|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:58 pm
| Автор |
Съобщение |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
 Re: Медицински...
Малко офф-топик, като чета темата, но имам проблем със sciatica или piriformis syndrome, а може и двете. Бях по доктори и физиотерапевти, файда няма никаква - нито причина устоновиха, нито упражнения помагат. MRI показва, че няма проблеми с прешлени.
Дайте да споделим какво помага и какво влошава ситуацията. При мен със сигурност стречинг и масаж, както и топло, провокират болка.
|
| Сря Апр 29, 2026 11:23 am |
|
 |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
Колко километра минаваш на ден ходейки? Колко часа прекарваш седнал? От кога не си си сменял матрака и стола ?
|
| Сря Апр 29, 2026 12:20 pm |
|
 |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
Ходейки - не много, но карам колело около 10 км на ден. Физически упражнения правя редовно и съм в прилична форма. Седя по 9-10 часа поне, сега дадох заявка за "standing desk". Надявам се честа смяна на седене със стоене прав да има някакъв ефект.
Столовете вкъщи и в офиса са комфортни, т.нар. операторски стол. Матракът и той е добър, доколкото мога аз да преценя.
Последният доктор, на който бях за това, ми каза, че не може да открие проблем, но щом е болял нервът много време, ще си продължава да боли, защото бил свикнал - прагът на чувствителността му е намален.
|
| Сря Апр 29, 2026 12:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Мчи ти си ,за сибир  Аз имам с гърба, дори не знам какво е точно, но мнозина зависи от стила, конкретно облегалката. Има случаи в които и 1 час стоене в достатъчен да докара болка която след това не минава с часове. Много е гадно ако се случи докато карам. Ако някой ми е разместил седалката след това няма оправяне щото вече били и както и да я сложа не спира, трябва да легна, масаж ми действа добре. Преди години правих малко лечение, тангентите такива неща, след това за 1 година доста рядко се случваше. От 2 години ходя на фитнес и то е едневно, мога да кажа че съм в доста добра форма, но този проблем си стои. По-гадния е в предмишницата, или около, лакът там нейде, възпалява се нерв, поне така казаха преди години. Ти се оправя, ти се появява .... някъде година не беше, есента започна да боли и почти не е спирало, променя се само интензитета на болката, тука последните 2-3 седмици е доста зле, даже ви на фитнес спрях да ходя. Основния причинител най-вероятно е мишката ама ....
|
| Сря Апр 29, 2026 1:14 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Core stability упражнения, плуване, разтягане на по-високи лостове, упражнения тип "котешки гръб" и т.н. Намери си широпрактик, спортен доктор или дори някой "чекръкчия", който да те разтегне няколко пъту. Също така да обработи нерва, боли много, но след това вече е по-прилично.
Имах такива проблеми преди 15 години - минаха, но имах 1-2 неприятни години. Ибупрофена само облекчава, но не помага в дългосрочен план.
Виж инфрачервена лампа, Хисар/Сандански и т.н.
|
| Сря Апр 29, 2026 3:39 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
PIF В човешкия организъм съществуват около 3000 до 4000 известни до момента ензима ( "прости" машинки ) Кофактори ( нещо като абсолютно задължителен елемент за "машинката" ): - Магнезий над 600+ процеса и е активатор на още 200 - Цинк над 300 процеса - Желязо над 100 процеса - Манган над 50 процеса - Мед над 20 процеса - Селен над 25 процеса и тн...
Законът на Либих ( закон за минимума ) гласи, че растежът и продуктивността на организмите се ограничават не от общото количество налични ресурси, а от най-дефицитния фактор... Дори всички други хранителни елементи да са в изобилие, развитието спира до нивото, осигурено от елемента в минимум...
Грубо казано 30 трилиона клетки е целия организъм Най-сложната динамична, самоадаптивна и саморемонтна система...
PS: stewie - Поморие ... в калта на солниците или вани с минерали а със всякакви раздвижки ще дразниш нерва...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 29, 2026 6:56 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Стиви, кажи си му ишиас, какво ни плашиш с тоя англо-латински ( аз на първо четене го отминах директно, щото ми се стори нещо непознато). Ако се възпалява ишиясния нерв заради спазъм и притискане от пириформения мускул, тя там работата е в цикъл - спазъм -притискане -възпаление -болка -спазъм - притискане .... Тоя цикъл трябва да се прекъсне . За целта един познат професор невролог знам че предписва тройна медикаментозна терапия с Мидокалм да отпусне спазъма, Диклак мускулно в бута да намали възпалението и Аулин на таблетки да прекъсне Болка-спазъм и дава добър ефект, само че с тая терапия трябва да се внимава и изписва от лекар защото и трите неща силно дразнят стомаха и не може така на своя глава. Освен това ти ако бичиш по десет километра на колелото всеки ден, няма как да се прекъсне тоя мускулен спазъм - тея дето Тони ги спомена - синдром на карпалния канал или пък тенесистки лакът дори шинират ръка за да обездвижат - трябва мускулен покой за да спре спазъма. Вземи си кола, вземи си такси, ако не караш-вземи си жена да те кара до работа. Ако и това не помогне , може да се прави диференциална диагноза с възпалена тазобедрена става - и тя дава почти същите симптоми. Или диференциална диагноза с други неща притискащи нерв - неврофиброматозно разрастване от съединителната тъкан на нерва (ако имаш и другаде неврофиброми по кожа и др.) , вижда се и на Магнитния резонанс на малък таз. Или пък увеличен лимфен възел ( ако се напипват и другаде и има изменение в диференциалното броене на левкоцити и т.н. ) Затова не е добре да се практикува форумна медицина - първо нещата не могат да се изследват а само на приказки, и второ - пациента излишно се плаши и сугестира с неща дето ги няма.. За спазъм на мускул притискащ нерв - терапия плюс намаляне на темпото.
ПС - аз вече официално спирам да се изказвам по медицински теми щото после като се изкажа по някоя инженерна, хората ще се подхилкват. ПСС - за темата на темата пък - 'излиянията на Уизарда' , Уизарде, кво стана с програмирането - като почна дълбоките води - стекови виртуални машини и т.н. , аз в тебе ми беше надеждата -да ги прегазиш и да ни направиш едно платено курсче да ни ги обясниш. Тука питах преди време едни още по-дълбоки води - как се пише XML парсер , ами... никой , пък това отваря един куп проекти. Та само приказки за изкуствени интелекти ... ала бализми... и сръПска музика.
|
| Пет Май 01, 2026 10:34 am |
|
 |
|
TheWizard
|
китаец и румънец преебаха хардуера ... а сега не ми до хардуер
|
| Пет Май 01, 2026 10:40 am |
|
 |
|
TheWizard
|
един мисловен експеримент ( PIF, не е за теб - ти нямаш мозък ) отворете любимото ви ИИ и пишете: - Земята, Държавите ... ако всеки ден от 1 до 5% ( случайно ) от населението, всеки ден случайни хора губят ключ от дом, офис, чекмедже, превозно средство ... какво би се случило? като ключа и ключалката са задължителни елементи, няма психология, социални и технологични трикове ... просто човек губи ключ и чака или отива за нов - Какво би станало за 10 години? - Сега направи аналогия - Земя-Организъм, Държава-Клетка, Човек-Ензим, Ключ-Магнезий ( или кофактор )... "Експеримента" може да го повторите или да използвате няколко различни ИИ grok, gemini, gpt, deepseek, qwen  което и да е тамагочи от инджинерна гледна точка, това са много и различни "тенекета"/машини Просто експеримент - нищо повече... не че ви плаша 
|
| Пет Май 01, 2026 7:52 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Съб Май 02, 2026 8:32 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ако започна да пия магнезий ще ми се появи ли мозък ?
|
| Съб Май 02, 2026 9:06 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
е па експериментирай, нал си инджинер ... кланящ се до земята на лекарите и Науката
|
| Нед Май 03, 2026 1:28 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
https://dnes.dir.bg/svyat/patsient-izda ... sto-dalaka... явно вече дава плод ученето и практикуването онлайн... и по-зля ще става.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Май 11, 2026 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
да сбъркаш черен дроб с далак .. то сега вярно че за една година касаплък съм видял повече дробчета и далаци от колкото хирург за целия си живот, ама не е като да си приличат толкова ... с човешки нямам опит, ама при свинята не мое ги бъркаш и да не ги виждаш 
|
| Пон Май 11, 2026 9:47 pm |
|
 |
|
HCL
|
Звучи малко като грешка от паника, не от незнание.
|
| Пон Май 11, 2026 10:47 pm |
|
|