Отговори на тема  [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 99  Следваща
ChatGPT 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ChatGPT
Мдааа това може да е ефективно там където може бе да се скалира и мултиплицира, за такива като мен излишното време е загуба на пари, ще го ползваме до там до където можем без да влагаме излишно време.

Пет Яну 23, 2026 8:55 pm
Профил
Аватар

Това което в момента е най-ефективно за крайни потребители е автоматизираното експортиране на всякаква документация и комуникация в текстови файлове и търсенето в тях посредством Claude Code с Sonnet 4.5 [1e6 tokens context window ]. Това е което аз ползвам на личната си машина и работи много стабилно. Едно търсене излиза към 25 цента поради липсата на RAG като оптимизация на разходите, но тъй като съм на Max plan не го усещам като разход въобще.

Съб Яну 24, 2026 10:38 pm
Профил WWW

Е тъй ама аз от това нямам нужда :)

Нед Яну 25, 2026 11:32 pm
Профил
Аватар

HCL написа:
Това което в момента е най-ефективно за крайни потребители е автоматизираното експортиране на всякаква документация и комуникация в текстови файлове и търсенето в тях посредством Claude Code с Sonnet 4.5 [1e6 tokens context window ]. Това е което аз ползвам на личната си машина и работи много стабилно. Едно търсене излиза към 25 цента поради липсата на RAG като оптимизация на разходите, но тъй като съм на Max plan не го усещам като разход въобще.

На мен такова не ми трябва, но ми стана любопитно - на личната си машина ли плащаш тия 25 цента? Нещо като куче-компютър-касичка? :D

Пон Яну 26, 2026 12:34 pm
Профил
Аватар

Документите са на личната машина, модела е на Антропик. Не че не може и с локален, но така или иначе плащам 200 евро/месец имам достатъчно капацитет. 25 цента са изчислени на базата на количеството токени, които изразходва функцията, не че ги плащам отделно.

Пон Яну 26, 2026 8:46 pm
Профил WWW

Умна търсачка ...на баба ми хвърчилото, последните няколко дни само ми губи времето, изрично му казвам че искам търсене а не разсъждения и пак ми дава неща които нямат нищо общо с истината ... ако беше човек досега да беше набит и изгонен ... "Understood.
Clear answer when information is unknown is often the most useful approach. I’ll follow that principle going forward."
Да видим ... аз не им следя ъпдейтите, но има промяна, изглежда отделните чатове вече са свързани и помни какво сме дискутирали .. надявам се да запомни и инструкциите за прости отговори без много мислене.

Нед Мар 08, 2026 1:22 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Не знам за Вас но на мен чата ми върши страхотна работа може да проверява цени в магазините по брошури програмите на телевизиите времето футбола всичко и си го питам директно на български и ми отговаря като човек. Това нещо с гугъла няма как да стане

Нед Мар 08, 2026 8:39 am
Профил
Аватар

чата е просто Генератор на текст...
дори "цени в магазините по брошури" не са верни

Нед Мар 08, 2026 9:55 am
Профил ICQ

Аз и затова не бих му вярвал, но лично за мен тази информация не е интересна. Забелязвам склонност да се опитва да разсъждава без да има някакви дадености за това. Губи време ....вчера го питам, потърси аналози на Еди кой си чип. ААА готово о дава списък ....поглеждам 1-2, искам аналози, нещо със същата функционалност и параметри и му ги описвам, ААА добре ...и пак списък и куп умстване, и пак ги виждам същите чипове които не са аналози, и така още 2-3 пъти накрая го накарах да си признае че не знае и не може да намери аналози, но много упорито върти и суче и не може да каже нямам информация или не знам. Ето това му поведение е най-лошото, и не само като помощник. Някак усвоява най-лошите човешки черти, и това че ще те излъже как да е, ама помисли ако един ден наистина стане И, и стане самостоятелен ..

Нед Мар 08, 2026 9:56 am
Профил

самостоятелен....

оня ден четох едни щуротии у фейса, незнам колко са истина - ИИто на алибаба решило скришно да си копае крипто, направило връзката, използвало част от процесорната мощ и на заден фон си копае крипто :D

Нед Мар 08, 2026 9:36 pm
Профил
Аватар

TheWizard написа:
чата е просто Генератор на текст...

с autocomplete патерни
ако нещо му замирише асоциативен отпечатък в познато му 'обучението', просто хваща най-тежката оценка и пуска автоматиката да ти се 'интелигенства'
като почнеш да го притискаш, чак тогава може да мине на по-ниска тежест, или да комбинира, но това май само за пари го прави.
основно плямпа глупости първите 5-10 пъти, че да ти свършат безплатните токени.

въпросния асоциативен отпечатък е много размита функция, понякога хваща контекста, понякога - не. и почти винаги изтърва два или повече контекста, така че не се мъчете да му се обяснявате.

прилича на 3 годишно дете, което обаче има 'копчета' да произнасят заучени нАучно звучащи фрази.
нещо му заприличва на кон, натиска копчето 'кон' и се почват едни дитирамби колко красиво животно е коня.
ако го притиснеш, може и за дървеното конче да ти обясни.
но може въобще да не е виждало индианци (още) и ще пропусне темата.

не дай си боже да го питаш за мишка...
ще почне да ти обяснява, че били PS2, USB, BLE, накрая ще си измисли мишка с верижен трион, чучур за кафе и събскрипшън за кликането на бутоните.
а ти си го питал как да си решиш проблема с мишките в мазето.

Пон Мар 09, 2026 10:25 am
Профил
Аватар

Работя с Claude Code (Opus 4.6 / Sonnet 4.6). Способностите му за автоматизация на задачи, особено в ИТ сектора са невероятни. Важното е да има някаква обратна връзка с която да може да провери коректността на решението. Има ли я, успява да се справи с много сложни задачи, в продължителен период от време.

Сравнително добра индикация за това колко са добри моделите е колко пари хвърлям по тях. За последните 6 месеца сумата се промени от 10 до 100 до близо 1000$ седмично (последните две седмици).

Вто Мар 10, 2026 11:36 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
...Сравнително добра индикация за това колко са добри моделите е колко пари хвърлям по тях. За последните 6 месеца сумата се промени от 10 до 100 до близо 1000$ седмично (последните две седмици).

Така формулирано звучи зле... :lol:

Сря Мар 11, 2026 12:12 am
Профил
Аватар

ами ако за тая седмица е изкарал $10,000, може и да е оправдано. за сега.
в бъдеще може никой да не се навие да му плати $10К, ако е наясно, че с ИИ може да стане за $1000
лично аз гледам мача.

---

Claude...

оказва се, че именно техния модел се използва широко от пента гона.
и те не били съгласни да предадат напълно контрола, настоявайки на:
- ИИ да не може да взема самостоятелни решения за убийство.
явно иде реч за системи със самостоятелно действие и самостоятелно решение от ИИ. не се уточнява дали е къса цев или МБР.

- техния ИИ да не се ползва за следене на американски граждани.
за всички други - нямат против. по какво ще ги познаят, сигурно са го обучавали дълго и методично.
историята познава пришиването на шестолъчни звезди. в доста филми беше модерно да се спекулира с татуирани баркодове. дали ще е QR, или направо 50 звезди на челото?

междувременно пент гона ги обявил за 'ненадеждни доставчици', а пък те от своя страна завели дело.
по линия на ЕЖК изтече информация, че именно техния ИИ обявил за 50% вероятност освен 50-те звезди на челото, да крият и полумесец под чал мата (или под полата).
може и да има, може и да няма.

---

51123, 65789, 32112,
62345, 65789, 08965,
22345, 60098, 11443,
54327, 54789, 55678,
43216, 57653, 43270.

(юстас, ако се чувстваш компрометира, не мигай. алекс)

Сря Мар 11, 2026 7:21 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
ами ако за тая седмица е изкарал $10,000, може и да е оправдано. за сега.
в бъдеще може никой да не се навие да му плати $10К, ако е наясно, че с ИИ може да стане за $1000
лично аз гледам мача.

В десятката, обаче какъв е избора. Аз имам още 20г в индустрията пред мен. Или участваш в надпреварата или хлопваш капенците. Не е като да няма алтернативи в Германия. Тази седмица правим анализ на един дистрибутор на платове в селото. Дядото е на 70, няма внуци, а децата си имат други занимания. Все повече и повече такива възможности изникват, демографията на развитите страни.

Възможностите за автоматизация с наличните модели са впечатляващи, особено при мултимодалните (звук, изображение, текст, сигнал...). Сравнително малко количество пари правят от един приличен модел с отворен код, един отличен модел за специализирано задание. Обаче при толкова пари има и много маркетинг. Не са тъпи за да не знаят, че колкото и да са кадърни моделите, правилата не ги пишат те. А те и не са чак толкова кадърни, колкото ги представят. Та по-скоро преувеличават опасността, за повече внимание и се представят в светлина която да им доведе клиенти. Не е тайна че половината от ИИ лабораториите ще фалират до 2-3 години. Надпреварата е кой да остане

Сря Мар 11, 2026 11:52 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 99  Следваща