Отговори на тема  [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99  Следваща
ChatGPT 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ChatGPT
palavrov написа:
ДедоБоре написа:
Читава конфигурация е €80-100к
Компромисна €10-15к

Колко компромисна е компромисната ? Лично при мен това едва ли може да се изплати за по-малко от 2-3 години може би повече, просто нямам толкова много работа която да може да свърши ИИ-то, а след 3 години сигурно ще трбява още 100 да се налеят ... това може би работи по добре при мързеливи програмисти :)

Пет Юни 05, 2026 7:24 pm
Профил
Аватар

А'ре на Изкуствените Идиоти! :D
https://www.youtube.com/watch?v=a6fUvL9gYAQ
https://www.youtube.com/watch?v=yyze-Aa4MP0

Съб Юни 06, 2026 12:10 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
- не помни какво е говорено преди 5 мин.дори за неща за които той самия е стигнал до заключение че трябва да са направени различно. В това отношение чата просто го отнася. Не знам настройка ли е, до цена ли е ..

Това се случва когато компресира контекста? Най-добре изключи автоматичната компресия и мини на модел с 1е6 контекст. Освен това прочети документацията за структурирането на паметта, ако не си.

https://code.claude.com/docs/en/memory

ToHu написа:
- много трудно се оправя със всякаква документация, особено графична. Дадох му схема да извади сигналите, тотална каша, дадох му скрийн шот от pdf доста едър, много ясен, и там се омота, с реални pdf-и не се справя по-добре

Кой модел ползваш? От Opus 4.7 нагоре възможностите да интерпретира всякакви графики нарастнаха неимоверно. Възможно е да си открил слабо място при схемите. Ако моделът не е трениран на достатъчно количество примери ще се омота. Ще пробвам при първа възможност.

ToHu написа:
- нулеви способности за анализ на проблеми, толкова е далеч от това да анализира реален проблем, колкот сме ние от андромеда.

Това с кой модел е пак? Наскоро пуснах Opus 4.7 да симулира самостоятелно openEMS и направо ми скри шашката как итерира върху подобряване на топологията на филтъра на базата на анализ на резултатите.

https://filterdesign.netlify.app

Нед Юни 07, 2026 9:57 am
Профил WWW
Аватар

ToHu написа:
Колко компромисна е компромисната ?

512 GB Mac Studio M3 Ultra декодира новия Nemotroн 3 Ultra с Q6 с малко над 10 токена/сек. За същите пари долу горе идва и дву-сокетен Епик с подобна честотна лента към паметта (за инфериране само тя е от значение и достатъчно работна памет за да влезе модела в нея).

Но аз не бих си го причинил. Инвестирай време да се научиш как да ползваш моделите ефективно и си плащай за токените. Скъпо е, но ако скоростта и качеството са от значение, както е често, няма алтернатива. За начало можеш да наблегнеш на Google Gemini и Antigravity CLI за самообучение. Лимитите са щедри и ще учиш за без пари.

А това да обучаваш модели все още е твърдо скъпо. До-обучаването на отворени модели за специфични задачи излиза малко под милион.

Иначе това да отвориш собствен микро-дейта-център определено ще е на далавера следващите няколко години. Та ако някое да се продават фабрики със собствен трафопост към мрежата на средно напрежение да се обади.

Нед Юни 07, 2026 10:26 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

https://openai.com/index/harness-engineering/

Стори ми се интересно.

Нед Юни 07, 2026 7:00 pm
Профил
Аватар

добре, че PIF не чете тази тема :D
Хей PIF, тук има едни индивиди дето харчат луди пари за да се правят на умни програмисти и инджинери
представи си едни други "инджинери" като се докопат до ИИ

Нед Юни 07, 2026 7:18 pm
Профил ICQ

Интересно е, още по-интересно е да се види приложението, защото тия милиони редове код са малко плашещи ...Хищника наскоро подкарва приложение творено с ИИ, и половината ако не и повече от кода беше ненужен.

Нед Юни 07, 2026 8:32 pm
Профил
Аватар

Google ще плаща на SpaceX 920 милиона долара на месец за изчислителен капацитет в центровете за данни xAI

въртим тук едни пари... :D

Нед Юни 07, 2026 8:58 pm
Профил ICQ

ДедоБоре написа:
palavrov написа:
Като си я проектирал ти схемата си знаеш кое къде е, че и защо.

доста самонадеяно твърдение :D

Пишман програмистите сме самонадеяни :D

Пон Юни 08, 2026 10:45 am
Профил

ToHu написа:
Аааа прав си, има го .. аз очаквах да го видя като разширение в export а то е сетинг в последващо меню. Ето на EDF ...да видим какво ще направи твоя ИИ ...
п.с. ... твоя ИИ носи ли сутрин кафе, моя не се сеща ...

Ще го почна тея дни, че след две седмици мигрирам към топлите страни и всеки ден ми е ангажиран от началничката.

Целта е да си говориш с интелекта по схемата и той да вижда всичко по нея. Има ли компоненти разделени на няколко страници? Многокраковите процесори са така - и ако не ги маркираш, че са един компинент става весело. Т.е. хубаво схемата да е с такъв процесор за да му направя поддръжка, но не е фатално и да не е.

Пон Юни 08, 2026 10:51 am
Профил

Тази ....май не е ...трябва да погледна, есп има и обикновенно те са на парчета, етернвт, захранване ...ама това е модул и не помня как съм го направил. Има две страници, тя схемата е проста, ако ще ти свърши по добра работа мога да ти експортна по сложна, 5-6 страници и там има чип който е разделен на части.

Пон Юни 08, 2026 2:47 pm
Профил
Аватар

ми то и с нандове става :roll:
7400: U1A (A,B,Y), U1B, U1C, U1D

Пон Юни 08, 2026 3:14 pm
Профил

Нямам претенции, само чипа да е разцепен, че да е сигурно, че ще се обработи.

Пон Юни 08, 2026 5:33 pm
Профил

Готово! Работата е зле. Първоначално ми отне 2-3-4 дни да изчистя всичко на nodejs. Обаче междувременно бях видял, че има читав MCP SDK за Go - език дето нито му знам синтаксиса нито съм го ползвал някога. Клодю се оправи прекрасно за няма и 2-3 часа тоя път. Почти без наритване от моя страна. Даже на майтап го накарах да напише фирмуер за на ТоНи схемата - 5 минути да му подкара всичката периферия дето е накачил. Добавих и няколко големи схеми да изтествам всичко. Уж бачка. Ако някой го пробва да дава обратна връзка какво не работи или може да се оправи.

https://github.com/palavrov/mcp-server-edif

Сря Юни 10, 2026 12:32 pm
Профил
Аватар

Заповядайте на касата

https://www.anthropic.com/news/claude-fable-5-mythos-5

Чет Юни 11, 2026 1:35 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99  Следваща