| Автор |
Съобщение |
|
al_at
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
|
| Чет Юли 02, 2026 5:32 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Благодаря. Бях оставил по подразбиране браузера да е вюър, но не се справя особено добре. Разгеле, вече прогледнах! 
|
| Чет Юли 02, 2026 6:11 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Юли 08, 2026 11:44 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами точно тая не знам, но има много подобни за индукционно нагряване.
|
| Сря Юли 08, 2026 2:03 pm |
|
 |
|
itso.t
|
За нагряване на цветни метали с умерена мощност (киловат, два, три) индукционната джаджа трябва да работи на висока честота - мегахерц или два. Това което се вижда на клипа е само "главата" на джаджата. Някъде около нея има и една бандура в която е цялата електрика + втора бандура - за водното охлаждане на главата и може би на първата бандура. Без охлаждане главата би се саморазрушила за тридесетина секунди. Имаше едни нашенци които правеха подобни джаджи, и имаха модел работещ на мегахерц. Бяха относително скъпички. В бачкането има такива на CEIA. https://induction.ceia.net/enПо спомен бяха 3 киловата @ 900 килохерца. Дори не искам да си спомням какъв цирк стана когато охлаждането си взе отпуска без да предупреди... А конкретно за заваряване на бакърени тръби хубава работа върши як трансформатор на ниско напрежение (като за точково заваряване) в комплект с коксови електроди. Времето за нагряване на тръби със сходен размер е сравнимо с това на клипа.
|
| Сря Юли 08, 2026 9:44 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Любимата ми тема. Бързотъп, бързовъпрос: Да знаете къде хромират детайли? Интересува ме матов хром или както се води, а не лъскав - като броня на Волга. Оказа се, че Хром дизайн са хлопнали кепенци и засега не откривам други. Интересуват ме тествани алтернативи. Нямам възможност за експерименти...
|
| Сря Юли 22, 2026 3:14 pm |
|
 |
|
Pif
|
Отзад в ЗИТ има една фирма (не помня името). Много са печени и знаят какво правят. Имат доста машини. Мисля, че беше някъде зад 3-ти корпус ама съм забравил. На мен ми правиха елуксация на алуминий с доста дебел слой и се справиха повече от добре. 087891477 - Марина. Звънни ги питай.
|
| Сря Юли 22, 2026 10:37 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Знам ги. Цехът разговорно се казва "при Мечо". Никелират, но не хромират. Междувременно попаднах на някакви. Утре ще ги разуча по-подробно.
|
| Сря Юли 22, 2026 11:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Мммм елуксация е едн, хромиране малко по-друго. Ще питам, но това като цяло е тегава работа. От една страна това, че не е лъскаво е добре, от друга .. това е друг процес. Почти няма място в Бг където да са хромирали читаво, не говорим за идеал стандарт, там не можеш се вредиш и с писмо от папата, а и техния процес е настроен за техните си неща, ако изобщо още го имат. Много ми олекна като спряхме да използваме хромирани детайли. Ще питам колегите къде последно хромирахме, вече не помня то беше преди 10 години почти, от тогава нямаме нищо хром и съм супер щастлив ... Мога да те насоча към човек който имаше доста контакти, но дали още ги има, или дали ще ти помогне е друг въпрос. п.с. не знам дали ето тия не бяха еднити юнаци : https://26mai-bg.com/ , знам че бяха в Благоевград, едва ли има две фирми там. Конкретно имам добри отзиви за черния хром, но и това е от преди ковид ерата .
|
| Сря Юли 22, 2026 11:45 pm |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 104 Местоположение: Пловдив
|
Виж и тези ewertlak в Стрелча.
|
| Чет Юли 23, 2026 8:11 am |
|
 |
|
sthx
|
https://galvanopraktik.com/Еверт работи по-скоро дизайнерски работи, но може и информацията за него да не е актуална. Не съм го виждал 30+ години. Панагюрци са добри.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Юли 23, 2026 10:59 am |
|
|