Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
току да с дъх на ба деми 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: току да с дъх на ба деми
за 9 години четене дори не знаех за Triage Theory
а в дългосрочен план ---> постоянен "абонамент" или на "масата"...

а един пич го е казал преди 2500 години
"Нека храната ти бъде лекарството"
сега му се кланят до земята, но не прилагат това. което е казал...

Нед Апр 26, 2026 8:22 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Много големи разбирачи станахме, жлъчен мехур не се маха ей така щото има камък, а само по показания,
едното е да се възпалява (остър холецистит) и другото е като това при Мухата (холестаза) - задръжка на жлъчка
по жлъчните пътища и излизане на директен билирубин и чернодробни ензими в кръвта (АСАТ, АЛАТ, ГГТП) . Да се освободи
налягането за да не се уврежда черния дроб.
Жлъчните пътища тръгват от чернодробната тъкан и се отварят в дванайсетопръстника(началото на тънките черва) с един мускулен сфинктер (клапан),
който не е постоянно отворен за да не се връща солна киселина и храносмилателни ензими обратно към черния дроб и панкреаса. Жлъчния мехур е
като разширителния съд на хидрофора - обира излишното налягане. Пука се балона на разширителния съд, хваща бигур, лечение .... махаме разширителния съд...
резултат- хидравлични удари във водопровода... или май се казваха жлъчни дискенезии в случая на жлъчко-провода ( хапваме малко по-мазничко, ракийка, яйца, и се почва
гадене, уригване, стягане в дясното подребрие). Та операцията е избиране на по-малкото зло - дали да предпочетем да ни се уврежда черния дроб от застоя на жлъчка или
да прдпочетем хранителен дискомфорт от определени храни...
Иначе Муха, ти ако продължиш да си махаш органите със същата скорост в свободното време между две конференции и три проекта, накрая да не останеш като онея анимационни
филмчета само един мозък в една роботизирана стъкленица на колелца и ръчички.... малко груба 'шега' знам и май не трябваше да го казвам ама тя си е по-скоро по мой собствен адрес, моите работодатели и те така все имат важни и приоритетни неща и мечти, по-преоритетни от моя живот и здраве... И да не забравим да огодим и на дългогодишните байчовци на пенсия и заплата, ТЕЛК-ве, МЕЛК-ове, на новите келемета също дето се обучават, да не земат да се стресират прекалено да учат работата, да изпуснат някоя клюка на тамагочитата... Да вземем да сложим една каруца зад гърба на магарето да дърпа и една отпред да тика... Та по-полека...
Бай Мъдуро, по твоя въпрос - ти имаш ли жлъчни дискенезии ( болки в подребрието, гадене и повръщане след ядене на мазно). Твоето което описваш върви повече като ГИР(гастро езофагеален рефлукс) . Изяснява се с една контрастна рентгенография на хранопровода и стомаха в положение Тренделенбург( легнал на маса с главата по-ниско от краката) там се
виждат разни работи - диафрагмална херния на прехода м/у стомах и хранопровод нагоре към медиастинума , дивертикули(торбички) по хранопровода, варикоза ... нервна почва и т.н.
По темата - точно в деня на изборите много хора получават сърдечни болежки по всякакви причини , притеснение, други... Ако следваме логиката на Уизарда за етиологичното лечение(премахване на причината), просто трябва да забраним изборите... Е тъпо е да ти вземат 200 евро за една билЯшка , ама тва е положението - спешните кабинети към болниците
никога не са се финансирали от НЗОК , спешната медицина и психиатрията са на директно финансиране на бюджета, спешните кабинети на едни болници имат сключени договори с министерството, други нямат договори и взимат суха пара... Да чакаме деня в който лудите ще дадат по 200 евраки да дойдат да ги хванат от улицата и да ги въдворят, за да не колят и насилват народонаселението...
Сега, аз отивам в докторския форум да си говорим за електроника :D че това ми е интересното, по някое време ще намина и тука понеже все още има инженери от които само от приказките дори човек може да научи нещо ( не-медицинските приказки ) .

Нед Апр 26, 2026 10:11 am
Профил
Аватар

Да разширим темата за жлъчката - аз съм планиран за операция от доста години, и с торбичка камъняк в жлъчката. Но моят предишен доктор (ирански коремен хирург) ми каза така - докато не почнеш да имаш кризи, и не станеш на повечко годинки (50+), няма защо. Е, аз вече съм 50+, кризи няма - но май идва време да се свърши тая работа.
Баща ми, 82+, нямаше нито кризи, нито болки - но очният му лекар забелязъл жълти очички. Вече 20-30 години без жлъчка, ни оплаквания, ни нищо - а иначе е чувствителен на тема храна. Няма диети, няма ограничения.

Те така...моя си опит.

Нед Апр 26, 2026 11:42 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Jack,
Незнам защо си останал с впечатлението, че ей така една сутрин съм се събудил и казал тая жлъчка не я искам- ше я махам.... ако си мислиш, че не съм се каонсултирал с лекари за симптоми/ кръвни и биохимичесни показахели - много грешни изводи си правиш...
А за въороса на Мъдуро беше как да раберял има ли камъни в жлъчката това с тава с ултразвук , не с тананикане на мантри за правилно хранене и препостване на мединцски статии преведени и обобщени от АИ...

Нед Апр 26, 2026 11:43 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Бате Груби, аз съм също в 50+ категорията, и си направих избора... със зигурност можех да си нося камънака още някоя годинка, но проблема е , че на 70 години много трудно ще прекараш остра жлъчна криза :!:
Да не говорим как ще ти понесе анестезията, защото не на всички им пиняся добре (в смисъл резуктата е , че ти слагат етикетче на палеца на крака)...
Сега незнам как е в шведско, но тука в ирланско, в частна болница се ходи ако имаш частна здравна осигуровка. На 70 аз най вероятно ако не държа стрък босилек на сянка под някой камък, няма да имам избора на лекари, болници и т.н. и при криза требе да се ходи в държавна болница, където (не се заблуждавайте ,че само в България е така- на старитв хора се обръща по-малко внимание от младите)...
Та иде реч, на 70+ години предпочитам да си отида заради банално препиване с вино и преяждане с кюфтета ( е, или след скандал с благоверната) или цопнал в езерото докато ловя риба, отколкото заради запушен жлучен канал и остра чернодробна недостатъчност или отворен ама не му стигнал живец да изчака да го затворятна масата...

Нед Апр 26, 2026 11:56 am
Профил

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Не съм казал такова нещо, напротив - че при теб е имало вече показания(задръжка на жлъчка), както и при случая на
Груби ( жълтите очички заради излезлия в кръвта директен билирубин ) . Само че тея камъни се получават от някакъв стил на
живот и стрес, ацидоза, недостатъчна хидратация, дигане нивата на определени неща в кръвта заради ускорения метаболизъм и т.н. (жлъчни канали
се запушват и при махнат жлъчен мехур, и при наличен такъв без камък в него ( запушване на дуктус хепатикус преди разклонението на дуктус цистикус), и
при наличие в кръвта на излишък от боклуците които се екскретират и образуват камъни.
Дискинезиите след операция също така не се получават като следоперативно усложнение твърде често, както не се получава трвърде често и
постоперативни абцеси и текане на гной от дренажа. Ама тея при които се получат, оревават за всички . Тея при които не се получат са доволни.

Нед Апр 26, 2026 12:05 pm
Профил
Аватар

По-скоро ме тревожат следоперативни тромбози, сраствания и т.н., особено ало не случа на екип. Но ще видим. Засега си нося кариерата с мене. Незнам коха ще намерят начин да ги вадят, без да ти махат цялата жлъчка.

Нед Апр 26, 2026 12:20 pm
Профил
Аватар

TheWizard написа:
а един пич го е казал преди 2500 години
"Нека храната ти бъде лекарството"
сега му се кланят до земята, но не прилагат това. което е казал...

Е, преди 2500 години, средната продължителност на живота е била 35 години...
Нямало е за кога да се натрупат вредни токсини в организма. То и е нямало откъде толкоз да ги намериш тези токсини в смисъл от плодове (ако си откраднеш, или попречил на съседа да открадне твоите докато узреят), от яйца ако лисица не ти изяде кокошките през ноща (или пак съседа да се намеси) или от мляко от крава/коза ( да приемем пак ако си по-бърз от съседа)
Та тогава въпроса не е бил дали ще ти излезе пъпка на носа или ще се оригнеш по-дълго, или ще дрискаш цял ден заради храната, а е бил дали ше си намериш храна...

Последна промяна MYXATA на Нед Апр 26, 2026 12:41 pm, променена общо 1 път

Нед Апр 26, 2026 12:28 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
По-скоро ме тревожат следоперативни тромбози, сраствания и т.н., особено ало не случа на екип. Но ще видим. Засега си нося кариерата с мене. Незнам коха ще намерят начин да ги вадят, без да ти махат цялата жлъчка.

А, следоперативно мога да ти кажа, вече ми е скучно... в понеделник ме резнаха, сега вече не ме свърта , жената ми се кара да лежа, аз щъкам по двора като кокошка. Само три дена бях на обезболяващи ( palexia) , сега ако искам на парацетамол, ама аз не искам... дискомфорта е два три дена докато приятно запечен се "освободиш" с малко пот в тоалетната.. повярвай ми това е преломният етап в следопвративното възстановяване...
Е, понеже съм зависим от това какво е чела жената в нетя за " диети за след опериране на жлъчка- или как да уморим любимият от глад", живота ми е някъде между овесена каша и картофена супа с един морков и без масло и сол. Та има и трудни моменти :)
За тромбозите има едни секси чорапи дето се носят три четири деня точно заради това. Сега за срастванията никой не е застрахован, но точно ако си сравнително по млад , поради това, че щъкаш повече ще ти се намали вероятността или последствията за срастване.
Ако имаш по-конкретни въпроси -зънни... пожелавам ти успех
П.С. да допълня, има някви начини-вадят жлъчни камъни с нещо като сонда през устата->корем->черво->жлъчен канал... ама мисля е само за малки камънчета, незнам. Малко афиф ми се струва нещо. Също не се връзвай на разни магически диети и сокове, които разпадали камъните....

Последна промяна MYXATA на Нед Апр 26, 2026 12:59 pm, променена общо 2 пъти

Нед Апр 26, 2026 12:41 pm
Профил
Аватар

парацетамол :D :D :D
без коментар...

Нед Апр 26, 2026 12:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мдаа, не опитвам никакви диети...а тия извънземни методи през устата ми се струват доста Холивуд.
Тромбозите - по-скоро нещо по дробовете и т.н. Но единия шеф, който е на моите години също го клъцнаха за няколко дни и като го гледам няма оплаквания. Ще се чуе.

Нед Апр 26, 2026 12:55 pm
Профил
Аватар

Груби, За съсиреците, знам че един усмихнат систър ми набоде една инжекция в корема, точно да се предотвратят такива тромби тук там...

Ами Визард, незнам защо се чудиш, в западният свят парацетамола го дават за общо обезболяващо... може би не са чели твоите среднощни трепетни откровения с чатгпт... и не знаят завалиите колко са заблудени...

Нед Апр 26, 2026 1:09 pm
Профил
Аватар

MYXATA, аз не разбирам от жлъчки, но Холестаза и Парацетамол са ръка за ръка :)
( вероятно Jack ще ти обясни )

BTW Jack, пиши по-кратко, че допускаш повече грешки
Аналогията ти: Избори и Болежки е неуместна по адреса на етиологичното лечение ( премахване на причината )
като пример мога да ти дам PFAPA или обикновена настинка от преди 40 години и оставили отпечатък до днес
Причината минала и заминала, но...
абеее имате си лекари - те да ви обясняват

Нед Апр 26, 2026 1:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Камъни в жлъчка -> кристализиран холестерол с години !?!?
Ебавате се нали ...
Питайте PIF: кой е натуралния инхибитор на HMG-CoA
и кой превръща лошия холестерол (LDL) в добър (HDL)
и как "лошия" се изхвърля от жлъчката ---> лягаш на масата и та кълцат ... нъл

После пиеш Парацетамол :D :D

PS: MYXATA, как ти беше холестерола през годините?

Прикачени файлове:
HMG-CoA reductase.png
HMG-CoA reductase.png [ 46.26 KiB | Прегледано 1003 пъти ]

Пон Апр 27, 2026 9:07 pm
Профил ICQ
Аватар

мдааа...

Цитат:
единственото предимство на хемороидите е, че не обръщаш вече толкова внимание на мъките с простатата.

Вто Апр 28, 2026 9:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща