|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:50 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
Използване на готови дефиниции в асемблерен файл?
| Автор |
Съобщение |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
 Използване на готови дефиниции в асемблерен файл?
Средата е CubeIDE. В main.c чрез поредица от инклудвания попада и stm32h723xx.h. В stm32h723xx.h има дефинирано GPIOA_BASE. Естествено в main.c мога да напиша: uint32_t var = GPIOA_BASE;
Имам обаче и interrupt.s където GPIOA_BASE не се вижда! В interrupt.s не мога да напиша: #include stm32h723xx.h защото асемблерът не разбира повечето неща съдържащи се в stm32h723xx.h!
Вариантът с повторно дефиниране в асемблерния файл не ми допада защото: 1. Трябва да напиша отново над 50 дефиниции. 2. Все ми се струва, че има и по-елегантен начин.
Нивото ми е твърде любителско и предполагам, че просто не се досещам за правилното решение...
|
| Съб Мар 21, 2026 5:47 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
 Re: Използване на готови дефиниции в асемблерен файл?
Chat GPT казва.....
използвай .S вместо .s (най-чистото решение)
Ако преименуваш файла от:
interrupt.s → interrupt.S (главно S!)
той ще мине през C preprocessor, преди да се асемблира.
Тогава вече можеш спокойно:
#include "stm32h723xx.h"
LDR R0, =GPIOA_BASE
✔ Това е най-добрият и препоръчван подход в CubeIDE.
|
| Съб Мар 21, 2026 10:12 pm |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
Благодаря! НО: Преди да попитам тук, се допитах до няколко И. интелекта. Този вариант, както и някои други препоръки ги изпробвах, но не работят! Възможно е аз да не правя нещо като хората.
Обобщено: Или дефинициите не се виждат от асемблера, или се виждат, но заедно с тях и много други неразпознаваеми неща за асемблера.
Както и да е. Ще напиша нови в асемблерния файл. Не е болка за умиране. Все пак, ако на някой му хрумне нещо може да сподели...
|
| Нед Мар 22, 2026 12:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
CubeIDE е някаква среда, въпросът е кой е компилаторът? Ако се ползва GCC то това е набор от инструменти - препроцесорът (GNU CPP) е един инструмент, С компилаторът е друг, Ц++ компилаторът е друг, асемблер, линкер и т.н. Всеки инструмент може да се ползва поотделно. Примерно може да правиш препроцесинг на текстови файлове или на Паскал/АДА и т.н. Може да викаш инструментите ръчно, ако искаш. Но обикновено се ползва make и makefile в който има правила кога какво да се вика. Аз сам си правя мейкфайловите и сам си решавам кое как. Някои среди генерират мейкфайлове... Конкретно кюба - нямам идея, ще трябва сам да го разбереш. Ако директно се вика гну-ас-а за асемблерските файлове естествено няма да има препроцесинг. Някой трябва да извика препроцесорът... Може да се извика директно, но обикновено се ползва gcc. Това е така да се каже универсален инструмент. Викаш gcc и то от своя страна вика конкретния компилатор, препроцесор или асемблер. Може да се ориентира по типа на файла. От тук идва и разликата между s и S файловете. За едните ще пусне препроцесинг, за другите не. Но това важи само и единствено ако се вика gcc. Ако си викаш директно препроцесорите и компилаторите и асемблерите, то разширенията на файловете нямат абсолютно никакво значение.
|
| Нед Мар 22, 2026 1:23 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|