|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:10 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Новини от цивилизования свят
|
| Пон Мар 23, 2026 10:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
охххх майко, тубата е пълна със всякакви такива специалисти от стругари до "инженери" ...
|
| Вто Мар 24, 2026 3:10 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Тя рубата може да е пълна, лошото че такъв клас трудно ще видиш в България, че даже и в Европа.
|
| Вто Мар 24, 2026 11:11 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами при един МИЛИАРД нокии с фенерчета, трябва и съответното количество майсторани. в същност, ТУ-София може само да завижда, и като оборудване, и като количество, и като брой 'студенти'
|
| Вто Мар 24, 2026 11:14 am |
|
 |
|
Grubi
|
Те затова ми беше думата, и тия няма да се сетят, нито имат 200 марки и едни прасе, да минат изпита - сядат и го правят. Прави, обратни, с бради, мюсулмани, хиндуисти, всякакви - просто седят и учат, а не се чудят как да изклинчат. Щото хладилника им наистина зависи от това, а не чакат на мама и тати
|
| Вто Мар 24, 2026 2:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами преди 30 години и у нас имаше мераклии да учат, но твърде много "демокрация" и западна мода ....както винаги ние вземаме най-лошото от всичко.
|
| Вто Мар 24, 2026 3:30 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
направи ми впечатление едно почти дете, на фона на белобради ученици. не трябва да се забравя, че количеството също е вид качество в един момент. пример - нашето ТНТМ. 'от всеки комсомолец - говедо, от всяко пионерче...' (не помня) но така или иначе, количеството кръжоци беше едва ли не над точката на насищане. и интереса се запалваше още на 12-13 години. въпреки саркастичните подмятания за 'нация техническа', или ТНТМ=Тъп Народ Тъпа Младеж, това само по себе си беше качество (не непременно качествено) но ако има голямо количество, дори някакъв мижав процент/промил все пак се проявява и по-качествената категория. ако няма количество - край на бройката.
|
| Вто Мар 24, 2026 3:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ТНТМ беше аномалия, идеи, държавни политики, строй, начин на живот ...едно от тези ако го нямаше ТНТМ нямаше да е това което е. То даваше масата и възможност за изява на малкото способни. Не образованието е генерирало кадри, не самото ТНТМ, а масата, количеството ....не сме с нищо по-различно от западноевропейците или американците, културно и сме различия, но сме все същите хора. Това не важи за азиатците или арабите, те са различни, не значи по-лоши, но съвсем различен начин на мислене, особенно китайците, мало или много е свързано и с езика. Та ....това което е било е било, няма как да бъде днес, дори всичко да е същото, ние не сме, животът ни не е. Ако тия всички деца са имали какво да правят е нямало да стигнат до ТНТМ. Този проблем е не само при нас, той е в целият западен свят. Ние обаче сме най-засегнато заради културни различия. Живота в България е много лесен, дори сравнен с западна Европа изобщо не може да се сравнява със САЩ. Точно поради това тук може да видиш хора на такива курсове, не са деца, но няма значение, нуждата да ядеш е доста сериозен стимул, и не говоря само за хайтек, заварчици, оператори на cnc, дърводелци, електротехници ...пълно е с такива, не защото им е интересно а защото трябва да се хранят. Ето това в БГ липсва, много лесно се слага хляб на маста в БГ, особенно когато мама и тате помагат ....това ни е най-големия проблем, родители които издържат "децата" си трябва да се вкарват в затвора а имуществото им да се отнема, защото няма такова нещо като 24 годишно дете ...това дете трябва да се изрита за да се научи да се издържа само, а не да живее на гърба на двама идиота ....
|
| Вто Мар 24, 2026 4:47 pm |
|
 |
|
Pif
|
ТНТМ-то го хокате, но то беше много сериозна част от образованието. Навремето казваха, че сме техническа нация. И беше вярно. Навсякъде имаше заводи, институти, предприятия, цехове, производство. Нямаше интернет но имаше книжки и имаше институти където можеше да отидеш и да попиташ. И там имаше кой да ти каже а ако не знае да ти намери книжка или да те прати при друг човек в някой друг институт или предприятие който знае. Нивото на образованието беше много високо. Тогава в ТНТМ те учиха да мислиш още от 10 годишен. Това при китайците го няма. Те са израстнали в оризовите ниви а ние израстнахме в предприятията и школите. Сега в момента също има опит на разни частници да популяризират ТНТМ дейноста. Вярно, че го правят прекалено комерсиално и нивото е прекалено ниско, но поне е нещо. Идвал ми е младеж на 23-24 години на интервю. Завършил някакъв техникум и после ТУ. Работеше в кол център за 3000 лв. Знаеше някакви неща и те не бяха от университета или техникума а от кръжок по роботика на който е ходил като ученик. Това дето 10 китайски инжинера 3 седмици се чудят защо като пуснат 12 волта 35 ампера по 1 квадрат кабел дълъг 5 метра нищо не остава като напрежение в другия край е точно липсата на ТНТМ. Там те учат, че за много ампери трябва дебел кабел. Колко дебел - ами ей такъв - и ти го показват. Сега мама и тате дават 30-50 лева за да може чавето да запои 5 светодиода на китче от 2 лева и са щастливи. И това в Горна Оряховица много падна като ниво. Явно трябва нова държавна политика за възобновяване на ТНТМ-то докато не се е загубило знанието безвъзвратно. Напоследък се навъдиха едни ютюб платкаджии и електрончици дето ... малко е, че падат самолети.
|
| Вто Мар 24, 2026 6:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Pif, и е така и не е, не е само до държавната политика, не случайно казах, това беше аномалия, имаше много фактори които го направиха не само възможно но и ефективно, държавна политика сама по-себе си няма какво да направи. Политиката е едно, хора които искат да го движат е второ, и в днешно време такива са много малко, дори тия със желание рядко имат време и възможност, ако ми кажеш дай 5000 лв за идеята ще дам, ще ги давам редовно, ако ми кажеш айде идвай всяка събота, ами няма да мога ... а истината е че и 50 хил да дам, това няма да компенсира това което аз мога да направя там колкото и нескромно да звучи, това се отнася и за теб и за Дедо и за всички като нас, не можеш с пари да купиш опит. Аз не се самозалъгвам, идеята ми допада, но няма как аз да се включа в нея физически, същото е и с много други. Това само по себе си е само един от многото фактори нужни за да може това нещо да стане реалност. Има обаче фактори, които не са въпрос на желние от страна на държавата, или на такива като нас, а са от страна на младите, и точно тия фактори ги няма, те са безвъзвратно загубени с онзи начин на живот. Едно време децата нямаха много избор на развлечения, особено в по-малките градове. Да можеш да ходиш навън да играеш с другите, но като е кофти времето какво да правиш там, отделно ако ходиш на кръжок никой няма да те гълчи, ако ходиш да риташ по цял ден някак си друго е ...да стоиш в къщи ,, какво да правиш, да прочетеш някоя книга .. ама то писва .. да гледаш ТВ .. ами то няма, сутринта повтарят програмата от предния ден, вечерта и да има нещо за деца то е за 1-2 часа .. а какво правиш цял следобед ... няма видео игри, няма ТВ .. кръжока е интересно, с други деца си, дори и да не ти е интересна самата материя не си у вас, човъркаш нещо .... а днес това няма как да се случи, не можеш събра и 1/10 от децата които се събираха едно време, просто защото нямат стимул да ходят. Дори тия с интерес може да не отидат защото ще им е по интересно да гледат как някой прави нещо, па било то и пълна глупост ... та всичко това е безвъзвратно загубено, няма как да се върне.
|
| Вто Мар 24, 2026 8:33 pm |
|
 |
|
Pif
|
Не трябва нито ти, нито аз, нито дедо да ходим. Трябва държавна политика. Трябва централизирана програма и финансиране. Сега всички училища модерно правят STEM центрове. Но там пак забавляват децата с интерактивни картинки и шаренийки току виж някое се заинтересувало. Аз ходих веднъж седмично на кръжок за 90 минути. Като по-голям по 2 пъти седмично. В 3-ти клас ходих веднъж седмично 2 часа на бейсик. Някои деца ходеха за да играят игрите накрая. Но и те научиха бейсика без да го искат. На мен ми беше интересно писането а не игрите. Всеки си има мотивация да ходи. Дали заради игри, заради компания, заради тематиката. Около тези клубове по интереси се изграждат общества. И това може да направи държавата. Да го направи достъпно и масово. Да се отдели кабинет във всяко училище или читалище, да се осигури малка заплата за някой даскал да си докарва допълнително от това. Мераклии ще се намерят. И за даскали и за деца. Мой приятел техник редовно дава по 50 кинта сина му да ходи да запоява китчета. Не, че у тях нямат поялници или части. Или пък аз нямам с тонове. На детето му е интересна средата. да се чувства част от нещо. Въпроса е, че в училищата гледат да забавляват по-голяма аудитория с глупости а частните школи гледат бързите пари без ефекта върху децата. Можем да съберем пари и да организираме нещо но тогава проблема идва с логистиката. Тези които наистина искат са разпръснати на големи разстояние. Може да се направят летни школи. Да се спонсорират примерно безплатни лагер-школи по дадена тематика но пак си трябва сериозна политика за събиране и отсяване на тези със знания и интерес. Не е по силите на частна организация била то с доста финансов ресурс. Има един Яшо део покрай СМГ правеше доста лагер школи по програмиране, ама и неговия бизнес умря. Той покрай СМГ водеше лекции и лятото събираше доста деца на лагери. Та както и да го мислим без държавна политика ми се вижда, че няма да стане. Трябва да има масовост и достъпност. Както и възможност за надграждане.
|
| Вто Мар 24, 2026 9:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Политиката е едно, както казах това е един от факторите, много са факторите, това което е работило преди 40 години няма да работи днес, трябва да се намери друг подход, ако изобщо такъв е възможен с днешните дадености. Как да е, тоя въпрос мисля и друг път сме го дискутирали. Нещата са каквито са, промени не се правят от днес за утре, а целанасочени политики в днешно време има само в Китай ... вече и Япония е променена ... а Индия е пример за това как просто политики не правят нищо ...
|
| Вто Мар 24, 2026 10:22 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Мдааа, изкуствените идиоти, и естествените им... клиенти... https://it.dir.bg/tehnologii/idva-kriza ... -s-mesetsi
|
| Сря Мар 25, 2026 11:52 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не само ...вчера поръчвах за няколко платчици, доста неща са изчезнали от диджи, други са останали малко и следваща доставка юни/юли, почти всичко е със забележк увеличени срокове за доставка. Почват да липсват конектори, молекски ...
|
| Сря Мар 25, 2026 2:55 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Лятото идва, мислете за отпуска и разпускане на плажа. Не за платки 
|
| Сря Мар 25, 2026 5:21 pm |
|
|