли е най-бързо, но грее. С роговски бобина е бавно(мс) заради интегрирането, с хол или тмр сенсор има други проблеми...) може да помислиш да си направиш нещо подобно според твоите тоци
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Фев 27, 2026 12:33 am |
|
 |
|
nik
|
Цекинс - моето беше мааалко по малко  3 жилен захранващ кабел колкото 1 от тези на снимката  мотора беше 3кв, а схемата я смятах да издържа поне 5-6 Днес пак се сетих за тая тема и имам някакви проблясъци... май последно гърмежите спряха на сервото за което писах по-горе, поради други проблеми слагах малка индуктивност в + захранването на транзисторите, паралелно на тая индуктивност снубер (с диод), тая индуктивност на практика ограничава нарастването на тока и дава време за реакция. Та ако има начин да се ограничи нарастването на тока до време за което драйверите могат да запушат транзисторите безопасно би трябвало да оцелеят.
|
| Пет Фев 27, 2026 1:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
На тези им правим окабеляваане на цеха в момента. Този е само един от няколко. Сега защо са решили точно с такива мотори и да са на 380 волта - идея си нямам. Шефа беше казал за какво са ама забравих кво беше.
|
| Пет Фев 27, 2026 2:50 pm |
|
 |
|
Pif
|
При големите мощности се мери съпротивлението на прехода Е/К или Д/С. Има нещо което се нарича десатурация. Ако при повишаване на гейтовото напрежение емитер-колектор не падне под гейтовото - транзистора се запушва. Трябва да има някаква времезадръжка защото иначе стават други забавления свързани с бързи преходни процеси и пробиване на транзистора по напрежение. Като цяло гейт драйверите са си цяла наука и при големите мощности имат доста особенности. При малките транзистори лесно можеш да се презапасиш и 5 и 10 пъти докато при големите не е толкова лесно. Има едни хубави готови гейт драйвери на SCALE. Направили са няколко АСИК-а и са много надеждни и читави. Напоследък половин свят ги ползва.
|
| Пет Фев 27, 2026 8:38 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Половината свят незнам, ама 90% от света не ги ползва много много:) Infineon e лидера пл продажби
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 04, 2026 5:41 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз използвам ACPL 336J! Ако искаш да продължиш да използваш твоя драйвер, ще трябва да си направиш current sense защита. Слагаш шунтови резистори и мериш. Времето ти за реакцият трябва да е 4-5us макс, IGBT обикновено издържат до 10. Вероятно ще трябва да поставиш малък RC филтър и някакъв софтуерен филтър. Друг вариант е готова интеграла на принципа на Хол, която има граден fault изход с програмируем праг. Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Пет Апр 17, 2026 1:26 pm |
|
|