|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: ChatGPT
Познат разказваше нещо интересно: Хоби аудио проект. Предусилвателче, с входен селектор, волюм контрол, IR-дистанционно, графичен дисплей, може би имаше и бутони за управление. Качва схемата в Клод , обяснява с няколко думи какво е това, какво трябва да стане. Интелектът си четял дайташитове, писал драйвери за дисплеи и какво ли не. И след няколко итерации и не много усилия всичко заработило. Първоначално хардуерът бил Ардуино, пък след това добавили ESP32, финално май останали и двата. голяма каша. Но все пак заработило.
След време - по-семпъл проект. Човекът е леко скаран с обикновените ИС и му е по-лесно са направи мигащ светодиод с Ардуино отколкото с някой от другите възможни начини. Тук е интересната част. Качил схемата без обяснения. Или по точно с обяснението "Имам това НЕЩО, трябва да му напишеш код. И Чата (Клод) рабрал каква е функцията на джаджата, сделал код и т.н.
Ниското ниво програмисти скоро ще го закъсат, ако вече са го закъсали. И няма да са само те...
|
| Сря Юни 03, 2026 10:57 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ммм докато може да се мине с ардуоно и есп, т.е. имаш силно абстрахиран HAL, горе долу се оправят. По мойта схема беше омесило доста от сигналите, на някои беше измислило и грешна функция. Аз му качих схема с идеята да не ги описвам, но не се мина без това. Аз използвам някаква платена версия но малко бари беше, по-скъпи те може би са по-умни. Това което ми прави лошо впечатление е, че не помни май какво има в чата. Дава ми код, правим го работещ и по някое време дава уж същия код но с проблеми които вече сме решили. За някои неща наистина е много полезен, като ръчкането по idf за да го подкара, аз нямам нижела не ни нерви да го ровя и др.подобни, започва да става използваем. Аз все още не виждам как някой без опит ще го използва ефективно, това за което Ицо говори сигурно има един куп.проблемчета които потребителя не забелязва
п.с. друго с което клауде се справя доста добре е създаване на документи, чата колкото и да съм го мъчил не може да създаде документ със същото качество
|
| Сря Юни 03, 2026 6:40 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
В предния ми проект след порядъчно наритване си написа всичко от до - bare metal за TI Tiva - с всякви периферии включително и CAN - по точно CANOpen. И сам си дебъгна всичко докато не тръгна. Не съм написал и ред код на ръка. Ама колко наритване падна не е истина ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Юни 03, 2026 9:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз се изморявам ....едно време имах един служител, готин човек ама малко като чата ...ама него поне мое го напсуваш ...чата и да го псуваш файда няма, въпреки че оня ден единия го докараха до състояние да отговаря с what next .... даже имам усещането че го играеше обиден ....ти сигурно си с някакъв умен и скъп модел, с тия нискобюджетните не ми се е отдало да го накарам да дебъгне какъвто и да е проблем на ниско ниво, не му се получава, или мойте проблеми все много куци ....
|
| Чет Юни 04, 2026 12:12 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Клодю Макс - 180 пари на месец. Избива си ги за ден. Ама май свърши келипира - зарибявката е минала, сега ще вдигнат цените по един или друг начин. Дорбе, че са братята китайци да пускат читави малки модели които да си ги търкаляш на твое си желязо. В резултат от няколко месеца не можеш да си купиш памет на нормална цена. Маците с много памет направо ги няма в онлайн магазините. До нова година можеше да си купиш мак студио с 512гиги - сега максимума е с 96 и срок на доставка октомври. Луда работа. Добре, че имам една що годе прилична линукс машина та мога да търкалям безплатните модели на нея - ама е само с 64гб гпу и определено не стига. Ама за без пари толкова. Вчера нВидия показаха новите работни станции - $80-100к - ако щеш. Свърши тая занаятеца да го учиш с техника за няма и кв.м. имот - сега се отива на прилична кола, че даже евтин апартамент.
|
| Чет Юни 04, 2026 12:29 am |
|
 |
|
palavrov
|
Ако някой ми прати схема на .edif файл ще се пробвам да направя наново MCP сървъра който им написах на предните (т.е. интелекта го писа под моето вещо сритване) за обща употреба - много е удобно защото не ти трябва да плюнчиш пръста и да следиш кой нет къде отива - казваш му я ми подкарай те тоя порт и той си намира сам кое как да конфигурира и да подкара всичко. Където трябва си включва захранване, изчаква малко и т.н.
|
| Чет Юни 04, 2026 12:34 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ...интересно ми беше да опитаме ама дърво, алтиума няма такъв експорт, намерих скрипт ама иска алтиум 19 а аз съм с 17 и нямам желание да слагам по-нов 
|
| Чет Юни 04, 2026 1:20 am |
|
 |
|
palavrov
|
Ами то може и с друг формат да стане - само да е текстов, че бинарните са криви за интелекта и ако няма документация хич не се оправя. Виж като е текстов и без документация се ориентира кое какво е. И някой друг шут в правилната посока де.
|
| Чет Юни 04, 2026 9:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за толкова пари не излиза ли по-евтино да си обучиш ЕЕ?
ПС: въобще не съм в час с 'модерния' хардуер. каква примерна конфигурация върши работа локално, като 3 годишно дете?
|
| Пет Юни 05, 2026 6:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
При мен резултатите са в двете крайности, ту върши работа ту губи само време. Ръчкам тук някакъв UI и реших да накарам ИИ да ми генерира дизайн колкото да покажем нещо за да може да избере клиента в каква посока да ръчка дизайнера. Имам го в корел като елементи и позиции, просто му трябва малко пипване, цветове , детайли .... Описах, и дадох на двата чата. Клауде изобщо и не зацепи в правилната посока. Чата тръгна много добре, и в един момент тотално се омота, започна да прави откровени глупости които нямат общо нито със заданието нито с първоначално генерирания резултат. Изгубих час, и не бях по близо от колкото след първите 3 минути ....
|
| Пет Юни 05, 2026 8:00 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Парадоксалното е, че освен споменатите досега в темата техни предимства и недостатъци, ги мързи, и се опитват да се скатават. 
|
| Пет Юни 05, 2026 10:59 am |
|
 |
|
palavrov
|
Като си я проектирал ти схемата си знаеш кое къде е, че и защо. Ама аз съм прост и много мръзелив програмист - как си ме представяш с наплюнчен пръст да проследявам по схема в 40 страници ПДФ? Без да объркам нещо и да напиша драйвери, device дърва? Това при положени, че има работещ интелект т.е. къде къде по лесно е да го наритам и само накрая да проверя, че не е пропуснал нещо. Читава конфигурация е €80-100к Компромисна €10-15к Другото са играчки. Не вършат работа. Само ти губят времето.
|
| Пет Юни 05, 2026 3:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
доста самонадеяно твърдение виж, с 'кеширането' се справям по-добре (май) обичам да ползвам протезна памет (външна) под формата на хартия и бележки с молив. понякога помага, особено като си отвориш някой проект след години но явно от това не зависи 'кешовицата'
|
| Пет Юни 05, 2026 4:14 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Алтиум има такъв експорт. От схемата отваряш File->Export->Netlist Schematic и като зададеш името на изходния файл, те пита за изходния формат на нетлиста. От падащото меню избираш EDIF. Това е за Алтиум 25, но съм почти 100% сигурен, че го има и в Алтиум 17. EDIF експорт имаше още в Протел. Ще го пробвам довечера в къщи, че в работата нямам 17.
|
| Пет Юни 05, 2026 4:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аааа прав си, има го .. аз очаквах да го видя като разширение в export а то е сетинг в последващо меню. Ето на EDF ...да видим какво ще направи твоя ИИ ... п.с. ... твоя ИИ носи ли сутрин кафе, моя не се сеща ...
|
| Пет Юни 05, 2026 7:20 pm |
|
|