|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:15 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
не е до внесените рускинчета, въпроса е кой е успял да излезе от матрицата и да погледне света от страни, и кой е още вътре в матрицата, здраво вкопчил се в илюзиите тоя ефект се среща както в сопот, така и в софия и във всеки друг град, не е до локация, а до трезво мислене и трезво възприемане на "новините" ето сега например в англия - само за няколко години рейтинга на ББС не просто удари дъното, а потъна надолу заради бясната пропаганда с която се отплеснаха, англичаните масово вече не вярват на тая пропагандна машина. какво мислиш правят по въпроса от ББС? ще понамалят пропагандата? НЕ! обмисляли да принуждават социални мрежи и ютюб да дава приоритет на ББС... щото хоратя трябвало да се информират с "достоверна" информация само не казвай, че и за това рускинчетата са виновни щото англичаните вече не искат да чуят за ББС... или путин пак е виновне 
|
| Сря Юни 24, 2026 6:49 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
В скоро време само "достоверна" информация в нета ще има. Северна Корея, Иран и т.н. ще ни дишат праха на "свободните" общества 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Юни 24, 2026 8:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Американофобията според мен не е резултат от русофилство, или руско влияние. Аз бях американофоб много отдавна, без да има няккяив русофили в семейството и много преди да започна да посещавам и работя в Русия. В повечето случаи е резултат на тяхното поведение и политики, и нашето разбиране на света, отношенията между хората и т.н. В момента не че съм американофил, но не съм и фоб, не ме кефят, но доста по добре разбирам и тях и руснаците, и двете страни са си съвсем прави да правят това което правят, да го духат слабите ....
|
| Чет Юни 25, 2026 1:00 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
В момента статистиката е изкривена заради про-руската пропаганда. А иначе си е ясно,че и щатите и русията си имат своите интереси. Друг въпрос е как те се съчетават с нашите интереси.
|
| Чет Юни 25, 2026 9:16 am |
|
 |
|
nik
|
Измежду лавините про-американска, про-еврипейска, и про-изреаелска пропаганда с които са затлачени ВСИЧКИ медии, къде видя про-руска? По скоро екстремната русофобия поражда илюзии... и сякаш доста пристрастяващи илюзии
|
| Чет Юни 25, 2026 12:18 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
Ще си позволя да се включа с това: лепенето на етикети е за маргинализиране на неудобните. Нещо от сорта на "кой не скача, е червен". Не е нужно да има руска пропаганда, за да се използва мантрата за такава срещу опонентите. Говориш за АЕЦ – значи си русороб, чужд агент, некво ходещо нищожество. Определянето на клас хора подготвя почвата за тяхната дехуманизация. Самата дехуманизация може да се разглежда, като система с натрупване, която води до истерия и репресии, защото това поведение се копира и разпространява експоненциално. Соченето на определен клас хора за виновници води до истински истерии – ние си имаме достатъчно опит с подобни групи, като чорбаджии, буржоа, цигани , селяни, турци, сега и русороби. Ако системата се изпусне от регулация, чрез обратната връзка (копиране на поведение) се натрупват все по-дълбоки презрение и гняв, докато тези не започнат да "издишат" в реални престъпления или не се строши цялата система.
|
| Чет Юни 25, 2026 11:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Има една друга отправна точка която рядко се разглежда, какви са ценностите на едно общество ? Ясно е че последните 30 години, тече усилена кампания за подмяна на нашите ценности, на Българите говоря, и се оказваме много лоши хора защото не искаме да си ги променяме. Та от тази гледна точка, ценности от всякакъв вид, разбирания за живота, ние сме много по-близо до Русия от колкото до САЩ дори и до западна Европа. Европа много успешно заменя ценностите, или поне така изглежда, събитията в момента са резултат от непълната подмяна. Това не е Руско влияние, това може да е влияние на православната църква, на закостенели разбирания и "изостаналост", и това не важи само за Българи, така е при повечето източноевропейци, и пак да кажа не защото СССР ни в оформил такива, а защото изолацията ни е предпазила от насилствената промяна на ценностите която в Европа тече от 50-те. САЩ също има промяна, но там ценностите никога не са били сходни с нашите, но и там процеса е доста напреднал. Та каквото и да си говорим, в един момент опита до това какъв искаш да е съседа ти.
|
| Пет Юни 26, 2026 12:21 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз само цитирах БТА. пред 'парадния' вход на поръждясали пилони висят четири байрака, поизбелели и неприлично навяващи на асоциации с парцали. любопитно ми е дали някой ще познае кой е четвъртият старата телевизионна кула в София се вижда от почти всички квартали. само че от "Витошка" им се привижда наклонена на изток, от "Изток" им изглежда носталгично, от "Дружба" почти са забравили какво е това. от панорамата на пустеещия парк-хотел Москва може да разглеждаш проядените диполи и без бинокъл. а от руското посолство още се чудят кой им отряза кабела до кулата. реформаторите я реформираха в офиси. ама много неудобни, и като логистика, и като репутация. желаещи липсват. комисията по досиетата откри в досиетата и картнонче за нея и я обяви за доносник и проводник на чуждо влияние. кулата така и не разбра. министърът я обяви за нетърпима и следва да се събори. щото нямало някаква хартишка. на въпрос 'как ще се възстанови гората на няйно място', отговори, че това там по документи си е гора и, следователно, няма нужда се възстановява. в Лозенец предпочитат да не я виждат. винаги гледайки на запад, ментално я заместват с водонапорната кула. и в някакъв сектантски култ възхваляват перформънсите в достолепната арт-инсталация. в Люлин по-старото поколение са чували, че някъде там, на изток, имало такива неща. младото поколение пък иска винетка за Люлин. в Обеля и това не за чувàли. а екшъна се оказа че бил в Ботунец, бързите и яростни социално уязвими калашници не са виждали на живо работещ телевизор с кинескоп. столица със сто лица. в който и да е квартал да проведеш 'социологическо' проучване, ще получиш различни отговори, независимо от еднаквите въпросите. в момента се оформя достоверна информация да има само в библиотеките. на хартия, неподлежаща на 'ъпдейтване' следва 465 по фаренхайт хммм такъв анализ/извод може да се направи само, ако имаш търпение да изслушваш хора като Миършаймър (примерно). и не едно изказване (да кажем 'само' час), ами доста повече. Фукуяма се готви да продължи 'Краят на историята'. може би работно заглавие 'Краят на Краят'? Тод иска да издаде изцяло преработено и допълнено издание на 'Поражението на Запада'. да видим... явно ще трябва да се чете като нова книга, а не само с diff Бо го изчезнаха. не може да си купи минерална вода вече. дори Караганов понякога е полезно да се слуша. дава и друга перспектива на многомерното пространство. но това е трудно и самотно занимание. и води до депресия. някои ядат 007, други Маийсторът и Маргарита или Кин-дза-дза. трети предпочитат Боливуд. по-близък им бил до майчиния език. дали в 'Улица консервна' иде реч за консервите? или в 'Тортила флет' главния герой е палачинката? 
|
| Пет Юни 26, 2026 10:41 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Реализмът на Миършаймър е просто теория и както той самият казва всяка теория е непълна. В случая според мен, обаче си имаме работа с идеология и то много крайна и фанатична идеология, каквито и в религиите са рядкост. Идеология си беше и комунизма и точно заради идеологията си падна, а не заради някакви си икономически проблеми. Сегашната идеология много добре я обяснява Шкварек на чист български. Ако изповядваш тази идеология си убав и умен човек. Няма значение дали си педофил, корумпе или убиец, това са дребни грешки, които са простени априори на всички вярващи. И обратно, ако не си вярващ ти си не-човек. Путенист или каквто там етикет ти изберат, няма значение. Затова и разговорите са счупени. Не може да се спори на религиозни теми. Но както казах комунизмът падна заради идеологията си... Аз нямам съмнение, че и тая идеология е обречена. Нямам кристална топка да кажа кога, как и т.н. Но съм 100% убеден, че тия сега дето говорят за руска пропаганда и прочее утре ще са най-върлите противници на тая идеология. Тоя филм вече сме го гледали.
|
| Пет Юни 26, 2026 11:45 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Миро, подготовката ти по марксизъм-ленинизъм е кръгла нула с дупка в средата.  У нашенско нямаше комунизъм, а само развиващ се социализъм, който се скапа по причини очевАдно неизвестни за теб. 
|
| Пет Юни 26, 2026 5:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ех така е. Не съм учил марксизъм-ленинизъм... В МЕИ-то имахме само "история на БКП", но и тя ми се размина щото отпадна преди изпита 
|
| Пет Юни 26, 2026 5:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
1. История на БКП. 2. Политикономия. 3. Марксистка философия. 4. (не)Научен комунизъм. 5. Държавен изпит по марксизъм-леннизъм. Та накратко: СоциализЪма беше нещо като твоето зойче - опит да се направи кола, но всеки, който купи такова разбира, че се е набутал и гледа да се отърве от нея. Разбрах, че си успял да се отървеш от нея, което е еквивалентно да избягаш от соц. бегето. Сега, ако си купиш ренде с ДВГ ще е еквивалентно да се устроиш във Франция по онова време.
|
| Пет Юни 26, 2026 5:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Чак пък всеки ....много хора си бяха ОК и не им пречеше, и както виждаме в момента това е модата на запад ....или те на където отиват ние от там идваме ...но социализма в Западна Европа и САЩ е много по-брутален, много по-несправедлив и последствията от него ще са много по жестоки ....в сравнение с това което се превръща запада нашия социализъм си беше рай....
|
| Пет Юни 26, 2026 6:16 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
И аз споделям на Тони мнението. Нямаше нужда да се бута цялата постройка; можеше само една боя да й се удари и щеше да е супер. Сега имаме колиба на нейно място. Обаче на нашите сегашни "приятели" тогава не им се виждаше приемлива перспективата да имаме общество дето всички да имат работа, безплатни сума ти работи и т.н. И затова ни човъркаха години наред с пропаганда и санкции докато се предадохме. Сега ми е смешно като си помисля че по ония времена и аз бях един от тия дето вярваха в рая от другата страна...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Юни 26, 2026 8:32 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
E, значи все пак прави бяха, загниващия запад загни и го обхваща социализЪма...
|
| Пет Юни 26, 2026 8:43 pm |
|
|