|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Re: ChatGPT
Не се научиха да пишат тези хора. За някакъв стек говори, за някакви долари, мд файлове и не става ясно това в реално време ли е (със сигурност не е), каква му е целта, кой за какво плаща...
|
| Пон Май 04, 2026 10:19 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Да споделя впечатления от Claude- от седмица-две го използвам и съм много доволен: - перфектно писане (без НИТО една грешка) на код на MATLAB. Нетривиална задача за обработка на едни логаритмични зависимости изискваше да си доуточним понятията, но за сумарно 15 минути написа код, който иначе би ми отнел примерно 2-3 часа. - Дадох му да ми събере информацията от няколко пдф фактури за телефонната сметка- направи го.
Имах теоретичен/интерпретационен проблем със средноквадратичното от ъглова грешка и си "говорих" с chatLGBT и с Клод. Без да влзиам в детайли, Клод много бързо схвана "интерпретационния" проблем, докато чата допоследно не успя.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Май 19, 2026 10:42 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Днес пак си играх, тоя път с клауде, в някои отношения доста по-добре от чат, но забелязвам никакъв фокус към решаване на проблеми, опитва да ги заобикаля. Също така забелязвам не асоциира текущо състояние с това от преди 5 мин, все едно си започнал нов чат. Лъже не по-малко убедително от чата. Това отново задачи свързани с периферия, тоя път и аз не знам какъв е проблема, не е само да го изпитвам, опитвам да го използвам. Упорито залита в грешна посока и то многократно, звучи като истински софтуерист, първата му работа е да каже хардуерен проблем ...къде отивали сигналите, ама дали нещо друго не ги сваляло...и какви ли не бози ....изгубих сигурно 20 кин да пробвам да сетна нещо невъзможно, ама беше много убеден, изнамери от нейде регистри, описание, направо ме убеди, че е така ...  Иначе код пише ....ако не е много сложен 
|
| Сря Май 27, 2026 8:43 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Горе-долу пише код, ама пише и дивотии, Например, някъде в кода: регистър а, регистър б инкрементата регистър а, и предава стойността му на б И толкова. Питам го, байно, за какво са ми два, като това може да стане само с един? О да, ти с прав... Питам го: нямаш ли алгоритъм за детекция и корекция на подобни ненужни "разходки"? Не бил имал.
И въпреки това, като гледам какви ги върши ми се струва че програмистите хомо сапиенс много ще го закъсат или вече са го закъсали...
|
| Сря Май 27, 2026 9:39 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Тони, ако ти е отнело 20 минути, значи наистина съм за пенсия, ненужен. Аз на промпт отделям поне половина час, да му дам всичката информация, да му я структурирам чрез маркдаун, че да не се оплита. Допълнително се подготвям да му напиша правилното задание, докъде сме стигнали, какво остава. Указвам му точно на какво да отговори, и да не повтаря пак предните си романи, нито пък да ми предлага той да ме води, какво аз искам. Това няма как да го направя за 20 мин. Говоря на промпт, понеже за такива дивотии не плащам. Имам ограничени запитвания. И ако прикача картинка - понякога просто трябва - за да не си измисля изкуствения нов език, нов интерфейс, да си представи чертежа, и хайде, промптовете намалят с 4-5.
Инак този Клод, безплатната версия ли ползвате?
На работа ни "създадоха" фирмен ИИ. Хубавото е, че си има концепция за агенти, топ ниво на прикачане на много повече файлове, в отделните дискусии също може докъм 6-7 картинки, преди да забие. Другото хубаво е, че ги има всички познати и непознати модели, мога да си избирам каквото си искам. Само "Чата" има 5-6 версии, вкл. Thinking. Същото и с Клод, и с Джемини, и китайците ги има, и Гроковете, Копилота... Другото, което мога да настройвам е creativity, при мен е твърда единица, най-ниското. Да спрат да лъжат, убеждават и ме хвалят. Ама след известно време си останах на Чата. Клод сигурно става за кодове, но ми носи много проблеми при хардуерни дискусии, даже при просто търсене на компоненти. Чипът работи на 40 волта, а той - не , та не - 5.5В. А е получил дейташита на пдф, и текста му е достъпен. За графиките ме ясно, че иска метафайл/image, но текст би трябвало да може да чете. Та от Клод не съм въодушевен, но всички са в процес на развитие. Разликата от 2020 насам е огромна. Тренираме нашия заместник.
|
| Сря Май 27, 2026 11:53 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе за писането пише, аз не му давам нищо голямо и съществено, като цяло ненавиждам писането през един куп абстракции и измислени HAL, целт на това ми писане не е да пиша продъкшън код, има кой да го пише, а да ускоря процеса като изтествам част от хардуера, за да не бори девелопъра хардуерни проблеми, а и да отхвърля неща свързани с настройки на тоя хардуер, в шлучая някакъв оптичен фронт енд. Та кода е нищожен, а на мен не ми се чете, та вместо да ровя и да търся хал функциите за това или онова ръчкам ии-то. Но например, имам клок изход който съм планирал да иде от хардуерен таймер модул. Викам му сетни ми тоя таймер по тоя начин, сетва, макар и тъпо, ама за да имаме точна честота ни трябва друг клок ..добре смени клока ...ето ти ...да ма не защото имаш хал и като го сменя в апа всички други периферии настроени през хала се разстройват ...ааа ами то защо не пуснеш софт клок ...абе намери как се сменя честотата през конфихуратора та да няма нужда да бутаме другите периферии, ама дай да опитаме друг изход ....айде намерих си го сам ....абе ти си го направил пвм а нямаш запълване, имал той по дифолт ...абе няма никой на изхода и заби да търси проблеми съответно се омота, налрая го насилих да добави запълване, прав съм бил ....после гледам някакви гличове, и на всеки 4-5 отговора ...ами това е хардуерно ...абе майкати идиот ....ааа дай да пуснем изход от колка, тоя пин може ...ми ти нямаш дивайдер ...аа имам, и изсипа два скрола извадка ...реших че аз не знам, айде пускай ....и хоп 32 мхц ...нали имаш делител бре ...аа чакай да го сетна ..пак 32 ...после чипа мина на 4 .....отворих си пдф и видях че няма делител ..изсипах му пдф на учи се ..ама то има ....идиот ...та за това с делителя ми утрепа 20 мин, до де се реша да ровя пдф-а. Глича още си стои, днес ще го гледам защо, нещо бута порта или таймера ама със всички тия абстракции и конфигуратори върви го търси .... п.с. това е платена версия на claude.ai
|
| Сря Май 27, 2026 2:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми... софтуерния ИИ се доближава по поведение до софтуерния ЕЕ
|
| Чет Май 28, 2026 9:49 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ако се чудите как изглежда gpt-то с което чатите, ето тук един е направил експеримент... https://www.linkedin.com/posts/augustin ... 85056-S6Pp
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Май 28, 2026 10:26 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
ВърнахмЕ го в училище Прав сте, грешката е изцяло моя и се връщам в училище! Изключих факта, че става въпрос за българската пънк група D.D.T., създадена в София в началото на 80-те години http://www.bg-rock-archives.com/bio.php?band_id=78, а не за руската рок група със същото име.Текстът „Всички рибки плуват...“ е част от парче на българските пънк пионери. Радвам се, че ме поправихте за тази важна част от родната ъндърграунд история.Ако искате да си припомним още детайли, кажете:
|
| Нед Май 31, 2026 5:34 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Питай го за "Дамаджан войвода"... 
|
| Нед Май 31, 2026 6:18 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Ще го питам за "боб по хайдушки" и как се пеиготвя, както и за "ближи аи сладоледа"...
|
| Нед Май 31, 2026 7:50 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Пише се "боб по хАЙдушки". 
|
| Нед Май 31, 2026 10:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Питай го за "Чукурлийски чай". 
|
| Пон Юни 01, 2026 9:43 am |
|
 |
|
Grubi
|
За цигари Слънце без филтур? Значи, пенсионерите трябва да имаъ клубове - "Обучи тенекето". То поне слуша и се съгласява, когато очевидно е в грешка.
|
| Пон Юни 01, 2026 11:13 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да споделя още пресен опит от гледната точка на крайно скептичен ползвател. Последната седмица използвам Claude по два различни проекта. Единия го споменах, пиша тестови софтуер колкото да изтествам жцелязото, второто е .. пак със сходна проучвателна цел, и за двата проекта аз не се занимавам с фърмуер. Единия е силабски ARM, другият е ESP. Като задачи са сходни, като платформи реално доста различни. Опита ми до момента потвърди няколко предположения да ги наречем които имах от преди : - все още им е много трудно да работят с хардуер на ниско ниво - колкото по абстрахирано е писането, толкова по-добре се справят, конкретно за ESP-то с някои малки забележки се справи доста добре - много добре се оправят с питон Конкретно Claude, като че ли генерира по-читав код от чат-а, обаче има някои вбесяващи недостатъци - не помни какво е говорено преди 5 мин.дори за неща за които той самия е стигнал до заключение че трябва да са направени различно. В това отношение чата просто го отнася. Не знам настройка ли е, до цена ли е .. - много трудно се оправя със всякаква документация, особено графична. Дадох му схема да извади сигналите, тотална каша, дадох му скрийн шот от pdf доста едър, много ясен, и там се омота, с реални pdf-и не се справя по-добре - има много по-голяма склонност да заобикаля проблемите вместо да ги решава спрямо чат-а, но и двата модела имат такава склонност - опитва се да оправдава грешките си - нулеви способности за анализ на проблеми, толкова е далеч от това да анализира реален проблем, колкот сме ние от андромеда. Усещането при работа е като че ли работиш с отличника на випуска който обаче никога не е пипвал нищо реално, няма грам опит. Пише код бързо, структурира го що годе добре, зане 186 алгоритъма за сортиране и търсене, но не може да приложи ефективно нищо от това. Комбинирано със склонността му да опитва да заобикаля проблемите това е направо нетърпимо. Сега като писах по-горе че не може да анализира проблеми, да уточня, проблеми свързани с реални неща, примерно имаме TIA, и ацп-то връща препълване, това става като включа сензора. Промени кода не знам колко пъти, още толкова пъти се опита да ме убеди че хардуера не е наред, но нищо в посока защо всъщност може да препълва .. естествено усилването е в небето, как няма да препълни .. гледах му сеира известно време накрая ми писна и му казах, това за няколко дни ми се случи доста много пъти по отношение на различни проблеми. От друга страна idf нещо е бъгнат, доста бързо и се ориентира как да го оправя само по баша който му пействам ... но това се връзва с другото наблюдение, питон, скрипт ..като цяло код и билд система, това явно му е познато и лесно се оправя. За силабса ми изгуби време, за есп-то реално ми спести, всъщност аз нямах никакво намерение сам да си играя да пиша дори и тестовия фърмуер, но без да съм написал лично и ред код си написа драйвер за SPI, за тъча, направи анимацийка .... но пък сам никога нямаше да подкара дисплея. Налях му целия пдф, обясних му за дисплея но 3 /4 wire spi здраво го обърка, отделно се обърка и в таблицата с настройките на дисплея ....
Та определено виждам къде може да се изпозлва ефективно, но е един много добре обучен помощник, не си ли наясно с материята, не можеш ли сам да анализираш и да решиш пробелма, ИИ никога няма да се оправи .. в настоящото му ниво на развитие.
|
| Сря Юни 03, 2026 5:27 am |
|
|