Отговори на тема  [ 1348 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 86, 87, 88, 89, 90  Следваща
Носталгия 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Носталгия
TheWizard написа:
ех Дедо...
га с Gabo, Собственикът на Sandacite.com драскахме програмки за 82
ти сбираше гайки М3...
а ако TheHungry не знае кой е Gabo :D ... или бате Цецо @ ОСО - думите тук са излишни

ай - нема да ви трошя кахъра, че някой стил "Pif" ще се изходи на метеното
( или да поговорим за комсомолските секти в електрониката? )

Познавам ви всичките и не мисля че трябва да цапаме темата с заяждания , а по-скоро да вземем да отидем някъде заедно да пием бира++ и тогава да си говорим какво е било. Мисля че всеки има какво интересно да разкаже.

Чет Фев 19, 2026 4:35 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

И ся кво, на кой му е по-дърта паметта ... не знам дали усещате, но ей така докато си пишем тука минаха 20-на годинки ... че и отгоре ... дали си на 70,60 или 50 горе долу все тая, и на 90 да си няма много разлика щото тия Правци излязоха 83-та, аз правех първите си опити да пиша 85-та, дори си спомням и един конкретен ден през Юни 86-та ... вместо да стоя в къщи да наглеждам дядо ми аз забягнах в компютърния кабинет в даскалото на майка ми, като се върнах Дядо вече не беше сред живите ... тогава съм бил на 9 ... така или иначе не задълбах твърде много в софтуера, хардеура винаги ме е влечал повече, все още като се налага пиша с отвращение ... та сигурно минавам за младеж, но ей така по младежки изделията в производство са трицифрено число, чак се чудя понякога как съм успял .. та като минеш една определена възраст годините не са равни ни на опит, ни на знания, ни на умения ...

Чет Фев 19, 2026 5:10 am
Профил
Аватар

Понякога носталгията е "куца работа"... :lol:

Бях поръчал нова измервателна платка за полвиноскопа. След дълго гребане през океана вчера пристигна. Захванах се да я монтирам, за да видя в какво състояние и...
От вълнение, че има нова придобивка, полвиноскопът отказа да включи. А последно го бях оставил работещ, с два проблемни канала. На баба му фърчилото! Или по модерно му - на баба му дрона!

Накрая извадих схемите, демонтирах един чип и взе че потегли.
Ама номерата му не свършиха дотук. На CRT монитора се виждаше само някакъв разсинхронизиран мазньоч. И той работеше последния път, ама...
Разгеле през изхода за VGA имаше нормален образ. Поне новата платка се оказа наред.
Поиграх си и се захванах да проверя дали всички сонди са наред. Оказа се, че от 14 бр. 3 са фитка. Което не е чак толкова лош резултат.

Та така с носталгията - оставям я работеща, и я вадя от долапа неработеща. Което е доста досадно понякога.
На баба им фърчилото и дърти кошове!

Сря Мар 25, 2026 12:19 pm
Профил

Днес раздаваха морално остарели измервателни уреди. Случва се понякога, на всеки две три години, след инвентаризация. Вместо да ги изхвърлят, отделите се синхронизират на кой какво му трябва, и какво е боклук - но работещ, и днес ги доставиха на централизирания отдел за измевателни уреди (оттам си наемаме за тестовете каквото ни трябва). Та имаше 20 маси и поне 300 артикула. Поканата беше отпреди месец, за 11:30 да се наредиш на опашката, но се оказа, че в поканата имало разяснителен текст, че почват да раздават от 12:00. Най-много два уреда на човек. И за мой късмет, понеже не съм допрочел, съм първи там още от 11:15 и успях да ги разгледам, преди да ме изгонят на другия вход, дето се чакало. Имаше общо взето всичко - от 100 киловолтови пробници за напрежение до всякакви осцилоскопи, сонди, функционални генератори, захранвания, мултиметри (даже изцяло аналогови). Старички неща, но и пикоскопчета, осцилоскопи на не повече от 15 години. Не съм снимал, че не взех телефона. Харесах си първоначално едни LeCroy осцилоскопчета, имаха две от тях - голям дисплей като на WaveRunner (то май бяха и такива), но на 100MHz и три пъти по-тънки от онези сините, четириканалните на 500MHz, дето си намерих такъв в боклука преди 3 лета. Леки и мобилни. После видях 16 канални Йокогава, но се оказа, че кордери, а не осцилоскопи, инак за такъв се бях засилил, като DL750. Но нямаха или не съм видял добре. Видях и големите токови сонди на Tektronix, дето Тони такива има, с отделен Power amplifier, и електрониката на сондата се закача като касета към неговия слот. Та си викам, това ще е едното. Другото, което си заплюх е на снимката долу, осемканален LeCroy. И в последния момент видях мрежови анализатор (Network Power Analyser), и понеже пак Тони много ги хвали подобни машинки, си казах, че него ще взема. Ама май сериозно се набутах. Той идваше с огромен куфар на колелца, дръжки, като ковчег. Но анализатора е доста по-малък . Трябваше да взема или токовата, или някой функционален генератор. Ама нейсе. И повечето - все големи тухли, ама от сой - предимно Tek, LeCroy, Yokogawa, HP... Видях един, два логически анализатора на Тектроникс, ама те големи колкото масата, поне 20 кг, единия. Инак с големи дисплеи, стотици копчета, с по 6-7 слота бяха. Но накрая останах с тези двата на снимките, не можех повече да взема. Като се има в предвид, че бях първи на опашка от 150 човека, не мога да се оплаквам.
Прикачени файлове:
20260422_175446.jpg
20260422_175446.jpg [ 1.21 MiB | Прегледано 827 пъти ]

Прикачени файлове:
20260422_175950.jpg
20260422_175950.jpg [ 1.18 MiB | Прегледано 827 пъти ]

Прикачени файлове:
20260422_180023.jpg
20260422_180023.jpg [ 2.73 MiB | Прегледано 827 пъти ]

П.П. Гледам, че тук ползват точно такъв анализатор.
https://fkh.ch/en/dienstleistungen/erdu ... sanalysen/

Сря Апр 22, 2026 9:46 pm
Профил
Аватар

Ооо, Йокогава. Аз харесва.
Абе ще влезете вие в правия път... :D

Сря Апр 22, 2026 11:31 pm
Профил

Еее ..а на мен няма кой да ми дава ...иначе аз за мрежови анализатори говоря, но и power са полезни особенно ако се занимаваш с инверторни и подобни ..скоро изтървах един за без пари, до де се накланя да го взема замина ... иначе тоя месец съм на тема местене, esd подове и подобни ..егати мафията, в Китай от дето идват $2 на кв. тук в САЩ $10-12, същата история и с епоксита, и подобни ....то като цяло епокси подовете ги продават на много завишени цени, а ако е есд направи се оливат.

Чет Апр 23, 2026 12:56 am
Профил

Е, тук пък е поне десеторно по-скъпо. На първо четене намирам това:

Link

Като понаредя всички маси, уреди и шкафове, барабар със сървъра (и той е в лаба, но в кабинет към стената) мислех да постеля с подобни килими. Тони - ти лепиш ли ги, или постеляш? Не искам да лепя, понеже подовете ми са в плочки. Не искам да ги развалям, тоест да ги чистя после, някой ден. Лабът ми е стая, грубо казано не повече от 14 квадрата, може да няма и толкова. Има и варианти със нещо като пъзел сглобка, но те са още по-безумно-скъпи. И крайчетата ще трябва да се режат, та изобщо не искам тях да коментирам.
Говоря за килими, не за смоли, там се залива и определено си трябва майстор. А и казах, че съм с плочки.

Чет Апр 23, 2026 1:27 am
Профил

Знаеш ли какви джиджани ще станат тия плочки с едно епокси отгоре ...а като бонус може да те изгонят от вкъщи и да трябва да ми дойдеш на гости в Мексико ....
Тия са ми дебели, трудно се търкалям със стола отгоре. Аз взех обикновенни esd матове, но преди това направих ead под но не епокси. Първо залях епокси, не ми беше такава идеята но в движение се промени. Мислех и епоксито да го направя есд, имам графит 6 um като разбъркаш до ре и става проводимо ..да ама нещо не ми излезе разходната норма. Та първо епокси, след това esd боя, полиуретанови но едно компонентна, не е толкова твърда като 2к системите но пък е на поносима цена. Те това https://www.digikey.com/en/products/det ... I8QAvD_BwE.
Отгоре сложих матовете, не ги лепих изцяло, само по краищата с лента за мокет. Не намерих широки та карах на по 60 см ролки.
Бежавото е епоксито, сивото в esd боята, кофтито на тая боя е че както и да нанасяш остава на ракета.

Прикачени файлове:
20260406_145026.JPG
20260406_145026.JPG [ 2.27 MiB | Прегледано 805 пъти ]
20260405_144510.JPG
20260405_144510.JPG [ 2.11 MiB | Прегледано 805 пъти ]
20260329_195839.JPG
20260329_195839.JPG [ 1.87 MiB | Прегледано 805 пъти ]
Чет Апр 23, 2026 2:00 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Тази последната снимка е все едно от ония вани с шоколад дето топят бисквитите в тях, само дето си докарал цвят на фъстъчено масло :)
Ще стане супер як лаб.

Чет Апр 23, 2026 4:58 am
Профил

такъв се получи. Не трябваше да стане точно така, но разходната норма на епоксида се оказа доста по-висока от рекламираната, хем бетона на пода не е позьорвн, всъщност аз го шлайфах да докарам грапавост и да отворя малко структурата та да има къде да хване епоксида, всичко е по инструкция само нормата на пода излезе почти двойно по-висока да не кажа тройно. Идеята ми беше да сложа една ръка много тънко като прймър, върху него да налепя медната лента, и отгоре да сложа същото епокси смесено с графит. Правих проба, при 4-5 процента и добро бъркане става точно ....разсейващ ...губи ми се термина става около 60 Мом на метър. Като видях че не покрива реших да го сложа всичкия и да разчитам на тоя черния ... лентата я сложих под матовете да им изравнява потенциалите и там е и заземяването, не съм го мерил все още колко излиза.

Чет Апр 23, 2026 5:39 am
Профил

Тони, даде ми много добра идея - да не си покривам целият под, а само най-натоварената площ. Още търся ЕСД настилки на прилична цена в Швейцария, но няма... Но това, дето ти пратих като линк засега остава силен кандидат - не намирам нищо друго на "по-достъпна" цена тук. На този линк има и избор на три цвята. Мисля, че четири такива килима ще покрият достатъчно площ. Но за съжаление не са квадратни и това много ми бърка желаната геометрия. Не искам да ги режа, но ако се налага... И както се вижда - едно килимче 90см на 150см е 100 франка:
ESD floor mat
Затова исках да те питам откъде си намери твоите постелки? Някой линк, дори и само да знам как се търси на английски подобен артикул? И може би ще намеря нейде по Европата. Доставка в Германия също ме устройва. Имам адрес на получаване и там.
Също исках да те питам за медното фолио, ти какво ползваш? То и в Тему можеш да намериш за никакви пари, ама не знам какво качество е. Ето това засега ми е фаворита, защото е широко 3см:
Copper Foil
Заземяването към медното фолио как го правиш, откъде я взимаш земята? Гледам, че и нея си затапил с въпросната лента за мокети. Аз нямам лукса да пробивам и прокарвам медни шини, дори не знам още в къщата къде е основната земя, та мисля да я изведа от шината на ел.таблото, понеже е в същата стая. Там ми е най-сигурно.
А относно лентата за мокети - тя обикновено е двойнозалепваща се. Доколкото разбирам от снимките ти - оставяш едното покритие, нали? Аз си мисля, ако взема черната настилка/мат, да я слепям с лента с жълто покритие - за да има типичния PE цветови ефект. Нещо като тази евтиния например:
Double-sided Tape
Инак вариант е и такова покритие като това по-долу - вчера го споменах. Но си мисля, че няма да е удобно да се работи върху него - маси, столове, шкафчета, други "колесни". Дебело е над сантиметър, та затова не ми се вижда удачен вариант, но все пак да го споделя:
ESD-Bodenmatte

Чет Апр 23, 2026 9:11 pm
Профил

Моите са матове за маса от Амазон/ebay, около $50 за 0.6х3 м, нещо като балатум но проводим. Досега в стария лаб и ах такъв, първо си мислех че няма да устиска но е ок, хем там имаше по-лека настилка под него.
https://a.co/d/0f5L2eRE
https://ebay.us/m/MKRVeO
Това, че някъде лентата минава над фолиото не е проблем. Сега като мисля ...аз никога не съм мерил какво е съпротивлението отдолу на тия матове, само отгоре съм мерил, надявам се и отдолу да са проводими иначе това фолио малко се обезмисля. Ще ги измеря, ако няма добър контакт винаги мога да пусна в задния край една лента отгоре.
Заземяването в контакта. В единия ъгъл съм направил точка за заземяване и от там съм извел проводник. Заземяването е през резистор за всеки случай, гледам за снимка ама точно там не съм снимал. Ако зумнеш тая горе ще се види единия ъгъл е запълнен на триъгълник с фолио и от там излиза кабел за заземяване. Продават ленти с проводящо лепило, аз пробвах най обикновен на от walmart и съпротивлението е повече от достатъчно, реално не увеличава това на сивия под, т.е. нейде под 500 к ще да е.Меря го на 1 м от лентата и дали меря към нея или към втория електрод показва едно и също почти.
За по-голяма площ и а смисъл да си купиш от Китай, esd винил, има го и на плочки и на рула, около $2 ама за малко не си струва. Намерих едни в Канада, цената на кв добра, ама за транспорт искат майка си и баща си ... трябваше да ги питам ако си организирам пикъп дали пак е такава жената на пода :)
Досега проблеми с есд съм нямал в старата къща, но там подовете бяха паркет, в тая има бая мокет. Тоя от мазето го разкарах но не пречи като ходя из къщата да се заредя, та затова исках да има есд под в новия лаб. Реално целия лаб е есд с тая боя от линка, но около основните маси сложих и тоя матове хем да ми е по комфортно на крачетата, хем да не съсипвам боята с колелата на стола.
Мислех да си направя още един огледален сет маси, но нямам време ще ми излязат златни ...та си купих за по лесно и бързо и евтино ...е нямат трима от орех и не са толкова масивни ама ще го преживея май :) Остава да подредят, още повечето неща са в кашони или по пода в другата стая ама ..но като цяло съм доста доволен, имам място доста, в другото помещение ще слагам маса за esd и подобни тестове, не съм я измислил още как да я направя за да може да се ползва не само за вас а и като цяло за всички от тоя тип а и за кондъктив ...нещо модулно което да покрива няколко стандарта. Имам и място заделено за GTEM, замислил съм сравнително малък, grem-450 или подобен, около 2.5 дълъг ама да видим кога.

Пет Апр 24, 2026 12:20 am
Профил

Това дето не са успели да раздадат в сряда, са го изхвърлили. Ама късно се сетих да проверя, едва в петък вечер. Сигурно още неща е имало в кофата. Я кажете, има ли смисъл от тези. Особено логическият анализатор е голяма тухла и иска смяна на батерията.
Прикачени файлове:
20260424_122606.jpg
20260424_122606.jpg [ 2.66 MiB | Прегледано 661 пъти ]

Прикачени файлове:
20260424_123016.jpg
20260424_123016.jpg [ 2.59 MiB | Прегледано 661 пъти ]

Прикачени файлове:
20260424_123045.jpg
20260424_123045.jpg [ 2.48 MiB | Прегледано 661 пъти ]

Пон Апр 27, 2026 10:21 am
Профил
Аватар

Верно много късно ;) Ако нямаш интерес да разглеждаш и възстановяваш, намери си университет/радио клуб / мейкър спейс и дарявай. В добрият случай ще дойдат да си ги вземат дами или ще ги оставиш пред вратата им.

Пон Апр 27, 2026 11:11 am
Профил

Матрицата едва ли ще ти влезе в полза, логическия също ...волтметъра е интересен уред но със специфично приложение, най-тривиалното мерене на THD, но в днешно време има доста други уреди по-подходяши за целта, по-скоро за музея ...

Пон Апр 27, 2026 3:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1348 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 86, 87, 88, 89, 90  Следваща